Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski czy klepki w salonie

kacha110

Klepki prostokątne czy deski?  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Klepki prostokątne czy deski?

Recommended Posts

Cześć, wszystko zależy tego ile możesz wydać na podłogę. Deski są zawsze droższe i to im bardziej prototypowe (szerokie, długie) tym droższe. Droższa jest też chemia do układania desek- chyba o 50%. Ja mam w salonie klepki z jesionu - tzw. potrójna jodełka 45 stopni lub jak kto woli kwadraty, bo chciałam mieć klasyczne wnętrze. Gorzej z górą, tam mam dużą przestrzeń na poddaszu i marzyły mi się dechy- ale nie wiem czy nie ulegnę i nie położę parkietu- bo tańszy. Podam przykład deska jaworowa (a więc wcale nie najdroższa) o szer 5,7 cm (a więc można położyć na chemii do parkietów) kosztuje 60 zł/m2, podczas gdy klepka jesionowa (jeden z droższych krajowtch gatunków drewna) kosztuje 40 zł/m2.

Druga sprawa, wg mnie ważna, jak duży jest salon, uważam, że przy małej pow. salonu nie warto kłaść desek, bo zginą- można położyć wtedy klepkę w tzw. wzór angielski albo w cegiełkę.

No i trzecia spawa- co Ci sie bardziej podoba :lol: - ja zanim wybrałam, pooglądałam sporo zdjęć w gazetach i ....seriali telewizyjnych. A i tak miałam wątpliwości - i pytałam Kasiorka.....

Nie ukrywam, ze podoba mi się podłoga w Złotoposkich u Dionizego, wogóle aranżacja tego wnętrza jest fajna- może też znajdziesz jakieś fajne serialowe wnętrze :lol:

• 10 months później...