Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

firma Pref- Bud z mysłowic-czy ktoś budował przez tą firmę

Recommended Posts

Jak dla mnie taka cena za fundament na mały dom (a projekt 'we wrzosach' do takich zaliczam) jest za duża. Cena Legalettu powinna oscylować właśnie w granicach 65k - bo ostatnie ich oferty mówią o 450-480 zł/m2. Nie jestem przekonany do podanej przez ciebie ceny tradycyjnego fundamentu lub płyty fundamentowej robionej przez zwykła ekipę, choć tu za opieram się tylko na tym co przeczytam. Legallet na swoje zalety, bo właśnie nie myślisz o wylewkach, ociepleniu (przynajmniej parteru - podłogówka w cenie), więc tak mała różnica jest dla mnie trochę podejrzana.

Najlepiej poszukaj na forum osób budujących taki dom i popytaj o koszty - może tak zobaczysz za ile realnie można się wybudować (weź poprawkę na okres w którym budowali). A na pewno zbierz oferty od więcej niż jednej firmy (i może na SSZ a nie tylko fundament - w pakiecie powinno wyjść taniej).

Oczywiście widzę zalety budowania z firmą, która technologię budowy dobrze zna i raczej nie zaryzykuje reputacji żeby pozostawić po sobie jakieś fuszerki. Tyle, że za mój projekt w SSZ z instalacjami bez stolarki zaśpiewali więcej niż koszty realnej budowy forumowiczów wraz z wykończeniówką. Więc mnie przy dzisiejszych cenach to zniechęca.

Ja mierzę w inny projekt co prawda większy, ale jak dla mnie bardziej funkcjonalny i teoretycznie prostszy w budowie (plan prostokąta, dach dwuspadowy). Nie zawsze nieduży znaczy prosty i tani w wykonaniu. I być może naiwnie ale wierzę, że mój stan surowy zamknięty wyniesie mnie mniej (znacznie mniej ;).

btw. Rurki rozprowadzane na etapie produkcji w ścianach wg. projektu instalacji. Nie wiem jak wygląda sprawa w przypadku późniejszej zmiany koncepcji - na ile materiał jest przyjazny instalatorowi :)

Jeśli chodzi o rurki to nie jest sprawa która przesądza o zakupie :).

a co to jest ssz?? :oops:

a jesli chodzi o projekt to wybralem 8 i kazdy był właśnie teoretycznie prostszy (dach dwu spadowy prostokat itp) i okazywały sie droższe gdyz np strop to płyta zelbetonowa a nie drewni itp....

Jeśli chodzi o cene fundamentu to inna firma powiedziala ze to koszty ok 60 tys a prefbud (bez legaletu ze 64) z legaletem 72ts wiec jesli bedzie budowal prefbud to wezme legalet ale niestety nie mam porównania do innych firm (bo nie odpowiadaja na oferty :evil: )

Wielkie dzieki za zainteresowanie bo jak widzę znasz się lepiej

SSZ - stan surowy zamknięty

Dlatego też pisałem, żebyś nie poprzestawiał na 2 wycenach - to trochę za mało żeby mieć pogląd. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu ... :)

Co do stropu - to już kwestia Twojego wyboru - albo mocniejszy na dom z poddaszem użytkowym, albo słabszy na parterówkę - i tu co ludzi to poglądów. Każdy lubi co innego, ale warto poczytać o doświadczeniach innych, można zobaczyć rzeczy o których wcześniej wcale się nie myślało.

Dziękuję za pochwałę, ale nie znam się wcale lepiej - tylko uważam, że przed wydaniem kuupy forsy i zadłużeniem się na całe życie, lepiej dokładnie przemyśleć sprawę i szukać oszczędności tam, gdzie to ma sens (a nie wszędzie ma). A spieszyć się można jak już masz wszystko dokładnie przemyślane.

Dlatego wertuję forum bo tu można znaleźć naprawdę dużo - i wszystkie opinie użytkowników radzę filtrować własnym zdrowym rozsądkiem. Coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak rewelacyjna okazja często okazuje się czymś co później generuje niezłe koszty lub też okazuje się wcale nie takim ósmym cudem świata jak się reklamuje.

Tak na marginesie - czytam np. o systemie thermomur i podobnych - i jak zwykle, opinie są krańcowo różne - od potępiających, po zachwyt. Po przemyśleniu podawanych + i - ja jestem na razie na tak. Ale oczywiście najlepiej zobaczyć z bliska, porozmawiać z ludźmi, którzy takie domy mają a nie tylko o nich słyszeli itp.

Zrobił się trochę offtopic - więc wracając do tematu - w systemie praefa buduje kilka firm, więc jeśli technologia Cię przekonuje - sprawdź też w abakonie, w innych (nawet spoza śląskiego) - http://www.praefa.com.pl/?partnerzy,7, chociaż wśród przedstawicieli nie powinno być jakiejś znaczącej różnicy. Jeśli natomiast ważniejszym czynnikiem niż technologia jest cena - to na pewno zbierz wyceny of innych ekip, budujących innymi technologiami. I tu niestety trzeba wykazać się większym zaangażowaniem - dzwonić, jeździć - nie tylko wysłać maila.

Jeśli natomiast podoba ci się system praefa, jesteś zadowolony z kontaktu w pref-budzie, odpowiada Ci cenowo i jesteś świadomy co znajdzie się (a co nie znajdzie) w standardzie za który zapłacisz - buduj z nimi. W końcu nie po to budujesz dom, żeby się wykończyć nerwowo :)

W prefbudzie najbardziej to podoba mi się termin 4 m-ce:)

ALe nic szukam firmy budowlanej (tradycyjnej) zeby zrobila mi kosztorys do SSO i wtedy zobaczymy. Ja potrafię prawie wszystko zrobić samemu (mam też firmę elektryczną i zatrudniam 5 chłopa :) ) ale fundamentu ścian nośnych stropu i dachu to nie będę robił. Dlatego szukam, albo firmy typu prefbud i SSO lub SSZ albo kogoś kto tylko postawi mi dom:)

yarpenowski napisał coś takiego:

Tyle, że za mój projekt w SSZ z instalacjami bez stolarki zaśpiewali więcej niż koszty realnej budowy forumowiczów wraz z wykończeniówką. Więc mnie przy dzisiejszych cenach to zniechęca.

Właśnie identyczną różnicę cenową dostrzegłem w technologii pref-budu w stosunku do technologii tradycyjnej i również mnie to zdecydowanie zniechęca.I stąd wyliczyłem ,że chcą 100tys zarobku na jednym małym domu, a przecież w folderach reklamowych praefy czy legalett roi się od opisów ile ta technologia pozwala zaoszczędzić w stosunku do technologii tradycyjnej !!!.

tzn ze budujac po czesci samemu i w trybie gospodarczym dom ktory wybralem kosztowal by mnie ok 170tys???? (bo u nich 280)

Dzisiaj rozmawialem ze znajomym ktory od roku buduje gospodarczym i mowi zze cena prefbudu to atrakcja, bo on za podobny domek juz wydal 230tys. ale ja juz rozmawiam z 3 innymi firmami i zobaczymy

tomek131 trochę uogólnił :)

Oczywiście na cenie 280k trudno zaoszczędzić 100k - przy mniejszych kwotach pewnie ta oszczędność będzie mniejsza, przy większych większa.

Pamiętaj też że cena 270k to cena netto i tak naprawdę, żeby zamieszkać masz jeszcze przed sobą wykończeniówkę.

Na moi przykładzie - projekt, który mi się podoba forumowicze wybudowali z wykończeniówką za ok 400k - za tą samą cenę Pref-Bud oferuje mi SSZ z instalacjami bez stolarki (ale za to z legalettem / grzaniem).

Dlatego też argumenty o oszczędności w stosunku do innych metod budowania także mnie nie przekonują. O szybkości, wygodzie - owszem.

Taki dom modelowy to fajny chwyt marketingowy - tyle, że on ma 100m2, jest praktycznie parterowy (strop drewniany) i to nie jest kompletna cena domu do zamieszkania(policz ile jeszcze musisz później włożyć.

Jeśli jak mówisz potrafisz większość rzeczy zrobić sam lub z pomocą swoich pracowników to poważnie się zastanów czy nie wykonać większości prac pod okiem doświadczonych fachowców.

270 netto to prawie 290brutto , do tego taras zewnętrzny, schody i cała wykończeniówka razem z drzwiami wewnętrznymi (okna są w cenie podstawowej z tego co pamiętam i jakieś drzwi Gerdy a 1500netto :lol: )W sumie (a to ciut droższe okna niż te podstawowe trzeba, a to inne drzwi zewn,. itp) + cała wykończeniówka ,taras, wyłożenie schodów i drzwi wewn i wyjdzie ze 400tys brutto, czyli 4tys za metr wykończonego gotowego domu o pow 100m-parterowego z drewnianym stropem.Myślę więc ,że ok.1000zł na metrze więcej niż budowa tradycyjna a 100m razy 1000zł to 100tys zł

• 3 weeks później...
Gość ela_marek_luszowice
I owszem - dużo bardziej wiarygodni są dla mnie użytkownicy, którzy mają udokumentowaną budowę na forum, wiem że piszą z praktyki, a nie czystego teoretyzowania, czarnego lub białego PR.

Drogi Kolego... Trafiliśmy dopiero dzisiaj na ten wątek (poprzez tomka131, który i na naszym Dzienniku Luszowickim się udziela).

Pytasz o ludzi z udokumentowaną budową. Mówisz i masz :)

Wejdź, poczytaj, pytaj...

http://forum.muratordom.pl/dziennik-luszowicki-nasz-bedzie-ten-kawalek-podlogi,t157568.htm

• 1 year później...

niedawno dostalem wycene z tej firmy pref-bud (pref-dom). Ręce opadają. W mailu poprosilem wyraznie o odpowiednie parametry wyceny, np. 30 cm docieplenia dachu, podalem dokladnie jaka dachowka itd.itp

Oczywiscie wszystko zignorowali, by przedstawic tania oferte. Robia z ludzi idiotow.

Wpisze jakas najtansza dachowke cementowa, do tego 20cm na dachu, mniej na scianach ocieplenia i inne materialy tanie itp ..i wychodzi cena .."powiedzmy". i w ten sposob chca cie zlapac i naciagnac. Byle jaka wycena i zupelnie nie na temat.

Ale czytajac ten watek, zupelnie mnie to nie dziwi. Za to wszedzie chwala sie jedynym pozytywnym watkiem na tym forum, jakis dziennik budowy prostego domku. Ktory i tak wychodzi wiele drozej niz metoda tradycyjna.

Na zachodzie taka technologia jest o wiele tansza, u nas..kroi sie klientow - kuszac krotkim terminem wykonania.

Ta technologia jest tansza od tradycyjnej - wiec jakiej cholery w Polsce jest drozsza? PARANOJA!

• 1 month później...
Niestaranne wykonanie, różnica poziomów około 3 cm a miało być 0,5 cm. Szpary w pionowym ociepleniu (styropian) fundamentów. Brak odpowiedzi , kiedy zamontują agregaty. Prośba o przesłanie mi protokółu odbioru również bez odpowiedzi. Taras krzywy, schody krzywe. Podłoga nierówno zatarta. Schoali głowę w piasek i cisza.

• 1 year później...

Odebrałam dzisiaj telefon z firmy pref-bud, dowiedziałam się ze tym wpisem zniechęcam do budowania z tą firma. Nikogo nie zniechęcam, chciałam tylko napisać własne doświadczenia a nie wgłębiałam się w temat, żeby nie zaśmiecać wątku( napisałam ze jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę na priv) jednak poproszono mnie żebym uzasadniła wypowiedz ponieważ ta jest krzywdząca dla tej firmy wiec....

Wybrałam ta firmę żebym nie musiała się denerwować z podwykonawcami, miało być kompleksowo i w razie jakiś gwarancji bezproblemowo- umowa zawierana tylko z firma pref-bud do stanu deweloperskiego.

10 listopada 2011r złożyłam reklamacje na powstający grzyb na ścianach nad oknami oraz w garderobie,nie było odzewu, dzwoniłam prosiłam żeby kierownik przyjechał, zobaczył. . W momencie powstania grzyba mieszkałam 1,5 roku, prosiłam żeby coś z tym zrobić bo nie mam w planach malowania ścian, a grzyb wiadomo rozrastał się, zapewniano mnie że wszystko zrobią, grzyba usuną, pomalują i śladu nie będzie.Kierownik był zawsze zajęty, dopiero po moim telefonie do prezesa znalazł czas.To było marcu 2012.Przyczyny grzyba: nie wykonano wentylacji w garderobie( w projekcie i umowie było ) oraz duża różnica temperatur na ścianach ponad oknem( łączenie ściany z sufitem) spowodowanie mostkami termicznymi, brak wełny.Nawalił tutaj podwykonawca.( Prace były odbierane przez kierownika). Poinformowano mnie ze właściwie idą mi na rękę ze to wykonają ponieważ to podwykonawca źle zrobił, ale tak jak pisałam wcześniej umowę podpisywałam z firmą pref-bud na wykonanie tych prac a nie z podwykonawcą.W końcu prace czyli zrobienie kratki wentylacyjnej oraz uzupełnienie wełny wykonane w maju. Przyszedł czas na usuniecie skutków jakie na ścianach i sufitach zostawił grzyb. Gładź w miejscu gdzie był grzyb usunięto, zrobiono nową oraz poinformowali mnie że właściwie tak powinni to zostawić, ale już nawet pomalują te miejsca na których był grzyb. Malowanie dotyczyło ścian na których był grzyb oraz części sufitu nie całości .Malowanie w kolorze białym. To że ściany miałam w innych to mój problem. Np. w jednym pokoju 3 ściany białe by zrobili, reszta taka jak była, w następnym pokoju 2 ściany białe reszta taka jak była,czyli żółta i tak dalej. W sumie 4 pokoje i kuchnia. I tak, musiałam sobie dokupić barwniki i farby żeby chociaż jakoś pokój wyglądał. Wiec kosztowało mnie to 200zł i ściany w różnych odcieniach. Ale przecież miałam się nie martwić. Podczas dzisiejszej rozmowy Pani Karaszewska poinformowała mnie, że za wpis którego tu dokonałam ewentualne następne reklamacje nie będą już tak łatwo i szybko załatwiane.Szkoda tylko że tak szybko firma przeczytała wpis a tak długo musiałam czekać na załatwienie sprawy, pracownicy nigdy nie mieli czasu nawet na rozmowę telefoniczną ze mną, ale na szukanie w internecie opinii na temat firmy to mają czas. Niesmak pozostaje... Budować czy nie, to już każdy zdecyduje.Opisałam własne, prawdziwe doświadczenia.

Na rozpatrzenie każdej reklamacji jest urzędowo wyznaczony czas(wszystko pisemnie). Przy braku reakcji w określonym czasie wzywasz rzeczoznawce,spisujecie protokół,określa się przyczynę,wzywasz inna firmę do poprawek ,a rachunki przesyłasz do pierwszego wykonawcy.

W razie odmowy uregulowania wiadomo co dalej.

Szkoda że inwestorzy nie umieją walczyć o swoje,bo wiele przykładów na forum pokazuje że warto.Przy okazji i wykonawcy nie byliby tak pewni siebie.

• 7 years później...