Gość 02.11.2003 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 czy ktoś wyjaśni zasady działania kuchenki mikrofalowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.11.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Na wstępie zaznaczę, że z wykształcenia jestem mechanikiem, więc określenia jakich użyję mogą nie być ścisłe i nie do końca właściwe. Ale skoro pytasz, to pewnie masz - podobnie jak ja - nikłe pojęcie o polach elektrycznych, czy magnetycznych. Działa to tak: Pewne materiały (metale , niektóre tworzywa sztuczne, woda) mają cząsteczki polarne, tzn takie, które po jednej stronie są naładowane dodatnio, a po drugiej ujemnie - coś jak igła magnetyczna kompasu. Jeżeli taki materiał umieści się w polu - tu do końca nie wiem, czy w mikrofalówce elektrycznym, czy magnetycznym - to jego cząsteczki ustawią się wszystkie w określonym kierunku - tak jak ustawia się igła kompasu. Jeżeli potem kierunek tego pola zmienimy, to i położenie cząsteczek się zmieni, zgodnie z nowym kierunkiem działania pola - gdyby bieguny magnetyczne ziemi przemieszczały się, to igła kompasu obracałaby się. Jeżeli kierunek pola będzie się ciągle zmianiał, z dużą częstotliwością, to cząsteczki będą się ciągle obracały względem siebie, trąc o siebie nawzajem. Jeżeli jest tarcie to musi być wydzielane ciepło i to właśnie ciepło grzeje materiały umieszczone w mikrofalówce. Mikrofale to szybko zmienne pole. Stąd duża szybkość grzania, bo materiał jest grzany od razu w całej objętości. Jeżeli cząsteczki materiału nie są polarne to taki materiał, w mikrofalówce nie zagrzeje się nigdy. Może jakiś elektryk, albo fizyk wyjaśni to bardziej poprawnie naukowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.11.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 No, może niekoniecznie tak ja wspominasz Wszystkie cząsteczki w temperaturze powyżej 0K drgają. Cząsteczki wody, zawartej w każdej niemal substancji organicznej drgają również. W kuchence mikrofalowej substancje zawierające wodę poddawane są działaniu promiwniowania elektromagnetycznego o częstotliwości drgania cząsteczek wody. Promieniowaniem elektromagnetycznym jest niemal każde promieniowanie, od fal radiowych, przez światło do promieniowania cieplnego włącznie.Różnią się szczegółami, ale to na osobny wykład z fizyki.W substancji poddawanej promieniowaniu elektromegnetycznemu o częstotliwości drgania cząsteczek wody następuje rezonans i przekazywanie energi cząsteczkom wody. Ciepło czegokolwiek, które odczuwasz, jest poziomem drgania cząstesczek, im berdziej ( z większą amplitudą, czyli wychyleniem) drgają cząsteczki, tym wyższą mają energię i tym samym są "cieplejsze" Właśnie sztuka oddziaływania tylko na cząsteczki wody jest urokiem mikrofali, bo wyjmujesz ciepły obiad na zimnym talerzu Ważne, o czym należy pamiętać, to fakt, że mikrofala działa jednocześnie na wszystkie cząsteczki wody w substancji z dokładnością do przepuszczalności substancji. Dlatego też pani w USA nie udało się wysuszyć ukochanego pudelka w mikrofali tylko go ugotowała. A że debilka dostała jeszcze odszkodowanie, to wyjaśnia pojęcie "amerykańskiego snu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 04.11.2003 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 To ciekawe, co piszesz. Zaznaczam od razu, że nie czepiam się i nie krytykuję, lecz pytam w celu zrozumienia tematu.Teorię, którą wcześniej przedstawiłem, gdzieś usłyszałem i przyjąłem jako właściwą, bo pasowała do zakazu używania w mikrofalówce naczyń metalowych i niektórych tworzyw sztucznych, czyli materiałów o polarnych cząsteczkach. Według tego co piszesz w mikrofalówce można nagrzać tylko materiały zawierające wodę lub materiały, których cząsteczki mają częstotliwość drgań własnych zbliżoną do częstotliwości drgań cząsteczek wody. Częstotliwość drgań cząsteczek jest związana z ich masą, a masy cząsteczek (czy atomów) metali i tworzyw sztucznych są różne (tak "na czuja") od siebie i od masy cząsteczki wody. Dlaczego więc te materiały też się nagrzewają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 07.11.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Dlaczego się nagrzewają dokładnie nie odpowiem U mnie nagrzewają się jedynie jeśli podgrzewam np. mleko albo coś co ma dużo wody, bo po prostu odbieraja od niej ciepło. Zakaz podgrzewania w naczyniach metalowych może dotyczyć powodu odbijania się od nich mikrofal, albo również ciekawej rzeczy którą zaobserwowałem, to wyładowania alektryczne, które skakały z foliii metaliwej na obudowę. Może to sotyczyć ryzyka indukcji elektrycznej w mwtalowych naczyniach. Tyle wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.