Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt gotówkowy?

Karollinka

Recommended Posts

otóż mamy taką sytuację, ,mamy działkę, rozpoczętą budowę (stan zero) mamy materiały na sciany i strop i teraz chcieliśmy wziąć 20000 zł kredytu gotówkowego, wymurować ściany, zrobić strop żeby potem za pół roku np. wziąć kredyt z dopłatami, chodzi o to, że będziemy mieli wkład własny (rozpoczętą budowę) kredyt chcemy na ok 100 tys bo resztę pieniędzy będziemy mieli ze sprzedaży działki, czy jest sens tak robić? damy radę spłacać przez 3 lata raty za te dwa kredyty

żeby wziąć kredyt hipoteczny to trzeba mieć wkład własny, bank nie przyjmie materiałów złożonych na działce, poza tym kredyt możemy wziąć dopiero za kilka miesięcy bo ja dopiero zaczęłam pracę i muszę mieć jakiś okres przepracowany zby bank wziął mnie pod uwagę jako współkredytobiorcę, a tak za kredyt gotówkowy zrobilibyśmy to co planujemy a potem weźmiemy hipoteczny,

żeby wziąć kredyt hipoteczny to trzeba mieć wkład własny, bank nie przyjmie materiałów złożonych na działce, poza tym kredyt możemy wziąć dopiero za kilka miesięcy bo ja dopiero zaczęłam pracę i muszę mieć jakiś okres przepracowany zby bank wziął mnie pod uwagę jako współkredytobiorcę, a tak za kredyt gotówkowy zrobilibyśmy to co planujemy a potem weźmiemy hipoteczny,

Odpowiedz na pytanie: czy gdybyś miała 20 tys gotówki, to pożyczyłabyś komuś takiemu, jak Ty, te pieniądze na 3 lata? Bez wkładu własnego, komuś, kto dopiero zaczął pracę, w przeddzień być może największego kryzysu gospodarczego w nowożytnej historii?

Nie pożyczyłabyś? To zastanów się, dlaczego.

o ile wiem to 20 tys banki dają bez problemu, poza tym mam duża działkę wartą 150 tys teraz plus rozpoczęta budowa, poza tym ja zaczełam dopiero pracę, ale mąż pracuje już długo i możemy wziąć kredyt nie uwzględniając mnie, jednak we dwoje będziemy mieli większą zdolność kredytową, chodzi o to, czy brać te 20000 teraz, zrobić co planujemy a potem wziać kredyt hipoteczny czy zaczekać kilka miesięcy ale wtedy bank może powiedzieć że nieda kredytu w takiej wysokości jak chcemy bo mamy za mały wkład własny..

Nie ma co kombinować. Działka + stan 0 bez problemu wystarczą jako wklad własny w banku. Spokojnie dostaniecie kredyt hipoteczny, kredyt gotówkowy to tzw drogi pieniądz, w waszej sytuacji nie ma potrzeby się w to pakować.

Z drugiej strony kredyt gotówkowy nie obciąża hipoteki, więc jak się powinie noga to nie zabiorą domu z powodu głupich 20 tysięcy.

Wszystko ma plusy i minusy.

Nie ma co kombinować. Działka + stan 0 bez problemu wystarczą jako wklad własny w banku. Spokojnie dostaniecie kredyt hipoteczny, kredyt gotówkowy to tzw drogi pieniądz, w waszej sytuacji nie ma potrzeby się w to pakować.

Z drugiej strony kredyt gotówkowy nie obciąża hipoteki, więc jak się powinie noga to nie zabiorą domu z powodu głupich 20 tysięcy.

Jeżeli noga ma się powinąć z powodu 20 tysięcy to co będzie przy kredycie na X00 tysięcy na dom??

Jeżeli noga ma się powinąć z powodu 20 tysięcy to co będzie przy kredycie na X00 tysięcy na dom??

Święta prawda

noga podwinąć może się zawsze, chyba żaden z kredytobiorców nie jest pewien czy zapożyczając się na 30 lat będzie w stanie spłącić ten kredyt, wiadomo zawsze jest ryzyko, my i tak nie zapożyczymy się na ogromna kwotę bo "tylko" 120 tys, i w razie problemów mamy możliwość sprzedawać działki i spłacić kredyt więc ryzykujemy oczywiście ale nie aż tak bardzo

my i tak nie zapożyczymy się na ogromna kwotę bo "tylko" 120 tys, i w razie problemów mamy możliwość sprzedawać działki i spłacić kredyt więc ryzykujemy oczywiście ale nie aż tak bardzo
Zakładając, że ktoś tą działkę będzie chciał kupić, i że będzie odpowiednio dużo warta.