Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska królewska

chlewickip

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru podłogi do pokoju dziennego. Zastanawiam się nad deską barlinecką i podłogą królewską firmy Royal Floor. Problem w tym, że znalazłem obszerny temat na tym forum o desce barlineckiej i już nie jestem przekonany co do jakości tych desek. W sklepie firmowym dystrybutora desek firmy Royal Floor otrzymałem informację że deska królewska rożni się od deski barlineckiej tylko ceną i długością deski (interesuje mnie dąb rustic 3-lamelowa). Rzeczywiście w opisach jest to samo. Dodam że ten sklep oferuje podłogi różnych producentów. Deska królewska dąb rustic kosztuje 100 zł za metr kw. a deska barlinecka - również dąb - 136 zł za metr kw., wiec nie podejrzewam że sprzedawcy chodzi konkretnie o sprzedanie tańszej podłogi, raczej wolałby żeby klient kupił droższą. Drugi problem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat firmy Royal Floor (chodzi o opinie osób które zetknęły się z produktami tej firmy lub które użytkują te podłogi). Może jednak ktoś z Was wie coś na temat podłóg Royal Floor?

• 6 months później...

Ja się zdecydowałem - niecałe 100zł za metr, trzy lamelowy dąb rustic - porównywałbym do barlinka serii profesional. Podłoga jeszcze nie zamontowana. Oczywiście mam wątpliwości co do swojego wyboru - życie pokaże czy to był dobry wybór.

Szkoda, że nikt nic nie wie. Biorąc pod uwagę to, że na pewno ktoś z Was zetknął się z produktami Royal Floor.

ja sie zetknołem..ułozyłem tego w rybniku w boguszowicach ..(to clasenowskie jest)..ze 120m badziew taki sam jak barlinek moze lekko staranniej wykonany nie stosyuj przez nich polecanych srodkow..do impregnacji u sasiada klienta musialem to cale zmywac jak sobie zzaplikowal zastosuj floor polish plus z loby a myj na codzien cleanerem tez z loby

firma pochodzi z Bremen w Niemczech. Produkcja jest chińska. Układanie trochę łatwiejsze od barlinka. Reszta taka sama czyli nic szczególnego. Barlinek i to już przy układaniu się zarysowuje, mimo ostrożnego obchodzenia się deskami. A więc ostrożnie!

Po przeczytaniu poniżej podanych wątków przez Cieszynianke wydaje się, że gorzej już jak BARLINEK to nie można wybrać. Dziwi mnie tylko czemu - jeżeli jest to taki bubel - cały czas się nieźle sprzedaje i jest praktycznie w każdym sklepie z podłogami (nie ważne czy mały czy duży każdy go chce sprzedawać)?

Przypomne, że deska barlinecka cenowo wcale nie jest taka atrakcyjna.

Normalnie jak ktoś produkuje bubel za duże pieniądze to bankrutuje !? :o

Po przeczytaniu poniżej podanych wątków przez Cieszynianke wydaje się, że gorzej już jak BARLINEK to nie można wybrać. Dziwi mnie tylko czemu - jeżeli jest to taki bubel - cały czas się nieźle sprzedaje i jest praktycznie w każdym sklepie z podłogami (nie ważne czy mały czy duży każdy go chce sprzedawać)?

Wcale Cię nie chciałam zniechęcać, podałam tylko miejsce dyskusji :roll:

Żeby nie było na mnie :-?

Wcale Cię nie chciałam zniechęcać, podałam tylko miejsce dyskusji :roll:

Żeby nie było na mnie :-?

Zdecydowałem się, tak jak pisałem wyżej, na DESKĘ KRÓLEWSKĄ (Royal Floor). Opinie o barlinku mnie niepokoją i dziękuję za wskazanie miejsca.

Z tego co pisał Jarekkur i Ghost34 to royal floor niewiele się różni od barlinka a to martwi mnie jeszcze bardziej.

pozdrawiam

wszystkie tzw deski warswtowe obojetnie od producenta ..z 3 mm warstwa drewna sa ..delikatnie mowiac..na 5-7 lat potem klapa..a ceny ich wcale nie sa atrakcyjne w stosunku do drewna litego czy parkietu warstwowego z 6 mm warstwa drewna uzytkowego..ktory jest na kilkadziesiat lat

wszystkie tzw deski warswtowe obojetnie od producenta ..z 3 mm warstwa drewna sa ..delikatnie mowiac..na 5-7 lat potem klapa..a ceny ich wcale nie sa atrakcyjne w stosunku do drewna litego czy parkietu warstwowego z 6 mm warstwa drewna uzytkowego..ktory jest na kilkadziesiat lat

Jak to się ma do 30-letniej gwarancji, którą dają producenci? Czy to znaczy, że nie da się z niej zkorzystać ze względu na specyficzne warunki (od razu napiszę, że nie widziałem warunków takiej gwarancji).

30 lat gwarancji że klej warstwy drewna sie nie rozkleja ,ze nie zdformuje sie ale nie gwarantuje ze chodzac w miekich papciach nie zetrzesz lakieru ze nic ci nie upadnie na podłoge ze nie powstana uszkodzenia mechaniczne , nie gwarantuja takze ze jak pisza po 3 cyklinowaniach zostanie slad po warstwie wierzchniej.za te ponad 100 zł mozna kupic warswówke z 6 mm twarda warstwa .

Jak to się ma do 30-letniej gwarancji, którą dają producenci? Czy to znaczy, że nie da się z niej zkorzystać ze względu na specyficzne warunki (od razu napiszę, że nie widziałem warunków takiej gwarancji).

to jest tylko jajo z klienta te 30 lat gwarancji..dokladnie gwarancja jest oprocz tego co napisal errste na przetarcie warstwy wierzchniej..nie na przecyklinowanie tylko przetarcie...juz widze jak listek 3,5 mm nie przeciera sie ani nie wymaga odnowienia..w 5-7 lat..oni doskonale wiedza ze mechanicznie ten chlam uszkodzisz..mechaniczne uszkodzenia nie wchodza w zakres reklamacji....

• 2 weeks później...

Witam, z racji wykonywanego zawodu mam z tymi produktami do czynienia od kilku lat na codzień. Nie zamierzam tu zachwalać i promować a pomóc w rzetelnym dokonaniu wyboru odpowiedniego produktu. Deska królewska

Royal Floor, bzdurą totalną jest to, że jest to produkt robiony w Chinach. Fabryka znajduje się w Hiszpanii. Teraz o jakości: W Polsce znany z deski warstwowej jest głównie Barlinek, ale produktów tego typu innych producentów jest wielu jak właśnie Royal, Karelia, Baltic...Jeśli Barlinek to Dąb Rustic i Royal też Dąb Rustic to mamy tym samym te same podłogi, niczym się nie różniące. Wyżej wymienione warstwówki mają około 3,5mm warstwy szlachetnego drewna. Plusy - z racji ze jest to warstwówka to można ją układać na ogrzewanie podłogowe, Barlinek w ostanim katalogu podaje, że można jego produkty nawet dać na elektryczną podłogówke ale w praktyce bym tego nie polecał :) Szybki montaż to także plus, podłoga drewniana, której nie trzeba po ułożeniu lakierować to kolejny plus. Ale nie ma produktów bez wad zatem - mamy niby podłoge drewnianą ale warstwa dolna to sosna a szlachetne drewno za które tyle się płaci raptem 3,5mm, to nie wiele, nawet na najtwardszym gatunku drewna łatwo w tym przypadku zrobić wgniecenie bo poprostu mamy do czynienia z cieńką wartwą szlachetnego drewna pod którym jest miękka sosna. Dodatkowo lakiery nakładane na deski wartsowe w przypadku barlinka mają podział na słabsze i mocniejsze ale mimo wszystko są to lakiery ekologiczne i są one lakierami słabszymi, więc już przez to podłoga staje się delikatniejszą. Aczkolwiek opinie, że te podłogi to badziewie uważam za nieodpowiednie. Jeden Fiatem będzie jeździł całe życie a inny mercedesa zajeździ w rok. Jeśli, ktoś szuka podłogi do pomieszczenia mieszkalnego, które będzie użytkowało kilku a nie kilkunastu czy kilkudziesięciu użytkowników, podłogi po której będzie się chodzić w papciach a nie kobiecych szpilkach itp., gdzie najbardziej narażone miejsca na ścieranie jak pierwsze wejście z dworu będzie zabezpieczone jakimś małym dywanikiem czy też matą i będzie odpowiednio się pielęgnować tę podłogę to jest ona bardzo dobrym rozwiązaniem. Niektórzy uważają, że jak kupią drogą podłogę to ona musi być super i nie wymaga pielęgnacji, otóż mercedes za 300 tyś wymaga wysokiej klasy oleju i tak samo jest podłogami. Co do zarysowań, podłoga z naturalnego drewna na wierzchu ma lakier i nawet najtwardszy lakier sam w sobie jest poprostu miękką powłoką i zapewne od typowego chodzenia po podłodze się nię bedzie rysował, a jeśli coś spadnie to z całym szacunkiem dla użytkowników innych podłóg ale na każdej podłodze spadający z metra wysokości widelec zrobi zadzior w podłodze, nawet na stali będzie w tym momencie widoczna rysa. Jednym słowem są to podłogi wymagające odpowiedniej pielęgnacji, jeśli użytkownik się do niej dostosuje to będzie miał ją na długie lata, co do odnawiania tych podłóg to ich się nie cyklinuje a szlifuje, w przypadku podłóg wartsowych nie ma potrzeby ich cyklinowania bo nie podlegają one takim wypaczeniom jak podłogi lite. Nie można jednoznacznie określić czy owe podłogi są dobrej czy kiepskiej jakości, jak każdy towar ma swoje wady i zalety i jednym słowem przewidziane są do pomieszczeń mieszkalnych, na typowy użytek mieszkalny. Do mieszkania polecam do pomieszczeń użyteczności publicznej o bardzo dużym natężeniu ruchu odradzam. Myślę, że ten artykuł troszkę pomoże w wyborach podłóg do różnych pomieszczeń...

w przypadku podłóg wartsowych nie ma potrzeby ich cyklinowania bo nie podlegają one takim wypaczeniom jak podłogi lite

tia wgnioty na 2mm szlifuje sie chetnie zobacze jak wacpan to czynisz:)

"szlachetnego drewna " piekne pojecie..ale kussfa zeden nie nazwie tego warstwa uzytkowa i ze tylko to sie "nadaje" do uzytkowania, szlifowania, lakierowania..robicie ludzi w konia na zywca...i najlepiej piszcie ze ma 200 warstw lakieru "szlachetnego" (a jakze ) UV..albo lepiej..podajcie w jakiej ilości ile gram zostało polozonych maszynowo na metr kwadrat i z jaka zawartoscia substancji stałych..tego zaden producent tego badziewia nie napisze tylko mordke sobie wyciera 30 latami gwarancji i to jest niby uczciwe..masakra.