wolan 13.02.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam wszystkich i mam takie pytanie. Rodzice chcą przepisać nam (mi i żonie) działkę pod budowę domu jednorodzinnego o powierzchni 25 arów. W tej chwili jest to duża działka rolna (pow. około 4,5 ha), chodzi o to że wydzielimy sobie z całości działkę jaka nas interesuje. W tym momencie wystąpiliśmy w imieniu teściów o wydanie warunków zabudowy, żeby mieć potwierdzenie z gminy, że będzie można wybudować tam dom i nie wyrzucać pieniędzy w błoto, np. na geodete. Moje pytanie dotyczy tego, czy jeżeli dostaniemy z gminy warunki zabudowy dla tej działki to przy przepisie u notariusza będzie ona traktowana jako rolna, czy jako budowlana? I ewentualnie kto dokonuje wyceny takiej działki, notariusz czy rzeczoznawca? Czy też samemu można podać orientacyjną wartość?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Jeżeli darowanie to tylko na Ciebie (zakładając, że to Twoi rodzice). Żona to nie pierwsza linia dziedziczenia i podatek może dojść. I sprawdźcie, czy WZ nie stracą ważności po podziale i nie trzeba będzie wnioskować o nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Rolnej nie można dzielić na mniejsze kawalki niż 0,3ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts