alladyn71 12.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 MAM KOSTKE, 3POZIOMY, OK 160M2 Oto moja wycena: http://i197.photobucket.com/albums/aa284/radwanscy/DSC_0838.jpg Nie za drogo to wyszlo? Bo juz sama zglupialam. Liczylam na cos w okolicach 30000zl. Ale moze zaproponowali mi jakies super materialy, kociol itp? Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny94 12.02.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 szczeże myśle ze materiał jak i robocizna o conajmniej 1/3 w dół , skończyły się czasy 2007/2008 , ja poszedłem do hurtowni z tymi sprawami , co prawda znajomego (ale on też przecież musi zarobić) to na dzieńdobry ceny miałem o vat w dół 22% a to już dużo a póżniej jeszcze negocjacje (oczywiście wszystko na f-re vat) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 13.02.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Tez tak myslalam, ze troche za drogo. Sam kosztorys kosztowal mnie 300zl Mam znowu placic innej firmie za kosztorys? Zupelnie nie wiem od czego zaczac negocjacje. Samej mam kupic materialy? Tyle ze nie znam nikogo w hurtowni Jak zbic z Vatu? czy komus wyceniono podobnie? A co mysla Panstwo o zaproponowanym kotle i grzejnikach? Dobre? Moze mi ktos pokazac swoj kosztorys? Z tego roku. o wydaje mi sie, ze powinno to troche staniec s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 13.02.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Poszperalam troche w necie i ludzie chwala grzejniki Kermi (bo nie strzelaja jak sie grzeja), a takze Burgman (bo ladniej wykonczone)... Ja mam w ofercie Purmo. Jak sie ma zatem cena do jakosci? Czy faktycznie Purmo tak mocno strzela i kermi bije je na glowe? Mozecie cos powiedziec, ze swojego doswiadczenia. Nie chce, zeby wcisneli mi cos tylko dlatego, ze hurtownia z ktora maja umowe, daje im jakiess fory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jove 13.02.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Osobiscie nie uznaje czegos takiego jak platny kosztorys, ale to tak off topic. Przy okazji rzucam okiem na ceny, to jeszcze przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Powerhouse 13.02.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 alladyn74 - to nie jest kosztorys, to jest kpina z potencjalnego klienta. Takie coś to można otrzymać prawie wkażdym sklepie/hurtowni po wstępnej rozmowie o potrzebnych materiałach. To jest wstępne baaaaaardzo zaokrąglone wyliczenie /pomijając piec i grzejniki/ i to powinno być za darmo ...A cena robocizny to inna sprawa, zależy gdzie i jaka firma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalGo 14.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Mam bardzo podobna instalacje do twojej a nawet bardziej rozbudowana + kominek z plaszczem wodnym, okolo 180m2.Materialy wyszly mi podobnie (nie wliczajac kominka) a za robocizne zaplace 8000zl (instalacja jest teraz wykonywana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny94 14.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Tez tak myslalam, ze troche za drogo. Sam kosztorys kosztowal mnie 300zl Mam znowu placic innej firmie za kosztorys? skandalem jest wycena i jeszcze większym koszt kosztorysu który absolutnie powinien być darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalGo 14.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Bralem pod uwage 3 oferty wykonania, nikt nie wolal odemnie zaplaty od wykonania kosztorysu, 2 firmy na wlasny koszt osobiscie sprawdzajac budynek wykonali kosztorys bez oplat, 1 firma wykonala kosztorys na podstawie projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 15.02.2009 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 No to ladnie....oczywiscie wszystko bylo zalatwiane "po znajomosci" Kurcze, czy juz nikomu nie mozna ufac?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 16.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Według mnie jeżeli pozycja "POZOSTAŁE" (i to bez wyszczególnienia) stanowi 50% wartości, to takie cudo DYSKWALIFIKUJE ofertę. I to niezależnie od tego czy ceny grzejników, rurek itp są za wysokie czy za niskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 16.02.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Płacenie za kosztorys firmie która ma u ciebei wyonywać prace ? e-e.. No to ładnie. Ja miałem podobny kosztorys do CO i nawet nie zapytali czy chca coś za niego. Dom 190m2. Koszt 34tys zł. Polecam http://www.szukajfachowca.pl (to nie jest reklama ) tam zgłosiło się jakies 18 ekip do mojego zlecenia i kilka z nich zrobilo mi DARMOWĄ wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 18.02.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Sprawdze, dziekuje Ps. Sama wzielam sie za sprawdzanie kosztorysu. Prosze sobie wyobrazic, ze ten sam piec na kilku stronach stoi o 3000zl taniej I jak tu podchodzic powaznie do takiej wyceny. Tylko kasy mi szkoda...rodzina polecila mi ta firme. Nie ma to jak rodzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 19.02.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Najlepiej poszukaj nowego wykonawce. Przy wyborze pieca kieruj się późniejszym serwisem na twoim terenie. Ceny pieca i zasobnika pewnie z katalogu, a to co innego niż u sprzedającego ( upust może być i 40% na cenie) Dobre piece ma np. VAILLANT, JUNKERS, Viessmann, Buderus. Ja mam JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-3C za 3650zł, do tego zasobnik z 2 wężownicami 300l za 2550zł, całość za 6200zł http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart.html dla Ciebie np. Galmet***Zasobnik wody 200l SGWS(B)**solar za 2390zł http://www.allegro.pl/item546128046_galmet_zasobnik_wody_200l_sgws_b_solary.html Całość za kotłownie części wraz z podłączeniem (robocizna) ( dodatkowo komin 6,5mb + naczynia wzbiorcze +wszystkie zawory i rurki+ pompa cyrkulacyjna CWU + programator pogodowy FW 100 ) wzieli 10 800zł. Rura miedziana , ile metrów?????? za 3700zł- to rozbój w biały dzień RURA MIEDZIANA TWARDA FI 28 jest po ZA 17,90ZŁ BRUTTO/METR, RURY MIEDZIANEJ FI 18 TWARDEJ ZA 10,75ZŁ BRUTTO/METR RURY MIEDZIANEJ FI 15 TWARDEJ ZA 8,99 ZŁ BRUTTO/METR za tą cene facet chce ci położyć w domu 350 metrów rury ( FI 18 TWARDEJ ZA 10,75ZŁ BRUTTO/METR) . Ciekawe gdzie??? Teraz ceny miedzi spadają, a na dom więcej niż 150 mb rury nie zużyje. Styropian też ma drogo na 45 m2- 1279zł to 1 m2 kosztuje ponad 28zł np. STYROPIAN KNAUF FLOORTHERM D, GRUB. 2 cm koszt. 14 zł/m2 http://www.allegro.pl/item554910885_sir_bud_styropian_knauf_floortherm_d_grub_2_cm.html Teraz dobry styropian na podłoge kosztuje 130zł/m3 to wychodzi przy grubości 10cm wraz z folią do ogrzewania podł. ok. 15zł/m2 http://www.allegro.pl/item552939575_folia_aluminiowa_do_ogrzewania_podlogowego.html styropian EPS 100-038 Dach / Podłoga Rura PEX to chyba najdroższa na rynku jak dla ciebie, teraz jest poniżej 3 zł/mb ( a 600mb za 2370zł ,to chce cie orżnąć na conajmniej 600zł) Grzejniki nie szukałem, ale można na allegro. Co do cen robocizny to kosmos. Dobrego i sprawdzonego instalatora najlepiej zapytać i poszukać w hurtowniach, oni wiedzą kto jest dobry i niedrogi oraz ma dużo zleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts