lump praski 25.05.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ano ...... .....to ta kwadratura kola ......jest lepiej ale gorzej.....a czasami gorzej , ale jakby lepiej.....jednym slowem PKB - rosnie i tego sie trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 25.05.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 1) Nie jestesmy na Ty, i sadzilem, ze poziom tego forum przewyzsza nieco fora regionalne kibicow Pogon Psia Wolka. 2) PO to socjalisci, PIS to jeszcze wieksi socjalisci. Jestem pewien (za co pewnie dostane zaraz ostrzelany przez tych, co do tej pory mnie bronili), ze PIS doprowadzilby do jeszcze wiekszego kryzysu. Nie ma w tej chwili zadnej partii, ktora w pelni pasowalaby do moich pogladow. 3) Kryzysy nie biora się z opini. Kryzys zostal wywolany przez zbytni optymizm wlasnie ludzi, idiotyczna polityke rzadu USA, oraz z samych fundamentow obecnej gospodarki. 4) Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawe, ale Polska ma MILIARDY zlotych, ktore musi oddac w tym roku. Aby to zrobic, musi: albo pozyczyc pieniadze (tak robiono do tej pory) ale nikt nie chce nam pozyczac, albo zasikac pasa (jaaaaasne), albo zwiekszyc deficyt (a wiec inflacja). Do tego dolozcie sytuacje demograficzna, mentalnosc naszych przywodcow i naszego narodu i jasno widac, ze my juz balansujemy na krawedzi. 5) Ludzie, ktorych ja szanuje, mowia o kryzysie w ksztalcie W: zjazd w dol, potem tymczasowe odbicie wywolane pompowaniem kasy, a potem dalszy zajzd w dol. I recesja trwajaca jeszcze co najmniej poltora roku, a w najgorszym razie cala dekade. Chcialbym sie mylic. Nie bedzie dla mnie wiekszej przyjemnosci niz pojawienie sie za rok na tym forum i odszczekanie tego wszystkiego, oraz wysluchanie Waszych zadowolonych opinii o pokonaniu kryzysu, poteznym wzroscie i rosnacym dobrobycie. buahahaha!!! szopen, my na Forum(jakby Twój wybitnie błyskotliwy umysł jeszcze nie spostrzegł,lump praski dosadnie Tobie to zaznaczał) , nie zwracamy się do siebie per pan/pani.Czyżbyś nie dawno otrzymał dowodzik per Panie,czy może jakaś fobia...ukryta?Poziom Forum bardzo wysoki,dlatego wyraziłam swoją opinię na temat Twoich wypocin bardzo gently Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! Pozdrowionka. PS jak już do kogoś się zwracasz "pani" to pisze się z dużej literki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 25.05.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Może dodam jeszcze,bo "młody" wspomniał o POwcach.PO mówi ,że nasze banki maja dobre wyniki finansowe(na tle innych krajów),a PISiaki temu głośno zaprzeczają.Są one wirtualne,ich aktywem jest zobowiązanie kredytobiorcy do spłaty kredytu.To pieniądz fiducjarny oparty na zaufaniu,dlatego nie mówi się ,że w bankach nie ma pieniędzy.Im bardziej wierzymy ,że jest cudownie,tym bardziej jest cudownie.Gospodarka oparta jest na popycie.Czyli jakbyśmy chcieli szukać realnych pieniędzy w bankach,to im bardziej byśmy szukali tym bardziej ich by nie było.Uważam ,że nie powinno się wpompowywać naszych pieniędzy w banki,bo wtedy spowodowałoby zastanowienie się co zbankrutowało.Czy to był rzeczywiście kapitalizm...gospodarka wolnorynkowa...?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 25.05.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Teoretycznie cacy cacy...ale praktycznie, brak wpompowania w banki pieniedzy doprowadzil do Wielkiego Kryzysu i w konsekwencji 2 wojny swiatowej . Banki niech przetrwaja, ale bankowcom i politykom nalezy sie solidne bicie. " Gospodarka wolnorynkowa " to juz daaaawno sprawa przebrzmiala, tylko jeszcze w Polsce pierwsi naiwni dawali sie na to zlapac........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 26.05.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! nie no bez jaj. co do lewicowości PO i PIS to się Twój przedmówca nie pomylił. pokaż mi co PO zrobił, żeby zliberalizować rynek? co zrobił wcześniej PIS? śmiechu warte "jedno okienko". paradoksalnie - to SLD wprowadziło podatek liniowy dla 1-osobowej działalności gospodarczej. PIS jest nazywane partią niby prawicową, bo ma konserwatywny spojrzenie na stosunki społeczne. na tym jej "prawicowość" się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 26.05.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Pani G. buahahaha!!! szopen, my na Forum(jakby Twój wybitnie błyskotliwy umysł jeszcze nie spostrzegł,lump praski dosadnie Tobie to zaznaczał) , nie zwracamy się do siebie per pan/pani.Czyżbyś nie dawno otrzymał dowodzik per Panie,czy może jakaś fobia...ukryta?Poziom Forum bardzo wysoki,dlatego wyraziłam swoją opinię na temat Twoich wypocin bardzo gently Mało mnie obchodzi jak do siebie zwracają się inni forumowicze, albo jak inni zwracają się do mnie. Ja piszą do innych tak, jak mi wygodnie. A wygodnie mi okazywać innym szacunek pisząc do nich per pan/pani. Być może okazywanie komuś szacunku jest dla Sz.P. pojęciem tak rewolucyjnym, że trudno je pojąć. Ja na przykład w życiu bym nie napisał, po polsku, czy po angielsku, że za przeproszeniem szczam na ciebie. Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! PO nie jest partia liberalna, koniec, kropka. Dziwi mnie, że skoro wie pani kto jest Mises, popiera p. tezę, że kryzys wywołały nastroje. Oznacza to albo, że Misesa pani nie przeczytała, albo nie zrozumiała. Dziękuję za rozmowę, przepraszam, jeżeli poczuła się pani urażona, proszę nie odpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 26.05.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! nie no bez jaj. co do lewicowości PO i PIS to się Twój przedmówca nie pomylił. pokaż mi co PO zrobił, żeby zliberalizować rynek? co zrobił wcześniej PIS? śmiechu warte "jedno okienko". paradoksalnie - to SLD wprowadziło podatek liniowy dla 1-osobowej działalności gospodarczej. PIS jest nazywane partią niby prawicową, bo ma konserwatywny spojrzenie na stosunki społeczne. na tym jej "prawicowość" się kończy. teco,tematem wątku nie jest co mają w głowie POwcy,a co Pisowcy w swoich "pustych baniakach".pokaż mi co PO zrobił, żeby zliberalizować rynek?pokazywać Tobie nic nie będę,bo się za mało znamy;powtarzam proszę mi nie insynuować sympatii ani do Po,ani innych "kadzidełek".Chyba wyraziłam się jasno,piszącNie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej... -- Może dodam jeszcze,że zgadzam się z Tobą co do "jednego okienka",jak ktoś już rzekł ,że w barach mlecznych najlepiej się sprawdzały. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 26.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 PO nie jest partia liberalna, koniec, kropka. Dziwi mnie, że skoro wie pani kto jest Mises, popiera p. tezę, że kryzys wywołały nastroje. Oznacza to albo, że Misesa pani nie przeczytała, albo nie zrozumiała. szopen,a gdzie stwierdziłam ,że jest. szopen,gdzie stwierdziłam,że kryzys wywołały nastroje. szopen,co konkretnie mam przeczytać,naprowadź...postaram się zrozumieć.Z góry dziękuję. Dziwi mnie, że skoro wie pani kto jest Mises, popiera p. tezę, że kryzys wywołały nastroje analogicznie do Twoich rozważań,jeśli ktoś wie kto to był Hitler,to musi zaraz mówić "zik haj! ... hai hitla"! Chyba się tu przepukliny nabawię...daj odsapnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 26.05.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 teco,tematem wątku nie jest co mają w głowie POwcy,a co Pisowcy w swoich "pustych baniakach". brakuje Ci argumentow, i zaslaniasz sie tematem watku? to normalne, ze dyskusja momentami zbacza z glownego toru. pokazywać Tobie nic nie będę,bo się za mało znamy; i chyba cale szczescie, bo takie teksty to mozesz gadac do swoich znajomych, a nie do obcych. powtarzam proszę mi nie insynuować sympatii ani do Po,ani innych "kadzidełek". nigdzie takiego czegos nie zainsynuowalem. powyzsze zdanie brzmi jak klamstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 26.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 PO nie jest partia liberalna, koniec, kropka. Dziwi mnie, że skoro wie pani kto jest Mises, popiera p. tezę, że kryzys wywołały nastroje. Oznacza to albo, że Misesa pani nie przeczytała, albo nie zrozumiała. szopen,a gdzie stwierdziłam ,że jest. szopen,gdzie stwierdziłam,że kryzys wywołały nastroje. zbigmor , w pełni podzielam Twoje zdanie,a co do Cytat: Kryzysy głównie biorą się właśnie z szerzenia takich opinii jak Twoja. Informacja, że idzie kryzys zawsze wstrzymuje zakupy co może w prostej drodze prowadzić do kryzysu, chyba, że ludzie przestaną głupot słuchać. to nic dodać nic ująć. Wybacz szopen ,ale czytając Twoje wypowiedzi chciałoby się rzec PISs on you. szopen,co konkretnie mam przeczytać,naprowadź...postaram się zrozumieć.Z góry dziękuję. Jakieś przystępne omówienie austriackiej teorii cyklu koniunkturalnego. Co do reszty, czy nie jest hipokryzją najpierw pisanie PISs on you (i jeszcze potem pisanie z głupim uśmieszkiem, że to jest gently), a potem domaganie się, by proszę mi nie insynuować sympatii ani do Po. Kali może insynuować, ale jak Kalemu ktoś inny insynuować, to już niedobrze? EOT z mojej storny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 26.05.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 szopen ,wyjęte z kontekstu ,dopasuje się wszędzie. Zgoda we wszystkim ze zbigmor,to uogólnienie,w kilku tematach mamy inne poglądy,On o tym wie. "Kryzysy głównie biorą się z szerzenia (...) opinii",kolejne uogólnienie wyrwane z kontekstu,rozmowa tyczyła się paplania o kryzysie i to było moje podkreślenie wagi/skutku tego paplania.A,żeby to jeszcze bardziej podkreślić,dodałam:.Są one wirtualne,ich aktywem jest zobowiązanie kredytobiorcy do spłaty kredytu.To pieniądz fiducjarny oparty na zaufaniu,dlatego nie mówi się ,że w bankach nie ma pieniędzy.Im bardziej wierzymy ,że jest cudownie,tym bardziej jest cudownie.Gospodarka oparta jest na popycie.I tu akurat PO robi dobrą robotę,tak uważam. Jakieś przystępne omówienie austriackiej teorii cyklu koniunkturalnego. impertynencki i butny jesteś drogi waćpanie co do PISs... to nie insynuowałam ,że sympatyzujesz z nimi ,tylko prawiłeś jak oni.Ja ludzi nie szufladkuję,tylko Ty.Nie mierz mnie Swoją miarą. I tyle.Zaraz EOT,przecież luźna conversation była.Oby zwolennicy Keynesowskiego modelu gospodarki byli tak wytrwali jak Ty.Czego sobie i Wszystkim życzę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.05.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! nie no bez jaj. co do lewicowości PO i PIS to się Twój przedmówca nie pomylił. pokaż mi co PO zrobił, żeby zliberalizować rynek? .............................................................................................. Tzw " liberalny rynek" istnieje juz tylko w wyobrazni niektorych naiwnych Polakow.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 26.05.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co do PISiaków,to cała mieszanka,socjaliści,konserwatyści,neokonserwatyści i interwencjonaliści.Nie wiem dlaczego mi tu z PO wystartowałeś(socjaliści ),co niby że jak na PIS psioczę to ja z PO?Nie sposób udowodnić ,że PO działa zgodnie z założeniami Ludwika von Misesa i szkoły austriackiej...skumałeś pozerze na liberała?! nie no bez jaj. co do lewicowości PO i PIS to się Twój przedmówca nie pomylił. pokaż mi co PO zrobił, żeby zliberalizować rynek? .............................................................................................. Tzw " liberalny rynek" istnieje juz tylko w wyobrazni niektorych naiwnych Polakow.......... nie wiem o kim mówisz, ale zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.05.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tez nie wiem....... .........ale do tych ktorym wydaje sie, ze we wspolczesnym kapitalizmie istnieje jeszcze gdzies " rynek liberalny"..... Chyba kryzys obecny jest najlepszym dowodem na to, ze nie....a kazde poluzowanie regulacji nalozonych na banki i system finansowy po Wielkim Krachu grozi akcja , ktora tak ladnie sie obecenie rozwija ......czyli dlugotrwalla recesja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 26.05.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 teco,tematem wątku nie jest co mają w głowie POwcy,a co Pisowcy w swoich "pustych baniakach". brakuje Ci argumentow, i zaslaniasz sie tematem watku? to normalne, ze dyskusja momentami zbacza z glownego toru. pokazywać Tobie nic nie będę,bo się za mało znamy; i chyba cale szczescie, bo takie teksty to mozesz gadac do swoich znajomych, a nie do obcych. powtarzam proszę mi nie insynuować sympatii ani do Po,ani innych "kadzidełek". nigdzie takiego czegos nie zainsynuowalem. powyzsze zdanie brzmi jak klamstwo. LOL ,a tak w ogóle to o co Tobie chodzi...bo się pogubiłam...te zaczepki(poziomu przez grzeczność nie określę)...starasz się mi dogryźć ? W tej sytuacji skorzystam z Prawa Murphy'ego:"Nigdy nie kłóć się z głupcem - ludzie mogą nie dostrzec różnicy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.05.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 ale daliście ! ale właściwie, o co ten spór, tak gorący, idzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.05.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 O kolor zeszlorocznego sniegu........ Bo kryzysu nadal nie ma choc sa realne skutki .......picia wodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 27.05.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Nastąpiło zapętlenie i potrzebny jest reset. Gorzała może pomóc w takiej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 27.05.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Chyba kryzys obecny jest najlepszym dowodem na to, ze nie....a kazde poluzowanie regulacji nalozonych na banki i system finansowy po Wielkim Krachu grozi akcja , ktora tak ladnie sie obecenie rozwija ......czyli dlugotrwalla recesja.... Przyczyna kryzysu nie jest poluzowanie regulacji. Ich liczba zgodnie z tym co czytalem regularnie wzrastala w ciagu ostatniej dekady. Natomiast dla pozostałych, polecam: http://wojciechbialek.blox.pl/html Bardzo optymistyczny wpis. Pan Białek jest bardzo mądrym i znającym się na rzeczy człowiekiem. Jego ocena sytuacji różni się od mojej, co może silnie sugerować, że nie miałem racji (wersja dla osób, którym się nie podoba zbyt gładkie słownictwo: "że chrzaniłem głupoty"). Co może wydać się szokujące tegoroczny przebieg indeksu produkcji przemysłowej w Polsce - w porównaniu do grudnia ub. r. - jest od lutego wyraźnie silniejszy niż średnio w okresie poprzednich 13 lat. W lutym, marcu i kwietniu ta różnica pomiędzy tegorocznym przebiegiem a średnią sezonową z lat 1996-2008 wyniosła średnio +2,9 pkt. proc. Osobiście sądzę, że od lutego znać o sobie po prostu daje pozytywny dla konkurencyjności przemysłu szok dewaluacyjny. Drastyczne osłabienie złotego stwarza krajowym firmom możliwość "pasożytowania" na niezdolnych do analogicznej dewaluacji krajowej waluty Niemcach, Słowakach i Bałtach (plus oczywiście pozostałych krajach strefy euro). "Wyciek" tegorocznej niemieckiej stymulacji przemysłu samochodowego (od 2010 roku nastąpi oczywiście załamanie - zaspokojonego w tym roku - popytu na samochody w Niemczech) jest doskonałą ilustracją tego zjawiska. Kolejna dygresja: nieco przejaskrawiając wydaje się, że kwestia zastąpienia złotego przez euro sprowadza się do tego, czy chcemy być biedni, ale mieć pracę, czy być bogaci, ale bezrobotni. Koniec dygresji. Podkreślenie moje. Nawiasem mówiąc, moje rozbawienie wzbudza dające się zaobserwować rozdwojenie jaźni niektórych publicystów, którzy piszą, że słaba złotówka pomaga, by zaraz potem w tym samym zdaniu dodać, że gdybyśmy mieli euro to by było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 27.05.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 szopenie, to nie jest takie proste. Słaba złotówka pomaga, owszem, eksporterom, ich podwykonawcom i pracownikom - czyli tym, którzy mają aktywa zagramaniczne. Jednak nie pomaga tym, którzy mają pasywa denominowane w walucie obcej - np. importerom czy chociażby ludziom kupującym elektronikę, a w dalszej perspektywie być może kredytobiorcom, którzy jak na razie są chronieni przez dość bezprecedensowe warunki na rynkach kapitałowych (super-niskie stopy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts