Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiście,nie doczytałem-mea culpa...

( czytaj ze zrozumieniem toyo)

Co do meritum-nie miałem "okazji" naprawiać betonu żywicami czy inną chemią.

Posadzki epoksydowe spełniają swoje zadanie-są naprawdę twarde i trwałe.

Zastanawiam się tylko,czy warto (koszty) naprawiać,żeby osiągnąć 60-70%

wytrzymałości dobrze wykonanego wieńca z betonu-ale to już inwestor sam musi podjąć decyzję-nie wiem,na ile są zaawansowane roboty ponad nieszczęsnym wieńcem.

Pozdrawiam

ps.

murarka to nie jest wielka filozofia,ale jak widzę szewca czy cukiernika na murach,to mnie trochę nosi...

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiście,nie doczytałem-mea culpa...

( czytaj ze zrozumieniem toyo)

Co do meritum-nie miałem "okazji" naprawiać betonu żywicami czy inną chemią.

Posadzki epoksydowe spełniają swoje zadanie-są naprawdę twarde i trwałe.

Zastanawiam się tylko,czy warto (koszty) naprawiać,żeby osiągnąć 60-70%

wytrzymałości dobrze wykonanego wieńca z betonu-ale to już inwestor sam musi podjąć decyzję-nie wiem,na ile są zaawansowane roboty ponad nieszczęsnym wieńcem.

Pozdrawiam

ps.

murarka to nie jest wielka filozofia,ale jak widzę szewca czy cukiernika na murach,to mnie trochę nosi...

Nie ma sprawy :D Też zastanawiają mnie koszty (choc ciąglę się upieram ,że nie o most tu chodzi, lecz o 4m belkę )

a to byli fuckofcy - z papiórami :evil:

Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu.
Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu.

Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4.

Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć.

OO zgrozo!!!!, zajrzałem do twojego dziennika, powiem tak moje serce budowlane płacze rzewnymi łzami, chciałbym cię podtrzymać na duchu i powiedzieć będzie dobrze...nie mogę,... mam nadzieje że masz duuużo szczęścia :wink: .

Myśl o dużej maszynie(tej z dziennika)...jest niezła :wink:

tak naprawdę są to 4 ściany zewnętrzne, koszt w całej budowie nieznaczny, a może to być sprawa kluczowa dla całego budynku.

Sprawdz jeszcze jakie jest posadowienie tego budynku, odkop fundamenty w kilku miejscach, na ścianach widać rysy- to juz wiele mówi.

Prawdopodobnie izolacja pozioma ścian będzie już kiepska, o ile wogole jest, wykonanie tej izolacji w istniejącej ścianie jest pracochłonne i kosztowne.

Następna sprawa to ściany szczytowe mam wrażenie że cegły mozna wyciągać reką...to nie wyglada dobrze, ja bym je wymurował od nowa.

I na koniec pamiętaj że czasami wyburzenie okazuje się najlepszą inwestycją w przyszły dom, wiem że to kosztowne jednak pozwoli ci to uniknąć wielu kłopotów w przyszłości.

Pozdrawiam, życze wytrwałości :wink:

Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4.

Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć.[/quote

Belka ma 4m a jakiej szerokości masz drzwi tarasowe.Może mozna dac słup na podparcie belki.

Belka ma 4m a jakiej szerokości masz drzwi tarasowe.Może mozna dac słup na podparcie belki.

Belka ma dokładnie 4,30 -słup będzie wstawiony (lany lub z silikatów) 50 cm i wtedy otwór 3,8 zostaje i takie drzwi będą.

Belka ma dokładnie 4,30 -słup będzie wstawiony (lany lub z silikatów) 50 cm i wtedy otwór 3,8 zostaje i takie drzwi będą.

Z twojego dziennika wynika ,ze dali 4 prety fi 12 ale na 4m belke to i tak za mało. Wylałbym słup 30cm ale w srodku dał podparcie i dwoje drzwi tarasowych rozdzielonych słupem żelbetowym lub stalowym dwuceownikiem

Sprawdzę to fi - bo juz sama sie zamieszałam - na nadprożach miała by 18 i taka kupiłam, na wieńcu chyba 14.

Nie ma opcji z słupem w środku - okna juz czekaja na składzie - taniej będzie robic nowe nadproże niz kupić nowe okno 8)

A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ??

Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami)

trochę mało :(

helix z Wrocławia mówi o gotowych prefabrykatach

Najdłuższy podciąg jaki robiłem miał 7m 20cm

ok - zapytam w helixie.

co powiecie, by wyciąć to spaprane nadproże i wstawić monolityczne ?

ma to sens ?

ok - zapytam w helixie.

co powiecie, by wyciąć to spaprane nadproże i wstawić monolityczne ?

ma to sens ?

Dla późniejszego świętego spokoju to ja rozebrałbym ten fragment gdzie jest ta duża belka i wykonał nową solidna. Każde rozwiązanie niesie ze sobą koszty ale to będzie w stanie wykonać każda ekipa w ciągu kilku dni. Zrób nowe, będziesz spać spokojnie. Wyjdzie może taniej niż z siką czy kombinowaniem i wzmacnianiem. To można w bez koszmarnych kosztów odtworzyć na odcinku około 6m.

http://lh6.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JOupQxSI/AAAAAAAABEE/aa2dtzXoOBQ/s640/DSCN3634.JPG

tu rzeczywiście może nie pomóc potynkowanie zaprawą cementową

przyznaję ale tytuł wątku był o "wieńcu z widocznym zbrojeniem" nie 5 metrowej belce na której będzie wisieć kawałek domu....

bez znajomości projektu, wizji lokalnej - nikt raczej nic rozsądnego nie

wymyśli, to nie sprawa na gdybanie z sufitu

:o

za poważna....

Było pytanie, była odpowiedź.

Nadproże to jest Nadproże (drzwi, okna) Gotowy do zastosowania prefabrykat.

Podciągi to co innego. Konstrukcja żelbetonu (stali i betonu) ....

:D :wink:

Malka masz prawie 2tys. postów. Jak to się stało, że jesteś dziś w takiej sytuacji?

Z całym tematem, dziennikiem i komentarzami zapoznam się. Z tego co na szybko i wybiórczo przeczytałem to "brak słów".

Sprawdzę to fi - bo juz sama sie zamieszałam - na nadprożach miała by 18 i taka kupiłam, na wieńcu chyba 14 ...

sprawdziłaś to fi ?

jakiej srednicy pręty znajdują sie w nadprozu i ile szt ? /czy część miała odgięcia) ?

... bez znajomości projektu, wizji lokalnej - nikt raczej nic rozsądnego nie

wymyśli, to nie sprawa na gdybanie z sufitu

:o

za poważna....

Malka juz tp sprawdzała u konstruktora - był, widział i przeliczał ...

właśnie jestem po wizycie inspektora nadzoru z uprawnieniami konstruktora - dał dwie możliwości, o których pisałam:

Albo wyrąbanie tego w piz.u, albo ratowanie technologią Sika.

Belka została przeliczona z zaaplikowanym zbrojeniem, nie wytrzyma ...

(wytłuszczenie moje)

ale mozliwe, ze konstruktorowi źle z oczu patrzało ... :wink:

Potwierdzam, że "brak słów"

Skąd Ty bierzesz tych fachowców?

Jeśli nie masz jeszcze wieńca to rozbierz w cholere i zrób od nowa

Patrząc na tą sprawę za 5-10 lat nie będziesz w tedy myślała czy coś "puści" czy wytrzyma.

Pustaki może się uratują, pręty też - pozostaje tylko koszt betonu i robocizny.

Po mojemu warto zainwestować - tylko z porządnymi fachowcami!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam i współczuję............

"......Beton z betoniarni z fakturą i atestem, lany z pompy....." kurcze nie wiem jak to można było tak zepsuć , u mnie też nie było przy laniu betonu wibratora , postukaliśmy w szalunki podciągów i belki młotkiem , poza tym samo ciśnienie betonu podawanego z pompy dosyć dobrze go zagęszcza, wszystkie wieńce i podciągi wyszły jak trzeba , może za gęsty był ? betoniarnia powinna sie kapnąć że inną konsystencje trzeba przywieść na strop i wieńce a inną na fundament. PS. sąsiad miał podobne kwiatki z jednym waznym podciągiem , skończyło się na jego rozwaleniu .