Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogodny c148A - AK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działeczka w sam raz. moja ma 31 arów zagospodarowanie jej , ogrodzenie to sa ogromne koszta. Ciągle dokupuje krzaki i trawe. U nas było z sąsiadami gorzej bo przez 8 lat robili co chcieli, rzucali smieci i tak dalej. dOMEK JAK POWSTANIE TO BEDZIE CALKIEM LADNIE. jA za projekt (w sumie dorysowanie piętra) placilam 2000, a za nadzor budowlany zapłace 750. Tez czekam na pogode. Mieszkamy na dole na powierzchni 100 m ale uparłam sie i chcemy zamieszkac na gorze, zrobimy osobne wejscie co zrobie z dołem? .Moze kiedys moja corka tam zamieszka.

• 3 weeks później...
Gość Akrimka

Kamik100

Witam cie w twoich komentarzach.

Zaskoczyłeś mnie tym ze twoja zona pochodzi z okolic Tarnowa, ja tez z tamtad jestem!!!!

Powodzenia w transporcie materiałów. Na pewno sie uda. Daj znac jak ci to pojdzie. Sam sie zastanawiam bo ja mam tam drewno na południu...

Pozdrawiamy

• 1 month później...

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

Witam Was.. :D :D :D

Jesteśmy na identycznym etapie budowy C148a.Nasza działka jest ciut większa, 900 m2-21/43m.Dzisiaj geodeta wytyczył nam zarys budynku na działce.Okazało się, że to wielka chałupa na takiej działeczce-na planach wyglądało inaczej!!!!Oczywiście były jaja z podłączeniem prądu, wody-urzędy..Dokumenty zaczęłliśmy załatwiać 01.07.2008r.Zaczynamy wykopy 04.05.2009r.

Projekt przyjęłliśmy bez istotnych zmian.Zlikwidowaliśmy 3 okna dachowe (będą po dwa w pomieszczeniach),a dołożyliśmy obok balkonowych-wspólny słupek- po jednym o wymiarach 90x90.

Koszty jakie poniesiemy na stan zero-ok. 40000 zł (materiały-bloczek fund.-2,9zł/szt,stal-2zł/kg,beton B20-220 zł/m3-tylko taki dajemy, nie rozdrabniamy sie na chudy,gruby,inny,nie wiem ile styropian??).Czy będzie mniej zobaczymy???Na ściany wybraliśmy Ytong 24 cm+styropian min 15 cm..

Chętnie podzielimy się innymi informacjami podczas budowy..

Życzymy szybkich i owocnych postępów w budowie..

pozdrawiamy...

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik92645.htm

• 1 month później...

Hej

Właśnie dziś pzeglądałem katalog Muratora w sklepie i też ten dom mi wpadł w oko. Chętnie pośledzę Waszą budowę. Ja jeszcze mam jakiś czas do tego szczęśliwego momentu. Póki co pracuję przy tym. A dokładniej przy drewnie. Zastanawialiście się nad wykonawcą drewna na więźbę (tartakiem)? Bo to nie takie proste jak się wydaje. Ten przemysł jest dziwny w Polsce, w boomie budowlanym wszyscy rzucili się na produkcję więźby, bo był straszny popyt. I zginęły sprawy wymogów wytrzymałościowych, wymogów konserwacyjnych i inne. Dobrze się nad tym zastanówcie, bo dach niełatwo zmienić czy naprawić, a koszt bardzo dobrej jakości dachu (razem z pokryciem) jest taki jak zrobienia i wyposażenia... łazienki! Więc warto.

Na stronie http://www.wiezby.com.pl jest poradnik - poczytajcie zanim zdecydujecie. Jak coś - służę pomocą.

Powodzenia!

• 4 months później...
Witaj! Jeszcze mnie tu nie było, więc Dzień Dobry wszystkim!

Opowiedz troszkę o stropie, dlaczego taki? Ja też się zastanawiam, choć jeszcze nie buduję :oops: Ale... ale... szukam informacji i podpowiedzi, aby wybrać jak najlepsze rozwiązania! Pozdrawiam!

Strop lany, bo:

1. Jest trwały i sprawdzony

2. Jest tańszy

3. Lepiej tłumi (mniej też drga - jeżeli da się belki zbrojeniowe poprzeczne tak jak u mnie)

4. Można w nim kuć, wiercić bez obaw, że trafi się na belkę od gęstożebrowego

to tyle tak na gorąco. Drugi też będzie lany

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...