Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna

Gość

Recommended Posts

Ostatnio nawiewa mi zimne powietrze do kuchni przez kratkę wentylacji grawitacyjnej wyciągowej. Dodam, że kuchnia znajduje się na parterze

a zjawisko to pojawia się, gdy zaczynam palić w kotle na paliwo stałe.

Kotłownia ta znajduje się na parterze i posiada otwór nawiewny w ścianie

na wysokości 30 cm nad podłogą i średnicę 110 cm(PCV), kanał dymowy

o wysokości 10m i wymiarach 14x28cm.

Może Ktoś wie i mógłby mi pomóc wyjaśnić co jest nie tak, że wentylacja działa nieprawidłowo?

Proszę o wszelkie porady.

Okna w kuchni mam sterego typu("skręcane")-drewniane 2 szyby.

Jeżeli uchylę trochę okno w kotłowni to ciąg w kanale wentylacyjnym w kuchni jest dobry(wyciąga powietrze).

A jeśli chodzi o ten nawiew w kotłowni to jest to rura 110mm poziomo wmontowana w ścianie bez zetki, może to jest problemem?

Dzisiaj nie paliłem w kotle, a w kuchni znów mi nawiewa. Natomiast, gdy uchylam okno w kotłowni to ciąg się odwraca(wywiewa).

Dlatego pytam jeszcze raz czy to napewno jest wina otworu nawiewnego czy może to co innego, skoro ja nie palę w kotle to ilość powietrza w kotłowni powinna być wystarczająca (otwór fi160mmm)? A może lepiej zamurować otwór nawiewny a uchylać okno w kotłowni ?

Wystarcz że policzysz zgrubnie przekroje przewodów

14*28cm = 392cm2 - kanał spalinowy

? - kanał wentylacyjny

rura 11cm = 95cm2 - kanał nawiewny

proste- powietrze szuka sobie mniejszych oporów przepływu dlatego jak otworzysz okno ciąg się odwraca.

Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się że przekroje przwodów wywiewnych (spalinowy i wentylacyjny) w kotłowni powinny być co najmniej porównywalne z nawiewnymi - u ciebie jest 4 krotnie mniej

• 2 weeks później...

Przez ostatnie 4 dni nie paliłem kotłem węglowym a dalej nawiewa mi do kuchni. Może to jest spowodowane tym iż na parterze mam wentylację grawitacyjną w każdym pomieszczeniu nawet w pokoju?

Proszę o wszelkie uwagi i porady co mam zrobić

Kominiarz nie oglądał, ale w kuchni wentylacja powinna być w łazience też

a i w kotłowni także. A właśnie te pomieszczenia znajdują się u mnie na parterze oraz pokoj w którym też jest wentylacja grawitacyjna.

A jeśli chodzi o budynek to ma on już 23 lata.