Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wielka ściema ... kredyt w złotówkach

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Przysłali", "nic nie przysłali", "aktualizują co 3 miesiące chyba" .... Ręce opadają!!! O czym tu dyskutować? Czy nie czytaliście tych szczegółów przed podpisaniem umów? Mnie nie mieści się w głowie, aby interesować się tym dopiero po podpisaniu umowy i biadolić, że to czy tamto, bank informuje czy nie informuje! Bank po prostu robi to co w umowie i tyle. I na dobrą sprawę nie musi informować. Po co? To wszystko jest w umowie. Przecież oprocentowanie kredytu, od czego zależy, jak się zmienia, ile w tym marży banku itd, itp. to podstawowe sprawy przy wyborze kredytu! Jak walutowy to LIBOR, ale czy 1M, czy 3M itd., z którego dnia miesiąca (kwartału) skutkuje i kiedy zmianą oprocentowania? Jak złotówkowy to Wibor. A Libor lub Wibor można i należy samemu sprawdzać na bieżąco np. tu:

http://www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/index.html?what=3M&dataminY=2008&dataminM=12&dataminD=30&datamaxY=2008&datamaxM=12&datamaxD=30&zakladka=wibor

i na bieżąco można i należy kontrolować oprocentowanie jakie bank nalicza. Przecież bank może sie pomylić. To też są omylni ludzie.

Pozdrawiam

a mnie nic nie przysłali :evil: ...z tego co ostatnio przysłali wynika, że jeszcze w marcu i kwietniu zapłacę normalną czyli jak zwykle w cholerę wysoką ratę :evil:

Najlepiej sprawdź w umowie, co ile miesięcy Twój bank aktualizuje stawkę Wibor. Jak obniżą później, to też dobrze, ważne że w ogóle obniżą

Tak więc głowa do góry :)

a mnie nic nie przysłali :evil: ...z tego co ostatnio przysłali wynika, że jeszcze w marcu i kwietniu zapłacę normalną czyli jak zwykle w cholerę wysoką ratę :evil:

Najlepiej sprawdź w umowie, co ile miesięcy Twój bank aktualizuje stawkę Wibor. Jak obniżą później, to też dobrze, ważne że w ogóle obniżą

Tak więc głowa do góry :)

Kredyt daggulki był już na forum rozłożony na czynniki pierwsze... :)

"Przysłali", "nic nie przysłali", "aktualizują co 3 miesiące chyba" .... Ręce opadają!!! O czym tu dyskutować? Czy nie czytaliście tych szczegółów przed podpisaniem umów? Mnie nie mieści się w głowie, aby interesować się tym dopiero po podpisaniu umowy i biadolić, że to czy tamto, bank informuje czy nie informuje! Bank po prostu robi to co w umowie i tyle. I na dobrą sprawę nie musi informować. Po co? To wszystko jest w umowie. Przecież oprocentowanie kredytu, od czego zależy, jak się zmienia, ile w tym marży banku itd, itp. to podstawowe sprawy przy wyborze kredytu! Jak walutowy to LIBOR, ale czy 1M, czy 3M itd., z którego dnia miesiąca (kwartału) skutkuje i kiedy zmianą oprocentowania? Jak złotówkowy to Wibor. A Libor lub Wibor można i należy samemu sprawdzać na bieżąco np. tu:

http://www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/index.html?what=3M&dataminY=2008&dataminM=12&dataminD=30&datamaxY=2008&datamaxM=12&datamaxD=30&zakladka=wibor

i na bieżąco można i należy kontrolować oprocentowanie jakie bank nalicza. Przecież bank może sie pomylić. To też są omylni ludzie.

Pozdrawiam

Dokladnie.Leszcze podpisaly umowy ,czesto na cale zycie nie czytajac dokladnie,ani nie konsultujac sie z kims kto ma wiecej wiedzy od nich(no,w koncu kazdy leszcz,jest przekonany,ze jest rekinem ).Wzili,najmniej dla nich kozystne kredyty w obcej walucie jak zloty stal najwyzej i teraz zaczyna sie jazda na maxa.Az,milo sie patrzy .Acha mieszkam z "mamusia" w U.K i pracuje "na zmywaku ",a na kredyt"mnie nie stac' ,a ceny nieruchomosci "beda rosly do 2012 roku ,bo bedzie Euro i kibice wykupia mieszknia w PL" ;-) ,az mnie zazdrosc zrzera gdy ktos kupil nieruchmosc w latach 2006-2008 i "stac" go bylo na kredyt we frankach ;-) .Moj najmlodszy syn (mial 9 lat wtedy jak Polacy na gorce brali kredyt we frankach , ma jakies tam pojecie o ekonomi,cos mu czasami tlumacze ) to sam stwierdzil"tata, miales racje ,Polacy sa walnieci,prawie tak samo jakRosjanie" .Ogolnie,podpisali,nie bardzo wiedza co ,ale mialo byc taniej (i nawet bylo jakis czas),a teraz jedola i przezywaj jak mrowka okres .Pzdr

Pozdrawiam

Dokladnie.Leszcze podpisaly umowy ,czesto na cale zycie nie czytajac dokladnie,ani nie konsultujac sie z kims kto ma wiecej wiedzy od nich(no,w koncu kazdy leszcz,jest przekonany,ze jest rekinem ).Wzili,najmniej dla nich kozystne kredyty w obcej walucie jak zloty stal najwyzej i teraz zaczyna sie jazda na maxa.Az,milo sie patrzy .Acha mieszkam z "mamusia" w U.K i pracuje "na zmywaku ",a na kredyt"mnie nie stac' ,a ceny nieruchomosci "beda rosly do 2012 roku ,bo bedzie Euro i kibice wykupia mieszknia w PL" ;-) ,az mnie zazdrosc zrzera gdy ktos kupil nieruchmosc w latach 2006-2008 i "stac" go bylo na kredyt we frankach ;-) .Moj najmlodszy syn (mial 9 lat wtedy jak Polacy na gorce brali kredyt we frankach , ma jakies tam pojecie o ekonomi,cos mu czasami tlumacze ) to sam stwierdzil"tata, miales racje ,Polacy sa walnieci,prawie tak samo jakRosjanie" .Ogolnie,podpisali,nie bardzo wiedza co ,ale mialo byc taniej (i nawet bylo jakis czas),a teraz jedola i przezywaja jak mrowka okres .Pzdr

Dokladnie.Leszcze podpisaly umowy ,czesto na cale zycie nie czytajac dokladnie,ani nie konsultujac sie z kims kto ma wiecej wiedzy od nich(no,w koncu kazdy leszcz,jest przekonany,ze jest rekinem ).Wzili,najmniej dla nich kozystne kredyty w obcej walucie jak zloty stal najwyzej i teraz zaczyna sie jazda na maxa.Az,milo sie patrzy .Acha mieszkam z "mamusia" w U.K i pracuje "na zmywaku ",a na kredyt"mnie nie stac' ,a ceny nieruchomosci "beda rosly do 2012 roku ,bo bedzie Euro i kibice wykupia mieszknia w PL" ;-) ,az mnie zazdrosc zrzera gdy ktos kupil nieruchmosc w latach 2006-2008 i "stac" go bylo na kredyt we frankach ;-) .Moj najmlodszy syn (mial 9 lat wtedy jak Polacy na gorce brali kredyt we frankach , ma jakies tam pojecie o ekonomi,cos mu czasami tlumacze ) to sam stwierdzil"tata, miales racje ,Polacy sa walnieci,prawie tak samo jakRosjanie" .Ogolnie,podpisali,nie bardzo wiedza co ,ale mialo byc taniej (i nawet bylo jakis czas),a teraz jedola i przezywaja jak mrowka okres .Pzdr
Gumis107 - a nie łaska poczekać? Te kredyty są na trochę dłużej. Zastanawiające z jaką łatwością niektórzy wypowiadają krytyczne opinie. Gdzie byliście rok temu? Gdzie będziecie za lat 3, kiedy znów sytuacja może sie odwrócić... Tacy ekonomiści a posteriori....

Zazdrość to jak rozumiem raczej z powodu odwagi i ambicji Tych Polaków.

W przyszłym miesiącu uruchamiam kolejną transzę, marża na starych warunkach. Jakoś nie posra... sie ze strachu jeszcze. Wiedziałem i wiem nadal co podpisałem.

P.S. Widać latorośl dobrze wychowana ;)

Ale jaki INWESTOR byl z takiego LESZCZA :)

Szastali kasa na lewo i prawo,nie załowali grosza na nic :)

Rozumiem, że twoje podejście do ludzi, którzy zlecają ci robotę zupełnie sie nie zmieniło... Nadal z pogardą..... Całe szczęście, że u mnie robią inne ekipy....

Podobno niektórzy kucharze plują do zupy...

Rozumiem, że twoje podejście do ludzi, którzy zlecają ci robotę zupełnie sie nie zmieniło... Nadal z pogardą..... Całe szczęście, że u mnie robią inne ekipy....

O co Tobie chodzi Panie Wirecki?

O co Tobie chodzi Panie Wirecki?

A o te żałosne, pogardliwe, lekceważące posty w kierunku tych o których piszesz, Janie....

A o te żałosne, pogardliwe, lekceważące posty w kierunku tych o których piszesz, Janie....

Mosci Wirecki jesli juz to Panie Janie!!

Nikim nie pogardzam,a że często lekce sobie waże co niektóre wypowiedzi,nie uwazam za naganne.

Nigdy nie byłem wazeliniarz i nie zamierzam być.

Faktem jest iz swiadcze usługi,ale nie dla wszystkich,ot co.

Takiemu Leperowi na ten przykład,chocby i złotem płacił nie wykonam zadnej :D

Bywaj w zdrowiu mości Wirecki :)

Pownineneś się cieszyć, że nie masz we frankach, bo nie staniałaby Ci o 7 zł tylko zdrożała o 700. Ja brałam kredyt w czerwcu w CHF pierwsza rata 450 zł , a dzisiaj płacę ok. 800.

pozdrawiam

renius, to dziwne bo ja brałam w sierpniu 2008 we frankach, do tej pory rata 920 zł, od marca 320 zł. Każdy przypadek jest indywidualny. Ludzie negocjowali różne marże, różne okresy zmiany oprocentowania, jak widzisz nie u każdego rata poszła do góry a śmiem nawet twierdzić że w związku z tak niskim Liborem wielu osobom, m.in mnie poszła do dołu

Tak, tylko ja nie mam długoterminowego, a krótkoterminowy, co sprowadza do tego, ze oprocentowanie i marża jest inna. Jeżeli masz hipoteczny to się zgodzę

Jeśli masz kredyt krótkoterminowy, to max do sierpnia, więc nie ma co płakac ;) My mamy jeszcze 20-30 lat splacania :)