zibi klinkier 12.02.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam i zapraszam do dyskusji na temat 3w z klinkierem piszcie za i przeciw oraz bilans finansowy, ja od wiosny chcę zacząć budowę, czekam na wasze doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja mam 2w bez klinkieru. mnie starcza. kryzys jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A msz możliwość ułożenia takiej elewacji po kryzysie bo słyszałem że warto fundament przygotować pod 3 W a z braku funduszy elewację 2 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 13.02.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 witam, budowanie ściany 3w klinkierowej ze wzgledu na ekonomikę nie ma sensu...dodatkowe 10 cm styropianu na elewacji da lepsze wyniki w oszczędzaniu energii niż cegła klinkierowa...dodatkowo wadami jest:- koszt wykonania i samej cegły z zaprawą...- brak możliwości zmiany estetyki elewacji( no chyba, ze sobie przemalujesz klinkier) natomiast jeśli zależy Ci na estetyce i oryginalność to klinkier jest idealnym rozwiązaniem... ja mam ścianę 3w, wykończoną warstwą cegły klinkierowej ręcznie formowanej i nie ma osoby, która nie zachwycałaby się wyglądem domu.zalety 3w klinkier:-wygląd-łatwość w utrzymaniu czystości-brak konieczności odswieżania elewacji co pare lat...-zerowa ogniopalność jeśli zatem chcesz ekonomicznie to zapomnij o klinkierze, ściana 3w owszem ale wtedy z tradycyjnym tynkiem a 3 warstwa zrobiona z materiału nośnego typu max, porotherm itd...lub w ogóle ściana 2w z dużą ilością styropianu... wtedy będzie najekonomiczniej... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 13.02.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 ja mam ścianę 3w, wykończoną warstwą cegły klinkierowej ręcznie formowanej i nie ma osoby, która nie zachwycałaby się wyglądem domu. Kto robi taką cegłę..? A może jakieś foto..? zalety 3w klinkier: -łatwość w utrzymaniu czystości -brak konieczności odswieżania elewacji co pare lat... Czy po paru latach elewacja nie jest zakurzona, bo cegła recznie formowana kojarzy mi się z taka porowatą..? Wtedy czyści sie szczotką, czy jakimś karcherem..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 annecyMi zależy na tym ostatnim chce chatę która mi by się podobała a klinkier jest super jak patrze na stare kościoły które po tylu latach wypiaskowane i wymyte wglądają o niebo lepiej niż te nowe szklano granitowe elewacje.Powiedz czy jest możliwość aby nie wypuszczać prętów a potem jakoś wiercić i ocieplić dom oraz wymurować klinkier po kilku latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 13.02.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam, mam wykonany budynek z elewacją klinkierową, w zasadzie ,,ekoklinkierow" ) http://www.ekoklinkier.pl mam ściane 18cm silka+ 20cm styropian+12cm cegła Ściana wykonana z cegły elewacyjnej moim zdaniem jest ponadczasowa i napewno się ,,zwróci" , proszę obejrzeć sobie jak wyglądają elewacje już po 5 latach eksploatacji budynku.....z bogata zielenia na scianach północnych włacznie . A i wrażenie domu z cegły...bezcenne . Polecam gorąco, początkowo cena jest troche wyższa...ale warto. Proponuje szukać fachowców poza duzymi ośrodkami, i broż boże tych co stawiaja płoty z klinkieru... te asy biorą po 3,0 pl za sztuke...prawie profesory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 PKM masz może foto twojej elewcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 13.02.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Efekt mam bardzo podobny do tego http://www.ekoklinkier.pl/galeria.php?id_galeria=132&kategoria=0. Proponuje zwrócić uwagę na to ze domki jednorodzinne wykonane z ciemnych klinkierów stwarzaja wrażenie ciężkich , przytłaczajacych...możnaby powiedzieć monumentalnych , a jasne....sam oceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Masz rację o tej ciężkości, a masz jakieś informację na temat brudzenia się tej cegły, czy widać wiek elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 13.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Nie chciałbym zostać odebrany z propagatora tej cegły , jednak dla mnie dużą zaleta tej cegły jest jej naturalność tworzy się tzw. efekt ,,melanż", tzn. cegły są minimalnie innego odcienia, co powoduje że ściana wygląda naturalnie, nie ma efektu ,,sztucznej elewacji". Co do brudzenia nie ma problemu, z czasem możesz umyć zwykłym ,,kerszerem". Pozatym jest cała masa środków które zabezpieczają elewacje, jednak moim zdaniem to bez sensu, cegła się sama obroni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jeszcze tylko żonke przekonam i chyba taki jasny klinkierek sobie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popirna 13.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Płot z klinkieru postawiliśmy dwa lata temu, 50 metrów bieżących, bez szarżowania z grubością podmurówki i słupków, cena nas zabiła (zwłaszcza za zaprawę, grafitowa zaraza była i ponoć koloru ma nie zmieniać, ale diablo to było drogie). Radzę popatrzec na cenę nie tyle cegieł, co tej zaprawy Chociaż materiał ładny, tylko jak powiada mój szwagier, ołówka się nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 13.02.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 a moze wiesz jakie sa ceny jasnej fugi? duza roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 14.02.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Powiedz czy jest możliwość aby nie wypuszczać prętów a potem jakoś wiercić i ocieplić dom oraz wymurować klinkier po kilku latach? Są kotwy przeznaczone do nawiercania, np.: http://www.habe.pl/pl/index.htm Zależy jednak z czego wybudujesz ścianę nośną. Jeśli z ceramiki szczelinowej - to wątpię, żeby takie kotwy trzymały się - musiałbyś trafiać w spoiny Łatwiej, jeśli mury byłyby z betonu komórkowego, albo np. z silikatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.02.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ja bym może dodał że koszt dodatkowej warstwy elewacyjnej w postaci ściany z cegły ładnej /klinkierowej/ zapewne będzie potrojeniem kosztów budowy ścian zewnętrznych... czyli : albo kogoś stać i buduje, albo nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 14.02.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 moze foto juz troche nie aktualne ale............ http://images44.fotosik.pl/22/86c529b1ddbecff6m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 14.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Co do spoin proponuje murować na tzw. cofniętej spoinie na zaprawie z cementu bez dodatków + dodatek plastyfikatora np. Siki, a dopiero na końcu spoinować gotową fugą z dodatkiem trasu . Wychodzi taniej i równie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 14.02.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Bardzo chciałem miec elewacje z klinkieru.W sumie mogła byc to nawet cegła łupana jako tansza wersja.Po oszacowaniu kosztow ...... odpusciłem.Teraz na etapie wykonczeniowki kasy wydanej na sciane 3W bardzo by mi brakowało. To nie jest tak, ze wszyscy obecni inwestorzy padli ofiarą reklamy tynkow akrylowych. Po prostu sciana 3W jest droższa, wiekszosc obecnie buduje domy z kredytu i kazde 10.000 zl wiecej zadłuzenia przy pewnych kwotach zaczyna nabierac innego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 15.02.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Macie rację ale żeby przetrwać w decyzji ze ma być docelowo elewcja klinkierowa to musze zmienić maxa na beton komurkowy oćeple styropianem dam tani tynk i jak będzie mnie stać obmuruję klinkierem. A le jak tak piuszecie że każde 10 tyś się liczy to może wszyscy dach pokryjmy PAPĄ a może później dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts