Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pyt. o okna 2 i 3 szybowe, na tym samym profilu PVC?

Recommended Posts

Witam. Dostalem wczoraj wycene okien z firmy vetrex na okna 2 i 3 szybowe.

Pierwsza wycena na okna Swingline 5 komorowe,2 szybowe, profil veka, obustronny kolor, klamki secustic i 4 wywietrzniki - 10500

Druga wycena(ktora mnie bardzo zdziwila) to jak wyzej tyle ze z pakietem 3 szybowym - cena 12000. A juz mowie dlaczego mnie zdziwila. Proszac o wycene okien 3 szybowych myslalem ze zrobia ja dla okien Alphaline ktore to maja 6 komor, grubsze profile, i okucia roto nt designo, z zawiasami chowanymi w oknach. Okna Alphaline sa na stronie w ofercie jako 3 szybowe. (profil ramy 90mm)Generalnie zaprojektowane pod okna 3 szybowe, pewnie mocniejsze.

Mi zrobili natomiast wycene dla okien zwyklych swingline(profil ramy 70mm), tyle ze z 3 szybami. Pytanie teraz czy wstawienie pakietu 3 szybowego w profile okien ktore sa raczej przystosowane do 2 szybowych nie jest zrobione kosztem czegos? ( moze ciensze profile pvc, lub stalowe, moze mniejsze uszczelki itp.) Jak takie okno sobie poradzi z podwojnie zwiiekszonym ciezarem szyb w przypadku 3 szybowych. I czy branie takiego okna ma sens? 3 szyby ale byc moze za to mniejsza wytrzymalosc okna, mniej uszczelki lub cos jeszcze innego, niekorzystnego?

W poniedzialek poprosze o wycene tych okien jakie maja w ofercie, a mianowicie Alphaline 3 szybowe. Ale boje sie ze cena mnie powali.

Moze firma sprzedjaca okna ( nie produkujaca)wykorzystuje w ten sposob niewiedze klienta, i wciska zwykle okna ale z 3 szybami, zarabiajac na tym wiecej nizeli sprzedaliby okna alphaline, dedykowane dla 3 szyb???

no dobra, nie jestem expertem ale w temacie bo kupuję okna.

Myślę że nikt Ci nie odpowie szczegółowo bo pytasz się o techniczne badania.

Zapytaj się o certyfikaty na takie okna 3-szybowe i jaka gwarancja (standart

to 5 lat).

Na pewno to nie 100% spokoju ale chyba trudno będzie Ci znaleźć kogoś kto więcej niż 5 lat użytkuje dokładnie takie okna.

Przy okazji 6-komorowe nie oznaczaja koniecznie że są bardziej wytrzymałe od 5-komorowych. Znam takie które maja taki sam wkład stalowy i firma informuje

że nie da się zwiększać w nieskończoność ilości komór bez zmiany wymiarów wkładów :lol:

Mi zrobili natomiast wycene dla okien zwyklych swingline(profil ramy 70mm), tyle ze z 3 szybami. Pytanie teraz czy wstawienie pakietu 3 szybowego w profile okien ktore sa raczej przystosowane do 2 szybowych nie jest zrobione kosztem czegos? ( moze ciensze profile pvc, lub stalowe, moze mniejsze uszczelki itp.) Jak takie okno sobie poradzi z podwojnie zwiiekszonym ciezarem szyb w przypadku 3 szybowych. I czy branie takiego okna ma sens? 3 szyby ale byc moze za to mniejsza wytrzymalosc okna, mniej uszczelki lub cos jeszcze innego, niekorzystnego?

Witaj,

Szukając okien natrafiłem wczoraj na taki sam problem z tym, że przy oknach drewnianych....myślę, że jdnak podobnie jest tu i tu.

Jeden z producentów na moje pytanie dlaczego ich pakiet trójszybowy jest tak drogi (niektórzy mają w cenie dwuszybowego) powiedział wprost, że nie da się zrobić okna odpowiednio wytrzymałego z tak wąską ramą (chyba 70mm) i dlatego trzyszybowy u nich są dostępne tylko w ramach szerszych (czytaj droższych) i tak zostanie. CHodzi tu szczególnie o "listewkę" przytrzymującą okno od środka która musiałaby być dużo cieńsza.

Jak przyjżysz się proflowi standardowemu z szybą podwójną to rzeczywiście ciężko sobie wyobrazić, że tam jescze ma się zmieścić dodatkowa przestrzeń międzyszybowa i szyba- w oknach drewnianych- przy PVC nie wiem :-?

To co zobaczyłem i dotknąłem dało mi wiele do myślenia. A jaka jest prawda....??????? FACHOWCA NIEZALEŻNEGO TU TRZEBA.... :wink:

no wlasnie, tez mi sie wydaje ze wsadzenie tych 3 szyb w profil 70mm byloby kosztem czegos. moze przez to byloby latwiej wypchnac szybe itp. Moga tez robic jak mi Jareko podpowiedzial dawac 3 szyby ale w wezszym pakiecie, np. 4/8/4/8/4 lub podobnie, a to jak mowi zmniejszylo by wskaznik przenikalnosci. I pewnie wyszedlbym lepiej jakbym wzial 2 szybowe.

Zrobie wycene dla tych 3szybowych w profilu 90mm Alphaline i zobacze jaka cena. Obstawiam na ok 14-15 tys. a to juz 4-5 tys wiecej niz 2 szybowy swingline o wspolczynniku szyby rownej 1. wiec nie wiem czy bedzie warto tyle doplacac? zobaczymy pomyslimy

Witam. Dostalem wczoraj wycene okien z firmy vetrex na okna 2 i 3 szybowe.

Stałem przed podobnym dylematem dla okien oknoplastu dla profilu Orion Plus, różnica między dwoma szybami a trzema była na calym domu < 1000 zł.

Wybraliśmy trójszybówkę - przy czym w oknoplascie zaskutkowało to zmianą konstrukcji proffilu od wewnątz tzn będzie on inaczej wykończony z uwagi na trzy szyby, przy czym producent zapewnia że sztywność itp itd

Pawlok

wyceny

swingline 2 szybowe 10 tys.

swingline 3 szybowe w profilu 5 komorowym - 12000

swingline w okuciach roto nt designo ( zawiasy chowane) i 3 szyby 14300

alphaline 90mm profil, roto nt designo, 3 szyby, 18300!!! szoooookkk

wezme albo za 10 albo 12 tys. pytanie czy warto do tych 3 szyb w zwyklym 5 komorowym profilu doplacac?? ( pakiet 4/12/4/12/4)

dzieki, pozdrawiam