Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor zamiast białego

Krzychos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was używał koloru szarego do wnętrz? Chcę pomalować w tym kolorze cały dół. Nie mogę trafić na odpowiedni odcień. Przejechałam się już na mieszalniku z którego kolor szary wyszedł błękitny (zupełnie inny).Meble do salonu mam w kolorze wenge + czerń, podłoga szara, więc uważam, że szarość dobrze by się komponowała. Mam otwartą kuchnię na salon w kolorze czerń plus wanilia. Może jakieś sugestie?

• 1 month później...
Ja zaryzykowałam i pomalowałam jeden pokój farbą o odcieniu górski kryształ z Magnata, to taki szary, ale nie za mocny kolor, efekt jest rewelacyjny wg mnie i juz kombinuję gdzie jeszcze sobie ten kolorek zastosować.

Wiem, że wątek stary ale może jeszzce tu zaglądasz :)

Tez ostatnio usiłuję znaleźć odpowiedni szary żeby pomalować pokój.

Czy mogłabyś wstawić fotki jak wygląda ten górski kryształ? Chciałam szarą farbę ale zalezy mi, żeby była raczej jaśniejsza.

Pozdro

• 10 months później...
Biel jest piekna.

A odcini bieli bez liku.

Ktos tam pisal,ze bialy jest zimny , wiec wybral rozbielona zielen. To jest dopiero zimny wybor.

a Moj ulubiony odcien bieli to w BM tzn Whipped Cream. Piekny...

Ja również kocham biel na ścianach.

W kolorach duszę się, działają na mnie przytłaczająco.

Oksymoron , a ta biel Whipper Cream , to jest ciepła biel , zimna ? , wpada w jakis odcień?

Zaciekawiłas mnie tym BM i chyba przejadę sie na Bartycką kupić próbkę .

Urzadzam kolejne mieszkanie i oczywiście ściany białe , szukam właśnie pięknej bieli.

Ja mam pomalowany prawie cały dom na biało. Kolor jest tylko w naszej sypialni: gołębi szary S1000N, na jednej scianie u synka granat i na jednej u córki brudny róż.

Biały wybrałam z wzrornika NCS. Jest to prawie czysty biały ,ale cieplejszy. Inny odcień bieli niż np. jedynka. Warto zobaczyć kolory S0300N i S0500N

Teraz w mieszkaniu mam jakieś kremy ,wanilie z Duluxa i nie nawidze tego koloru. Ściany wygladaja jak zzółknięty biały. Może ja jakaś dziwna jestem.

Śliczne też jest kolor szary wpadajacy w beż (jest osobny watek o takim kolorze) ale nie wiem czy na cały dom.

Ja mam pomalowany prawie cały dom na biało. Kolor jest tylko w naszej sypialni: gołębi szary S1000N, na jednej scianie u synka granat i na jednej u córki brudny róż.

Biały wybrałam z wzrornika NCS. Jest to prawie czysty biały ,ale cieplejszy. Inny odcień bieli niż np. jedynka. Warto zobaczyć kolory S0300N i S0500N

Teraz w mieszkaniu mam jakieś kremy ,wanilie z Duluxa i nie nawidze tego koloru. Ściany wygladaja jak zzółknięty biały. Może ja jakaś dziwna jestem.

Śliczne też jest kolor szary wpadajacy w beż (jest osobny watek o takim kolorze) ale nie wiem czy na cały dom.

Dzięki za symbole Twoich kolorow, Ivo - muszę je sprawdzić, bo ja też chcę uderzyć w szarości i biele.

Zdjęcie zrobione telefonem ,ale coś widac

http://img191.imageshack.us/img191/6936/foto646o.jpg

Jeżeli chodz o mój szary S1000N, to on jest śliczny ale w ciemnym pokoju (ja mam od wschodu). Jeśli dasz go w jasnym,słonecznym pomieszczeniu to bedzie malo widoczny ten szary. W jasnym pokoju mam na kominku szary ciemniejszy S1500N, a wydaje sie dużo jaśniejszy od tego z sypialni. Muszę przemalować kominek na ciemniejszy.

ja podobnie jak wiekszosc mam prawie caly dom na bialo (dol narazie nie pomalowany tylko zagruntowany ). Mieszkamy miesiac i na gorze juz widac poodbijane lapki :(

dolu tak naprawde nie malujemy bo nie wiemy na jaki kolor.....wystroj mamy raczej na rustik nie nowoczesnie, kuchnia razem z salonem (30m2) kolor jasny klon, blaty golden chery, krzesla i kanapy w kolorze ecru na podlodze tez goldenchery..wiec kolorki cieple...ale boje sie eksperymentowac na scianach w tak malym pomieszczeniu wiec chyba tez zostaniemy przy bialym :(

w mieszkaniu mielismy kazdy pokoj pomalowany innym kolorem (salon bylnawet dwu kolorowy pol na pol)i chyba nam sie juz znudzilo chcemy od tego odpoczac..narazie :)

Iva a jakiej firmy jest ten wzornik kolorów?

Uniwersalny :)

Uniwersalny? , jak to możliwe ?, skoro firmy Tikurilla , Beckers , Benjamin More, Para i inne , mają swoje wzorniki?.

Owszem, ale poza tym istnieją wzorniki uniwersalne NCS i RAL. Tikkurilli nie można "przeliczyć" na NCS, ale Beckersa owszem, nie wiem, czy z BM to możliwe.

Cytaty ze stron producentów:

- Dulux: "Kolory można mieszać w systemie Dulux, NCS i RAL."

- Dekoral: "49 kolorów gotowych oraz kolory dostępne w komputerowym systemie doboru koloru"

Uniwersalny? , jak to możliwe ?, skoro firmy Tikurilla , Beckers , Benjamin More, Para i inne , mają swoje wzorniki?.

Owszem, ale poza tym istnieją wzorniki uniwersalne NCS i RAL. Tikkurilli nie można "przeliczyć" na NCS, ale Beckersa owszem, nie wiem, czy z BM to możliwe.

Dzięki Joliska , człowiek cale życie się uczy. :wink:

Cytaty ze stron producentów:

- Dulux: "Kolory można mieszać w systemie Dulux, NCS i RAL."

- Dekoral: "49 kolorów gotowych oraz kolory dostępne w komputerowym systemie doboru koloru"

Dulux może "dorobić" kolor podobny do danego z NCS-a, ale nie odwrotnie, tu o tym:

http://forum.muratordom.pl/kolory-duluxa-wg-wzornika-ncs-czy-ktos-wie,t85928.htm

Czyli w praktyce nie ma możliwości przeliczyć kolor Duluxa na kolor z NCS-a. Chyba że coś się na prędce zmieni/-ło.

Tikkurilę, wg powyższego linka, można mieszać/przeliczać w NCS.