Luskaaa 14.02.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 WitamW 1999r rozpoczęliśmy budowę domu jednorodzinnego sposobem gospodarczym. W 2000r kierownik budowy dokonał ostatniego wpisu. Od tego czasu nie pojawił się na budowie i jakieś 3 lata temu zmarł. Powoli udało nam się doprowadzić dom do stanu w którym można w nim zamieszkać w związku z tym chciałabym zgłosić budynek do użytkowania. Jak mam to zrobić w sytuacji gdy dziennik budowy nie był dobrze prowadzony. Będę wdzięczna za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.02.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 mniej niż 3 lata temu czy więcej niż 3 lata temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.02.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ja myślę że dziennik budowy Ci po prostu zaginął.... stary kierownik budowy porzucił pracę i wyjechał gdzieś za chlebem... wystąp o nowy, zatrudnij kierownika budowy i .... naprzód.... a tak przy okazji lepiej by było żeby dom był zbudowany w miarę według projektu i stał mniej więcej tam gdzie powinien, bo wizytę pań/panów z nadzoru budowlanego to masz pewną raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.02.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 no ale jak zmarł ponad 3 lata temu,to nie ustawienie nowego przez 3 lata (załóżmy, że dzień przed śmiercią zrobił ostatni wpis) = wygaśnięcie pozwolenia. no chyba, że zakładamy, iż nigdy nadzór nie dojdzie do tego, że ten poprzedni umarł i kiedy? no to byle się nie wygadać. ale tak czy inaczej grubymi nićmi szyte, bo jak jednak wyjdzie to już wchodzimy w fałszowanie, wprowadzanie błąd, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 no nie wiem czy mówiąc " nie wiem gdzie jest kierownik zniknął" tak bardzo kłamie się /w sposób "do udowodnienia" - chyba że się zmieni zdanie/ Pozwolenie na budowę nie wygasa tak samo z siebie,tylko musi to być decyzja tego co wydał pozwolenie /po wniosku nadzoru budowlanego ... Zresztą - co się martwić na zapas - może przejdzie wersja z zaginięciem dziennika a jak nie to gdy już wygaśnie pozwolenie to trzeba postarać się o nowe... A na to trzeba najwięcej cierpliwości i czasu - sądząc po dotychczasowym zaangażowaniu inwestora to jemu się nie spieszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luskaaa 16.02.2009 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Z tego co pamiętam to zmarł ponad 3 lata temu. Problem w tym, że ostatni wpis jest z 2000 roku a mamy rok 2009. Chciałabym zgłosić dom do użytkowania bo budowa w zasadzie została zakończona. I najwyższy czas pozałatwiać te wszystkie papierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luskaaa 16.02.2009 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dom jest postawiony zgodnie z projektem i stoi tam gdzie powinien stać. Zastanawia mnie jak się ma złe prowadzenie dziennika budowy do tego, że to kierownik budowy odpowiada za prawidłowe prowadzenie takowego dziennika. Koniec końców to i tak inwestor ma potem problem a nie kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dom jest postawiony zgodnie z projektem i stoi tam gdzie powinien stać. Zastanawia mnie jak się ma złe prowadzenie dziennika budowy do tego, że to kierownik budowy odpowiada za prawidłowe prowadzenie takowego dziennika. Koniec końców to i tak inwestor ma potem problem a nie kierownik budowy. To nie wina, a już na pewno, nie celowe działanie, lub zaniedbanie kierownika, że zmarł. Budowa prowadzona systemem gospodarczym, a kierownik pewnie tylko „dla porządku”. Nawet jeśli od 2000r. nie ma wpisów, to może nie było podstawy do ich umieszczania – brak postępów robót, lub zapłaty za „pracę” kierownika. Dziennik jak sadzę, był cały czas u Ciebie? To już nie jest istotne. Twoim obowiązkiem jako inwestora jest zatrudnienie kierownika budowy, a w przypadku jego zmiany, zawiadomienia o tym fakcie urzędu. Przez ponad 3 lata budowę „prowadził” zmarły kierownik i siłą rzeczy nie mógł samodzielnie dokonać wpisów do dziennika – no chyba, że za pośrednictwem medium. Masz bardzo duży problem i jest to tylko Twoja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luskaaa 16.02.2009 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 To fakt nie jego wina, że zamarł i nie o to tu chodzi. Co mam teraz zrobić żeby tą całą sytuacje papierkowo doprowadzić do ładu. Na tym mi zależy.Czy muszę wystąpić jeszcze raz o pozwolenie na budowę, jak to w tej chwili wyprowadzić na prostą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 No to zatrudnij nowego kierownika budowy, który za drobną dodatkową opłatą pouzupełnia dziennik tak, aby między jednym a drugim wpisem nie było przerwy dłuższej niż 2 lata ... I to by było na tyle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luskaaa 16.02.2009 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Tak by było najłatwiej, ale zmianę kierownika budowy z tego co się orientuję należy zgłosić w urzędzie. Nie mogę zgłosić teraz, że 5 lat temu zmienił mi się kierownik budowy chyba....?Nie chcę nikomu robić problemu, chcę tylko uregulować całą sytuacje papierkowo, najlepiej bez zbytniego kombinowania. Ciekawa jestem co by powiedzieli w urzędzie gdybym wyjaśniła całą sytuację. Może ktoś miał podobny przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.02.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Powiem tak : uwaga : Przewertuj lokalną gazetę z ogłoszeniami pod kątem "Kierownik Budowy", zadzwoń, przedstaw "problem" i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luskaaa 16.02.2009 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Oki Dzięki tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.02.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Tak by było najłatwiej, ale zmianę kierownika budowy z tego co się orientuję należy zgłosić w urzędzie. Nie mogę zgłosić teraz, że 5 lat temu zmienił mi się kierownik budowy chyba....? Nie chcę nikomu robić problemu, chcę tylko uregulować całą sytuacje papierkowo, najlepiej bez zbytniego kombinowania. Ciekawa jestem co by powiedzieli w urzędzie gdybym wyjaśniła całą sytuację. Może ktoś miał podobny przypadek? Ad czerwone. Milczenie jest złotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts