Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zwibrowany beton + "gołe" zbrojenie

Recommended Posts

Witam

Czy korzystaliście z możliwości naprawy betonu preperatami Sika ??

Chodzi o różnego "kalibru" żywice epoksydowe,z czym to się "je", czy faktycznie jest skuteuczne?

Proszę o Wasze opinie.

Wiem,że to raczej "przemysłowa" technologia,ale moze ktos z Was się z tym spotkał.

Mam do wyboru, albo wylewać nowe wieńce albo potraktować je Siką.

Wygląda to tak

http://lh5.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SZb3v83LDfI/AAAAAAAABak/z6Q2cXtc4C8/s640/CIMG2054.JPG

http://lh4.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JL52JL-I/AAAAAAAABD4/YTrqzHChKwU/s640/DSCN3633.JPG

http://lh5.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JZcBoH_I/AAAAAAAABEk/p7jqqC6EA9o/s640/DSCN3638.JPG

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ale ten beton z założenia miał być B20 , po oględzinach inspektor nie dał mu więcej niź B12 :o

tu widoczna belka

http://lh6.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JOupQxSI/AAAAAAAABEE/aa2dtzXoOBQ/s640/DSCN3634.JPG

ma 4 m długości i jest źle zazbrojona (miały być 4 pręty są 2) - trzeba to wzmocnić - zaproponowano mi taśmy z włókien węglowych, choć jestem nieco sceptyczna.

Ok, niech ekipa robi, ale skąd będę wiedziec, że to nie robota, dla samej roboty, tylko faktycznie będzie to dobrze wzmocnione - jak to sprawdzić ?

Niestety nauczona złym doświadczeniem , będę patrzeć wszystkim na ręce , ale bez wiedzy patrzenie nic nie da.

Dlatego proszę o pomoc.

Ale ten beton z założenia miał być B20 , po oględzinach inspektor nie dał mu więcej niź B12 :o

tu widoczna belka

http://lh6.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JOupQxSI/AAAAAAAABEE/aa2dtzXoOBQ/s640/DSCN3634.JPG

ma 4 m długości i jest źle zazbrojona (miały być 4 pręty są 2) - trzeba to wzmocnić - zaproponowano mi taśmy z włókien węglowych, choć jestem nieco sceptyczna.

Ok, niech ekipa robi, ale skąd będę wiedziec, że to nie robota, dla samej roboty, tylko faktycznie będzie to dobrze wzmocnione - jak to sprawdzić ?

Niestety nauczona złym doświadczeniem , będę patrzeć wszystkim na ręce , ale bez wiedzy patrzenie nic nie da.

Dlatego proszę o pomoc.

Witam.Serdecznie współczuję ale dlaczego piszesz Pan P a nie całe nazwisko i imię i adres coby inni w takie g...o nie wdepnęli.Rozebrac to recznie coby jakiś odzysk był a tego "wykonawcę" z torbani puscic.Msciwy nie jestem ale jak ktos nie potrafi to nich sie nie zabiera :evil:

Ostatnie zdjęcie wygląda bardzo nieciekawie, proponuje to jednak rozebrać, budynek wyglada na bardzo niestarannie wykonany, solidny wieniec może być czymś co go uratuje. Najlepiej proponuje zaprosić na budowe konstruktora, przy takim wykonaniu być może, że jest o wiele wiecej ,,kwiatków".

Pozdrawiam

a beton był z betoniarni czy kręcony w betoniarce?

To, że zbrojenie gdzieniegdzie "wylata" z betonu to jeszcze nie tragedia. ale lepiej by było jakby słupy i podciągi raczej tego nie miały.

Niestety ta belka to jakaś masakra. Dla porównania ja miałem belkę 5m zazbrojoną 4xfi20 na dole i 2x fi 20 u góry. W projekcie na pewno stoi jak belka powinna być zbrojona.

Polecam ekipę wykopać jak najdalej się da.

O ile otulinę mozna naprawić np. stosując szpachlówki naprawcze w tym najpierw warstwę zczepną to braków w zbrojeniu nie bardzo.

To jest podciąg?

Tasmy węglowe niekonieczne, mozna przeliczyć niezbędne kątowniki wzmacniające tak ,że wymiary się niewiele zmienią.

Jeśli to wieniec to nie jest dobrze ale tragediii nie ma. Jeśli podciąg to dobrze już nie jest.

Witam.Serdecznie współczuję ale dlaczego piszesz Pan P a nie całe nazwisko i imię i adres coby inni w takie g...o nie wdepnęli.

Spokojnie - na forum jest post z ostrzeżeniem przed tym panem, z pełnymi danymi, nazwą firmy i adresem.

Lada chwila bedzie oskarżenie, więc wiesz jak jest podejrzany to P. jak będzie wyrok bedzie nazwisko.

Rozebrac to recznie coby jakiś odzysk był a tego "wykonawcę" z torbani puscic.Msciwy nie jestem ale jak ktos nie potrafi to nich sie nie zabiera :evil:

Z rozbiórką nie będzie łatwo - to część wieńca nad oknem tarasowym.

Dlatego inspektor, który to "cudo" dziś oglądał zasugerował skorzystanie z takich rozwiązań:

http://plcon.webdms.sika.com/fileshow.do;jsessionid=E445E731E88A0EFB399C2D84794FD1D1?id=352

cholera - jak most toto utrzymuje, to może mój wieniec też utrzyma ?

a beton był z betoniarni czy kręcony w betoniarce?

To, że zbrojenie gdzieniegdzie "wylata" z betonu to jeszcze nie tragedia. ale lepiej by było jakby słupy i podciągi raczej tego nie miały.

Niestety ta belka to jakaś masakra. Dla porównania ja miałem belkę 5m zazbrojoną 4xfi20 na dole i 2x fi 20 u góry. W projekcie na pewno stoi jak belka powinna być zbrojona.

Beton z betoniarni z fakturą i atestem, lany z pompy, poprostu przy wylewaniu nie był wibrowany :evil:

W moim projekcie też jest 4x dół i 4x góra fi 18 - panowie jednak nie zadali sobie trudu włożenia takiej ilości prętów - choc zapewniali,że tak właśnie jest - złe otulenie ich zdradziło.Między innymii za to dostali opier.ol od kierbuda - po czym się zwinęli

Ostatnie zdjęcie wygląda bardzo nieciekawie, proponuje to jednak rozebrać, budynek wyglada na bardzo niestarannie wykonany, solidny wieniec może być czymś co go uratuje. Najlepiej proponuje zaprosić na budowe konstruktora, przy takim wykonaniu być może, że jest o wiele wiecej ,,kwiatków".

Pozdrawiam

właśnie jestem po wizycie inspektora nadzoru z uprawnieniami konstruktora - dał dwie możliwości, o których pisałam:

Albo wyrąbanie tego w piz.u, albo ratowanie technologią Sika.

Nie, no ludzie!!!!!!

Przecież to jest konstrukcja nośna budynku!!

Belkę rozebrać bezwzględnie,ona już wydaje się wygięta (bez obciążenia)

Gdzie był inspektor nadzoru-(o kierowniku nie wspomnę),przecież powinien wpisać do dziennika odbiór zbrojenia.

Współczuje,ale tak spapranej roboty dawno nie widziałem...

Co do wieńca-widzę,że już część murów na nim stoi-skonsultować się z inspektorem i jeśli wyrazi zgodę-ratować zaprawą cementową.

Oczywiście kosztami obciążyć papudroków i pogonić...

Nie, no ludzie!!!!!!

Gdzie był inspektor nadzoru-(o kierowniku nie wspomnę),przecież powinien wpisać do dziennika odbiór zbrojenia.

Co do wieńca-widzę,że już część murów na nim stoi-skonsultować się z inspektorem i jeśli wyrazi zgodę-ratować zaprawą cementową.

Belka nie jest wygięta i jest obciążona, na niej stoi ściana kolankowa.Na której będzie kolejny wieniec pod murłatę.

Ta widoczna - koszmarnie spaprana belka to fragment wieńca - widok od dołu.

Inspektor zalecił - patrz wyżej :D

Paproki - uciekły , na szczęście nim więcej spierdo..li :evil:

Nie, no ludzie!!!!!!

Belka nie jest wygięta i jest obciążona, na niej stoi ściana kolankowa.Na której będzie kolejny wieniec pod murłatę.

Ta widoczna - koszmarnie spaprana belka to fragment wieńca - widok od dołu.

Inspektor zalecił - patrz wyżej :D

Paproki - uciekły , na szczęście nim więcej spierdo..li :evil:

Wieńce mają to do siebie,że ich z dołu nie widać także to musi być coś innego.

To jak inaczej nazwać beton wylany na obwodzie budynki i wsztstkich ścianach nośnych ?

Wieniec opiera się na ścianie więc jego spodu nie widać, jeśli spód widać to nie wieniec tylko podciąg ewentualnie nadproże czasem "wylewane" jednocześnie z wieńcem.

To jak inaczej nazwać beton wylany na obwodzie budynki i wsztstkich ścianach nośnych ?

Wieniec opiera się na ścianie więc jego spodu nie widać, jeśli spód widać to nie wieniec tylko podciąg ewentualnie nadproże czasem "wylewane" jednocześnie z wieńcem.

Przepraszam za niefachową nomenklaturę , ok jest to nadproże wylane razem z wieńcem.

Widok z przodu

http://lh3.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8E5vjtzwI/AAAAAAAAA00/S-9gwjY712Q/s640/DSCN3510.JPG

Przepraszam za niefachową nomenklaturę , ok jest to nadproże wylane razem z wieńcem.

Widok z przodu

http://lh3.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8E5vjtzwI/AAAAAAAAA00/S-9gwjY712Q/s640/DSCN3510.JPG

Jeśli to nadproże to ja proponuję wstawić dwa kątowniki po obu stronach, zakotwić w betonie, zapewnić odpowiednie podparcie. Niech konstruktor dobierze odpowiedni przekrój kątowników, oczywiście wcześniej uzupełnić otulinę. Brak prętów można "załatwić" wykonaniem ściągów np. z płaskowników.

Tak czy inaczej bezpośrednio na budowie z konstruktorem, na forum można sobie tylko dywagować.

Myślałem,że jest gorzej, nie powinno być tragicznie.

Jeśli to nadproże to ja proponuję wstawić dwa kątowniki po obu stronach, zakotwić w betonie, zapewnić odpowiednie podparcie. Niech konstruktor dobierze odpowiedni przekrój kątowników, oczywiście wcześniej uzupełnić otulinę. Brak prętów można "załatwić" wykonaniem ściągów np. z płaskowników.

Tak czy inaczej bezpośrednio na budowie z konstruktorem, na forum można sobie tylko dywagować.

Belka została przeliczona z zaaplikowanym zbrojeniem, nie wytrzyma (w tej dziurze planowane jest okno tarasowe).

Kątowniki ponoć nie załatwią sprawy - stąd "pomysł" z Siką

Nie słyszałam nic o ściągach - co to takiego?

Może jednak znajdzie się ktoś, kto zna te technologię i podzieli się doświadczeniami ?

Belka została przeliczona z zaaplikowanym zbrojeniem, nie wytrzyma (w tej dziurze planowane jest okno tarasowe).

Kątowniki ponoć nie załatwią sprawy - stąd "pomysł" z Siką

Nie słyszałam nic o ściągach - co to takiego?

Może jednak znajdzie się ktoś, kto zna te technologię i podzieli się doświadczeniami ?

Znam technię i w skrócie mogę podzielić się doświadczeniem - taśmy są horrendalnie drogie.

Jak nie kątowniki mgą być ceowniki itp. Ostatecznie można podstemplować i częściowo skuć a w to miejsce wstawić dwuteownik szerokostopowy.

Tak czy inaczej, projektant.