kamykkamyk2 13.02.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 WitamPotrzebuję pomocy w sprawie renowacji blatu od bardzo starej maszyny do szycia. Podstawę żeliwną już mam odnowioną, a teraz pora na blat. Tylko nie wiem jak to zrobić, gdyż nie jest to drzewo, wygląda mi to na sklejkę i na niej okleina czy coś takiego. W większości się trzyma, tylko na tej jednej części blatu odchodzi co widać na zdjęciu. Nie wiem również jak można czyścić takową, pozostałą część blatu. Pozdr i dziękuje za odpowiedzi!!!! http://images43.fotosik.pl/63/ca2b97acbfd012f9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 13.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 to na wierzchu to pewnie fornir a co z nim dalej powinieneś to znależć http://www.renowacja-antykow.pl/index.html też mnie to czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.02.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A nie lepiej zrobić nowy blat i nie bawić się w renowację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 15.02.2009 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Nie bardzo, ta maszyna jest bardzo stara, a to jest jedna z części tego blatu, są jeszcze 3 szuflady, blat główny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 19.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Blat potrzebuje nowej warstwy forniru, bo tego starego raczej już nie uzupełnisz. Może lepiej oddaj to stolarzowi do naprawy? Jeśli chcesz samodzielnie to trzeba kupić fornir, zeszlifowac stary, nawilżyć fornir wodą i nakleić na klej stolarski, docisnąć całość żeby uzyskać gładką powierznię. Potem obciąć nadmiar równo z krawędzią i ew. dokleic boki, zeszlifować i polakierować dobierając kolor (np. lakierobejcą). Jeżeli ma być zgodnie ze sztuką to zabejcować i położyc kilka warstw politury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.02.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Blat potrzebuje nowej warstwy forniru, bo tego starego raczej już nie uzupełnisz. Może lepiej oddaj to stolarzowi do naprawy? Jeśli chcesz samodzielnie to trzeba kupić fornir, zeszlifowac stary, nawilżyć fornir wodą i nakleić na klej stolarski, docisnąć całość żeby uzyskać gładką powierznię. Potem obciąć nadmiar równo z krawędzią i ew. dokleic boki, zeszlifować i polakierować dobierając kolor (np. lakierobejcą). Jeżeli ma być zgodnie ze sztuką to zabejcować i położyc kilka warstw politury. Dzięki, już odnowiłem, z tej pierwszej części zdarłem fornir na całości, na innych się trzymał, tylko trzeba było popodklejać, a na koniec pomalowałem wszystko lakierobejcą, najgorzej nie wygląda. Jest super stolik pod laptopa oraz po odnowieniu nadal działająca maszyna do szycia. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.02.2009 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A teraz wygląda to tak: http://images45.fotosik.pl/67/eaea22df087308a2m.jpg http://images40.fotosik.pl/63/6d595156e164cfb8m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 20.02.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 No super bardzo lubię takie "klimatyczne" meble we współczesnych wnętrzach, niekoniecznie musza byc cenne ale odświezone wnoszą trochę ciepła i nostalgii pośród płyt wiórowych, poliestrów i nowoczesności. Ja mam swoją skrzynię "z Tytanica" http://img4.imageshack.us/img4/8710/2008003dq6.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.02.2009 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Fajnie wyszła Ci ta skrzynia, też na taką poluję. A maszyna może nie jest tak stara, ale 1928 rok, to też coś!!! Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanilka 03.03.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 kamykkamyk2 czy możesz mi powiedzieć jak odnowić stelaż żeliwny do maszyny? właśnie zakupiłam takie cudo i poszukuję informacji jak usunąć farbę, rdzę i czym pomalować.z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 03.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 poszukuję informacji jak usunąć farbę, rdzę i czym pomalować. jeśli ma wyjść cudo to piaskowanie +lakierowanie proszkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Nie tak do konca z tym piaskowaniem i malowaniem proszkowym.Tak samo zakupilem takie nogi(5-6lat temu) wlozylem w to troche pracy w oszlifowanie szlifierka z odpowiednia szczotka i potem malowanie i to bez podlkadu farba Hammerite(chyba tak sie to pisze??) o odpowiedniej strukturze i przeznaczeniu.Na koniec jak ktos ma ochote mozna to jeszcze pociagnac miejscami np."starym zlotem",albo"mosiadzem".Chyba wiadomo o co chodzi. No i po wlozeniu kilku godzin pracy wychodzi rowniez cudo,jak to kolega okreslil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 04.03.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Tak jak napisał raffan mniej więcej. Ja akurat czyściłem nasadką drucianą na wiertarkę, musi być odpowiednia wielkość, nie zaduża żeby weszła w każdy zakamarek. A wcześniej wszystko rozkręcałem na częsci pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 O rozkrecaniu na czynniki pierwsze nie pisalem,bo zapomnialem napisac,ale to raczej jest oczywiste ze trzeba wszystko rozebrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts