Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo mało aktualnych postów 3W z klinkieru

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

budowanie ściany 3w klinkierowej ze wzgledu na ekonomikę nie ma sensu...

dodatkowe 10 cm styropianu na elewacji da lepsze wyniki w oszczędzaniu energii niż cegła klinkierowa...

dodatkowo wadami jest:

- koszt wykonania i samej cegły z zaprawą...

- brak możliwości zmiany estetyki elewacji( no chyba, ze sobie przemalujesz klinkier)

natomiast jeśli zależy Ci na estetyce i oryginalność to klinkier jest idealnym rozwiązaniem... ja mam ścianę 3w, wykończoną warstwą cegły klinkierowej ręcznie formowanej i nie ma osoby, która nie zachwycałaby się wyglądem domu.

zalety 3w klinkier:

-wygląd

-łatwość w utrzymaniu czystości

-brak konieczności odswieżania elewacji co pare lat...

-zerowa ogniopalność

jeśli zatem chcesz ekonomicznie to zapomnij o klinkierze, ściana 3w owszem ale wtedy z tradycyjnym tynkiem a 3 warstwa zrobiona z materiału nośnego typu max, porotherm itd...

lub w ogóle ściana 2w z dużą ilością styropianu... wtedy będzie najekonomiczniej...

pozdr

ja mam ścianę 3w, wykończoną warstwą cegły klinkierowej ręcznie formowanej i nie ma osoby, która nie zachwycałaby się wyglądem domu.

Kto robi taką cegłę..? A może jakieś foto..?

zalety 3w klinkier:

-łatwość w utrzymaniu czystości

-brak konieczności odswieżania elewacji co pare lat...

Czy po paru latach elewacja nie jest zakurzona, bo cegła recznie formowana kojarzy mi się z taka porowatą..? Wtedy czyści sie szczotką, czy jakimś karcherem..?

annecy

Mi zależy na tym ostatnim chce chatę która mi by się podobała a klinkier jest super jak patrze na stare kościoły które po tylu latach wypiaskowane i wymyte wglądają o niebo lepiej niż te nowe szklano granitowe elewacje.

Powiedz czy jest możliwość aby nie wypuszczać prętów a potem jakoś wiercić i ocieplić dom oraz wymurować klinkier po kilku latach?

Witam,

mam wykonany budynek z elewacją klinkierową, w zasadzie ,,ekoklinkierow" ) :wink: http://www.ekoklinkier.pl

mam ściane 18cm silka+ 20cm styropian+12cm cegła

Ściana wykonana z cegły elewacyjnej moim zdaniem jest ponadczasowa i napewno się ,,zwróci" :wink: , proszę obejrzeć sobie jak wyglądają elewacje już po 5 latach eksploatacji budynku.....z bogata zielenia na scianach północnych włacznie :-? . A i wrażenie domu z cegły...bezcenne :D .

Polecam gorąco, początkowo cena jest troche wyższa...ale warto.

Proponuje szukać fachowców poza duzymi ośrodkami, i broż boże tych co stawiaja płoty z klinkieru... te asy biorą po 3,0 pl za sztuke...prawie profesory :wink:

Nie chciałbym zostać odebrany z propagatora tej cegły :wink: , jednak dla mnie dużą zaleta tej cegły jest jej naturalność tworzy się tzw. efekt ,,melanż", tzn. cegły są minimalnie innego odcienia, co powoduje że ściana wygląda naturalnie, nie ma efektu ,,sztucznej elewacji". Co do brudzenia nie ma problemu, z czasem możesz umyć zwykłym ,,kerszerem". Pozatym jest cała masa środków które zabezpieczają elewacje, jednak moim zdaniem to bez sensu, cegła się sama obroni :wink: .

Płot z klinkieru postawiliśmy dwa lata temu, 50 metrów bieżących, bez szarżowania z grubością podmurówki i słupków, cena nas zabiła (zwłaszcza za zaprawę, grafitowa zaraza była i ponoć koloru ma nie zmieniać, ale diablo to było drogie). Radzę popatrzec na cenę nie tyle cegieł, co tej zaprawy :evil:

Chociaż materiał ładny, tylko jak powiada mój szwagier, ołówka się nie trzyma.

Powiedz czy jest możliwość aby nie wypuszczać prętów a potem jakoś wiercić i ocieplić dom oraz wymurować klinkier po kilku latach?

Są kotwy przeznaczone do nawiercania, np.:

http://www.habe.pl/pl/index.htm

Zależy jednak z czego wybudujesz ścianę nośną. Jeśli z ceramiki szczelinowej - to wątpię, żeby takie kotwy trzymały się - musiałbyś trafiać w spoiny :)

Łatwiej, jeśli mury byłyby z betonu komórkowego, albo np. z silikatów...

Bardzo chciałem miec elewacje z klinkieru.

W sumie mogła byc to nawet cegła łupana jako tansza wersja.

Po oszacowaniu kosztow ...... odpusciłem.

Teraz na etapie wykonczeniowki kasy wydanej na sciane 3W bardzo by mi brakowało.

To nie jest tak, ze wszyscy obecni inwestorzy padli ofiarą reklamy tynkow akrylowych. Po prostu sciana 3W jest droższa, wiekszosc obecnie buduje domy z kredytu i kazde 10.000 zl wiecej zadłuzenia przy pewnych kwotach zaczyna nabierac innego znaczenia.

Macie rację ale żeby przetrwać w decyzji ze ma być docelowo elewcja klinkierowa to musze zmienić maxa na beton komurkowy oćeple styropianem dam tani tynk i jak będzie mnie stać obmuruję klinkierem.

A le jak tak piuszecie że każde 10 tyś się liczy to może wszyscy dach pokryjmy PAPĄ a może później dachówka :)