agiszonek 02.11.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 ciagle sie zastanawiam jakie zrobić ogrzewanie. Nie chce pojemnika z olejem domu, wiec wchodziłoby w grę gazowe (pojemnik w ogródku) lub olejowe (pojemnik w ogróku). jak to wygląda ze względu na koszty montażu i eksploatacji ???pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 02.11.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 polecam Ci pompe cieplna. Poczytaj na forum_zapraszam/josek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 02.11.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Ja też nie chcę smrodu (zapachu!) oleju opałowego w domu, ale ogrzewanie tak. Planuję więc piec z zamkniętą komorą spalania i zbiornik oleju podziemny (dwupłaszczowy z PE) zakopany w ogrodzie.Ogrzewanie pompą ciepła, ze względu na koszty instalacji, na razie nie wchodzi w grę, ale w przyszłości... (w 2001r - 45tys, w 2002r - 37tys, w 2003r - 26tys, w 2004r - ?... poczekam, aż będzie poniżej 10tys i sprawność 10:1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 02.11.2003 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 no właśnie - pompa kosztuje ogrom pieniędzy. A gdzie w jakiej cenie kupujesz pojemnik ? Ile w sumie będzie Cię kosztować instalacja ?Myślałam o pojemniku na olej w ogródku ale ponoć trzeba go ogrzewać taśmami, żeby olej nie stracił swoich właściwości w niskiej temperaturze. pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 02.11.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Skąd takie informacje? Pompa jest w wyposażeniu pieca (h.max 3m, odl.max 10m). Oleju w zakopanym w ziemi poniżej głębokości przemarzania zbiorniku nie trzeba niczym ogrzewać, bo zachowuje swoje właściwości do -10 stopni (nawet gdyby to był letni olej napędowy, to do -5). Nie wiem jeszcze gdzie kupię zbiornik, ale gdzieś o nim czytałem, i nie powinien kosztować więcej niż 5tys . Piec Ulrich, z zamkniętą komorą spalania, o mocy 11kW ( http://www.ulrich.com.pl ). Cała instalacja nie powinna kosztować więcej niż 10tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 02.11.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Aha, mam w zanadrzu plan awaryjny, gdyby zbiornik taki jak trzeba był za drogi (bo dostępny na pewno jest), to kopię dół, buduję "piwniczkę, wstawiam zbiorniki jednopłaszczowe, robię instalację napełnieniową itp ,i całość inwestycji zamykam w kwocie 2tys + moja robota (taka, której nikt za mnie nie zrobi, za taką cenę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts