Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wielka ściema ... kredyt w złotówkach

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten artykuł jest napisany pod kątem brania kredytu w złotówka. Jak pozyczysz 20 000 CHF to musisz oddac ta kwote + oprocentowanie i tyle. Gdy zmienia sie kurs franka to wiadomo ze zmienia sie jego wartosc w złotówkach ale kwota zadłuzenia pozostaje ta sama. NIe moze byc tak ze gdy wejdziemy do strefy euro (jak wejdziemy) po przeciagniecu kredytu przez spredy bedziesz miała wiecej franków do oddania. Jak masz rate 200CHF to musisz kupic je kupic zmieni sie tylko to ze nie za PLN tylko za euro.Byc moze bedzie sytuacja ze bedziesz potrzebowała wiecej złotówek/euro na rate ale to tylko zmieni wartosc zadłuzenia w pln. Taka sytuacja ma miejsce obecnie. W zaleznosci od kursu franka jednego dnia masz do oddania 200000 PLn a drugiego 220000 pln.

Teraz branie kredytu w CHF jest mnijeopłacalne/nieopłacalne z powodu marzy jaka nalicza sobie bank.Dawniej było to 0.5-1% a teraz 3-3.5%. Z drugiej strony frank stoi dosc wysoko. Moze sie zdarzyc ze biorac teraz kredyt "wysokie" oprocentowanie kredytu frankowego zostanie zniwelowane przez obnizenie wartosci franka. Oczywiscie moze byc tez odwrotnie.Frank moze poszybowac w góre. No ale tu nie ma mądrego co powie ci jaka bedzie sytuacja w przeciagu 30 lat kredytowania.

Co do specjalistów z expandera i innych firm doradczych. To sa zwykli sprzedawcy,chca sprzedac dany produkt.Nie liczyłbym ze doradza ci dobrze bo niestety nie sa w stanie. Nikt nie wie jaka bedzie sytacja za rok , dwa. Jak ja brałem kredyt w 2007 to tez pukali sie po glowie dlaczego nie w złotówka. Naszczescie nie posłuchałem i dobrze bo chyba bym poszedł z torbami.

Znalazłam kredyt w złotówkach z marżą 1,3 pomyślałam że wezmę w złotówkach, a potem przewalutuje na franka lub euro, Marcin 1978 jak uważasz dobrze rozumuje? Czy wówczas gdy przewalutuje to zmieni mi się WIBOR na ten europejski? Jestem noga z ekonomii i próbuje to pojąc na logike. Boje się strasznie tego kredytu, ale bez niego ani rusz!

Ciezko mi powiedziec bo zagłebiałem sie w kredyty i oferty banków 2 lata temu a od tego czasu duzo sie zmieniło. W sumie to moge ci podpowiedziec tylko tyle ze wez sobie kredyt na ktory cie obecnie stac. To znaczy zeby płacenie rat nie było połaczone z jakims pasmem wyżeczen. Ryzyko jest zawsze i tak jak pisałem nikt nie jest ci w stanie powiedziec co bedzie w przyszłym roku. Jezeli kredyt w złotówkach odpowiada ci finasowo(bardziej niz w innych walutach) to wez w pln. Ogólnie panuje przekonanie ze jak wezme kredyt w banku x to musze go tam splacać do konca. Zawsze mozna sie przewalutowac ,zmienic bank itd.Mozesz tez sie kierowac opiniami o bankach. Obecnie w tych "cieżkich" czasach reputacja niektórych troche podupadła.

Ja mam kredyt w CHF i jak na razie wygrywam w porównaniu z kredytem PLN. Co nie zmienia faktu ze za kilka lat moze byc "game over". No ale kto to wie co bedzie za kilka lat.

My wzięliśmy właśnie w Millenium w zł. Perspektywa spadających rat wraz ze spadającym kursem CHF była kusząca, ale co z wypłatą transz? W sytuacji, gdy za 1-2 miesiace kurs CHF może być o kilkadziesiąt groszy niższy, nasza druga transza zmniejszyłaby się o ładnych kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy. I co wtedy? Dobierać kredytu? A jak nie dadzą? Już teraz jeden z banków marudził, że mamy zdolność kredytową na styk (choć rok temu była o 1/3 wyższa niż zaciągnięty obecnie kredyt).

Wzięliśmy złotówkę, bo chcemy mieć pewność że dostaniemy dokładnie tyle pieniędzy ile potrzebujemy.

Tak jak mówie nie ma madrego przed podjeciem decyzji w jakiej walucie wziasc kredyt za to po jest juz ich wielu :D

AskaK piszesz ze wziełasc w pln bo chcesz dostac tyle złotówek co sobie zaplanowałac i nie narazac sie na róznice kursowe. Hmm A jak by teraz (oby nie) zrobiło sie tak jak w 2007 gdzie materialy galopowały jak szalone i max z 2pln kosztował 8pln. To i tak zabraknie ci kasy na dom.

• 2 weeks później...

Co myśleć o propozycjach przewalutowania z franków na PLN proponowanych przez bank (podobno "wychodząc na przeciw oczekiwaniom kredytobiorców" :roll: ).

Mamy kredyt we frankach, rata po krótkiej zwyżce teraz ustabilizowała się.

Czy warto skorzystać z takiej propozycji, czy raczej bank nas wpuszcza ?

Po przewalutowaniu procent zmieni się na wyższy ? Czy to się opłaca ?

Większość banków ma kredyty INDEKSOWANE we franku, więc dostaniesz zawsze tyle plnów ile masz w umowie, tylko będziesz mieć więcej CHF do spłacenia. Sytuacja o której piszesz, to kredyt DENOMINOWANY we Franku. Tam można dostać mniej, ale można dostać i więcej :)

no właśnie my mamy denominowany, dzięki temu w sierpniu tamtego roku mieliśmy przyznane 150 tys franków (chcieliśmy 300 tys złotych) a na dzień dzisiejszy mogliśmy wziąć dużo więcej (wzięliśmy tylko 20 tyś więcej zeby raty nas nie zabiły)

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...
kryzys powoli sie konczy, inflacja zacznie rosnac coraz szybciej i znowu stopy procentowe do gory...tak gdzies mniej wiecej od polowy roku najpozniej

gdzie, w którym miejscu kryzys się kończy? bo ja widzę tylko, że kończy się panika. ale liczby niestety nie kłamią (dłuuugi i dziura budżetowa).

ja bym obstawiał, że inflacja ruszy dopiero za 1,5 roku ;)

• 1 month później...