Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja

kamykkamyk2

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję pomocy w sprawie renowacji blatu od bardzo starej maszyny do szycia. Podstawę żeliwną już mam odnowioną, a teraz pora na blat. Tylko nie wiem jak to zrobić, gdyż nie jest to drzewo, wygląda mi to na sklejkę i na niej okleina czy coś takiego. W większości się trzyma, tylko na tej jednej części blatu odchodzi co widać na zdjęciu.

Nie wiem również jak można czyścić takową, pozostałą część blatu.

Pozdr i dziękuje za odpowiedzi!!!!

http://images43.fotosik.pl/63/ca2b97acbfd012f9med.jpg

Blat potrzebuje nowej warstwy forniru, bo tego starego raczej już nie uzupełnisz. Może lepiej oddaj to stolarzowi do naprawy? Jeśli chcesz samodzielnie to trzeba kupić fornir, zeszlifowac stary, nawilżyć fornir wodą i nakleić na klej stolarski, docisnąć całość żeby uzyskać gładką powierznię. Potem obciąć nadmiar równo z krawędzią i ew. dokleic boki, zeszlifować i polakierować dobierając kolor (np. lakierobejcą). Jeżeli ma być zgodnie ze sztuką to zabejcować i położyc kilka warstw politury.

Blat potrzebuje nowej warstwy forniru, bo tego starego raczej już nie uzupełnisz. Może lepiej oddaj to stolarzowi do naprawy? Jeśli chcesz samodzielnie to trzeba kupić fornir, zeszlifowac stary, nawilżyć fornir wodą i nakleić na klej stolarski, docisnąć całość żeby uzyskać gładką powierznię. Potem obciąć nadmiar równo z krawędzią i ew. dokleic boki, zeszlifować i polakierować dobierając kolor (np. lakierobejcą). Jeżeli ma być zgodnie ze sztuką to zabejcować i położyc kilka warstw politury.

Dzięki, już odnowiłem, z tej pierwszej części zdarłem fornir na całości, na innych się trzymał, tylko trzeba było popodklejać, a na koniec pomalowałem wszystko lakierobejcą, najgorzej nie wygląda. Jest super stolik pod laptopa oraz po odnowieniu nadal działająca maszyna do szycia.

Pozdr

No super :D bardzo lubię takie "klimatyczne" meble we współczesnych wnętrzach, niekoniecznie musza byc cenne ale odświezone wnoszą trochę ciepła i nostalgii pośród płyt wiórowych, poliestrów i nowoczesności. Ja mam swoją skrzynię "z Tytanica" :wink:

http://img4.imageshack.us/img4/8710/2008003dq6.th.jpg

• 2 weeks później...

Nie tak do konca z tym piaskowaniem i malowaniem proszkowym.

Tak samo zakupilem takie nogi(5-6lat temu) wlozylem w to troche pracy w oszlifowanie szlifierka z odpowiednia szczotka i potem malowanie i to bez podlkadu farba Hammerite(chyba tak sie to pisze??) o odpowiedniej strukturze i przeznaczeniu.Na koniec jak ktos ma ochote mozna to jeszcze pociagnac miejscami np."starym zlotem",albo"mosiadzem".Chyba wiadomo o co chodzi. No i po wlozeniu kilku godzin pracy wychodzi rowniez cudo,jak to kolega okreslil.