PaniGdzi 19.02.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Według mnie prawo prawem(jakie by nie było),a życie życiem.Nie widzę potrzeby,żeby KB przebywał non stop na budowie.Wystarczy żeby zgłaszać jemu gotowość do kolejnego etapu budowy,jeśli mamy jakieś wątpliwości(czyt. głupie pomysły),oceni czy tak będzie o.k. i tyle.Potem zgłosić gotowość do odbioru,szrajbnie w DB i po sprawie.Przecież ten biedny chłopczyna nie może wiedzieć,że inwestor/wykonawca może wpaść na jakiś świetny pomysł i oczywistą rzecz spartoli.U mnie KB był 2 razy,a jestem na etapie kończenia więźby,zapłaciłam z góry 1500 za "wsjo" i nie sądzę żeby tylko tyle mnie to kosztowało,jakby "musiał"przebywać na budowie ,jak mu rzekomo ustawa nakazuje. Oczywiście,nie można porównywać domków jednorodzinnych o prostych konstrukcjach z jakimiś molochami. A odnośnie tego konkretnego przypadku to uważam,że za ten wybitny pomysł powinien beknąć jego twórca .Jeśli to inwestor to inwestor,jeśli wykonawca to wykonawca,bo KB choćby najgorszy takich przebłysków nie miewa. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 19.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... Tak? Jakim sposobem może KB zmusić inwestora do wykonania wg jego zaleceń? ... Nie wiem i nie interesuje mnie to. Sorry za cyniczną postawę ale to nie ja wymyśliłem prawo budowlane i ustawę korporacyjną. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... szrajbnie w DB i po sprawie.Przecież ten biedny chłopczyna nie może wiedzieć,że inwestor/wykonawca może wpaść na jakiś świetny pomysł i oczywistą rzecz spartoli.U mnie KB był 2 razy ... jest jednak przysłowie "ślepy w karty nie gra" czyli a jak Ci sie chata rozwali za dwa lata ... ? podarujesz mu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Szanowny brzoza co Ty masz za skojarzenia... Chata mi się nie zawali , bo jest sprawdzana przez KB w wystarczającej częstotliwości,czyli odbiera kolejne etapy,a jak ma się z czymś problem to się do niego dzwoni o poradę. I brzoza nie martw się znowu o mnie,bądź spokojny,wszystko jest w należytym porządku.W moim domu różnica poziomów na 30 m jest równa 0(dla porównania u Coulignon na 12m jest 1cm i się szczyci)tak jak i w kalenicy.A KB był pod takim wrażeniem, kiedy odbierał zbrojenie stropu ,że powiedział cyt."dawno już nie widziałem tak fachowo zrobionego".A szef ekipy wylewającej strop,powiedział,że jakby tak dokładnie budował,jak buduje się u mnie to by na "sól nie zarobił".Jak widzisz" jakoś sobie radzę". PS.A Ty lepiej nie Marię Wesołowską oglądaj, tylko Discovery Jak To Jest Zrobione. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... I brzoza nie martw się znowu o mnie,bądź spokojny,wszystko jest w należytym porządku ... PaniGdżi w Katowicach administrator zapewniał ze wszystko jest w porządku, zapraszał gołębiarzy i tak mu dobrze z oczu patrzyło ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_budowlana_na_%C5%9Al%C4%85sku,_2006 a potem ... http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/milion;zlotych;odszkodowania;za;katastrofe;w;katowicach,4,0,214532.html ... A KB był pod takim wrażeniem, kiedy odbierał zbrojenie stropu ,że powiedział cyt."dawno już nie widziałem tak fachowo zrobionego"... musi jakis młody ... ... PS.A Ty lepiej nie Marię Wesołowską oglądaj, tylko Discovery Jak To Jest Zrobione. P. to juz wole reality show - Jerry Springer Show - o zboczonych Amerykanach http://www.tv-intros.com/j/jerry%20springer%20show.jpg kojarzysz gościa ? http://www.zap2it.com/media/photo/2006-08/25006981.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 brzoza a Ty znowu swoje.Nie można tak generalizować. W Katowicach to nie domek jednorodzinny,tylko hala i to o konstrukcji szkieletowej stalowej(a nie prostackiej murowanej)tam wystarczy śrubki nie dokręcić...W murowanej ,nie wiem jak krzywe będzie, to stać będzie,najwyżej szklanka się będzie zsuwać ze stołu. Nie wiek świadczy ile się widziało i co ma się w głowie. Gościa kojarzę ale wolę Show z Jayem Leno. PS.A te odszkodowania to już inna bajka.Dla mnie życie człowieka ginącego samotnie jest tyle samo warte co człowieka ginącego wśród wielu.Czy to w wypadku samochodowym(bo dziura w asfalcie,bo poślisk),czy dach się zawalił,dla mnie to zdarzenie losowe.Nikt nic specjalnie nie zrobił.Błąd to czynnik ludzki.Dlatego jeśli ktoś uważa że rekompensata pieniężna po śmierci np.współmałżonka,pomoże mu w dalszym życiu to ubezpieczenie na życie sprawę załatwi. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... wolę Show z Jayem Leno. P. OK - o gustach sie nie dyskutuje - moze byc Jay Leno natomiast pare katastrof "kurników" było juz opisanych na forum ... w tej chwili kojarzy mi sie bład projektanta i KB dotyczacy zawalenia sie scian szczytowych i komina - pierwszy /chyba jakis młokos po szkole/ zaprojektował zbyt smukłe sciany szczytowe /bez podpór, trzpieni itp./ - drugi /moze niemłody ale lekkomyślny/ nie przewidział, ze moze w naszym klimacie powiac i nie zalecił zabezpieczen - inwestorka /młoda i niedoswiadczona/ - nie wiedziała, ze z powodu Odpowiedzialności Cywilnej /obu panów/ nalezy sie Jej kasa ... szkody pokryła sama to tylko jedna z wielu histori opisanych na forum /nie mam czasu na to aby czytac o róznych perypetiach forumowiczów opisywanych najczęsciej w dzienniku budowy czy komentarzach ale Ty jestes przyszłosciowa - zapewne nieraz wyłowisz jakąś pikantnie opisana katastrofe .../ p.s. od czego ta duza litera "P" w Twoim podpisie ? pytam z ciekawości ... choć mam pewne podejrzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 To "P." to nic sprośnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 I podtrzymuję nadal, że za błąd płaci ten co go popełnił.Jeśli KB nie miał w tym udziału,to nie będzie przecież zbierał batów za kogoś. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 I podtrzymuję nadal, że za błąd płaci ten co go popełnił ... to w ustroju zwanym idealnym idealizm = NIEBO ... Jeśli KB nie miał w tym udziału,to nie będzie przecież zbierał batów za kogoś. P. będze zbierał, wystarczy wykazac, ze czegos nie dopilnował ... płaci ubezpieczyciel /ale KB odpowiada jako ten który "zaniedbał" ... czyli inaczej mówiąc "niedopilnował" dopilnowac zaś nie mógł bo nadzorował jednoczesnie 30 "kurników" czyli budów - u chłopa musiał by sie rozerwac - na to zas potrzebny jest granat itd./ udowodnic zaś wszystko mozna - polecam program Sąd Rodzinny - Artur Lipiński lub program Sędzia Anna Maria Wesołowska czyli j.w. czy literka p nie ma cos wspolnego ze znakami zodiaku ? z ciekawości pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 będze zbierał, wystarczy wykazac, ze czegos nie dopilnował ... płaci ubezpieczyciel /ale KB odpowiada jako ten który "zaniedbał" ... czyli inaczej mówiąc "niedopilnował" Jeśli "nie dopilnował" ma znaczenie,że nie stał nad głową i nie patrzył czy robią według jego wskazówek to się nie zgadzam; Jeśli "nie dopilnował" ma znaczenie, że źle poinstruował ,to się zgadzam. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- dopilnowac zaś nie mógł bo nadzorował jednoczesnie 30 "kurników" czyli budów - u chłopa musiał by sie rozerwac - na to zas potrzebny jest granat itd Zgadzam się .Stąd też tak niska cena.Chcesz na wyłączność to zatrudniasz go na etat i płacisz (odpowiednio) czy literka p nie ma cos wspolnego ze znakami zodiaku ? z ciekawości pytam ... Niiiii. udowodnic zaś wszystko mozna - polecam program Sąd Rodzinny - Artur Lipiński lub program Sędzia Anna Maria Wesołowska Masz tyle wolnego czasu,że oglądasz takie głupoty?Z żoną trafiłeś w 10.Mojego męża gonię na budowę w świątek,piątek i niedzielę,nie ma zmiłuj się.Teraz też robi,mimo że zimno i 5cm śniegu(jak to nad morzem). P. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ....Teraz też robi,mimo że zimno i 5cm śniegu .... nieczuła Jesteś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ....Teraz też robi,mimo że zimno i 5cm śniegu(jak to nad morzem). P. [/b] nieczuła Jestes ... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- wręcz przeciwnie,ale tylko w odpowiednich momentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... Tak? Jakim sposobem może KB zmusić inwestora do wykonania wg jego zaleceń? ... Nie wiem i nie interesuje mnie to. Sorry za cyniczną postawę ale to nie ja wymyśliłem prawo budowlane i ustawę korporacyjną. pozdr Mnie też nie interesuje to ,ze nie potrafisz podac podstawy prawnej gdzie KB odpowiada za jakosc prac. Podaj gdzie PB wskazuje,że KB odpowiada za nieprawidłowości robotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 19.02.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... Mnie też nie interesuje to ,ze nie potrafisz podac podstawy prawnej gdzie KB odpowiada za jakosc prac. Podaj gdzie PB wskazuje,że KB odpowiada za nieprawidłowości robotników. Nie znam i nie potrzebuję - podstawę prawną w razie potrzeby podaje mi prawnik.* Pozytywnie: nie będzie najprościej zalać to "osuwisko" betonem do poziomu "0" ? Jak osiadło to już pewnie dalej nie osiądzie. pozdr *I nie chodzi o złupienie KB czy ubezpieczalni. Celem jest uzyskanie aktywnej pomocy KB w odkręceniu problemu. Zakładając że wstępnie KB ma postawę niechętną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... Mnie też nie interesuje to ,ze nie potrafisz podac podstawy prawnej gdzie KB odpowiada za jakosc prac. Podaj gdzie PB wskazuje,że KB odpowiada za nieprawidłowości robotników. Nie znam i nie potrzebuję - podstawę prawną w razie potrzeby podaje mi prawnik.* Pozytywnie: nie będzie najprościej zalać to "osuwisko" betonem do poziomu "0" ? Jak osiadło to już pewnie dalej nie osiądzie. pozdr *I nie chodzi o złupienie KB czy ubezpieczalni. Celem jest uzyskanie aktywnej pomocy KB w odkręceniu problemu. Zakładając że wstępnie KB ma postawę niechętną. Nie ma podstawy prawnej i prawnik jej nie wynajdzie dlatego bezpodstawne zastraszanie KB jest nie na miejscu bo to nie on wymyślił takiej "technologii" robót i się nie zdziwiłhym gdyby nie za bardzo był chętny do współpracy jesli się mu zarzuca coś czego nie zrobił. Kolegi prawnik zapewne zna art. 286 KK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleslaw64 19.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 skuj beton odkop ile się da zagęszczaj powoli może być woda dużo wody i nie wylewaj posadzki jak długo się da obserwuj woda będzie odparowywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 20.02.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Widzę, że trzeba przypomnieć o co chodzi. Musze działać szybko, bo sprzedaje mieszkanie i zastanawiam się co, jak i szybko zrobić. Dobieranie się do żwiru przy takiej ilości powierzchni, czy wybieranie-to dla mnie nie do przyjęcia, potraficie sobie wyobrazić ile tego jest? Czym to wybierać? Łopatą? Gdzie to usypywać? To brzmi jak jakiś zły sen. Szukam innego rozwiązania-może coś bliżej nt.'płyty opartej na studniach'? No więc jak ktoś wie to niech śmiało pisze na temat a nie dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.02.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ja wiem niech nie sprzedaje mieszkania to chyba nie dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Observer27 20.02.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Witam.Widzę, że muszę jeszcze coś uściślić-pilnowaniem i zatwierdzaniem kolejnych etapów budowy zajmował się u mnie inspektor nadzoru i to on umarł. Kierownik budowy, który widnieje u mnie w paierach od początku jest ten sam. Z tego co się dowiedziałem, kontaktu między nimi nie było prawie żadnego. Teraz kierownik budowy wezwany na miejsce i widząc co sie dzieje-jest wielce zdziwiony, proponuje mi zazbroić płytę i zalać ją na nowo, bez potrzeby kucia istniejącej posadzki. Jest na etapie sporządzania kosztorysu ilości materiałów, min.stali i betonu. Nie będzie tego mało, więc nadal myślę o odszkodowaniu z OC KB. Dodam jeszcze, że inspektor nadzoru wiedział wszystko o moich planach w związku z uzyciem częsci ziemi z wykopu i nie wnosił zastrzeżeń, sądząc, że przy takiej ilości gliny, nic nie powinno się stać. A jednak się stało. Dalej wchodzi w grę jak najszybsze naprawienie płyty, a najważniejszy jest czas, którego jest coraz mniej...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts