lechoski 07.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 tak z logiki czy fizyki zwiekszenie przekroju komina niekoniecznie poprawi cisnienie w kominie na krotkim odcinku. pb zasugerowal, ze pleciesz wasc dyrdymaly, uzywajac coraz mniej rozumianej dzis formy zwanej ironia ☺ myślę, że nie o zdrowy rozsądek tu chodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 07.02.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 hej nam zalecono by wysokośc ta wynosiła minimum 190 cm, a im wyżej tym lepoej... być moze to zalezy od kominka.. czy tez piecu.. unas będzie PPA 550 z Cebudu o takie cacko http://www.cebud.eu/news_images/311.. http://www.cebud.eu/news_images/363. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integer 03.01.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 ...Jednak górna krawędź rury dymowej powinna wchodzić w komin na wysokości co najmniej 35cm od sufitu, aby starczyło miejsca na komorę dekompresyjną, która izoluje cieplnie sufit od kominka. ... Właśnie się zorientowałem że u mnie fachowcy zrobili wejście do komina ok 10 cm od sufitu, praktycznie pod samym sufitem. Strop lany, monilityczny. Orientujesz się może czy będę miał problemy z np. przegrzewaniem stropu bez komory dekompresyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.01.2019 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Właśnie się zorientowałem że u mnie fachowcy zrobili wejście do komina ok 10 cm od sufitu, praktycznie pod samym sufitem. Strop lany, monilityczny. Orientujesz się może czy będę miał problemy z np. przegrzewaniem stropu bez komory dekompresyjnej?Zwentyluj kominek zgodnie z zasadami (instrukcja montażu wkładu) i daj na sufit podwójną izolację z płyt krzewnianowo wapniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integer 04.01.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 ...daj na sufit podwójną izolację z płyt krzewnianowo wapniowych. Wełna ma chyba mniejszą przenikalność cieplną - może lepiej wełnę? Myślałem też nad takim rozwiązaniem (rysunek z painta, przepraszam za wartości artystyczne Rzut (przekrój) z boku: Różowe - płyty krzemianowo wapniowe Pomarańczowe - rura spalinowa izolowana wełną żeby jak najmniej oddawała do górnej pseudo-komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 04.01.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Zrób tak: - albo fachowo przenieś wylot spalin o jeden segment komina niżej (zestaw naprawczy do komina) - firmy biorą za taki zabieg ok. 800-1000zł- albo posłuchaj Piotra i żadnej WEŁNY - chyba że chcesz za rok rozbierać obudowę i przerabiać, jak Twoja super osadzona wełna się rozpadnie Podwójny krzemian na strop nie przepuści więcej aniżeli 30-35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 04.01.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Zrób tak: - albo fachowo przenieś wylot spalin o jeden segment komina niżej (zestaw naprawczy do komina) - firmy biorą za taki zabieg ok. 800-1000zł - albo posłuchaj Piotra i żadnej WEŁNY - chyba że chcesz za rok rozbierać obudowę i przerabiać, jak Twoja super osadzona wełna się rozpadnie Podwójny krzemian na strop nie przepuści więcej aniżeli 30-35 stopni. Albo posłuchaj zduna i daj Sobie pobudować piec z wizja ognia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts