Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobic aby pobudować sie na rolnej

gutekvs

Recommended Posts

Dokupić do poziomu "nowego gospodarstwa" najczęściej 1,5 ha i postawić budynki zagrodowe. Gmina nie ma prawa odmówić, oczywiście warunki stawia gmina (np.: wys. w kalenicy, sposób ogrzewania, ect....). Nie wiem tylko czy się nic nie zmieniło, ale to łatwo sprawdzić- zadzwoń do gminy jako X i powiedz, że kupiłeś np.: 1, 6 ha i chcesz postawić zabudowania zagrodowe.........

Pozdro

wystarcza 1 h fizycznej ziemi zakwalifikowanej jako działka rolna...(nie musi to być hektar przeliczeniowy), wtedy występujesz do gminy z wnioskiem o pozwoleniem na budowę 'siedliska'.... i zwykle dostajesz zgodę.

nie przekształcasz jej na budowlaną !

jeśli kupiłeś 30 arów a nie 1 h to mogą być faktycznie problemy...

powodzenia

byłem w gminie i powiedziano mi ze juz nie mozna budowac siedliska

A po co byłeś w gminie? Idź do starostwa to oni wydają pozwolenie na budowę. Poza tym nic się nie zmieniło w przepisach - jak masz gospodarstwo o powierzchni co najmniej średniej z terenu to masz prawo postawić siedlisko - czyli dom, bez względu na plan zagospodarowania, brak sąsiadów itd.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
mój problem wygląda tak na mojej działce stoi już dom i zabudowania gospodarcze ale chciałbym wybudować nowy dom i tu zaczyna się problem działka 58 a. została podzielona część działki położonej na terenach zabudowy mieszkaniowej a część według mnie i każdego rozsądnego człowieka nadająca się pod zabudowę zaliczono do tzw. ZR część działki leży więc na terenie zieleni nie urządzonej / to jest mój problem nie mge budować domu tam /wygląda na to że ktoś zrobił nie tylko mnie ale wszystkim w pobliżu mojej działki na złość albo dobrze tym którzy z polem nic nie robią i rosną sobie tylko chwasty co z tym fantem zrobić