przemek220 15.02.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam wszystkich i zapraszam do komentowania mojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 25.02.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Kiedy my chcieliśmy zrobić zjazd z drogi powiatowej na działkę w nieoficjalnej rozmowie w zarządzie dróg powiedziano m nam "zróbcie sobie zjazd bez pozwolenia a potem go zalegalizujcie, szybciaj i taniej i mniej papierkologii" Takie mamy przyjazne państwo. Pozdrawiam P.S. Tak też zrobiliśmy (koszt 600 zł- zalegalizowanie już istniejącego wjazdu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 26.02.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 O tym nie wiedziałem że można tak zrobić. Czy możesz opisać jak to zrobiliście ? Czy musieliście robić projekt ? Mnie gościu wystraszył i powiedział że za samowolne wybudowanie zjazdu mogę dostać karę nawet do 70 tyś. zł. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 26.02.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Za samowolę grozi kara to oczywiste, nam nikt nie "żucił" kwotą. Ale Pan z rejonu powiedział, że jak zaczniemy to załatwiać legalnie to potrwa długo no i koszt będzie wysoki . Powiedział dosłownie "zróbcie a potem zalegalizujcie". (Przecież wjazd mógł zrobić ktoś jeszcze w poprzednim stuleciu) Tak też się stało, mąż z bratem zbudowali mostek, zalali betonem z "gruchy" boki no i zasypali diurę żwirem. Wszystko na drodze powiatowej w biały dzień. Ja osobiście widziałam kilka razy Panów z drogówki jak przejeżdżali i nikt się nie zainteresował. Mostek zalegalizowaliśmy przy okazji załatwiania papierkologii budowlanej. Geodeta robiąc mapkę do celów budowlanych uaktualnił ją i naniósł mostek a nasz architekt załatwił resztę. Powiedzieliśmy mu jak to było. Od zrobienia mostku do zalegalizowania upłynęły dwa lata. Acha architekt tylko sprawdził czy mostek jest zgodny z "wytycznymi" chodziło chyba o szerokość. Dobrze byłoby zapytać może architekta co o tym sądzi. No i sprawdzić okolicę czy czasami nie ma tam "rzyczliwych". Niestety Państwo mamy niezbyt przyjazne i czasami rzeczywiście załatwienie czegokolwiek graniczy z cudem. Domyślam się co byśmy przechodzili z tym wjazdem bo mieliśmy nielada przejścia z drogowcami odnośnie skrzynki na prąd przszkadzała im bo była na naszej działe ale w granicy pasa drogowego . Zastanawiali się czy czasami nie za blisko drogi. Drugim kwiatkiem jest telekomunikacja. Im przeszkadzał nasz wjazd bo leży pod Ich niedziałającym kablem telefonicznym. Tytaj musieliśmy rysować schemat na jakiej wysokości jest ten kabel w stosunku do wjazdu. Dzisiaj wiem ,że gdybym załatwiała wjazd legal to miałabym go w takim miejscu że lepiej nie myśleć Popytaj i pomyśl zawsze jest jakieś ryzyko a w tym przypadku twoje Pozdrawiam i życzę cierpliwości i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 29.03.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Poddasze będzie takie jak jest w projekcie, poddasze ma służyć tylko jako graciarnia i ewentualnie suszarnia do prania, na środku od podłogi do dachu jest 180cm, może nie jest to dużo ale powinno starczyć. Strop robimy teriva, jedyna modyfikacja którą musimy skonsultować z naszym kierownikiem budowy ma polegać na trochę innym podparciu płatwi bo w projekcie jest tak to rozwiązane że nie dałoby się przejść z jednego końca poddasza w drugi (no chyba że na kolanach). Na dach zdecydowanie będziemy kładli dachówkę. Ściany zmieniliśmy na porotherm 25cm + 12cm styropian, ścianki działowe to porotherm 11.5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawe2 29.03.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam wszystkich sympatyków Wojtka! Razem z mężem tez wybraliśmy Wojtka. Projekt ten zachwycił nas swoją funkcjonalnością,sprostał naszym wymaganiom aczkolwiek dokonaliśmy pewnych zmian , wymuszonych przez warunki zabudowy. Musieliśmy podnieść dach aż do 35 stopni .Chcemy również poszerzyć garaż.Po wielkich trudach i bojach uzyskaliśmy pozwolenie na budowę. Mamy zamiar zaczynać budowę w kwietniu.Firma,która ma nam budować chce 40 tys za stan surowy otwarty,czy to dużo ? Cieszę się że jest forum , będę śledzić postępy w budowie .Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 29.03.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U mnie cena za same mury bez więźby to 12 tyś. cenę ustalaliśmy jeszcze w zeszłym roku w grudniu. Jest to firma w której właściciel pracuje z jeszcze jednym murarzem i pomocnikiem. W sumie po sąsiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawe2 31.03.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 12 tys za same mury a fundament liczony osobno czy tez fundament+ mury?My tez przeszliśmy drogę cierniową zanim uzyskaliśmy warunki zabudowy a potem pozwolenie na budowę.Myślelismy że ten koszmar nigdy się nie skończy.U nas tez uprawomacnia się decyzja o pozwoleniu na budowę.Dzisiaj mąż umówiony jest z geodetą a więc pierwsze kroki będą poczynione. Budowac będziemy z bloczków keramzytowych jednowarstwowo,które zakupiliśmy w ubiegłym roku( czekają na odbiór juz tyle czasu).To wszystko nie jest łatwe w tym kraju,ale myślę damy radę...Miłego budowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchybasia 31.03.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 witam wstępnie rozmawiałem z murarzem [ ale to mój znajomy ], stan zero i ściany wycenił na 10000-14000 suporex albo silka, więżba+pokrycie i belki stropowe 8000 piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawe2 31.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 My też jesteśmy z Dolnego Śląska,a konkretnie z Wrocławia a budujemy koło Trzebnicy.Mieliśmy do wyboru 2 polecone firmy i 2 się tak cenią.Być może nie umiemy pertraktować.A może znajomy jest zainteresowany budową w tej okolicy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 01.04.2009 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 12 tyś. za mury czyli miałem na myśli:- fundamenty (ja pokrywam dodatkowo koszt koparki)- ściany - strop- taras- wejście do domu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawe2 01.04.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Ale mi się podniosło ciśnienie, to aż niemożliwe aby takie straszne różnice były ,będę jeszcze rozmawiać z naszym wykonawcą.Dużo piszą o tym,ze tanieją usługi budowlane, my tego nie widzimy.Ludzi mieszkających w dolnośląskim skąd jesteście,jeśli nie jest to tajemnicą?Dzisiaj mąz pojechał obfotografować naszą działkę i sprawdzic wczorajsze wytyczenie domu na działce.Nasz wykonawca stwierdził ,że w dziewięciu chłopa kładą fundament w dzień.Zobaczymy!Pozdrowienia dla wszystkich sympatyków Wojtka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchybasia 01.04.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 witam dom będzie stał w okolicach strzelina a dokładnie w miejscowości jutrzyna . wydaje mi się że te 12000 to dobra cena za te prace. w okolicy wrocławia ceny na pewno są wyższe wiem to po sobie ponieważ zajmuje się wykończeniem wnętrz. mi morze dał taką cenę dlatego , ze na grałem mu dwa domy do budowania. pozdrawiam piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawe2 17.04.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam sympatyków Wojtka! Widzę,że przerwa świąteczna zapanowała na forum. Piotrze,budujemy się niedaleko. Cenę za budowę w stanie surowym masz świetną,ale z wykonawca łączą was jakieś układy,zawodowe wobec tego nie ma się co dziwić. Przed świętami wylano nam ławę fundamentową,a w przyszłym tygodniu kładą bloczki fundamentowe.Dzisiaj mąż zamawia materiały potrzebne do tego.Bardzo cieszy mnie ta nasza inwestycja, nasz pierwszy dom i na pewno ostatni.Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 20.04.2009 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam po przerwie W związku z tym że budujemy piwnicę pod częścią garażową zmienił się koszt robocizny. Murarz za piwnicę + schody (wejście od zewnątrz) + strop nad piwnicą wziął 2 tyś. zł za robociznę. A tak ogólnie na budowie od czwartku południa się nic nie działo ponieważ majster wyjechał w góry z rodzinką. Ale dziś od rana chłopaki ruszyli do przodu. Mam nadzieje że w tym tygodniu zakopiemy fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchybasia 20.04.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam taki etap budowy jak u państwa to ja bym chciał mieć.u mnie był geodeta ponieważ robie podział działki , złożyłem trzy podpisy trwało to 10 min i pojechał.zapytałem ile to jeszcze potrwa, odp. ze, jeszcze 6 tygodni.pozdrawiam piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 21.04.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 My też przechodziliśmy etap podziału działki. Niestety trwało to unas zdecydowanie dłużej niż 6 tygodni ponieważ najpierw geodeta musiał ustalić jedną z granic a dopiero póżniej oficjalnie wydzielił naszą działkę. Cała operacja trwała od sierpnia do połowy listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 21.04.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nikt nie robil zadnych zmian w ukladzie pomieszczen, wielkosci okien ? Wstepnie zaczynam myslec o Wojtku. Przemek czy Ty podajesz koszty wraz z cena dzialki, bo sie nie doczytalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchybasia 21.04.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 witam ustaliliśmy z żoną ze na pewno z garażu zrobimy pralnie, gabinet i kotłownie a jeśli chodzi o okna to też ulegną zmianie czyli jedno duże na pokój to na razie tyle jeśli chodzi o zmiany, pewnie jeszcze coś się znajdziepozdrawiam piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 23.04.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam.Tak podaje koszty razem z działką czyli 20 tyś. + 7tyś równanie działki + notariusz i podział działki razem coś koło 30 tyś. mniej to wszystko wychodzi za samo budowanie. Co do zmian w pomieszczeniach to nie robiliśmy takich. Zmieniliśmy tylko strop na Teriva i w ostatniej chwili piwnicę pod garażem i tam kotłownie umieścimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts