pit79 13.02.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Mam dom z bala, ocieplony wełną, ściany mają przenikalność U=0,15. Planowałem na parterze zrobić ogrzewanie podłogowe, już w zasadzie poczyniłem pewne kroki, , mam policzone już petle itd.Bedzie kominek z akumulacyjną obudową z szamotu+ kociaoł gazowy(w przyszłości) + alternatywnie piec na węgiel i drewno. Ostatnio przeczytałem że w domu z niską akumulacynością cieplną nie powinno stosować się podłogowego ogrzewania bo można niedogrzewać , lub przegrzewać pomieszczenia, Czy ktos mógłby mi pomóc bo jestem w kropce. Prosze o szybką odpowiedź. Czy podłogówka zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A dlaczego miałaby nie zdać? Prawidłowe ustawienie temperatury petli + sterownie każdego obiegu(termostat + siłownik) i wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.02.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No tak, ale czy jak wyjde to powiedzmy do pracy i nie mam nie 12 godzin to zalozmy ze spadnie temp o te 3 st tak ustawie sobie na piecu, a jak wroce to chce miec znow te 20st to które rozwiązanie będzie lepsze - podł , czy grzejnik . podłogówka ma dużą bezwładność. Cholera nie wiem juz sam, czy ktos ze szkieletowego domu, albo z domu z bala może się wypowiedzieć jakie ma ogrzewanie i jak mu sie ono sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 No tak, ale czy jak wyjde to powiedzmy do pracy i nie mam nie 12 godzin to zalozmy ze spadnie temp o te 3 st tak ustawie sobie na piecu, a jak wroce to chce miec znow te 20st to które rozwiązanie będzie lepsze - podł , czy grzejnik . podłogówka ma dużą bezwładność. Cholera nie wiem juz sam, czy ktos ze szkieletowego domu, albo z domu z bala może się wypowiedzieć jakie ma ogrzewanie i jak mu sie ono sprawdza? Wszystko idzie wyregulować. Trzeba po prostu wyłączyć ogrzewanie wcześniej i załączyć też odpowiednio wcześniej. Nie jest to takie proste i łatwe jak przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.07.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Jestem za podłogówką, również w domu drewnianym. Sam niestety mam grzejniki, ale jakbym budował jeszcze raz to raczej też kanadyjczyka + pompa ciepła + podłogówka w całym domu. Powinno wszystko działać bez zarzutu, a to, że akumulacja takiego domu jest mniejsza to fakt, jest to zarówno zaleta, jak i wada. Zaleta - szybciej dogrzejesz cały dom, wada - jak nie grzejesz parę godzin - szybko robi się chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.07.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 2 lata temu robiłem u klienta w domu z bala instalacje podłogówki na parterze jest ok 100 m2. I działa dobrze ogolnie chyba jest zadowolony niestety nie mam z gościem kontaktu. Robiłem też kotłownie w kanadyjczyku i też było na całym parterze ogrzewanie podłogowe i klient był bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.07.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 WitajPo prostu - sam nie wiesz czego chcesz!Zadaj SOBIE (nie nam) pytanie:Czy chcesz zaoszczędzić te 4 klocki drewna MIESIĘCZNIE czy nie.Jak tak - to kaloryfery i "szybkie" ogrzewanie.Jak zależy Ci na tym, aby ZAWSZE w domu było ciepło i miło - to podłogowe, akumulacyjne.(po cholerę Ci akumulacyjny wkład do kominka?, dla zabawy i satysfakcji, bo sąsiad nie ma?).ILE zaoszczędzisz w domu, w którym uzyskałeś U=0,15 na obniżaniu temperatury o te 2-3stC? Paczkę papierosów miesięcznie? No, to teraz zrób tak, jak lubisz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts