Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suczka w typie owczarek środokowo azjatycki - do adopcji

elisee

Recommended Posts

Witam,

Wiem,że szanse są nikłe i że masa psów szuka nowych domów, ale nie daruję sobie jak nie spróbuję...

Z racji wykonywanego zawodu mam do czynienia z różnymi trudnymi sytuacjami domowymi ludzi - tak jest i teraz. W domu jednorodzinnym zamieszkuje ponad 80 letni Pan a z nim córka i zięć alkoholicy. Do tego piękny, zadbany kot i dwa psy - średni kundelek i suczka Saba. Saba wygląda zupełnie jak owczarek środkowo azjatycki: krótki ogonek, kopiowane uszy, duża, łaciata. Sierść o wiele mniej obfita niż u kaukaza ale świetnie nadająca się na nasze warunki pogodowe. Sytuacja jest coraz bardziej napięta a Pan nie radzi sobie zupełnie z psami. Pomyślałam, że zanim trafią do schroniska może ktoś przyjmie choć Sabę - bo tak ma na imię jako psa do stróżowania...Kundelek mimo, że mniejszy jest bardzo szczekliwy, napastliwy i mam większe obawy go pogłaskać niz Sabę. Pewnie szansy nie ma...

Saba jest to bardzo miły pies, łagodny i spragniony kontaktu z człowiekiem. Cieszy się na sam widok jak już kogoś pozna, piszczy, opiera się łapkami o furtkę i liże ręce jęzorkiem. Można ja śmiało po wejściu na posesję przytulić, poklepać, bierze rękę w pysio i chce się bawić. Poza tym to spokojny pies. Wiem - wygląda groźnie, ale to chyba lepiej dla potencjalnego złodzieja, że odstrasza...

Potrafi zaszczekać gdy ktoś przechodzi ale nie nachalnie. Jest to suka dorosła , ale nie stara - najwyżej 5 letnia. Jeszcze całe życie przed nią - byłe by nie w schronisku...

Ja niestety dopiero ruszam z budową w tym roku, teraz mieszkam na dwóch pokojach z kuchnią i mam 4 koty... Usłyszałam , że Saba koty lubi ale muszę się dokładnie jeszcze dopytać. Nadaje się raczej jednak do domu z wybiegiem.

Może ktoś z Was lub znajomych potrzebuje solidnego stróża posesji?

Saba przebywa teraz na dworze, na malutkim wybiegu przed domem i chowa się w otwartej werandzie.

Zrobiłam jej fotki aparatem ale trudno to zrobić, gdyż jak tylko cmoknę aby się spojrzała w aparat - zaraz przybiega. Postaram się wkleić zdjęcia wieczorem.

Zapomniałam dodać, że suka zamieszkuje w Poznaniu. Jeśli będzie taka potrzeba to zorganizuję auto i przywiozę Sabę do nowego domu.