Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy - jakie zapotrzebowanie kW

Damon

Recommended Posts

Witam i bardzo proszę o pomoc w dobraniu kW.

Dom ok 230 m2, grzejniki, ok 35 m2 podłogówki, 3 osoby. Jaką potrzebuję moc pieca gazowego bo mam sprzeczne info.

W projekcie zapotrzebowanie na co jest 12,9, ale podwyższyliśmy kolankówkę o 75 cm i kubatura wzrosła. Zasobnik wody planujemy 150l. Piec kondensacyjny.

W sklepie doradca powiedziała, że 19 kW to z nawiązką, a kumpela na podobne parametry kupiła 24 kW.

Proponują tez piece z zasobnikami warstwowymi (86 -100 l) Viessman, Vaillant i Junkers , jako ekonomiczniejsze w użytkowaniu (choc cena oczywiście wyższa). O takich zasobnikach niewiele udałomi sie znaleźć na forum.

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piece kondensacyjne z układem sterowania pogodowego dostosowują swoją moc do potrzeb wynikających z trendu temperatury zewnętrznej i nastaw w domu. Dlatego dobrze dobrany kocioł nigdy nie pracuje na mocy maksymalnej. Np moc kotła od 3,6 do 24 kW na pewno zaspokoi Twoje potrzeby. Pamiętaj lepiej przewymiarować (rozsądnie) niż słuchać "wycia" kotła jak pracuje na full mocy a Gazprom nie może nadążyć z przesyłem dla Ciebie. Mam dom o pow. 150 + 35 (garaż w bryle domu), Kubatura 880 m3, temp. 21 w dzień i 19 w nocy, garaż 10 st., bez podłogówki. Od 5 lat eksploatuję Viessmanna Vitodens 222 o mocy od 3,6 do 24 kW który ma zasobnik 86 l (obecnie w ofercie jest typ Vitodens 333) + pełna pogodówka. Zużycie gazu na 2008 r (01.01. do 31.12 - bo takie robię analizy roczne wyniosło licznikowo 1561 m3 = 2836 zł. Dodam że mam salon z antresolą gdzie mam kominek Jotul Panorama obudowany kaflami i zużywam 2,5 kubika wysuszonego buka w roku kalendarzowym. Nie sugeruj się wielkością zbiornika wody użytkowej (86 l - ktoś powie tylko) - poczytaj jak to działa - sposób grzania wody uzależniony jest od Twoich potrzeb - na pewno dla 4 osób starcza.

Pamiętaj lepiej przewymiarować (rozsądnie) niż słuchać "wycia" kotła jak pracuje na full mocy a Gazprom nie może nadążyć z przesyłem dla Ciebie.

No pewnie, bo jak kocioł o mocy 19 kW pracuje na wydajności 19 kW to zużywa więcej gazu, niż kocioł o mocy 24 kW pracujący na wydajności 19 kW.

:lol:

Pamiętaj lepiej przewymiarować (rozsądnie) niż słuchać "wycia" kotła jak pracuje na full mocy a Gazprom nie może nadążyć z przesyłem dla Ciebie.

Szczególnie, że przez okres ok. 120 dni (prawie połowa okresu grzewczego!) będzie wykorzystane tylko 13% mocy kotła?!

Od 5 lat eksploatuję Viessmanna Vitodens 222 o mocy od 3,6 do 24 kW który ma zasobnik 86 l (obecnie w ofercie jest typ Vitodens 333) + pełna pogodówka.

5 lat użytkujesz, a nie wiesz jakie kocioł ma parametry? Zakres modulacji od 3,6 do 24 kW, czyli lepszy niż 1:6. To ciekawe? I pojemność zasobnika dla 222 też jakoś się nie zgadza?!

Zużycie gazu na 2008 r (01.01. do 31.12 - bo takie robię analizy roczne wyniosło licznikowo 1561 m3 = 2836 zł.

Gratuluję jednak bardzo niskiego zuzycia gazu.

Witam i bardzo proszę o pomoc w dobraniu kW.

Dom ok 230 m2, grzejniki, ok 35 m2 podłogówki, 3 osoby. Jaką potrzebuję moc pieca gazowego bo mam sprzeczne info.

W projekcie zapotrzebowanie na co jest 12,9, ale podwyższyliśmy kolankówkę o 75 cm i kubatura wzrosła. Zasobnik wody planujemy 150l. Piec kondensacyjny.

W sklepie doradca powiedziała, że 19 kW to z nawiązką, a kumpela na podobne parametry kupiła 24 kW.

Proponują tez piece z zasobnikami warstwowymi (86 -100 l) Viessman, Vaillant i Junkers , jako ekonomiczniejsze w użytkowaniu (choc cena oczywiście wyższa). O takich zasobnikach niewiele udałomi sie znaleźć na forum.

Kubatura (m3) x 30 wat = kw

Pewno wyjdzie Ci około 15 kw zapotrzebowania na CO..... ale jezeli chcesz dać zasobnik 150l to kocioł daj 24 kW...... na CO i tak się obniża .... a będziesz krócej czekał na wodę

Kubatura (m3) x 30 wat = kw

Pewno wyjdzie Ci około 15 kw zapotrzebowania na CO..... ale jezeli chcesz dać zasobnik 150l to kocioł daj 24 kW...... na CO i tak się obniża .... a będziesz krócej czekał na wodę

Czyli bezpieczne rozwiązanie dla instalatora, niekoniecznie ekonomiczne dla inwestora. Jeśli jest zapotrzebowanie na 15 kW i kocioł jednofunkcyjny z oddzielnym zasobnikiem 150 l to lepszym rozwiązaniem będzie kocioł o mocy 19 kW. Tańszy w zakupie i ekonomiczniejszy w użytkowaniu. Z zasobnikiem 150 l cwu dla 2+2 nie zabraknie.

Po co obniżać? :)

Na co wystarczy..... tylko 19 kW kocioł zasobnik bedzie grzał np 40 minut.... a 24kW 20min...... to sa przykłady...

Możesz podać dla jakich temperatur?

bo nie chce mi sie tego liczyć

a różnice w cenie masz niewielką.

Nie chcę, czy nie umiem?

Przyjmijmy do obliczeń następujące dane:

- zasobnik 150l i 200l

- temperatura do jakiej ma być podgrzana woda 50 stopni

- temperatura wody dopływającej 10 stopni

Dla kotła 24kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 17min 30sek

zasobnik 200l - 23min 20sek

Dla kotła 19kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 22min 7sek [+4min 37sek]

zasobnik 200l - 29min 28sek [+6min 8sek]

Dla kotła 15kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 28min [+10min 30sek]

zasobnik 200l - 37min 20sek [+14min]

W tym wszystkim jest jednak jedno wielkie ale ....

Kiedy to woda w zasobniku jest podgrzewana od 10 stopni czyli tylu ile dochodzi z rurki z zimną wodą? Chyba tylko, gdy cała woda z zasobnika została zużyta lub zasobnik stał przez dłuższy czas.

Przyjmując że woda jest normalnie używana i napełnianie zasobnika zimną wodą wynika ze zużycia wody to zakładając średnią temperaturę zasobnika 25 stopni (połowa temperatury żądanej) otrzymamy wyniki:

Dla kotła 24kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 10min 56sek

zasobnik 200l - 14min 35sek

Dla kotła 19kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 13min 49sek [+2min 53sek]

zasobnik 200l - 18min 25sek [+3min 50sek]

Dla kotła 15kW otrzymamy czas podgrzania:

zasobnik 150l - 17min 30sek [+6min 34sek]

zasobnik 200l - 23min 20sek [+8min 45sek]

Instalator tu nie ma nic do rzeczy....

A według mnie ma i to ogromny wpływ na późniejsze rachunki.

Kiedy to woda w zasobniku jest podgrzewana od 10 stopni czyli tylu ile dochodzi z rurki z zimną wodą? Chyba tylko, gdy cała woda z zasobnika została zużyta lub zasobnik stał przez dłuższy czas.

Kiedy stał przez dłuższy czas, jest w nim ok. 20*C. :)

Instalator tu nie ma nic do rzeczy....

A według mnie ma i to ogromny wpływ na późniejsze rachunki.

Instalator ma największy wpływ na rachunek za usługę, którą wykonuje. Dlatego często opowiada inwestorowi głupoty, żeby więcej zarobić. Na przykład na marży za większy (droższy) kocioł.

Kiedy stał przez dłuższy czas, jest w nim ok. 20*C. :)

Przy takim nabijaniu kogoś w balona szukam już nawet mocno odrealnionych przykładów.

Ja chcę tylko jedno zauważyć: najważniejszym czynnikiem doboru kotła według dużej ilości instalatorów jest podgrzanie wody dla CWU. Więc po co 15kW? 24kW jest lepiej. Idąc tym tokiem myślenia 30kW jest jeszcze lepszy. itd.

Jak by ktoś przeczytał ze zrozumieniem to by wiedział dlaczego instalator nie znaczenia......... znaczenia ma co chcemy osiągnąć......

I jak łatwo rzucać oskarżenia że się czegoś nie umie........ przecież wystarczy przeczytać dokumentację kotła i zasobnika żeby zobaczyć jaką moc potrzeba do zagrzania danej ilości wody...............................................................

Tutaj widzę strasznie szczegółowi znawcy się tu wypowiadają..... to może kolega lazik poda jaką przyjął moc wężownicy w zasobniku?

Odniosę się do kilku uwag poprzedników>

1. Napisałem że mam dom z antresolą więc wyliczenie średniej wysokości jest bez sensu (Projekt "Wiera" - pracownia "dom na horyzoncie z podwójnym garażem"

2. Piec Vitodens 222 (lub obecnie 333) służy do pracy cały rok co + cwu

3. Najpierw trzeba zapoznać się z technologią pracy kotła (szczególnie jeżeli chodzi o cwu - zasobnik o grzaniu warstwowym) a potem dopiero dyskutować na temat wykorzystania mocy maksymalnej i w jakich momentach jest wykorzystywana (nawet w lecie kiedy wyłączasz co !!!)

4. Pojemność zasobnika wynosi 86 l (kocioł obecny 333 ma 86 lub 150) mówimy o kotle stojącym a nie wiszącym ("hala_k" - niech wejdzie na stronę viessmanna i sprawdzi dana dla kotła stojącego Vitodens 333 (jak pisałem następcy mojego "222")

Tyle odpowiedzi.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany moimi spostrzeżeniami z użytkowania kotła z zasobnikiem warstwowym to proszę o pytania na pocztę - chętnie odpowiem.

Na marginesie dodam, że konkurencja wymusiła na viessmanie zmianę kotła z 222 na 333 niestety na gorszą. To ty by zjechać ceną (to są fakty) zrezygnowano np. z kilku czujników, jest mniejsza komora grzewcza i inaczej wykonana, zrezygnowano z "baypassu" pompy - serwisanci viessmanna wiedzą o co chodzi. Należy jednak podkreślić, że jest zubożenie do wersji kotłów kondensacyjnych proponowanych przez innych także dobrych producentów.

Faktem jest że viessmann reorganizuje obecnie serwis i na jakich zasadach będzie on działał w przyszłości to się okaże. Osobiście korzystam z firmy która oprócz viessmanna serwisuje także dwóch innych producentów (jako autoryzowany). Na koniec potwierdzę, że koszt przeglądu kotła (tzw. roczny) wynosi 180 zł. Tyle faktów z mitami nie dyskutuję.

4. Pojemność zasobnika wynosi 86 l (kocioł obecny 333 ma 86 lub 150) mówimy o kotle stojącym a nie wiszącym ("hala_k" - niech wejdzie na stronę viessmanna i sprawdzi dana dla kotła stojącego Vitodens 333 (jak pisałem następcy mojego "222")

...Od 5 lat eksploatuję Viessmanna Vitodens 222 o mocy od 3,6 do 24 kW ...

86 l dla 222 nie pasowało mi. Powinno być 46 l. A czy zakres modulacji to aby na pewno od 3,6 do 24 kW?

Odniosę się do kilku uwag poprzedników>

1. Napisałem że mam dom z antresolą więc wyliczenie średniej wysokości jest bez sensu (Projekt "Wiera" - pracownia "dom na horyzoncie z podwójnym garażem"

A no widzisz mam identyczny domek :) , tylko:

- podniesiona góra o 1 sztukę PTH25

- winkiel za garażem został usunięty w taki sposób, że ściana została "przesunięta" (większa dolna łązienka i gabinet o około 1,5 metra)

- wygospodarowana dodatkowa mała garderoba (lub szafa na ubrania do której można wejść) nad pierwotną pustką nad garażem

U mnie jakby nie patrzył kubatura to maks. 530m3.

Tutaj widzę strasznie szczegółowi znawcy się tu wypowiadają..... to może kolega lazik poda jaką przyjął moc wężownicy w zasobniku?

Przecież to wynika bezpośrednio z obliczeń.

Przecież to wynika bezpośrednio z obliczeń.

No nie do końca.... moc wężownicy w zasobniku 120 może wynosić 16 kW lub np 36 kW....... a w takim razie jak kolega przekaże z kotła 19 kw ciepło na wężownicę 16 kW.... i w jakim czasie osiągnie temperaturę delta T 40 stopni