Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odsunięcie od działki??

Andrzej.G.

Recommended Posts

Mam pytanko, posiadam działke o szerokości ok 10.5 m. z jednej strony sąsiad nie zgodził sie na przybliżenie, a z drugiej jest nie budowlane i skarpa, więc nie da się tam nic wybudować. A moje pytanko brzmi do kogo mam napisać żeby zmniejszyli wymiar oczywiście bez otworów okiennych do przynajmniej 1,5m.?? i co trzeba im przedstawić???(plan zagospodarowania terenu?? mapki??)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dział II

Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej

Rozdział 1

Usytuowanie budynku

7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź

2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie:

a) usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy,

b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy.

Żadne zgody sąsiadów na budowanie domu przy granicy nie mają mocy prawnej i nic nie pomogą.

Mam pytanko, posiadam działke o szerokości ok 10.5 m. z jednej strony sąsiad nie zgodził sie na przybliżenie, a z drugiej jest nie budowlane i skarpa, więc nie da się tam nic wybudować. A moje pytanko brzmi do kogo mam napisać żeby zmniejszyli wymiar oczywiście bez otworów okiennych do przynajmniej 1,5m.?? i co trzeba im przedstawić???(plan zagospodarowania terenu?? mapki??)

wystąp o warunki zabudowy/wypis z planu zagospodarowania

to się dowiesz co i jak można postawić na tej działce

ja tak z "sufitu" strzelam że można postawić sobie altankę

albo garaż blaszak

w warunkach zabudowy jest napisane, ze elewacja frontowa moze mieć 6-7m, a nie ma mowy w warunkach o zbliżeniu do działki niebudowlanej. przypomne ze działka ma ok.11.5m Czyli 11.5m - 7= 4.5m na granice więc jak mam postawić dom na tej działce??:/

Przepisy odnoszą się do granic działek budowlanych, to po pierwsze.

Po drugie "na dniach" powinna wejśc nowela Rozporządzenia w sprawie WT, a w niej przepis mówiący:

1) sytuowanie budynku sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci mniejszej niż okreslona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokosci mniejszej od 16 m,

Może warto poczekać?

Nie zmusisz nikogo do tego aby wydał ci WZ jakie ty sobie zażyczysz.

Możesz spróbować wystąpić ponownie o WZ z prośbą o zbliżenie się z budynkiem do jednej z granic (na 1,5m) motywując to brakiem możliwości zabudowy sąsiedniej działki. Będziesz miał wtedy do dyspozycji ok. 6m, czyli np.:

http://www.twojprojekt.pl/projekty/mini_3

Jesteś pewien że chcesz się na to zdecydować? Jakieś walory działki typu widok na jezioro? Może warto kupić inną działkę.