Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapada mi się płyta betonowa

Observer27

Recommended Posts

Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.Stopniowo i skoczek.Wprawdzie samoczynne zagęszczenie wymaga okolo 2 lat,ale w dolnych warstwach podsypki ze względu na jej dużą grubość pod wplywem ciężaru ten proces już częściowo zaszedł.Lanie ma również za zadanie zwiększenia ciężaru właściwego podsypki,czyli lepszego jej dociążenia,a tym samym zagęszczenia. Skoczek załatwi 70 cm i wszystko powinno być OK.

Podkład betonowy trzeba skuć,a podsypkę zagęścić.Można tworzyć różne fantazje,tylko po co i za ile.Niedługo dojdziemy do nawiercania podkladu co 20cm i wstrzykiwania pianki,czyli do nowej metody palowania.To,że podklad siadł to właśnie efekt samoistnego osiadania gruntu nasypowego.Zimą pod wplywem większej penetracji wilgoci proces samoistnego zagęszczenia uległ przyspieszeniu.

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz dużą wiedzę,tylko "O" praktyki.Pójdziesz na budowę to trochę zmądrzejesz.

Sorry,ale mógłbyś być moim wnukiem.Zakończmy tym postem nasz spór.Nie ma to sensu.

Tak. Jak się długo siedzi na kamieniu to się zostaje geologiem.

Takie bzdury Panie kolego wypisujecie,że szkoda czytać.

Nie trzeba 60 lat być na budowie aby dojść do wniosku,że woda + glina = błoto inaczej zwane uplastycznieniem.

Zagęszczanie dotyczy 50 !!! wywrotek pospółki piaskowo-żwirowej

==========================================

,a nie gliny .Glina,która była pierwszą warstwą nasypową pod wplywem ciężaru i duzej penetracji wilgoci już zapewne dawno "siadła".U nas z "węża" się leje,u Was zrasza.Może niepotrzebnie z tego tytułu powstał ten spór.Ja nie pisałemo o robieniu basenu,ale o dobrym,szybkim zagęszczeniu ok. 1m pospólki piaskowo-żwirowej przy pomocy skoczka,dlatego nie odwracajcie kota ogonem.

Zagęszczanie dotyczy 50 !!! wywrotek pospółki piaskowo-żwirowej

==========================================

,a nie gliny .Glina,która była pierwszą warstwą nasypową pod wplywem ciężaru i duzej penetracji wilgoci już zapewne dawno "siadła".U nas z "węża" się leje,u Was zrasza.Może niepotrzebnie z tego tytułu powstał ten spór.Ja nie pisałemo o robieniu basenu,ale o dobrym,szybkim zagęszczeniu ok. 1m pospólki piaskowo-żwirowej przy pomocy skoczka,dlatego nie odwracajcie kota ogonem.

Jak się zagęszcza "błoto?

Nikt nie odwaraca kota ogonem, pompowanie wody w niższe wartsyw z glina nie spowoduje zagęszczenia.

Czy jak na gąbce położsyz deskę do krojenia to będzie Ci wygodnie kroić chleb?

Witam wszystkich.

Czy ma ktoś taki kalkulator budowlany, żeby wyliczyć ewentualne obciążenia płyty betonowej w celu podparcia jej na palach betonowych? Chodzi mi o to, jakiej grubości pale by to musiały być i ile sztuk lub w jakim rozstawie? Powierzchnia płyty, która osiadła ok.60m2.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Czy ma ktoś taki kalkulator budowlany, żeby wyliczyć ewentualne obciążenia płyty betonowej w celu podparcia jej na palach betonowych? Chodzi mi o to, jakiej grubości pale by to musiały być i ile sztuk lub w jakim rozstawie? Powierzchnia płyty, która osiadła ok.60m2.

Pozdrawiam.

Nie ma czegoś takiego.

Witam wszystkich.

Pozdrawiam.

Musi to ocenić konstruktor, policzyć i zaprojektować. Nie ma tu drogi na skróty.

Witam. Nie myślałem o odpowiedzialności OC kierownika budowy. Jednym słowem nie dopilnował, wzial za wszystko kase. A do kogo mam to zglosić? Do nadzoru budowlanego?

do Izb Inzynierów

one maja monopol na ubezpieczanie kierowników budów

zapytaj gdzie Go ubezpieczyli /choc to jest tajemnica poliszynela/

i zgłoś, ze w czasie kiedy nadzorował budowe zostały popełnione błędy

zapytaj o procedure zgłoszenia i nie dawaj sie manewrowac aby spychali na Ciebie jakies czynności

postrasz /profilaktycznie/ prokuratorem /wtedy towarzystwu "zasiadajacemu" w Izbach na ogół mieknie rura .../

Wy swoje,a ja swoje.Lać,ale z głową.
Masz rację, lać, ale olej i to w Twoją głowę :evil: .

sorry za to pytanie HenoK

zagęszałes kiedykolwiek wodą ?

czy tylko czytałes, ze nie wolno zagęszczać ?

Twierdzenie,że piasek nawodniony można zagęścić mechanicznie jest bzdurą.

Bzdurą też jest proponowanie zrobienia z gliny bagna. Zagęścimy piasek a glina zostanie uplastyczniona i za kilka miesięcy znowu siądzie.