Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowadnice do rolet zewnętrznych jest problem

Recommended Posts

Jak macie u siebie zamontowane prowadnice do rolet zewnętrznych.

U siebie chciałem zrobić tak że prowadnice będą całkowicie schowane pod ociepleniem elewacji i będą jak najmniej zachodzić na ramę okieną.

Dlatego przed montażem okna zostało w Porothermie wycięte miejsce na przymocowanie prowadnicy tak jak to widać na zdjęciu nr1

Ale firma która miała to robić rozpadła się przyszedł drugi fachowiec, który może zamontować prowadnice ale tylko na ramie okiennej tak jak to jest

na zdjęciu nr2 bo inaczej się nie da.

Mnie to nie bardzo odpowiada bo jak opuszczę rolety to będę miał kolor kość słoniowa pancerza rolet, dalej złoty dąb prowadnic i żółty kolor boni przyokiennych, okna też są w kolorze złoty dąb chyba że całe prowadnice zakryję ociepleniem ale jak wtedy będą wyglądać okna, cała rama okienna będzie nie widoczna. Takie okno będzie jakoś dziwnie wyglądąć.

Jak macie to u siebie rozwiązane ile prowadnice rolet zachodzą na ramę okienną i jak są zakryte ociepleniem

Zdjęcie nr1

http://images47.fotosik.pl/64/d57b1d97f9fe5436.jpg

Zdjęcie nr2

http://images44.fotosik.pl/64/06757c36857b9a2c.jpg

Zdjęcie nr3

http://images47.fotosik.pl/64/68ef36366e5a3422.jpg

Zdjęcie nr4

http://images46.fotosik.pl/64/9091098a57dbddab.jpg

Zdjęcie nr5

http://images45.fotosik.pl/64/5b1194e5d2828995.jpg

Wg mnie prowadnice rolet powinny być przymocowane do okien.

U mnie jest tak, że prowadnice zostały przymocowane na samym skraju okien a następnie zakryte ociepleniem i otynkowane.

Widoczna jest tylko szczelina prowadnicy.

Jeśli masz już podkutą ścianę to nawet lepiej ponieważ dodatkowa warstwa ocieplenia pomiędzy krawędzią prowadnicy a ścianą jest korzystna.

U mnie pomiędzy krawędzią prowadnicy a ścianą silikatową jest niestety tylko tyle pianki ile jest pomiędzy oknem a ścianą czyli nie więcej niż 2cm.

Jakiego typu masz mieć rolety?

Nie widzę cofniętego nadproża.

MCB

Wszystko zależy jaką masz prowadnicę... Zajrzyjh na stronę Heroala, tam masz profile prowadnic...

Jesli zdecydowałeś się na rolety antywłamaniowe, to nic nie zrobisz, bo tam profil prowadnicy ma 6 cm...

Są też prowadnice szerokości 2,5 cm, sam taka mam, i te nie zakrywają ramy okna i wygladają OK...

nadproze ceramiczne RKS jak widzę - czy tak?

Co do ocieplenia - kwestia gustu

Nie ma żadnych wytycznych ile ma zachodzić na ościeżnice - jedno jest pewne - ma zakryć warstwę piany

Najczęściej prowadnice montuje sie tak jak odpowiedział ci MCB - przykręca sie do ościeżnicy tak by krawędź zewnętrzna była na równo z ościeżnica, wtedy śruba łączącą w większości profili wkręca sie we wzmocnienie - sztywne to i mocne jak nie wiem co. Jako że ościeżnica ma 60-70mm, prowadnica 50mm - pozostaje widoczne 10-20 mm i są zakryte wszystkie śruby mocujące prowadnice do ościeżnicy

Jest jeszcze inny sposób - dla tych co chcą mieć jak najbardziej odsłoniętą ościeżnicę - dodaje sie do okien poszerzenia 20-30 mm i znow, tak jak opisane wyżej przykręca sie do wzmocnienia w poszerzeniu (tylko trzeba pamiętać o tym by zamawiając zamówić poszerzenie ze wzmocnieniem)

Wszelkiego rodzaju przykręcanie prowadnic tak jak widzę u Ciebie niesie ze sobą podstawowe ryzyko - pekanie ściany przy mocowaniu kolkami za blisko krawędzi materiału z którego wykonana jest ściana

nadproze ceramiczne RKS jak widzę - czy tak?

Co do ocieplenia - kwestia gustu

Nie ma żadnych wytycznych ile ma zachodzić na ościeżnice - jedno jest pewne - ma zakryć warstwę piany

Najczęściej prowadnice montuje sie tak jak odpowiedział ci MCB - przykręca sie do ościeżnicy tak by krawędź zewnętrzna była na równo z ościeżnica, wtedy śruba łączącą w większości profili wkręca sie we wzmocnienie - sztywne to i mocne jak nie wiem co. Jako że ościeżnica ma 60-70mm, prowadnica 50mm - pozostaje widoczne 10-20 mm i są zakryte wszystkie śruby mocujące prowadnice do ościeżnicy

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zewnętrzna krawędź prowadnicy ma być równo z zewnętrzną krawędzią ramy okiennej?

Jest jeszcze inny sposób - dla tych co chcą mieć jak najbardziej odsłoniętą ościeżnicę - dodaje sie do okien poszerzenia 20-30 mm i znow, tak jak opisane wyżej przykręca sie do wzmocnienia w poszerzeniu (tylko trzeba pamiętać o tym by zamawiając zamówić poszerzenie ze wzmocnieniem)

Dlaczego inwestor dowiaduje się o takich rozwiązaniach jak już za późno :evil:

Wszelkiego rodzaju przykręcanie prowadnic tak jak widzę u Ciebie niesie ze sobą podstawowe ryzyko - pekanie ściany przy mocowaniu kolkami za blisko krawędzi materiału z którego wykonana jest ściana

To jest właśnie największy ból. A może mógłbym dociąć jeszcze więcej Porothermu i zastosować szerszy profil np HTF 40 Heroala który ma 67cm szerokości. Wtedy odsuwam się od krawędzi ściany i może da się jakoś przymocować profile do pustka.

Jareko - mam szybkie pytanie jako do specjalisty od spraw widoku na swiat .

(czyli okien)

Czy można i czy się kiedyś spotkałeś z montowaniem rolet zewnętrzych na warstwie ocieplenia ? Czyli nie bezpośrednio do mury tylko na istniejącym już ociepleniu np styropianie (aby nie dewastować tego co jest .

...Dlaczego inwestor dowiaduje się o takich rozwiązaniach jak już za późno :evil: ....
co ja ci na to poradzę? Nikt nie poradzi na brak wyobraźni u sprzedawców, wiedzy na tyle rozleglej by coś doradzić i zasugerować.

....Czy można i czy się kiedyś spotkałeś z montowaniem rolet zewnętrznych na warstwie ocieplenia ?..
Pomyśl chwilkę, jak to zrobić by większy wiatr ci tego wszystkiego nie zerwał? Realnie nie powinno się stosować takich rozwiązań przy skończonej elewacji

....Czy można i czy się kiedyś spotkałeś z montowaniem rolet zewnętrznych na warstwie ocieplenia ?..
Pomyśl chwilkę, jak to zrobić by większy wiatr ci tego wszystkiego nie zerwał? Realnie nie powinno się stosować takich rozwiązań przy skończonej elewacji

no cóż szkoda , myslałem może ze sa jakieś patenty

ale jak się wczesniej nie pomysli to tak sie ma

Wg mnie prowadnice rolet powinny być przymocowane do okien.

U mnie jest tak, że prowadnice zostały przymocowane na samym skraju okien a następnie zakryte ociepleniem i otynkowane.

Widoczna jest tylko szczelina prowadnicy.

Jeśli masz już podkutą ścianę to nawet lepiej ponieważ dodatkowa warstwa ocieplenia pomiędzy krawędzią prowadnicy a ścianą jest korzystna.

U mnie pomiędzy krawędzią prowadnicy a ścianą silikatową jest niestety tylko tyle pianki ile jest pomiędzy oknem a ścianą czyli nie więcej niż 2cm.

Jakiego typu masz mieć rolety?

Nie widzę cofniętego nadproża.

MCB

MCB a masz może jakieś zdjęcia, jak to wygląda.

Nie do końca rozumiem czy u ciebie prowadnica cała leży na oknie czy jej wieksza cześć jest poza ramą okienną

Jak masz jakieś zdjęcia to jeszcze raz proszę.

Są też prowadnice szerokości 2,5 cm, sam taka mam, i te nie zakrywają ramy okna i wygladają OK...

Co to są za prowadnice gdzie je można kupić.

Masz może jakieś zdjęcia potrzebuje zobaczyć jak macie u Siebie wykończoną

elewację przy prowadnicach. Będę wdzięczny za zdjęcia.

MCB a masz może jakieś zdjęcia, jak to wygląda.

Nie do końca rozumiem czy u ciebie prowadnica cała leży na oknie czy jej wieksza cześć jest poza ramą okienną

Jak masz jakieś zdjęcia to jeszcze raz proszę.

Zdjęć nie mam.

Cała prowadnica na oknie. Okno drewniane. Ościeżnice dość szerokie, ale standard. Aluminiowe prowadnice przykręcone do ościeżnic, zewnętrzną krawędzią dosunięte do zewnętrznej krawędzi ościeżnicy.

Nie pamiętam :oops: na ile prowadnice są schowane pod ociepleniem.

Na pewno ocieplenie kończy się w miejscu, gdzie zaczyna się rewizja rolety (integro).

MCB

Co to są za prowadnice gdzie je można kupić.

Masz może jakieś zdjęcia potrzebuje zobaczyć jak macie u Siebie wykończoną

elewację przy prowadnicach. Będę wdzięczny za zdjęcia.

Zobacz na stronie Heroala, tam są wszystkie typy... Tylko może być problem z montażem, przy zamontowanych oknach... U mnie te prowadnice były montowane razem z oknami i były kręcone na takich specjalnych płaskownikach montowanych z boku do ramy okna... Ale pewnie można je przewiercić i zamontować na wkręty do ramy okna... Z tego co pamiętam to mają chyba 26 mm szerokości...

...Dlaczego inwestor dowiaduje się o takich rozwiązaniach jak już za późno :evil: ....
co ja ci na to poradzę? Nikt nie poradzi na brak wyobraźni u sprzedawców, wiedzy na tyle rozleglej by coś doradzić i zasugerować.

Oknoplast Kraków oczywiście ma w swojej ofercie wzmocnienia boczne tylko czy ktoś mi o tym powiedział nikt ani sprzedawca ani ekipa która montowała okna zupełnie nikt. Na stronach Oknoplast też nie ma żadnej informacji.

Szlak mnie trafia jak o tym myślę a jeszcze bardziej mnie denerwuje wszechobecny w Polsce brak kompetencji ludzi którzy powinni się na tym znać.

Chyba że te wzmocnienia boczne utrudniają montaż okien wtedy rozumiem dlaczego ekipa monterska tego nie poleca.

Podobnie było ze szprosami w oknach od każdego usłyszałem że jak jest poprzeczka to nie da się rozmieścić szprosów nad i pod poprzeczką w jednakowych odstępach. Nawet doradcy z Oknoplast.

Dopiero jak wziąłem do ręki kalkulator i sam policzyłem to okazało się że się da.

tylko pamiętaj żeby roleta dobrze zachodziła w prowadnicę. Jak dasz za daleko prowadnicę to roleta może za mało zachodzić.

Uważam jak poprzednicy, że prowadnica powinna być montowana do ramy.

Chyba o tym pamiętam raczej obawiam się odwrotnej sytuacji że pancerze będzie za mocno przypierał do prowadnicy.

W sumie to chce zrobić tak samo tzn prowadnica leży na ościeżnicy ale jest zamocowana do muru a nie do samego okna.

Mam to jeszcze jeden aspekt muszę dopytać czy nawiercenie ramy okiennej pod montaż prowadnic nie powoduje utraty gwarancji w Oknoplast.

Co do rozstawu i szerokości prowadnic to nie było problemu.

Po prostu przy kompletowaniu zamówienia dobrano odpowiednią w stosunku do rozmiaru okien szerokość rolet.

Drobne różnice skorygowano podczas montażu.

Prowadnice i rolety montowano jednocześnie. Nie było tak, że jednego dnia zamontowano prowadnice, a drugiego przyjechały rolety.

W przypadku jednego okna trzeba było dać dystanse pod prowadnice, ponieważ pancerz rolety blokował się na okapniku. To okno było trochę nietypowe.

MCB

moim zdaniem w tej sytuacji jedyne co możesz zrobic to przykręcić prowadnice do ramy okna masz juz nadproze ceramiczne i trzeba pamietac o tym ,ze plaszcz rolety musi chodzić w prowadnicach ,jak je rozsuniesz to płaszcz rolety moze ni sięgac prowadnic .

Na boki mogę rozsunąć jest na to miejsce ale tylko tyle aby w razie awarii wyjąć pancerz od wewnątrz pokoju przez klapę rewizyjną.

Mnie jeszcze drażni to że jak przykręcę profil na całej szerokości do okna wtedy nie uda mi się go w całości zakryć ociepleniem i będzie taka sytuacja że przy opuszczonych roletach będę miał kolor kość słoniowa pancerzu rolet potem prowadnica w kolorze złoty dąb a potem danych kolor elewacji.

Kombinuje jakby tu przymocować prowadnice jednak do Porothermu może na kotwy żywiczne Fischer mam 2 niewykorzystane tubki albo na kołki FUR Fischera.

Muszę zrobić jakąś próbę. A może macie jakieś inne patenty na mocowanie w dziurawce.

Oczywiście chcę zrobić tak żeby prowadnica nachodziła na ramę okna a mocowana byłaby do Porothermu. Tylko żeby nie nachodziła na okno 5cm ale np. tylko 2cm a reszta leżała na Porothermie.

Chyba znalazłem rozwiązanie w swój problem.

W ofercie Aluprof znalazłem profil który ma 29mm szerokości czyli idealnie.

Po przykręceniu prowadnicy do okna rama okienna będzie zakryta tylko do połowy a całe prowadnice uda się schować pod ociepleniem

Przy okazji dowiedziałem się Rokwool zaleca ocieplenie ramy okiennej do 4cm na ramę żeby zabezpieczyć mostki cieplne.