Krzychos 13.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Powoli zbliża się termin cekolowania i malownia ścian w moim domu. Ponieważn nie mam zaplanowane jak urządze wszystkie pokoje i inne pomieszcznia, postanowiłem, że kolor ścian w całym domu będzie biały.Zawsze białą ścianę można póżniej samemu pomalować na kolor, tym bardziej, że większość kolorów (chyba) wymaga kładzenia na białej farbie. Poza tym kolor biały ścian jest uniwersalny i będzie zawsze do wszystkiego pasował. Ale pomyślałem sobie czy nie pomalować całego domu jakimś "delikatnym" kolorem, typu szrość, żółć lub wanilia - preferuje ciepłe i przytulne kolory. Chciałbym, żeby ten kolor był prawie tak uniwersalny jak biały, do wszystkiego pasował, był na lata i żeby mi nie zbrzydł i się nie znudził. Zależy mi na długowieczności takiego rozwiązania, ponieważ ewentualny koszt ponownego malowania jest wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 13.02.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Jak sobie malujesz to jest tanio, nie musisz najpierw malowac bialym zeby potem klasc inny kolor...Nie uwazasz ze bedzie dziwnie to wygladalo? jeden kolor w calym domu?Zaraz mi sie to kojarzy z angielskimi domami - ulubiony ich kolor - magnolia... do obrzydzenia..Jak mieszkasz blisko to moge CI pomalowac za rozsadne pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 13.02.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ale malowanie będzie robiła mi firma w pakiecie tzn. cekolowanie, szpachlowanie, podkłady itd.Poza tym, ma to być jakaś dobra farba z Niemiec. Masz rację miHoo79, że tylko biały kolor to jest nudne, ale bezpieczne. Chcę natomiast uniknąć pstrokacizny w moim domu tzn. jeden pokój np. w kolorze żółtym, drugi w zielonym, następny w brązach, klatka jescze w innym itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 13.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ja na chwilę obecną mam prawie w całym domu białe ściany i wcale nie uważam że to dziwnie wygląda Z pełną świadomością to zrobiłam i mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.02.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Bo ściany to tylko tło dla reszty . U mnei też będzie jeden kolor (szczególnie, ze mam antresolę i chyba nie najlepiej by wyglądało sztuczne podzielenie przestrzeni kolorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 13.02.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 tak czy inaczej biały.... to tylko biały.... może zdecyduj sie na jakiś delikatny beżalbo gołebi szary...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 14.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Mnie nie dziwi cały dom w jednym kolorze. Natomiast radzę zastanowić się, czy to powinien być biały. Sam/a piszesz, że lubisz ciepłe i przytulne kolorki, a biały zdecydowanie taki nie jest. Ja mam w pokoju ciepły zielony na ścianie, a sufit jest baaaardzo rozbielonym zielonym. Wygląda jak biały, lecz sprawia ciepłe wrażenie. Polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 14.02.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Beż. Kolor bezpieczny, wszystko do niego pasuje, tylko uważaj z odcieniem, żebyś nie trafił jak ja z tapetą do pokoju - w sklepie wydawała się zimnobeżowa, a po położeniu okazała się..."ciałowa" (określenie mojej koleżanki - dla wyjaśnienia: chodzi o kolor skóry:) ). To jest taki lekko różowawy odcień i odrobinę gryzie mi się z meblami, które mają lekko żółtawy odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 14.02.2009 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Zabra mi chodzi o kolor, który mógłby być jednakowy zarówno na suficie jak i na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 14.02.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Radzę tak jak AMFI jasny beż albo niebieskoszary. Osobiście uwielbiam te kolory i tak będę malowała swój domek. A może jakiś budyń śmietankowy ? (mówię oczywiście o kolorze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 14.02.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Jasny beż lub ekru -niebiesko szary jest piękny ale chyba zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anetka13 14.02.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja na chwilę obecną mam prawie w całym domu białe ściany i wcale nie uważam że to dziwnie wygląda Z pełną świadomością to zrobiłam i mi się podoba Ja też z pełną świadomością pomalowałam ściany w całym domu na biało, wyszło tanio i ładnie. Jak sie wstawiło meble to nabrały pomieszczenia życia, do tego kwiaty itd. Mieszkamy w nowym domu około 8 miesięcy i wszędzie mam odbite rączki moich dwójki dzieci - więc przymierzam się do malowania na wiosnę, a z białym kolorem będzie o wiele łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bondzo83 14.02.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Jak sobie malujesz to jest tanio, nie musisz najpierw malowac bialym zeby potem klasc inny kolor... Nie uwazasz ze bedzie dziwnie to wygladalo? jeden kolor w calym domu? Zaraz mi sie to kojarzy z angielskimi domami - ulubiony ich kolor - magnolia... do obrzydzenia.. Jak mieszkasz blisko to moge CI pomalowac za rozsadne pieniadze A mnie się bardzo podoba dom w jednym odcieniu - a najbardziej ta magnolia. Moim zdaniem wygląda bardzo estetycznie, ładnie a zarazem skromnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 14.02.2009 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jaki kolor to ekru i magnolia. Bo mężczyźni potrafią nazwać tylko około 20 podstawowych kolorów. Bardziej do wyobraźni przemawia mi budyń śmietankowy.Jeszcze odnośnie białego koloru ścian, to Anetka13 ma trochę racji, że biały jako kolor wyjściowy jest dobry, bo jak się znudzi lub zostanie pobrudzony to łatwo i tanio można samemu ponownie przemalować na biało lub pomalować na jakiś kolor. A jak jest już kolor to ze zmianą jest gorzej. Na razie z kolorów najbardziej podoba mi propozycja budyniu śmietankowego i beżu. Być może jeszcze ten ekru lub magnolia jak ktoś mi opisze co to za kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bondzo83 14.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jaki kolor to ekru i magnolia. Bo mężczyźni potrafią nazwać tylko około 20 podstawowych kolorów. Bardziej do wyobraźni przemawia mi budyń śmietankowy. Jeszcze odnośnie białego koloru ścian, to Anetka13 ma trochę racji, że biały jako kolor wyjściowy jest dobry, bo jak się znudzi lub zostanie pobrudzony to łatwo i tanio można samemu ponownie przemalować na biało lub pomalować na jakiś kolor. A jak jest już kolor to ze zmianą jest gorzej. Na razie z kolorów najbardziej podoba mi propozycja budyniu śmietankowego i beżu. Być może jeszcze ten ekru lub magnolia jak ktoś mi opisze co to za kolor. Magnolia - dokładnie tak jak piszesz... Bardzo jasny beż, lub zbliżony do kolory budyniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 14.02.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Uważam że jeśli ktoś "z zamiłowania" maluje ściany na biało, a nie w myśl zasady "pomaluje na razie na biało, a potem się pomyśli o innym kolorze" to lepiej od razu wykosztować się na lepszą farbę (zmywalną) A zresztą.. innych jasnych docelowych kolorów też to dotyczy Krzychos jeśli nie chcesz białych ścian, daj jak radzą jakiś "przybrudzony" biały (coś jak kość słoniowa, czy ten budyń smietankowy) lub jak lubisz (ja np. nie ) jakiś beżyk, bo szary moim zdaniem nie do wszystkiego pasuje (no chyba że baaaardzo jasny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 14.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja pomalowałam prawie cały dom na kolor zbliżony do koloru wanilii, a dokładnie pastelowa orchidea z duluxa. Nie żałuję, bo do wszystkiego pasuje.Jest miło ciepło i przytulnie. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 14.02.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 anna_p a jaki był powód, że nie pomalowałaś całego domu tą pastelową orchideą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 14.02.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 anna_p a jaki był powód, że nie pomalowałaś całego domu tą pastelową orchideą ? Nie pomalowałam całego domu bo wydawało mi sie , ze bedzie zbyt blado i nudno ,ale to był błąd , gdyż wszystko można fajnie zaaranżowac dodatkami . W zasadzie to w tym kolorze(Pastelowa orchidea) mam kuchnię, hol, klatka schodowa, salon( z wyjątkiem jednej ściany , którą pomalowałam na brąz- żałuję ). Nigdy nie zdecydowałabym, się na biały kolor w całym domu, byłoby zbyt "zimno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 14.02.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Dodam jeszcze ,ze najpierw sobie wymyśliłam , ze salon pomaluję na zielono- brązowo i tak też zrobiłam. To była katastrofa, a w katalogu tak ładnie wyglądało Więc stwierdziłam ze zadnych więcej eksperymentów . I nastąpiło wielkie przemalowywanie . Po tym incydencie powiedziałam sobie dosyć kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts