Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy - jakie zapotrzebowanie kW

Damon

Recommended Posts

[...]

Bo tak teoretycznie to przy 1 funkcyjnym piecu w grę wchodzi tylko zasobnik ile litrów już nie wnikam i przy takim zasobniku są 2 opcje tak? Czyli woda w układzie cały czas jest i krązy sobie od zasobnika do łazienki i 2 opcja woda w kotłowni odręcam wodę cieplą i czekam aż doleci tak?????

To która opcja jest ekonomiczniejsza.

Zasobnik w granicach 120-150l powinien wystarczyć dla 2+2.

Jeśli chodzi o te 2 opcje, to ta druga jest od razu, odkręcam wodę ciepłą i czekam aż doleci z kotłowni. Ale jest lepsza i komfortowa opcja. Pompa cyrkulacyjna zaprogramowana tak, że pracuje w porach przez nas zadanych. Przykładowo 6-8 rano i 18-22 wieczór. W tych zadanych porach też nie działa non stop, tylko mozemu ustawić od 1 do 6 razu na godzinę na okres 3 minut. Ja mam 2/h po 3 min. i w porach zadanych mam od razu ciepłą wodę. Czyli woda ciepła nie krąży w układzie cały czas i nie wychładza zasobnika! A komfort jest.

No... to właściwy przedział mocy a cena bardzo dobra. Aż dziw i zastanowienie mnie bierze dlaczego taka niska . A jak ze zbiornikiem wyrównawczym? jest w nim zintegrowany czy trzeba dokupić osobno?

No trzeba sie zastanowić nad tym jeszcze raz

Jeśli odbiorniki wody są daleko należy zrobić cyrkulacje wody ciepłej (by pass) i dodatkowo pompkę, sterowaną w zależności od potrzeby.

Naczynie wzbiorcze jest w kotle. O pompie cyrkulacyjnej jak wyżej.

Dodam tylko, aby tym sterować trzeba dodatkowo dokupić regulator pogodowy FW 100 lub FW 200 oraz moduły do sterowania obiegów grzeczych IPM 1 lub IPM 2. A jeśli ktoś myśli o solarach to jeszcze są moduły ISM 1 lub ISM 2. Są jeszcze inne moduły pozwalające rozbudować kotłownię, ale o tym jest na stronach producenta.

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... Najlepiej było by gdyby istniały piecyki 2-24kW i to kondensaty za 4500 ;). Wtedy tylko brać taki sprzęcik. Wszystkie inne modele zalegały by w magazynach hehe. Oszczedność by była wtedy jak za oknem jest -5 albo +5 st bo se moduluje na 2-4kW i woda w zasobniku szybciutko ciepła bo jedzie na 24kW. Nic sie nie męczy i optymalnie zużywa. Niestety niema takich na rynku. Są przedziały mocowe dobierane w zależnoći od zapotrzebowania budynku. Na okrągło 4-15kW i 9-24K. To tylko taki średni przykład.

Coś nieaktualne dane masz... Można kupić kondensata o modulacji 6-24kw. Za 3150 zł.

jestem zła, wczoraj rozmawiałam ze znajomym instalatorem który bedzie nam instalował piec i powiedziałąm mu o Vaillancie i Junkersie zaproponowanym przez hala_k i cholera gosc mi mówi ze oba maja zdecydowanie za mała moc! Juz bylam zdecydowana rzucac moneta a teraz znowu mam mantlik w głowie! Czy ktos moze mi obliczyc zapotrzebowanie na ciepło mojego domu???? kubatura 613m3 , 3 osoby, dom ok 130m2, sciany 25 poroterm ocieplenie bedzie wełna 10. Moze wtedy bedzie mi łatwiej:)

jestem zła, wczoraj rozmawiałam ze znajomym instalatorem który bedzie nam instalował piec i powiedziałąm mu o Vaillancie i Junkersie zaproponowanym przez hala_k i cholera gosc mi mówi ze oba maja zdecydowanie za mała moc! Juz bylam zdecydowana rzucac moneta a teraz znowu mam mantlik w głowie! Czy ktos moze mi obliczyc zapotrzebowanie na ciepło mojego domu???? kubatura 613m3 , 3 osoby, dom ok 130m2, sciany 25 poroterm ocieplenie bedzie wełna 10. Moze wtedy bedzie mi łatwiej:)

Oni (czytaj: instalatorzy) już tak mają, że każdemu doradzają kocioł 24 kW?! Przyjmując, że zapotrzebowanie na ciepło będzie nawet 100 W/m2 (domy o takim zapotrzebowaniu budowano 20 lat temu), to obliczone zapotrzebowanie dla 130 m2 wyniesie 13 kW! Ty ocieplasz dom wełną 10 cm, możemy spodziewać się zapotrzebowania 50-70 W/m2. Daj wełny 15 cm na ściany, 10 cm styropianu w podłogę i 25-30 cm wełny w dach, a zapotrzebowanie będzie poniżej 50 W/m2. To się zwróci w rachunkach za gaz! I z pewnością oba kotły będą wystarczające pod względem mocy dla c.o. Cały czas mówimy o kotle kondensacyjnym jednofunkcyjnym. Pozostaje kwestia doboru zasobnika c.w.u. Tutaj 120-150l powinno wystarczyć dla 2+2.

Pytanie: Skąd się wzięła ta kubatura? 613 m3 przy powierzchni 130 m2? Wysokie pomieszczenia masz?!

No, wlasnie oni tak radza. Ja tez mam za duza moc i niepotrzebnie.

Bylam ostatnio w salonie z kotlami. Nie maja zadnych kotlow, zeby moc obejrzec, dotknac.

Facet byl zdziwiony, ze chce jednofunkcyjny. Dwufunkcyjny mam teraz.

Ale co mi powiedzial bardzo waznego... Bo pytalam tylko o te dwa, vaillanta i junkersa. Junkers ma bardzo dobry serwis. Mozna w srodku nocy zadzwonic i musza przyjechac naprawic.

Hala-k, bo juz pytalam Ciebie w innym watku - do tego junkersa jest juz w cenie zbiornik i co jeszcze?

Coś nieaktualne dane masz... Można kupić kondensata o modulacji 6-24kw. Za 3150 zł.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o taki o bardzo szerokim zakresie modulacji. 2-24kW,niema takiego na rynku. A jakby był to na pewno byłby szalenie drogi. 9-24 zgdza sie da sie kupić ale to mija sie z celem ze wzgęd na ciągnący się w temacie problem :wink:- poczytaj.

To ja tez proszę o poradę. Dom w projekcie 105m2 pow. uzytkowej, zaadaptowalismy garaz na kuchnie wiec powierzchnia wzrosła do 130m2. Do z poddaszem. Parter podłogówka na całości góra-grzejniki. 2 osoby dorosłe+dziecko. Kubatura budynku 613m3.

Vaillant zaproponował piec eco TEC VC plus 126/3-5 + zasobnik 120l

Instalator zaproponował piec 24kw....a Wy co zaproponujecie??? Mam trzy dni na podjecie decyzji! Biore pod uwage Piec Vaillant badz Junkers

No tak ale ja juz w dachu mam 23 + podwójna nida, podłoga stropian 4cm, sciany beda 15 wełna. dwóch pierwszych juz nie moge zmienic. Czy jesli dam kocioł o mocy 18kw bo taki proponuje instalator bedzie on duzo przewymiarowany???

Parter podłogówka na całości i tylko 4 cm styropianu?! Pewnie tak było w projekcie dla grzejników, albo przy podłogówce w czasie robienia wylewek brakło wysokości dla 10 cm styropianu. Ale tego się już nie zmieni, trochę więcej gazu pójdzie. Dalej obstawiam kocioł do 14 kW, a w tym konkretnym przypadku pokusiłbym się o jeszcze trochę oszczędności i zastosował kocioł z zamknięta komorą spalania z modulacją 4-12 kW, który powinien kosztować ok. 2600 zł. Ponad 1000 zł oszczędności w zakupie. Kocioł kondensacyjny w ciągu 10 lat nie zaoszczędni tyle w rachunkach za gaz!

Hala-k, bo juz pytalam Ciebie w innym watku - do tego junkersa jest juz w cenie zbiornik i co jeszcze?

Naczynie wzbiorcze jest w kotle. O pompie cyrkulacyjnej jak wyżej.

Dodam tylko, aby tym sterować trzeba dodatkowo dokupić regulator pogodowy FW 100 lub FW 200 oraz moduły do sterowania obiegów grzeczych IPM 1 lub IPM 2. A jeśli ktoś myśli o solarach to jeszcze są moduły ISM 1 lub ISM 2. Są jeszcze inne moduły pozwalające rozbudować kotłownię, ale o tym jest na stronach producenta.

pytanie do hala_k

Jakie masz mniej więcej ogólne zużycie gazu miesięcznie tym piecykiem? Czy temp kaloryferów przekroczyła 50 stopni przez ten okres od uruchomienia piecyka?

O zużyciu gazu pisałem tutaj. Co do temp. kaloryferów to teraz przy temp. zewn. +1 st.C temp. zadana grzejników 38 st.C, temp. zadana podłogówki 27 st.C. Temperatura na kotle 40 st.C. Kocioł nie taktuje. Będzie taktował pewnie przy temp. zewn. ok. 8 st.C. Temp. wody w zasobniku 50 st.C. Temp. w pomieszczeniach 20-21 st.C.

eco TEC VC plus 126/3-5 (5,3-12,9kW) - kondensat z zamkniętą komorą spalania - o.k 4500PLN w/g allegro,

atmo TEC plus VU 120-5 (6,4-12kW) - zwykły atmosferyczny z otwartą komorą - o.k 2800PLN w/g allegro,

atmo TEC plus VU 122-5 (6,4-12kW) - zwykły atmosferyczny z zamkniętą komorą - o.k 3200PLN w/g allegro,

Nad tym drugim sie zastanawiałem (mam komin a w nim kwasówka) puki hala_k niezaproponował tego Junkersa Cerapur Smart ZSB 14-3 C (3,3 - 14,2 kW) - kondensat z zamkniętą komorą - o.k 3700PLN.

I teraz mam klina :wink:

Opór cieplny twojej ściany to R = 4,03 (m2 k/W)

to dla ściany współczynnik U masz 0,25 W K/m2 :)

To jest ściana dobrze ocieplona, bo R jest większe od 4 (m2 k/W)

Dla przykładu wyliczyć można "zapotrzebowanie na ciepło ścian "przy temp. wewnetrznej +20st. C i temp.zewn. -20st.C.

To dla 200m2 ściany zewnętrznej wynosi: 2000W tzn. że maksymalnie zapotrzebowanie na ciepło dla tej ściany wczasie jednej godziny to 2kW.

Dach:

Dla stropodachu i poddaszy Opór cieplny R to minimum 5 (m2 k/W) i ocieplenie wełną grubośći 20cm.

Zapotrzebowanie "dachu" przy tych samych warunkach co ścian ( +20 i -20st. C) dla 150m2 dachu wynosi 1200 Wat, tj. 1,2 kW na godzinę.

Posadzka na gruncie Opór cieplny R to minimum 3 , to dla 75m2 podłogi przy U =0,33 i temp. gruntu( lub piwwnicy ) +5 st C to zapotrzebowanie na ciepło dla tej podłogi wynosi 371 wat tj. 0,37 kW / h

Do tego dolicz " średnio z zapasem" na okna i drzwi (35m2) 1,5kW

Oraz na wentylację grawitacyjną max3 kW/ h :cry:

To razem wyjdzie zapotrzebowanie maksymalnie 8 kW/ h

to przy twoich 130 m2 wynosi 62 W/m2 :lol:

UWAGAtwój dom może mieć lepsze lub gorsze parametry od tych wziętych do obliczeń

:lol: :lol: :lol: :lol:

A przy takim zapotrzebowaniu na ciepło wystarczy piec o mocy 12 - 14 kW :lol: :lol: :lol:

Dodam jeszcze , że przy mrozach -20 st.C i wyliczonym zapotrzebowaniu maksymalnie 8 kW/ h dla gazu GZ 50 za dobę spalisz do 20 m3 , a srednio 6-8 m3 / dobę.

I to jest zużycie gazu "w typowym domu" jak u innych .

A znajomy instalator to pewnie chce ci wcisnąć " coś lepszego" :wink:

Najlepiej zmień instalatora :lol: :lol:

Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o taki o bardzo szerokim zakresie modulacji. 2-24kW,niema takiego na rynku. A jakby był to na pewno byłby szalenie drogi. 9-24 zgdza sie da sie kupić ale to mija sie z celem ze wzgęd na ciągnący się w temacie problem :wink:- poczytaj.

Nie 9-24 kw tylko 6-24 kw - a to już bardzo dobry wynik. I załatwia problem wątku.