Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy - jakie zapotrzebowanie kW

Damon

Recommended Posts

A ja sobie zadzwoniłem na infolinię serwisową Junkersa (polecam, nieraz korzystałem, sa niegłupi ludzie i jeśli czegoś nie wiedza od razu to sprawdzą i oddzwonią). Tam potwierdziłem, że piec 14kW przy pracy z moca maksymalną nie kondensuje praktycznie w ogóle. ....

Jesteś pewny, że ci na infolinii wiedzą co to kondensacja i kiedy występuje w kondensacyjnych kotłach gazowych? Zastanowiłeś się nad tym zdaniem przeze mnie wytłuszczonym? Jeśli się zastanowisz, to przyznasz mi rację, że głupstwa wypisujesz i to do potęgi!!!

Rozumiem, że aspirujesz do tytułu Guru w zakresie doboru mocy kotłów. Ja myślę, że o technice kondensacji wie troche wiecej osób, niż tylko Ty. :D

To, że piec o niższej mocy maksymalnej kondensuje mniej (lub wcale) w poblizu maksimum tej mocy, moze wynikac z technicznych uwarunkowań. Taki piec ma pewnie mniejszy wymiennik, mniejszy palnik itd. Wiec przy wyższych mocach (w okolicach swojego maksimum) wytwarza prawdopodobnie wyższą temp spalin, co jak mam nadzieje przyznasz, jest podstawowym czynnikiem decydującym o kondensacji.

I to właśnie potwierdziłem na infolinii. Ale to widać nie pasuje do Twojego szablonu myślenia, więc argumentujesz, że ci z infolinii sie nie znają.

Dam prosty przykład, że na infolinii nasłuchałeś się głupstw. Kocioł 14 kW zasilający tylko i wyłącznie podłogówkę, nawet pracujący na mocy maksymalnej, będzie przez cały czas kondensować. Woda z powrotu obniży temperaturę spalin poniżej 57 st. C i wystąpi kondensacja, a kondensat będzie ciurkiem leciał :wink:

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ile procent czasu pracy kotła kocioł np. 14kW pracuje na mocy maksymalnej? i kiedy to się dzieje?

Kilka/kilkanaście razy dziennie przy podgrzewie CWU - zależy oczywiście od instalacji i intensywności poboru CWU.

Dobre ;) Kilkanaście razy? Wszystko zależy jaki ma się zasobnik i pobór, ale i tak najważniejsze jest jak długo a nie ile razy! I do tego co będzie się działo z porównywalny kotłem 24kW? Który zużyje więcej gazu? Ja mam wrażenie że podgrzanie CWU o stałą delta T jednym i drugim kotłem będzie ponosiło podobne zużycie gazu.

Swoją drogą jak to ma być koronny argument to odpowiedz sobie na pytanie jaki jest udział w kosztach pracy na CWU a jaki na CO. To będzie chyba jeszcze łatwiej.

No i przy bardzo niskich temp zewn i UWAGA - przy kiepsko zwymiarowanej/ustawionej regulacji pokojowej, gdy np. "mały kocioł wyskakuje z zawiasów" przy dogrzewie CO w wychłodzonym domu (po wyjścu z trybu "oszczędnego").

Ile to procent? Nie wiem, ale czujemy, że wtedy kondensowania jest mniej, albo w ogóle?

Załóżmy, że wyliczamy zapotrzebowanie domu na 8kW. Kiedy to zapotrzebowanie tyle wynosi?

Ile taki procent wynosi dla kotła 24kW i kiedy to się dzieje?

Duży kocioł "zmuszony" do dostarczenia 14kW pracuje na 58% mocy maksymalnej. Przy dobrze dobranych parametrach dla instalacji CWU/CO i automatyki podgrzewania CO, duży kocioł moze wydajnie kondensować w każdym z ww przypadków.

Był taki artykuł http://www.energieverbraucher.de/de/Zuhause/Heizen/Jahresnutzungsgrad/site__1057/ (w materiałach AFAIR Viessmana też to jest):

Wie kann man zu einer besseren Nutzung des Brennstoffs kommen?

Durch lange Brennerlaufzeiten verringert sich die Zahl der Brennerstarts. Auch verkürzen sich die Stillstandszeiten. Einige Kessel-/ Regelungshersteller verneinen das aber vehement. Wenn man das umsetzen will, wird`s kompliziert...

Anlagentechnisch kann man das nämlich nur mit einem Bündel an Maßnahmen in den Griff kriegen:

* Keine Überdimensionierung, weil ein Kessel mit großer Leistung viel häufiger still steht und öfter taktet. In Einfamilienhäusern sind die Heizkessel meist doppelt so groß, wie sinnvoll und erforderlich. Denn der maximale Heizwärmebedarf wird durch immer bessere Isolierung geringer, während der Bedarf an warmem Wasser wächst. Für eine kurze Brauchwasservorrangschaltung benötigt man jedoch immer eine wesentlich höhere Leistung, um die Vorrangzeit möglichst kurz zu halten.

* Hydraulischer Abgleich - damit die teure Wärme auch zur gleichen Zeit überall dahin kommt, wo man sie haben will (vergleiche Begriffserläuterung).

* Nur heizen, wenn man es wirklich nötig hat gerade in der kurzfristigen Totalabschaltung während der Übergangszeit liegen schon 27 bis 35 Prozent Ersparnis drin, meist über einen Dreh am Regler erreichbar.

* Regelung immer zuerst knapp einstellen. Bei der Heizungsregelung kann man zwischen verschiedenen Heizkurven auswählen. Damit bestimmt man, wie hoch der Kessel bei einer bestimmten Außentemperatur heizt. Man wähle die geringstmögliche Kesseltemperatur, also die flachste Heizkurve. Das macht aber keine Firma. Nicht sichtbare Überschüsse muss der Kunde (!) teuer bezahlen.

* Einen Brennwertkessel einsetzen mit einem modulierenden Brenner - die schnellste Möglichkeit, etwas von seinem Geld wiederzusehen. Denken Sie bei der Frage auch an das Bajorath-Verfahren : Das schafft es, mit verfahrenstechnischen Änderungen und einer besonderen Regelung auch alten Kesseln 30 Prozent Ersparnis abzupressen, indem er sie quasi unter den Prüfstandsbedingungen des Norm-Nutzungsgrades laufen lässt {Link}.

Tłumaczenie tego pogrubionego jest IMVHO najważniejsze:

" brak przewymiarowania, ponieważ kocioł z większą mocą dużo częściej nie pracuje lub częściej taktuje. W domach jednorodzinnych kotły są najczęściej dwa razy większe niż jest to sensowne i wymagane."

Inne wrażenie: odnoszę że za dużą uwagę zwracacie na temperaturę zewnętrzną. Zauważcie, że praca kotła mniej lub bardziej kulturalna zależy właściwie od dwóch czynników, a właściwie jej różnicy tj. temperatury zasilania i temperatury powrotu. Temperatura zewnętrzna powoduje tylko przesunięcie na krzywej grzewczej i w zależności od stanu "teraz" zwiększenie lub zmniejszenie różnicy na wejściu i na wyjściu. Tak, temp. zewnętrzna ma wpływ na szybkość wychładzania budynku, ale na daną pracę kotła ma też wpływ przepływ w samych rurkach.

A ile procent czasu pracy kotła kocioł np. 14kW pracuje na mocy maksymalnej? i kiedy to się dzieje?

Kilka/kilkanaście razy dziennie przy podgrzewie CWU - zależy oczywiście od instalacji i intensywności poboru CWU. No i przy bardzo niskich temp zewn i UWAGA - przy kiepsko zwymiarowanej/ustawionej regulacji pokojowej, gdy np. "mały kocioł wyskakuje z zawiasów" przy dogrzewie CO w wychłodzonym domu (po wyjścu z trybu "oszczędnego").

Ile to procent? Nie wiem, ale czujemy, że wtedy kondensowania jest mniej, albo w ogóle?

Ile taki procent wynosi dla kotła 24kW i kiedy to się dzieje?

Duży kocioł "zmuszony" do dostarczenia 14kW pracuje na 58% mocy maksymalnej. Przy dobrze dobranych parametrach dla instalacji CWU/CO i automatyki podgrzewania CO, duży kocioł moze wydajnie kondensować w każdym z ww przypadków.

Już to pisałem ale powtórzę z mojej praktyki :D :D :D

Choćby to był najlepszy kocioł to jak ktoś nie kuma jak go ustawić to i tego co piszę nie zrozumie.

Dom z ogrzewaniem podłogowym, sterowanie pogodowe FW 100( priorytet ustawiony na 80% t. wewn. i 20% t.zewn).Szybkość grzania ustawione na "normalne" ( wolne/normalne/szybkie)

Grzeję bez zmiany ustawień temp. 21,5st.C przez 24 godz/dobę.( bo podłogówka ma dużą bezwładność i oszczędniej niż przy zmianie cykli grzania)

Regulacja temp. poszczególnych pokoji( cieplej/zimniej) ręcznie przepływem w pętlach na rozdzielaczu( ustawione w grudniu).

Zapotrzebowanie maksymalne domu dla 22st.C mam np. 8 kW przy -20st.C, srednioroczne zaotrzeb. na poziomie 3,0 do 4,0 kW.

Kocioł ma ograniczoną przez serwisanta moc max do 10 kW

Zasilanie z kotła srednio na poziomie do +40st C( palnik nagrzewa wode i się wyłącza), na powrocie woda o temp. +25 do 28 st.C. (przy temp.zew. -5 / 0st.C )

Taktowanie podgrzanie/przerwa w stosunku 1:3 do 1:5.

W okresie silnych mrozów zasilanie z pieca na poziomie 45 - 48 st.C (blokada serwisowa na 50st.C) woda na powrocie do pieca 32 st.C czas taktowania 1:2 ( nawet 1:1 przy szybkim spadku temp na zewn., przy 6st C /godzinę)

Grzanie cały czas na kondensacie w ilości max. w/g WT :lol: :lol:

Co do podgrzania CWU ,to mam ustawione 42st. C i grzeje "bez kondensacji" tylko przy odkażaniu na 75st.C 1 raz w tygodniu.( to jest te do 10 %)

"lazik"] Ile taki procent wynosi dla kotła 24kW i kiedy to się dzieje?

:lol: :lol: Dobre ale tylko przy kotle 2-funkcyjnym dla CWU , bo tu te ciepło woda odbierze,

..ale dla ogrzewania domu to kocioł ładnie bedzie "taktował"

U mnie min. mocy to 3,3kW a dla kotła 24kW to 5,8 kW :lol: :lol:

Jak bym mógł to kupiłbym kocioł z modulacją od 1,5kW do 12kW.Co w eksploatacji wogóle by nie taktował , grzał ciągle bez strat na rozruch/starty.

Blondynka pyta:

A dlaczego mój samochód pali wiecej w mieście niż na trasie?

Odpowiedż taka sama jak przy kotłach kondens. :lol: :lol:

[...]

Jak bym mógł to kupiłbym kocioł z modulacją od 1,5kW do 12kW.Co w eksploatacji wogóle by nie taktował , grzał ciągle bez strat na rozruch/starty.

Kociołek o zbliżonej modulacji poleca RAPczyn. Paradigma Modula II z zakresem modulacji 2-10 kW lub dla tych co potrzebują trochę więcej mocy z zakresem modulacji 4-20 kW. Tylko, gdyby cena ok. 2 500 była w PLN, a nie w EUR to by było to! :wink:

Dam prosty przykład, że na infolinii nasłuchałeś się głupstw. Kocioł 14 kW zasilający tylko i wyłącznie podłogówkę, nawet pracujący na mocy maksymalnej, będzie przez cały czas kondensować. Woda z powrotu obniży temperaturę spalin poniżej 57 st. C i wystąpi kondensacja, a kondensat będzie ciurkiem leciał :wink:

Jeśli tak sie dzieje to masz rację. Ale czy to teoretyczny przykład, czy solidne doświadczenie? Bo może być tak, że Twój mały kocioł zasilając podłogówkę moze nie byc w stanie dostarczyć mocy 14kW nie podbijając temperatury zasilania - więc i temp powrotu. Często w opracowaniach teoretycznych podają zależność % sprawności od % obciążenoia kotła i nie podaja, że to tylko dla mocniejszych kotłów (w Viessmannie też, ustosunkowując sie do niemieckiego tekstu cytowanego przez lazika - pytanie, co znaczy przewymiarowanie kotła?).

Może upraszczajac dyskusję (bo lazik pisze mniej więcej to samo w bardziej rozbudowany sposób), niech ktoś zadzwoni do wystarczająco autoryzowanych gremiów (może ktoś do Viessmanna, Vailanta?) lub znajdzie opracowanie, z którego jasno wyniknie, że mały kocioł przy mocach bliskich swojej mocy maksymalnej kondensuje lub nie - to bardzo proste pytanie. Bo zwolennicy "małych kotłów" prawie udowodniają, ze taki piec kondensuje zawsze.

Ja naprawdę chciałbym po prostu dowiedzieć sie jak to jest. Jak będziemy w 100% wiedzieli, to zamyka dyskusję. Sam wtedy może kiedyś wymienie piec na mniejszy. :wink:

Choćby to był najlepszy kocioł to jak ktoś nie kuma jak go ustawić to i tego co piszę nie zrozumie.

To rozumiem, do mnie :D Z Twojej wypowiedzi najbardziej nie kumam aluzji o blondynkach i samochodach.

Z niecierpliwością czekam, aż wymienisz kocioł i zaraportujesz oszczędności wynikające z braku taktowania. Masz rację z tym małym zapotrzebowaniem mocy. U mnie chyba jeszcze mniejsze bo na kaloryferach mam tyle co Ty na podłogówce, a w podłogówce nigdy zasilanie nie przekracza 30st.

Ale nie wiem, co chcesz ta wypowiedzią udowodnić? Może znasz odpowiedź na pytanie, które zadałem w poprzednim poście? Bo tu zasadniczo o tym dyskusja teraz.

znajdzie opracowanie, z którego jasno wyniknie, że mały kocioł przy mocach bliskich swojej mocy maksymalnej kondensuje lub nie - to bardzo proste pytanie. Bo zwolennicy "małych kotłów" prawie udowodniają, ze taki piec kondensuje zawsze.

Takiego stwierdzenia ja napewno nie wyrażę! Ja chcę zwrócić uwagę, że momentów w których kocioł pracuje na tych maks 14kW jest tyle co kot napłakał, a już jak weźmiemy pod uwagę tylko CO to zapewne na palcach jednej ręki je policzymy. Wszystko oczywiście zależy od zapotrzebowania domu.

Sensem w tym wszystkim jest więc dobranie takiego kotła co nie będzie taktował podczas pracy na CO i da nam ciepłą wodę w ustalonej objętości w zadanym czasie. IMVHO to jest clue doboru kotła.

Jeśli tak sie dzieje to masz rację. Ale czy to teoretyczny przykład, czy solidne doświadczenie? Bo może być tak, że Twój mały kocioł zasilając podłogówkę moze nie byc w stanie dostarczyć mocy 14kW nie podbijając temperatury zasilania - więc i temp powrotu.

A po co ma podbijać? Aby nie gmatwać, dalej jesteśmy przy kotle kondensacyjnym i 100% ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie takie projektuje się dla temperatur zadanych 40/30 bądź 50/30 st.C. Obiekt ma zapotrzebowanie na ciepło 13 kW. Dobieramy kocioł o maksymalnej mocy 14 kW. Co powoduje, że podłogówka dostarczy niezbędną ilość kW bliską mocy maksymalnej? Podbicie temperatury w instalacji? Nie, tę temperaturę mamy już zadaną 40/30 bądź 50/30 st.C. Za dostarczeniem niezbednej ilości kW odpowiada długość i rozstaw rurek w podłodze! To tak w przybliżeniu. Dlatego powinno się zawsze robić projekt podłogówki!

A teraz trochę o grzejnikach, bo i przy tym rodzaju ogrzewania kocioł kondensuje.

http://www.energieverbraucher.de/files_db/29_Tab_02.jpg

Powyższy wkres to obrazuje. Przy temperaturach zewnętrznych powyżej - 10 st.C. woda na powrocie (niebieska linia) ma temperaturę poniżej 57 st.C. Czyli możliwa jest już kondensacja. Tylko 6% okresu grzewczego to taki, gdzie temperatury spadają ponizej -10 st.C. i przy ogrzewwaniu grzejnikowym z parametrem 75/60 st.C. nie wystąpi kondensacja.

Poniżej jeszcze jeden wykres.

http://www.energieverbraucher.de/files_db/30_Tab_02.jpg

Przez 120 dni w okresie grzewczym moc kotła będzie wykorzystana w 13%. Kocioł z mocą maksymalną będzie pracował zaledwie kilka, a przy mroźnych zimach (których coraz mniej) kilkanaście dni. Wykresy powyższe odnoszą się dla średnich temperatur w Niemczech, ale pokazuję je dla zobrazowania tematu. Dla Polski można przesunąć wykresy o 5 stopni. Wówczas 15% okresu grzewczego będzie bez kondensacji dla ogrzewania grzejnikowego. Dalej zostanie nam, że dla prawie połowy okresu grzewczego moc kotła będzie wykorzystana w 13 procentach. Przez prawie 90% okresu grzewczego potrzebujemy poniżej 50% mocy kotła!

Mnie sie wydaje że kondensacja będzie zachodziła w każdym przypadku pracy kotła z mocą max. Byle by czynnik chłodzący który schładza spaliny nieprzekrazał temp punktu rosy ok 53st. To jest ważne !!!! Czyli do momętu gdy tem powrotu wody z kaloryferów lub podłogówki lub obiegu zasobnika nie przekroczy tych magicznych 53 st. Z tym że zbliząjąc się do niej będzie następowało powolne zanikanie kondensacji.To znaczy nie całkowite jej nagłe "ucięcie".

Przy spalaniu gazu powstaje przy optymalnych warunkach spalania: dwutlenek węgla i woda i nic poza tym. Piec może palić płomieniem ognistym i wytwarzać spaliny o temp 500st. Woda jest w tych spalinach w postaci gazowej. Ale gdy natrafi na "chłodny wymiennik" to nastąpi nazwijmy to szok termiczny spalin który powoduje wykraplanie się tejże wody. A że jest ona bardzo gorąca nawet powyżej 110st to oddaje swe ciepło wodzie z powrotu i wstępnie ją podgrzewa. Dla niedowiarków doświadczenie: proszę zapalić palnik gazowy w kuchence w kuchni i ust na max. To będzie moc max kotła. Proszę wziąć lusterko lub jakąś szybke i przyłożyć nad płomień. W sekunde będzie na nim para. Potem oczywiście szybko odparuje jak sie lusterko nagrzeje pow 50 st. Na podobnej zasadzie to działa i żadnej filozofii w tym niema.

Zgadzam się z hala_k

iwett27

Nie ma u ciebie możliwości zasilania z sieci? Ja np mam do pociągnięcia ponad 100m. I będę robił. :x Niewspominałaś wcześniej o gazie płynnym. No troche zmienia to punkt widzenia i parametry. Z tabelki wynika 6,3-14,1kW na propanie.

Ja też mam 102m do pociągnięcia...jaki koszt ci wyliczyli?

Czyli co ten moj zaklepany Junkers juz nie pociagnie???:) Nie mam mozliwosci podlaczenia do sieci...chyba ze kilometr bede ciagla:) musi byc propan. Dobra chłopaki i dziewczyny: jaki mam brac ten piec bo za chwile zastanie mnie zima bez pieca:) 14 kw junkersa czy 18 vaillanta????????????????????????//

iwett27 Nie oto że niepociągnie tylko ta moc minimalna jest porównywalna z kotłem większej mocy. Dlatego warto rozważyć możliwość zastosowania tego drugiego z większą mocą ze względu choćby na CUW i np cenę. Bo na niskiej mocy będzie powiedzmy to samo. Tak jak pisał ktoś wyżej, decyzja należy do ciebie. Ja sie tym niestety zawodowo niezajmuje.

iwett27 Nie no lecieć ciepła woda na pewno będzie. Na 100%. Kwestia tylko tej oszczędności gazu o którą sie tu tak rozbija. Na takich parametrach propanu jak w tabelce były (i wierząc im w 100%) to porównując piec 6.6-14.2kW a powiedzmy 6.6-19kW to różnicy w dolnym zakresie niema żadnej jeśli chodzi o CO i zużycie. A CUW no szybciej taki tymi 19kW nagrzeje wodę w zasobniku. To tak prosto tłumacząc.[/b]

hala_k - znam te rysunki. Pochodza z fajnego opracowania Viessmanna. Zeszyt fachowy: Technika kondensacyjna (jest ver polska) - rys 6 i 7 w tym opracowaniu.

Jesli masz to samo po niemiecku, to przytocz proszę i zinterpretuj następne rysunki 8 i 9 gdzie są charakterystyki sprawności w zależności od % obciążenia kotła. Dlaczego tego sie nie podaje w funkcji np. temperatury powrotu?

Jak juz wyżej napisał slawos, rzeczywiście, gdy temp powrotu nawet przy max mocy będzie poniżej pkt rosy, piec nadal będzie kondensował. Ale sprawność tej kondensacji moze jest niższa.

hala_k - znam te rysunki. Pochodza z fajnego opracowania Viessmanna. Zeszyt fachowy: Technika kondensacyjna (jest ver polska) - rys 6 i 7 w tym opracowaniu.

Jesli masz to samo po niemiecku, to przytocz proszę i zinterpretuj następne rysunki 8 i 9 gdzie są charakterystyki sprawności w zależności od % obciążenia kotła. Dlaczego tego sie nie podaje w funkcji np. temperatury powrotu?

Wykresy mam ze strony, którą podał lazik.

http://www.energieverbraucher.de/de/Zuhause/Heizen/Jahresnutzungsgrad/site__1057/

Rysunków 8 i 9 nie znam.

Proszę bardzo, oto link.

http://www.viessmann.pl/etc/medialib/internet-pl/pdf_documents/zeszyty_fachowe.Par.77252.File.File.tmp/Viessmann%20-%20Technika%20Kondensacyjna%20200901.pdf

Tam są omyłkowo 2 razy ponumerowane rysunki jako nr 8. W istocie są to nr 8 i 9.

Pytania:

1 jaka jest sprawność kotła o mocy max 14kW, pracujacego z mocą 13kW przy prawidłowo zwymiarowanej instalacji powiedzmy 40/30?

2 jaka będzie sprawność kotła 22kW w takich warunkach?

Im mniejsze obciążenie kotła kondensacyjnego tym większa sprawność. To wiadomo. Gdy za oknem jest - 20 to temp w kaloryferach musi nierzadko mieć te 55 st może więcej. By wewnątrz utrzymać te 20 st. I to jest czas pracy powiedzmy max mocy kotła. Bo musi tą wysoką temp wytworzyć i utrzymać. Wtedy właśnie powrót wody do kotła ma wysoką temp. i kondensacja niezachodzi. Temu sprawność mniejsza. Gdy jest za oknem 15 st to na kaloryferku może być 25st i na powrocie jest powiedzmy 15st no to tłumaczyć już chyba niemusze. Kocioł ogranicza moc przez zmniejszenie płomienia lub dopływu gazu a jeszcze warukni do kondensacji idealne więc sprawność wysoka :wink:

Obciążenie kotła wynika z zapotrzebawania na ciepło a to wynika przede wszystkim z temp zewnętrznej za oknem a to wpływa na temp wody w obiegu a to ma wpływ na sprawność tych kotłów:wink:

Popatrzcie na te texty i wykresy. Czy gdzieś pisze do jakich mocy kotłów sie one odnoszą? Nie, to jest tylko ogólnie stwierdone. Ogólnie o kondensacji. Wszystko jedno jaki kocioł czy 14 czy 30kW. Jeśli temp czynnika będzie większa niż temp rosy to nici z kondensacji i wysiokiej sprawnośći.

Rys. 8

http://www.on-line.pl/dom/rys8.jpg

Rys. 9

http://www.on-line.pl/dom/rys9.jpg

Krzywa A na rysunku nr 9 jest dla parametrów instalacji 40/30 st.C i widzimy, że sprawność znormalizowana kotła kondensacyjnego nawet przy 100% obciążeniu jest powyżej 102-103%. Co potwierdza przypuszczenia, że kocioł kondensacyjny przy ogrzewaniu podłogowym zawsze kondensuje! Natomiast dla parametrów instalacji 75/60 st.C ta sprawność przy 100% obciązeniu wynosi ok. 96-97%. Pytanie zasadnicze odnośnie rysunku nr 8. Czy na sprawność przy obciązeniu częściowym ma wpływ rodzaj instalacji i jej parametry? Według mnie ma.

I jeszcze jedno, na wykresie dla osi x wartość 100, czy -15 st.C to dla mnie 11 kW, a dla innego może być 9 kW. To jest to zapotrzebowanie na ciepło. Dlatego też instalatorzy (serwisanci) ograniczają moc dla c.o. do niewiele wyższej od zapotrzebowania. Hans Kloss odpowiedz do ilu masz ograniczoną moc dla c.o.? Chyba nie jest to maksymalna dla kotła?

Czy na sprawność przy obciązeniu częściowym ma wpływ rodzaj instalacji i jej parametry? Według mnie ma.

W 100% ma. Niewidziałem podłogówki w której temp była by 55st. Po pierwsze mamy do czynienia tu z dużą powierzchnią grzewczą. Temu do utrzymania temp w pomieszczeniach 20 st przy zewn -20 niepotrzeba nawet 40. To gwarantuje niejako powrót wody w temp powiedzmy 30 st i to są idealne warunki kondensacji. Ale z temp na kaloryferach 60 st to już doświadczyłem. Przy -20. Jeśli kaloryfery są jeszcze za małe mocowo to 60st wchodzi a 55st z nich wychodzi :x (temu przy niskotemperat muszą być większe) Nima szans żeby kondensował.