Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża i stemple - pytania

Recommended Posts

1.Mam pytanie czy lepiej dać nadproża gotowe czy wylewać je na budowie?

2. Planuję w ścianie nośnej dać luksfery. Czy trzeba nad nimi dawać nadproże?

3. Mogę dostać metalowe stemple, do nich całe to rusztowanie. Czy bawić się w to? Czy ekipa będzie umiała to złożyć (ekipa jest starej daty :D ) Czy lepiej wydać parę złotych na zwykłe drewniane?

No i te metalowe to pewnie jeszcze trzeba pilnować non stop :)

nadproże musi być nad każdym otworem w ścianie ,luksfery nie są elementem nośnym , wiec sciany nie utrzymają

nadproża to już twoja decyzja, jeśli chcesz robić na budowie to można , oczywiscie odpowiednio za zbrojone i odpowiedni beton

gotowe przyspieszają cała robotę ale też sa drogie

a szalunki systemowe to super sprawa , przyspiesza prace , ułatwia poziomowanie szalunku stropu ,żadnego klinowania i jakiegoś podkładania bo za krótki sie ucięło

opanowanie takich szalunków to żadna filozofia

nie ukrywam że niebezpieczne trochę , bo jak ci przypadkiem korona stojaka wyskoczy to szycie głowy pewne ,miałem taką sytuacje , złamany nos i czoło poszyte ,krwi jak przy świniobiciu ,ale była żeś :lol: :lol:

ale poza tym polecam

1.Mam pytanie czy lepiej dać nadproża gotowe czy wylewać je na budowie?

IMO wylewane, przynajmniej wiesz co masz.

2. Planuję w ścianie nośnej dać luksfery. Czy trzeba nad nimi dawać nadproże?

Pewnie.

3. Mogę dostać metalowe stemple, do nich całe to rusztowanie. Czy bawić się w to? Czy ekipa będzie umiała to złożyć (ekipa jest starej daty :D ) Czy lepiej wydać parę złotych na zwykłe drewniane?

No i te metalowe to pewnie jeszcze trzeba pilnować non stop :)

Jak dają za free to brać. A czy wezmą za free to już kwestia okolicy :)

• 3 weeks później...

Ja też sie właśnie zastanawiam jakie nadproża zastosować. Narazie zupełnie nic o tym nie wiem i szukam odpowiedniego wątku, który mi trochę wyjaśni tą kwestie. Gdyby ktoś podrzucił jaki fajny wątek o nadprożach, gotowych, robionych na budowie, i innych, to będe bardzo wdzięczny bo na wyszukiwarke tego forum za bardzo nie można liczyć...

A co do dawkowania wydatków to prawda jest taka, że jak na początku, przy robieniu SSO, się nie weźmie za oszczędzanie to potem przy wykończeniówce będzie trzeba już mooocno zacisnąć pasa :(

... Co do luksferów to architekt twierdzi, że on ich nie będzie ujmował w projekcie, bo to są pustaki więc jest to bez znaczenia ale gdyby były nadproża to chyba musiałby to w projekcie zaznaczyć. Teraz już sama nie wiem.

powiedz architektowi, ze niech nadproza zaznaczy w projekcie

i na wszelki wypadek niech zaprojektuje wylewane i zbrojone na budowie

/a jak nie wie jak zbroic - niech poprosi o porade konstruktora/

p.s.

w rysunkach elewacji widac wyraznie czy sciana jest gładko otynkowana czy z luksferów - leniuszek z tego architekta ... oj, leniuszek

... Co do luksferów to architekt twierdzi, że on ich nie będzie ujmował w projekcie, bo to są pustaki więc jest to bez znaczenia ale gdyby były nadproża to chyba musiałby to w projekcie zaznaczyć. Teraz już sama nie wiem.

powiedz architektowi, ze niech nadproza zaznaczy w projekcie

i na wszelki wypadek niech zaprojektuje wylewane i zbrojone na budowie

/a jak nie wie jak zbroic - niech poprosi o porade konstruktora/

p.s.

w rysunkach elewacji widac wyraznie czy sciana jest gładko otynkowana czy z luksferów - leniuszek z tego architekta ... oj, leniuszek

Już zaznaczył, zaznaczył :)