Andrzej.G. 14.02.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Mam pytanko, posiadam działke o szerokości ok 10.5 m. z jednej strony sąsiad nie zgodził sie na przybliżenie, a z drugiej jest nie budowlane i skarpa, więc nie da się tam nic wybudować. A moje pytanko brzmi do kogo mam napisać żeby zmniejszyli wymiar oczywiście bez otworów okiennych do przynajmniej 1,5m.?? i co trzeba im przedstawić???(plan zagospodarowania terenu?? mapki??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 14.02.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dział II Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej Rozdział 1 Usytuowanie budynku 7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź 2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie:a) usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy,b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy. Żadne zgody sąsiadów na budowanie domu przy granicy nie mają mocy prawnej i nic nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.G. 14.02.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 bmiara@ oki, ale jak działka sąsiednia jest nie budowlana, bo w tej ustawie mowa jest o działce budowlanej....:/ I czy ktoś mi to przetłumaczy na jezyk bardziej prostszy bo nie jestem obeznany w pojęciach budowlanych:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Mam pytanko, posiadam działke o szerokości ok 10.5 m. z jednej strony sąsiad nie zgodził sie na przybliżenie, a z drugiej jest nie budowlane i skarpa, więc nie da się tam nic wybudować. A moje pytanko brzmi do kogo mam napisać żeby zmniejszyli wymiar oczywiście bez otworów okiennych do przynajmniej 1,5m.?? i co trzeba im przedstawić???(plan zagospodarowania terenu?? mapki??) wystąp o warunki zabudowy/wypis z planu zagospodarowania to się dowiesz co i jak można postawić na tej działce ja tak z "sufitu" strzelam że można postawić sobie altankę albo garaż blaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.G. 15.02.2009 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 w warunkach zabudowy jest napisane, ze elewacja frontowa moze mieć 6-7m, a nie ma mowy w warunkach o zbliżeniu do działki niebudowlanej. przypomne ze działka ma ok.11.5m Czyli 11.5m - 7= 4.5m na granice więc jak mam postawić dom na tej działce??:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Przepisy odnoszą się do granic działek budowlanych, to po pierwsze. Po drugie "na dniach" powinna wejśc nowela Rozporządzenia w sprawie WT, a w niej przepis mówiący:1) sytuowanie budynku sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci mniejszej niż okreslona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokosci mniejszej od 16 m, Może warto poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 15.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Nie zmusisz nikogo do tego aby wydał ci WZ jakie ty sobie zażyczysz. Możesz spróbować wystąpić ponownie o WZ z prośbą o zbliżenie się z budynkiem do jednej z granic (na 1,5m) motywując to brakiem możliwości zabudowy sąsiedniej działki. Będziesz miał wtedy do dyspozycji ok. 6m, czyli np.:http://www.twojprojekt.pl/projekty/mini_3 Jesteś pewien że chcesz się na to zdecydować? Jakieś walory działki typu widok na jezioro? Może warto kupić inną działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.G. 15.02.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 działka jest na dość duzej skarpie, dom będzie miał długość według wstępnego projektu ok. 16m. a działka ma długość ok. 150mx11m w nawiązaniu do stylu zakopiańskiego, dom z widokiem na dość dalekie góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts