jaendrju 14.02.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.Stopniowo i skoczek.Wprawdzie samoczynne zagęszczenie wymaga okolo 2 lat,ale w dolnych warstwach podsypki ze względu na jej dużą grubość pod wplywem ciężaru ten proces już częściowo zaszedł.Lanie ma również za zadanie zwiększenia ciężaru właściwego podsypki,czyli lepszego jej dociążenia,a tym samym zagęszczenia. Skoczek załatwi 70 cm i wszystko powinno być OK.Podkład betonowy trzeba skuć,a podsypkę zagęścić.Można tworzyć różne fantazje,tylko po co i za ile.Niedługo dojdziemy do nawiercania podkladu co 20cm i wstrzykiwania pianki,czyli do nowej metody palowania.To,że podklad siadł to właśnie efekt samoistnego osiadania gruntu nasypowego.Zimą pod wplywem większej penetracji wilgoci proces samoistnego zagęszczenia uległ przyspieszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.02.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.Masz rację, lać, ale olej i to w Twoją głowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Masz dużą wiedzę,tylko "O" praktyki.Pójdziesz na budowę to trochę zmądrzejesz.Sorry,ale mógłbyś być moim wnukiem.Zakończmy tym postem nasz spór.Nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.02.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Masz dużą wiedzę,tylko "O" praktyki.Pójdziesz na budowę to trochę zmądrzejesz. Sorry,ale mógłbyś być moim wnukiem.Zakończmy tym postem nasz spór.Nie ma to sensu. Tak. Jak się długo siedzi na kamieniu to się zostaje geologiem. Takie bzdury Panie kolego wypisujecie,że szkoda czytać. Nie trzeba 60 lat być na budowie aby dojść do wniosku,że woda + glina = błoto inaczej zwane uplastycznieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Sorry,ale mógłbyś być moim wnukiem.Jesteś więc chyba najstarszym Forumowiczem . Dziewięć krzyżyków na karku jak nic. Nie pozostaje nic innego jak pogratulować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Sorry,ale mógłbyś być moim wnukiem.Jesteś więc chyba najstarszym Forumowiczem . Dziewięć krzyżyków na karku jak nic. Nie pozostaje nic innego jak pogratulować ! Nie mogłem się powstrzymać http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4d/Yoda-ep2.jpg/190px-Yoda-ep2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.02.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Nie mogłem się powstrzymać http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4d/Yoda-ep2.jpg/190px-Yoda-ep2.jpgMistrz Yoda miał chyba ponad 500 lat. Myślisz, że Jabol vel jaendrju ma aż tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.02.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Zagęszczanie dotyczy 50 !!! wywrotek pospółki piaskowo-żwirowej==========================================,a nie gliny .Glina,która była pierwszą warstwą nasypową pod wplywem ciężaru i duzej penetracji wilgoci już zapewne dawno "siadła".U nas z "węża" się leje,u Was zrasza.Może niepotrzebnie z tego tytułu powstał ten spór.Ja nie pisałemo o robieniu basenu,ale o dobrym,szybkim zagęszczeniu ok. 1m pospólki piaskowo-żwirowej przy pomocy skoczka,dlatego nie odwracajcie kota ogonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 14.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 zaspamuję i ja - haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.02.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Zagęszczanie dotyczy 50 !!! wywrotek pospółki piaskowo-żwirowej ========================================== ,a nie gliny .Glina,która była pierwszą warstwą nasypową pod wplywem ciężaru i duzej penetracji wilgoci już zapewne dawno "siadła".U nas z "węża" się leje,u Was zrasza.Może niepotrzebnie z tego tytułu powstał ten spór.Ja nie pisałemo o robieniu basenu,ale o dobrym,szybkim zagęszczeniu ok. 1m pospólki piaskowo-żwirowej przy pomocy skoczka,dlatego nie odwracajcie kota ogonem. Jak się zagęszcza "błoto? Nikt nie odwaraca kota ogonem, pompowanie wody w niższe wartsyw z glina nie spowoduje zagęszczenia. Czy jak na gąbce położsyz deskę do krojenia to będzie Ci wygodnie kroić chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Observer27 16.02.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam wszystkich. Czy ma ktoś taki kalkulator budowlany, żeby wyliczyć ewentualne obciążenia płyty betonowej w celu podparcia jej na palach betonowych? Chodzi mi o to, jakiej grubości pale by to musiały być i ile sztuk lub w jakim rozstawie? Powierzchnia płyty, która osiadła ok.60m2.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.02.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam wszystkich. Czy ma ktoś taki kalkulator budowlany, żeby wyliczyć ewentualne obciążenia płyty betonowej w celu podparcia jej na palach betonowych? Chodzi mi o to, jakiej grubości pale by to musiały być i ile sztuk lub w jakim rozstawie? Powierzchnia płyty, która osiadła ok.60m2. Pozdrawiam. Nie ma czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.02.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam wszystkich. Czy ma ktoś taki kalkulator budowlany, żeby wyliczyć ewentualne obciążenia płyty betonowej w celu podparcia jej na palach betonowych? Chodzi mi o to, jakiej grubości pale by to musiały być i ile sztuk lub w jakim rozstawie? Powierzchnia płyty, która osiadła ok.60m2. Pozdrawiam.Musi to ocenić konstruktor, policzyć i zaprojektować. Nie ma tu drogi na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam. Nie myślałem o odpowiedzialności OC kierownika budowy. Jednym słowem nie dopilnował, wzial za wszystko kase. A do kogo mam to zglosić? Do nadzoru budowlanego? do Izb Inzynierów one maja monopol na ubezpieczanie kierowników budów zapytaj gdzie Go ubezpieczyli /choc to jest tajemnica poliszynela/ i zgłoś, ze w czasie kiedy nadzorował budowe zostały popełnione błędy zapytaj o procedure zgłoszenia i nie dawaj sie manewrowac aby spychali na Ciebie jakies czynności postrasz /profilaktycznie/ prokuratorem /wtedy towarzystwu "zasiadajacemu" w Izbach na ogół mieknie rura .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.Masz rację, lać, ale olej i to w Twoją głowę . sorry za to pytanie HenoK zagęszałes kiedykolwiek wodą ? czy tylko czytałes, ze nie wolno zagęszczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.Masz rację, lać, ale olej i to w Twoją głowę . sorry za to pytanie HenoK zagęszałes kiedykolwiek wodą ? czy tylko czytałes, ze nie wolno zagęszczać ? Twierdzenie,że piasek nawodniony można zagęścić mechanicznie jest bzdurą. Bzdurą też jest proponowanie zrobienia z gliny bagna. Zagęścimy piasek a glina zostanie uplastyczniona i za kilka miesięcy znowu siądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 16.02.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Pytanie:Czy można "nawodniony"piasek zagęścić "mechanicznie"? to można skierować do dzieci robiących nad morzem babki z piasku. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.02.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Pytanie:Czy można "nawodniony"piasek zagęścić "mechanicznie"? to można skierować do dzieci robiących nad morzem babki z piasku. P. Albo na podstawy fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 16.02.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Z ukochaną Fizyką jak i Matematyką jestem za pan brat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Z ukochaną Fizyką jak i Matematyką jestem za pan brat a chłopa masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts