Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor zamiast białego

Krzychos

Recommended Posts

Ja pomalowałam prawie cały dom na kolor zbliżony do koloru wanilii, a dokładnie pastelowa orchidea z duluxa. Nie żałuję, bo do wszystkiego pasuje.Jest miło ciepło i przytulnie. Polecam

Ja też polecam "pastelową orchideę" z Duluksa. Mam pomalowane nią nie tylko ściany (większość), ale też wszystkie sufity. Pastelowa orchidea pasuje niemal do wszystkiego, jest bardzo neutralna.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam w większości pomieszczeń magnolię, w niektórych pokojach połączoną z dodatkiem innego koloru. W sypialni jest np. magnolia, a ściana u wezgłowia łózka jest czekoladowa. W salonie też magnolia, ale dwie scianki lekko odgradzające aneks kuchenny są w kolorze orzecha z Duluxa. Przedpokój, żeby nieco odcinał się od salonu jest pomalowany na jasny beż (Dulux). Klatka schodowa (u mnie to pokój przerobiony na klatkę schod.) też w kolorze magnolii. A że pomieszczenia sie ze sobą łączą, bardzo dobrze to wygląda. Nie ma pstokacizny, jest jasno, lekko i przestronnie.

Na poddaszu mamy otwartą przestrzeń. Pomalowaliśmy na eggwhite (taka złamana biel). BArdziej mi się podoba niż typowa biel, bo nie jest taka "szpitalna".

u mnie w domu rowniez dominuje magnolia, duluxa nie uwazam ze jest oklepana. bo jest kolorem domiinujacym w domach w UK- a tak na marginesie tez ogladalam ten program)

w poszczegolnych pokojach wpowadzilismy dodatkowe kolory np. zielen alpejska w salonie czy francuski fiolet w sypialni, ktora ma okna na poludnie i zachod wiec chcialam by byla w chlodnej tonacji. Wnetrze w magnoli prezentyje sie elegancko,harmonijnie i po prostu przytulnie

poprzedni dom mialam pomalowany na bialo i teraz zachcialo mi sie koloru :D

pozdawiam

:wink: a ja jak najbardziej jestem za jednym kolorem w całym domu, ponadto biel jest kolorem ponadczasowym zawsze eleganckim , gdzieś wyczytałam że biel nie jest ciepła ale również nie jest zimna i tak jak napisała Nefer jest doskonałym tłem dla całej reszty , przy białym wnetrzu pieknie uwidaczniaja się przedmioty , jestem jak najbardziej za bielą :D

Mam pytanie do osób, które mają u siebie magnolię.

Czy jest to kolor z Bondexu "Super wall"? Czy jakaś inna firma - bo chyba nie Dulux, tam nie kojarzę takiego koloru, a też szukam złamanej na ciepło bieli :D

Dulux ma magnolię.

Ja mam właśnie z Duluxa.

http://img252.imageshack.us/img252/3617/dsc6709malebd6.jpg

A tak wygląda w zestawieniu z czekoladową tikkurilą.

http://img3.imageshack.us/img3/2668/dsc6640malero3.jpg

uniwersalnym kolorem w chlodnym odcieniu jest "jasny bez" duluxa - mam go w salonie w polaczeniu z jedna sciana w kolorze "amerykanski orzech" dekorala (swietny ciemny braz w chlodnym odcieniu - inne brazy wygladaj przy nim jka... kupa heheheh) oraz wsypialni z "jagodowym koktajlem" duluxa i w tym przypadku bardziej wyglada na szary...

asizo, wielkie dzięki za odpowiedź i fotki :) Niestety, dla mnie ta magnolia jest jednak zbyt żółta :(

joliska, ta magnolia nie jest aż tak zółta. Zdjęcia robione z lampą i niestety kolor trochę przekłamany. Początkowo chcieliśmy jasny beż, ale zrobiłam próbki i w salonie wyglądał brudno. Za to mamy go w przedpokoju i tam wygląda dobrze.

Spróbuję jeszcze poszukać zdjęć magnolii w innym świetle.

joliska, o tu masz przegląd kolorów Duluxa:

http://img8.imageshack.us/img8/6161/dsc6619malenh9.jpg

w salonie magnolia

w przedpokoju jasny beż

a ten najciemniejszy to orzech włoski (ale orzecha chyba nie będzie, bo nastąpiły małe zmiany w projekcie i teraz nam nie pasuje do całosci)

I tu jeszcze magnolia najbardziej zbliżona do rzeczywistego odcienia:

http://img25.imageshack.us/img25/1755/dsc6796malesf6.jpg

moim zdaniem juz lepiej isc w jakies odcienie bialego niz tej wszechobecnej magnoli czy ecri , mam dosc jak widze ten kolor, ale kolor scian tez zalezy duzo od tego jakie preferujesz wnetrza , bo jesli jakies nowoczesne to polecam baily lepiej sie komponuje niz ecri czy magnolia ktora pasuje juz do innego wnetrza:0

ja mam dom pomalowany w szarosciach bardziej i mniej nasyconych i nie jest napewno smutno :)

moim zdaniem juz lepiej isc w jakies odcienie bialego niz tej wszechobecnej magnoli czy ecri , mam dosc jak widze ten kolor, ale kolor scian tez zalezy duzo od tego jakie preferujesz wnetrza , bo jesli jakies nowoczesne to polecam baily lepiej sie komponuje niz ecri czy magnolia ktora pasuje juz do innego wnetrza:0

ja mam dom pomalowany w szarosciach bardziej i mniej nasyconych i nie jest napewno smutno :)

Ja też bym chętnie poszła w szarości, ale musiałam wybrać ciepłe barwy (wiem, ze szarości też mogą być ciepłe, ale zmuszeni byliśmy pójść w odcienie beżów i brązów i zbliżone). Dom kupiliśmy już gotowy, robimy tylko przeróbki, nie na wszystko jest kasa - m.in. drzwi wewnętrzne zostają (przynajmniej na razie, czyli na kilka lat) takie jakie są (widać na zdjęciach), a nie są to drzwi bardzo nowoczesne niestety i w kolorze na pewno też nie takim, jaki ja bym wybrała. Także magnolia i beże to u nas taki kompromis, ale nie wyszło źle i mnie się nawet podoba - jest przytulnie i przestronnie. Nie zawsze można mieć wszystko dokładnie tak, jak się chce. Może za jakiś czas uda się jeszcze parę rzeczy pozmieniać. Póki co cieszy mnie sama perspektywa posiadania własnego domu z ogrodem, bo w porównaniu z gnieżdżeniem się z dwójką dzieci w 48 metrowym mieszkaniu po babci to jest jak zapowiedź raju :wink:

ja jakbym chciała pomalować tylko salon na magnolie to odpada, bo mam otwartą przestrzeń i nie mam gdzie zakończyć tej ściany. Wtedy cały dół musiałabym mieć w tym kolorze co salon. Dlatego łatwiej było dać biel. Chyba że sie mylę i można ścianę zakończyć w jednym miejscu i połączyć ją z innym kolorem ale to chyba by dziwnie wglądało. nie spotkałam się z tym nigdy :o