Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo mało aktualnych postów 3W z klinkieru

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakbyś poszukał to może byś taniej niż 3,6pln za cegłę znalazł... - jakbyś........może i tak , ale nie znalazłem.

no bo nikt nie powiedział, ze technologia klinkieru jest tania- cegła , kotwy, zaprawa, fachowiec... jakbyś zobaczył ścianę z fajnie dobraną zaprawą/fugą, to byś zrozumiał , że czasem trza dołożyć kasy a nie na zwykłej zaprawie robić.. - widziałem i się nie zdecydowałem

... więc nie generalizuj... nie za bardzo wiem gdzie "generalizuję"- opisuję swój przypadek i tyle, próbujesz mi wcisnąć, że to jest błąd...ja tak nie uważam i nie tylko na podstawie terorii tylko na podstawie konkretnych przypadków. Mur stoi i go nie zburzę...czy zrobi to CZAS.... zobaczymy za 20-50 lat :wink:

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Hej nie kłóćcie się co lepsze co gorsze może ma ktoś namiary na tani klinkier ale dobrej jakości chodzi mi oto żeby fugi były równiutkie ... i wymiarów cegła trzymała lico nie istotne kolor też mogą być nawet wypryski

Ależ my się nieeeee kłóóóóóciiiiiimyyyyyyyy...... :D

Chciałem napisać, że ten namiar co dał Aedifico może być fajnym rozwiązaniem ale raczej nie spełnia Twoich wymagań....annecy pewnie klinkier przerobil dość dokładnie więc w sprawie namiarów to raczej do niego.....

A i tak zwykła jest lepsza........ :D :D :D (Oj....nie mogłem się powstrzymać)....życzę trafnej decyzji.

Moja cegła ma chronić ocieplenie przed działaniem czynników mechanicznych, atmosferycznych i dobrze wyglądać.

Żadnego z tych parametrów cegła zwykła nie spełnia.

Pewnie cegły z których są zbudowane domy mi znane, tego nie wiedzą i dlatego je spełniają. :D

To,że Tobie się wydaje,że to zwykła cegła wcale nie oznacza,że jest nią.

Elewacje od zawsze wykonywano z lepiej wypalonych cegieł, nigdy tych samych z jakich wznoszono zwykłe ściany nośne.

Moja cegła ma chronić ocieplenie przed działaniem czynników mechanicznych, atmosferycznych i dobrze wyglądać.

Pewnie cegły z których są zbudowane domy mi znane, tego nie wiedzą i dlatego je spełniają. :D

Elewacje od zawsze wykonywano z lepiej wypalonych cegieł, nigdy tych samych z jakich wznoszono zwykłe ściany nośne.

Oj Aedifico....szanuję Cię za wiele pytań które zadałeś na tym forum i wypowiedzi również, ale proszę nie wyrażaj opinii o czymś o czym nie wiesz..... :cry:

Mi się nie wydaje.....ja wiem z jakiej cegły je zbudowano bo robiono to "przy mnie"..... i wiedz, że ZAWSZE była lub jest to zwykła cegła pełna.....a często wręcz najtańsza w okolicy.

A ściana konstrukcyjna nie była robiona z pełnej tylko z MAXa zazwyczaj.

Znam również domy budowane jako trójwarstwowe z elewacją z MAXa z domysłem, że kiedyś się ją otynkuje..... kiedyś oznacza nigdy. Domy stoją, elewacja chroni ocieplenie (to jak grube to inne pytanie :o ) i nic złego się nie dzieje.

Pisząc to wszystko mam w domyśle konkretne przypadki a nie teorię.

Oj Aedifico....szanuję Cię za wiele pytań które zadałeś na tym forum i wypowiedzi również, ale proszę nie wyrażaj opinii o czymś o czym nie wiesz..... :cry:

Mi się nie wydaje.....ja wiem z jakiej cegły je zbudowano bo robiono to "przy mnie"..... i wiedz, że ZAWSZE była lub jest to zwykła cegła pełna.....a często wręcz najtańsza w okolicy.

A ściana konstrukcyjna nie była robiona z pełnej tylko z MAXa zazwyczaj.

Znam również domy budowane jako trójwarstwowe z elewacją z MAXa z domysłem, że kiedyś się ją otynkuje..... kiedyś oznacza nigdy. Domy stoją, elewacja chroni ocieplenie (to jak grube to inne pytanie :o ) i nic złego się nie dzieje.

Pisząc to wszystko mam w domyśle konkretne przypadki a nie teorię.

Mam w domu kolekcję zdjęć konkretnych przypadków a nie teorii. Nie wypowiadam się w kontekście teorii tylko doświadczeń z cegłą pełną zwykłą, wierz mi,że wiele widziałem.

Chyba,że remontowałeś więcej budynków odemnie :o

To wszystko tylko budzi moje zdziwienie bo przypomina zakupych chińskich towarów.

Cegła lepsza od zwykłej pełnej zwykle bywa droższa 10%-20% a nie 200 albo 300%.

Ostatecznie to nie moja sprawa. Można w samochodzie wymienić błotnik i polakierować bez podkładu jak ktoś ma taką ochotę.

Budowanie z cegły elewacyjnej, dziwnym trafem w naszym ciekawym kraju uchodzi za szczyt ekstrawagancji...ale to tylko u nas tak jest.

Można budować w rozsądnych cenach z klinkieru, jest tylko kilka warunków:

1)Cegłe kupujemy w mniejszych cegielniach, najlepiej we wschodniej cześci kraju :wink: cegłe elewacyjną możemy dodatkowo impregnować jeżeli ma zbyt dużą chłonność

2)Stosujemy zaprawe wykonywaną na budowie na bazie cem I 42,5 z markowymi plastyfikatorami , spoinowanie wykonujemy zaprawą gotową z trasem (najczęściej murowanie jest właśnie dwu etapowe)

3)Kotwy wykonujemy sami lub zamawiamy u ślusarza, to nic innego jak ocynkowane pręty, lub z nierdzewki przycięte na odpowiednią długość...różnica cenowa bywa powalająca :wink:

4)Staramy się stosować systemy nadprożowe murfor....systemowe typu Halfen są okrutnie drogie (strzemiona nadprożowe metodą garażową wychodzą równie ładne...zapewniam :wink: )

To o czym piszę dotyczy oczywiście tylko tych którzy uznają własną inwencje, i maja motywację aby próbować na czymś zaoszczedzić :wink: .

Zapewniam że te oszczedności w przypadku nie wyszukanych budynków jednorodzinnych nie obniżą jakości wykonanej elewacji.

pozdrawiam

........ Można w samochodzie wymienić błotnik i polakierować bez podkładu jak ktoś ma taką ochotę.

Mi o tym mówić nie musisz. Ja to wiem i Oni też.

Jest wiele wątków na tym forum o budowaniu domów za 100, 200 tysięcy...."czy dam radę"..."czy to mozliwe"....itp.

Znam rodziny 4-5 osobowe z dochodem rzędu 3-4 tysiaków/m-c budujących domy (lub już zbudowali). Uwierz, że dla nich te 10-20% to fortuna.

Tak, wiem, głupota...jak nie masz kasy to zbuduj jednowarswowe lub dwuwarstwowe i tyle....Dla wielu taki dom to nie dom. To, że budują z elewacją z cegły jest podyktowane wielona czynnikami i chyba nie na nie tu czas i miejsce.

Cieszy mnie, że chyba powoli dochodzimy do "ugody" :wink:

........ Można w samochodzie wymienić błotnik i polakierować bez podkładu jak ktoś ma taką ochotę.

Mi o tym mówić nie musisz. Ja to wiem i Oni też.

Jest wiele wątków na tym forum o budowaniu domów za 100, 200 tysięcy...."czy dam radę"..."czy to mozliwe"....itp.

Znam rodziny 4-5 osobowe z dochodem rzędu 3-4 tysiaków/m-c budujących domy (lub już zbudowali). Uwierz, że dla nich te 10-20% to fortuna.

Tak, wiem, głupota...jak nie masz kasy to zbuduj jednowarswowe lub dwuwarstwowe i tyle....Dla wielu taki dom to nie dom. To, że budują z elewacją z cegły jest podyktowane wielona czynnikami i chyba nie na nie tu czas i miejsce.

Cieszy mnie, że chyba powoli dochodzimy do "ugody" :wink:

Chyba się powoli rozumiemy :)

Mnie jedynie chodziło o to aby nie było wrażenia,że ktoś zbudował sobie ze zwykłej cegły a inny z klinkieru i jest frajer bo 2 razy drożej. Abstrahując od estetyki głównie chciałem napisać o parametrach takich jak nasiąkliwość mających wpływ na trwałość elewacji i tak jak napisałem, można wybrać cegłę cenowo zbliżoną do zwykłej ale o dobrych parametrach. Chciałem tylko przestrzec przed stosowaniem zwykłej cegły pełnej z hurtowni o nieznanym pochodzeniu i beznadziejnych parametrach.

Uff.

A więc jestem.

Większy kawał ściany w zbliżeniu:

http://images39.fotosik.pl/61/c4cc4e796ac74350med.jpg

Dom "w samo południe":

http://images39.fotosik.pl/61/9a064a90762e172amed.jpg

No i ta sama cegła w środku...tak tak...w środku... :D

http://images36.fotosik.pl/61/7a8f758c8fbfdd95med.jpg

I tyle.

• 3 months później...
  • 4 months później...