Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowoczesne SCHODY BEZ BALUSTRADY - ALE Z pionowymi LINKAMI

Tyson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My nasze schody bez balustrady za to z pionowymi linkami będziemy montować za tydzień. :D

Jakoś żadna balustrada nam nie podchodziła. Mam oczywiście cały czas jakąś tam obawę że w pewnych momentach będzie mi jej brakowało, ale ponieważ nigdy nie mieszkałam w domu jednorodzinnym ze schodami to trudno mi było stwierdzić jak często człowiek się podpiera o poręcz schodową (w bloku na klatce schodowej osobiście nie korzystam).

Zobaczymy za jakiś czas czy rozwiązanie się sprawdza, bo niestety mało jest inwestorów, których o takie doświadczenie z taką balustradą można zapytać :(.

Ja nie mam linek i schody także w zamyśle nie miały byc nowoczesne tylko proste ale wyszło tak:

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_9701.jpg

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_9697.jpg

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_9727.jpg

Oczywiście daleko im do skończenia, ale zarys juz widac:D

Przypominają trochę te z wizualizacji Analiena:wiggle:

My też rozważamy takie rozwiązanie bo u nas z kolei jest tak mało miejsca że każda tradycyjna balustrada zabierze cenną przestrzeń

Tak więc myślimy dać tę linkę na dole montując z boku do schodów i do sufitu a na górze już balustradę nierdzewną .

Będę śledzić niecierpliwie jakie macie opinie odnośnie użytkowania tego niekonwencjonalnego rozwiązania

pokój Zuzy 016.jpg

pokój Zuzy 018.jpg

pokój Zuzy 020.jpg

My też rozważamy takie rozwiązanie bo u nas z kolei jest tak mało miejsca że każda tradycyjna balustrada zabierze cenną przestrzeń

Tak więc myślimy dać tę linkę na dole montując z boku do schodów i do sufitu a na górze już balustradę nierdzewną .

Będę śledzić niecierpliwie jakie macie opinie odnośnie użytkowania tego niekonwencjonalnego rozwiązania

Kukluxik, zawsze możesz zamontować balustradę do boku tych schodów dzięki czemu nie zmniejszysz przestrzeni na schodach.

Co do linek pionowych na schodach to jest to bardzo estetyczne rozwiązanie, delikatne i pięknie wygląda. Bałbym się je stosować przy obecnych w domu dzieciach, bo to wszędzie włoży głowę a potem kłopot. O ile w balustradzie są wypełnienia sztywne to tu jakiś luz pozostaje. Za mocno naciągnięte to może pęknąć, albo zerwać wiązanie jak ktoś źle zacisk założy. Za słabo naciągnięte to będzie falować. Jest to innymi słowy świetne rozwiązanie jeśli jest dobrze zrobione i jak się tego nie będzie dotykać, opierać o to i najlepiej zostawi w spokoju.

Hm.....no to mnie nie pocieszyłeś bo nie dość że mamy małe dzieci to jeszcze chcieliśmy zamontować te linki sami a tu się okazuje że nie takie to proste - tak?

Oszczędzić miejsce chcemy nie tylko na schodach ale również na wąskim przedpokoju więc linki byłyby idealne - tak jak piszesz chcę żeby było lekko , delikatnie, ażurowo ....

W sumie to i my i dzieci już tak hasamy po tych schodach że mój mąż stwierdził że nic nam tu nie jest potrzebne ( chodzi o tą dolną część schodów ) ale ja się upieram z racji 3,5 letniego synka który ma zapędy żeby skakać ze stopni w bok na przedpokój ...

W grę wchodzi zabezpieczenie raptem 7 stopni ..

Jest jeszcze taka kwestia iż dobrze by było żeby można było w każdej chwili bez większych problemów zdemontować to zabezpieczenie bo tam jest tak wąsko że jak kiedyś będziemy jeszcze kończyć łazienkę i wnosić np. wannę to nie ma szans przy tradycyjnej balustradzie - nie wykręcimy się w żaden sposób.

No i co tu zrobić ????

Hm.....no to mnie nie pocieszyłeś bo nie dość że mamy małe dzieci to jeszcze chcieliśmy zamontować te linki sami a tu się okazuje że nie takie to proste - tak?

Oszczędzić miejsce chcemy nie tylko na schodach ale również na wąskim przedpokoju więc linki byłyby idealne - tak jak piszesz chcę żeby było lekko , delikatnie, ażurowo ....

W sumie to i my i dzieci już tak hasamy po tych schodach że mój mąż stwierdził że nic nam tu nie jest potrzebne ( chodzi o tą dolną część schodów ) ale ja się upieram z racji 3,5 letniego synka który ma zapędy żeby skakać ze stopni w bok na przedpokój ...

W grę wchodzi zabezpieczenie raptem 7 stopni ..

Jest jeszcze taka kwestia iż dobrze by było żeby można było w każdej chwili bez większych problemów zdemontować to zabezpieczenie bo tam jest tak wąsko że jak kiedyś będziemy jeszcze kończyć łazienkę i wnosić np. wannę to nie ma szans przy tradycyjnej balustradzie - nie wykręcimy się w żaden sposób.

No i co tu zrobić ????

Wiesz... Jeśli mały lubio skakać ze schodów to na linkach będzie udawał Spidermana i to masz jak w banku. Więc radziłbym zamontować pręty fi 10 nierdzewne w śrubie rzymskiej (znalazłem ostatnio na to fajne rozwiązanie), pręty są wkręcane więc można je zdemontować po czasie i z powrotem wsadzić na miejsce. Jeśli chodzi o linki to w sumie też jest to możliwe tylko bardziej upierdliwe no i ja osobiście boję się polecać linki jeśli w domu są dzieci.

No ale tak sobie myślę: linki nie dla dzieci bo wsadzą głowę lub całe przelecą ale przecież jak będzie balustrada z poziomymi elemntami to tez dzieci się wspinają. W szedzie ich pełno. dochodzę zatem do wniosku że pod kątem bezpieczeństwa to szkło najlepsze samonośne, no tylko sprzatanie wtedy to masakra (mycie codziennie tych małych paluszków) no i cena oczywiście powala. Jak to w praktyce z tymi dziećmi i balustradami najlepiej aby się wypowiedział ktoś kto ma dzieci. Wiadomo też że dziecko dziecku nie równe. :no: my mamy tak żywego 3-latka że mam obawy. :sick: