majster toyo 14.02.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Rzeczywiście,nie doczytałem-mea culpa...( czytaj ze zrozumieniem toyo)Co do meritum-nie miałem "okazji" naprawiać betonu żywicami czy inną chemią.Posadzki epoksydowe spełniają swoje zadanie-są naprawdę twarde i trwałe.Zastanawiam się tylko,czy warto (koszty) naprawiać,żeby osiągnąć 60-70%wytrzymałości dobrze wykonanego wieńca z betonu-ale to już inwestor sam musi podjąć decyzję-nie wiem,na ile są zaawansowane roboty ponad nieszczęsnym wieńcem.Pozdrawiamps.murarka to nie jest wielka filozofia,ale jak widzę szewca czy cukiernika na murach,to mnie trochę nosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Rzeczywiście,nie doczytałem-mea culpa... ( czytaj ze zrozumieniem toyo) Co do meritum-nie miałem "okazji" naprawiać betonu żywicami czy inną chemią. Posadzki epoksydowe spełniają swoje zadanie-są naprawdę twarde i trwałe. Zastanawiam się tylko,czy warto (koszty) naprawiać,żeby osiągnąć 60-70% wytrzymałości dobrze wykonanego wieńca z betonu-ale to już inwestor sam musi podjąć decyzję-nie wiem,na ile są zaawansowane roboty ponad nieszczęsnym wieńcem. Pozdrawiam ps. murarka to nie jest wielka filozofia,ale jak widzę szewca czy cukiernika na murach,to mnie trochę nosi... Nie ma sprawy Też zastanawiają mnie koszty (choc ciąglę się upieram ,że nie o most tu chodzi, lecz o 4m belkę ) a to byli fuckofcy - z papiórami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 14.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu. Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4. Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 14.02.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 OO zgrozo!!!!, zajrzałem do twojego dziennika, powiem tak moje serce budowlane płacze rzewnymi łzami, chciałbym cię podtrzymać na duchu i powiedzieć będzie dobrze...nie mogę,... mam nadzieje że masz duuużo szczęścia . Myśl o dużej maszynie(tej z dziennika)...jest niezła tak naprawdę są to 4 ściany zewnętrzne, koszt w całej budowie nieznaczny, a może to być sprawa kluczowa dla całego budynku. Sprawdz jeszcze jakie jest posadowienie tego budynku, odkop fundamenty w kilku miejscach, na ścianach widać rysy- to juz wiele mówi. Prawdopodobnie izolacja pozioma ścian będzie już kiepska, o ile wogole jest, wykonanie tej izolacji w istniejącej ścianie jest pracochłonne i kosztowne. Następna sprawa to ściany szczytowe mam wrażenie że cegły mozna wyciągać reką...to nie wyglada dobrze, ja bym je wymurował od nowa. I na koniec pamiętaj że czasami wyburzenie okazuje się najlepszą inwestycją w przyszły dom, wiem że to kosztowne jednak pozwoli ci to uniknąć wielu kłopotów w przyszłości. Pozdrawiam, życze wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 14.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu. Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4. Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć.[/quote Belka ma 4m a jakiej szerokości masz drzwi tarasowe.Może mozna dac słup na podparcie belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu. Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4. Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć.[/quote Belka ma 4m a jakiej szerokości masz drzwi tarasowe.Może mozna dac słup na podparcie belki. Belka ma dokładnie 4,30 -słup będzie wstawiony (lany lub z silikatów) 50 cm i wtedy otwór 3,8 zostaje i takie drzwi będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 14.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Piszesz że belka ma 2 pręty, na oko wygląda że to są fi10(prawdopodobnie wstawili koszyk zbrojeniowy wieńca), na 4m przy tej wysokości belki będzie raczej napewno mało. Uzupełnienie otulenia w tej sytuacji nie załatwia sprawy. Metoda opisana z kątownikami wydaje się jak najbardziej ok, metod na wzmocnienie tego podciągu jest sporo, ale to już musi przeliczyć ktoś na miejscu. Jedno jest pewne to fi 18, przęsła 6 - ale nie podlega dyskusji, że pręty są 2 a nie 4. Zapytam konstruktora o te kątowniki - moze jakoś da się to ugryźć.[/quote Belka ma 4m a jakiej szerokości masz drzwi tarasowe.Może mozna dac słup na podparcie belki. Belka ma dokładnie 4,30 -słup będzie wstawiony (lany lub z silikatów) 50 cm i wtedy otwór 3,8 zostaje i takie drzwi będą. Z twojego dziennika wynika ,ze dali 4 prety fi 12 ale na 4m belke to i tak za mało. Wylałbym słup 30cm ale w srodku dał podparcie i dwoje drzwi tarasowych rozdzielonych słupem żelbetowym lub stalowym dwuceownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Sprawdzę to fi - bo juz sama sie zamieszałam - na nadprożach miała by 18 i taka kupiłam, na wieńcu chyba 14. Nie ma opcji z słupem w środku - okna juz czekaja na składzie - taniej będzie robic nowe nadproże niz kupić nowe okno A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 14.02.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami) trochę mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster toyo 14.02.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami) helix z Wrocławia mówi o gotowych prefabrykatach Najdłuższy podciąg jaki robiłem miał 7m 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.02.2009 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami) helix z Wrocławia mówi o gotowych prefabrykatach Najdłuższy podciąg jaki robiłem miał 7m 20cm ok - zapytam w helixie. co powiecie, by wyciąć to spaprane nadproże i wstawić monolityczne ? ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 15.02.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A jakie są najdłuższe nadproża monolityczne ?? Najczęściej produkowane są do 300cm (do ścian nośnych obciążonych stropami) helix z Wrocławia mówi o gotowych prefabrykatach Najdłuższy podciąg jaki robiłem miał 7m 20cm ok - zapytam w helixie. co powiecie, by wyciąć to spaprane nadproże i wstawić monolityczne ? ma to sens ? Dla późniejszego świętego spokoju to ja rozebrałbym ten fragment gdzie jest ta duża belka i wykonał nową solidna. Każde rozwiązanie niesie ze sobą koszty ale to będzie w stanie wykonać każda ekipa w ciągu kilku dni. Zrób nowe, będziesz spać spokojnie. Wyjdzie może taniej niż z siką czy kombinowaniem i wzmacnianiem. To można w bez koszmarnych kosztów odtworzyć na odcinku około 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 http://lh6.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/SY8JOupQxSI/AAAAAAAABEE/aa2dtzXoOBQ/s640/DSCN3634.JPG tu rzeczywiście może nie pomóc potynkowanie zaprawą cementową przyznaję ale tytuł wątku był o "wieńcu z widocznym zbrojeniem" nie 5 metrowej belce na której będzie wisieć kawałek domu.... bez znajomości projektu, wizji lokalnej - nikt raczej nic rozsądnego nie wymyśli, to nie sprawa na gdybanie z sufitu za poważna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 15.02.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Było pytanie, była odpowiedź. Nadproże to jest Nadproże (drzwi, okna) Gotowy do zastosowania prefabrykat. Podciągi to co innego. Konstrukcja żelbetonu (stali i betonu) .... Malka masz prawie 2tys. postów. Jak to się stało, że jesteś dziś w takiej sytuacji? Z całym tematem, dziennikiem i komentarzami zapoznam się. Z tego co na szybko i wybiórczo przeczytałem to "brak słów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Sprawdzę to fi - bo juz sama sie zamieszałam - na nadprożach miała by 18 i taka kupiłam, na wieńcu chyba 14 ... sprawdziłaś to fi ? jakiej srednicy pręty znajdują sie w nadprozu i ile szt ? /czy część miała odgięcia) ? ... bez znajomości projektu, wizji lokalnej - nikt raczej nic rozsądnego nie wymyśli, to nie sprawa na gdybanie z sufitu za poważna.... Malka juz tp sprawdzała u konstruktora - był, widział i przeliczał ... właśnie jestem po wizycie inspektora nadzoru z uprawnieniami konstruktora - dał dwie możliwości, o których pisałam: Albo wyrąbanie tego w piz.u, albo ratowanie technologią Sika.Belka została przeliczona z zaaplikowanym zbrojeniem, nie wytrzyma ... (wytłuszczenie moje) ale mozliwe, ze konstruktorowi źle z oczu patrzało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 15.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Potwierdzam, że "brak słów"Skąd Ty bierzesz tych fachowców?Jeśli nie masz jeszcze wieńca to rozbierz w cholere i zrób od nowa Patrząc na tą sprawę za 5-10 lat nie będziesz w tedy myślała czy coś "puści" czy wytrzyma.Pustaki może się uratują, pręty też - pozostaje tylko koszt betonu i robocizny.Po mojemu warto zainwestować - tylko z porządnymi fachowcami!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam i współczuję............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 15.02.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 "......Beton z betoniarni z fakturą i atestem, lany z pompy....." kurcze nie wiem jak to można było tak zepsuć , u mnie też nie było przy laniu betonu wibratora , postukaliśmy w szalunki podciągów i belki młotkiem , poza tym samo ciśnienie betonu podawanego z pompy dosyć dobrze go zagęszcza, wszystkie wieńce i podciągi wyszły jak trzeba , może za gęsty był ? betoniarnia powinna sie kapnąć że inną konsystencje trzeba przywieść na strop i wieńce a inną na fundament. PS. sąsiad miał podobne kwiatki z jednym waznym podciągiem , skończyło się na jego rozwaleniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 15.02.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 To nie wina betonu czy zagęszczania,po prostu stal była za blisko szalunku.Co nie znaczy że belka jest spi....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts