Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Wojtka" - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo poddasze wyszlo calkiem duze albo takie sie wydaje.

Ja też się nad tym zastanawiałam!

Tak pomyślałam, że gdyby na zdjęciu pojawił się człowiek, albo dwa - w punktach strategicznych, to łatwiej było by ocenić, jak tam wysoko jest!? I czy naprawdę fajnie!?

Więc prośbę mam - postaw ludzi na zdjęciu a my się będziemy zachwycać urodą - poddasza! Coraz bardziej mi się ten Wojtek podoba!!!

Zaglądam od dawna w dziennik budowy Wojtka i muszę powiedzieć: świetny projekt oraz profesjonalne wykonanie. We wcześniejszych postach wspomniano o zdjęciach poddasza... a jak wygląda sprawa wejścia/schodków na poddasze tj. umiejscowienie ich w projekcie. Powodzenia

Witam. Co do grzejników to tutaj http://www.kermi.pl/Polnisch/Heizen/Flachheizkoerper/Therm_X2/Energie_sparen/index.phtml można sobie poczytać o grzejnikach które zakupiliśmy. Polecił je nam majster który robi u nas ogrzewanie w domku. Co do celowości zastosowania grzejników w sypialniach to chodziło nam o w miarę szybką możliwość regulacji temperatury. A podobno przy ogrzewaniu podłogowym proces zwiększania/zmniejszania temperatury jest bardziej czasochłonny.

Co do celowości zastosowania grzejników w sypialniach to chodziło nam o w miarę szybką możliwość regulacji temperatury. A podobno przy ogrzewaniu podłogowym proces zwiększania/zmniejszania temperatury jest bardziej czasochłonny.

Akurat z tym się zgodzę! Zwłaszcza, że śpię przy grzejniku :wink:

• 1 month później...

http://img137.imageshack.us/img137/4579/mikoajzlodu.jpg

Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobroć wśród Was gości.

By Wam wszystko pasowało...

By kłopotów było mało...

Byście zawsze byli zdrowi...

By problemy były z głowy...

By się wiodło znakomicie i wesołe było życie!

Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy wszystkim przez cały Nowy Rok 2010.

Życzymy, aby dla Was był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe i społeczne oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań!

Dziesięć, dziewięć ... głośno liczę!

http://img407.imageshack.us/img407/9664/zegarsylwester.jpg

A Ci, Przemku drogi życzę:

- wanny szampana, seksu do rana,

niech ciało swawoli, głowa nie boli,

niech pamięć nie zawodzi, alkohol nie szkodzi!

Spełniają się marzenia, gdy rok cyfrę zmienia!

• 2 weeks później...

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW. SUPER, ŻE KTOŚ OPISUJE TAK SZCZEGÓŁOWO SWOJA BUDOWĘ. GRATULACJE

JESTEŚMY WIELBICIELAMI PRZYTULNYCH DOMKÓW I TAKI NAM SIĘ WYDAŁ WŁAŚNIE WOJTEK.

MY Z ŻONA TEZ WYBRALIŚMY TEN PROJEKT POMIMO OSTRYCH PROTESTÓW ZE STRONY RODZINY (DUŻO LUDZI PORÓWNUJE GO DO STODOŁY CZY TEŻ OBORY ZE WZGLĘDU NA WYGLĄD ZEWNĘTRZNY) ALE MY WALCZYMY Z TYMI OPINIAMI JAK LWY. WYBIERALIŚMY W KOŃCU MIEDZY DWOMA PROJEKTAMI: IRYSEM A WOJTKIEM. MIELIŚMY SZCZĘŚCIE BYĆ W IRYSIE JUŻ ZAMIESZKANYM I ZRAZIŁ NAS NIEPRZYTULNY SALON (ZE WZGLĘDU NA BRAK STROPU POZIOMEGO I ZA DUŻA JEDNAK KUCHNIA.

MAMY KILKA PYTAĆ NA KTÓRE PROSIMY SERDECZNIE O ODPOWIEDŹ.

PIERWSZE DOTYCZY KUCHNI CZY W RZECZYWISTOŚCI NIE JEST ZBYT MAŁA, CZY ZNAJDZIE SIĘ MIEJSCE NA STÓŁ PRZY KTÓRYM CZTEROOSOBOWA RODZINA NIE BĘDZIE SIĘ STUKAĆ ŁOKCIAMI?

DRUGIE PYTANIE DOTYCZY DACHU TZN. NASZ PROJEKTANT STWIERDZIŁ, ŻE JEŚLI PODNIESIEMY O 5 STOPNI TO ZE 150 CM WYSOKOŚCI W NAJWYŻSZYM PUNKCIE WYJDZIE 220CM. TY PRZEMKU PODNIOSŁEŚ AŻ O 14 STOPNI I Z TEGO CO PISAŁEŚ WCZEŚNIEJ MASZ PODOBNĄ WYSOKOŚĆ. ZACHODZIMY W GŁOWĘ JAK TO ROZGRYŹĆ I WYTŁUMACZYĆ SOBIE BO INŻYNIERAMI NIE JESTEŚMY.

TRZECIE PYTANIE DOTYCZY OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO. JEŚLI JEST POD CAŁYM DOMEM PRAWIE, TO JAKI RODZAJ PODŁOGI ZASTOSUJESZ?

ZMIANY JAKIE DOKONALIŚMY:

1. DASZEK NAD WEJŚCIEM DO DOMU Z PROSTEGO NA DWUSPADOWY WYCHODZĄC W DACH WŁAŚCIWY Z KOLUMNAMI NA STYL DWORKU

2. Z OKIEN MAŁYCH W POKOJACH NA JEDNO DUŻE W POKOJACH

3. POWIĘKSZYLIŚMY ŁAZIENKĘ NA 9 METRÓW KW PRZESUWAJĄC ŚCIANĘ W POKOJU OBOK ZMNIEJSZAJĄC GO JEDNOCZEŚNIE DO 12 MKW

4. Z TEGO POKOJU NAJWIĘKSZEGO (19MKW) ZROBILIŚMY 14 MKW WSTAWIAJĄC ŚCIANĘ RÓWNO Z KORYTARZEM A NA MIEJSCU KORYTARZA ZROBIMY SUPER FAJNĄ GARDEROBĘ

5. WSTAWIMY NA DACH OKIENKA PÓŁKOLISTE JAK W DAWNYCH DWORKACH W STYLU WEJŚCIA, DAJĄCE ŚWIATŁO NA STRYCH

6. PO BOKACH OKRĄGŁE OKIENKA DAJĄCE ŚWIATŁO NA STRYCH

7. NO I TEN DACH WZGLĘDEM NACHYLENIA

MOŻE KOMUŚ COŚ POMOŻEMY.

TRZYMAMY KCIUKI ZA WASZĄ BUDOWĘ. POZDRAWIAMY

Witam po przerwie :). Na budowie cały czas walczymy tylko w dzienniku się opuszczam :) Trzeba w końcu zrobić kilka zdjęć i pokazać postępy prac. Co do pytań to: 1) my w kuchni planujemy postawić jakiś stół a czy się nie będziemy łokciami trącać to się okaże ;) myślę że nie będzie źle 2) Faktycznie w najwyższym punkcie poddasza teraz mam coś koło 180 cm może ciut więcej bo z miarką nigdy dokładnie nie mierzyłem, kąta też nie mierzyłem bo nie mam takiego dużego kątomierza ;) miało być 30 stopni a ile się dekarzom udało zrobić to nie wiem, wydaje się że zrobili jak miało być :) 3) Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to faktycznie mamy go sporo i tam gdzie podłogówka tam będzie gres, natomiast w sypialniach standardowo panele.

Witam serdecznie :D

Oj długo szukaliśmy w necie zdjęć z realizacji a tu proszę, nie tylko zdjęcia ale i szczegółowa relacja, gratuluję zapału. Podglądamy sobie z mężem Pana zmagania z Wojtusiem, również budujemy ten domek.

My nie zmienialiśmy kąta nachylenia dachu, pozostaliśmy przy tym w projekcie z tym, że kształt dachu mamy nieco inny, a to dlatego, że kupiliśmy gotową kratownice, z rozbiórki, w doskonałym stanie, za śmieszne pieniądze, o wymiarach takich jak w projekcie. Duuuuużo zaoszczędziliśmy.

W ogóle dzięki temu, że mam zdolnego męża to mamy dużo zaoszczędzone, wszystko, poza takimi typowo koparkowo-dźwigowymi robotami, robi sam, no z niewielka pomocą mojego taty od czasu do czasu.

Ze zmian jakie wprowadziliśmy:

Musieliśmy okno z bocznej ściany przenieść na stronę z tarasem, żeby postawić dom 3 m od granicy działki(zdjęcie).

To pojedyncze okno przy tarasie zamieniliśmy na okno takie jak w sypialniach 90x140, żeby pod okno wcisnąć grzejnik,

Zamiast wc obok kuchni robimy spiżarnie,

W największej sypialni zrobiliśmy taką jakby wnękę, będzie tam mini garderoba,

(zdjęcie)

Zrezygnowaliśmy z drzwi do kuchni, będzie tylko ta ścianka wolnostojąca, nadproża ukryte są ponad sufitem.

Na razie nie przypominam sobie nic więcej w kwestii zmian. Tutaj można podejrzeć naszą budowe.

Na pewno będziemy tutaj regularnie zaglądać podziwiając postępy i oczywiście kibicujemy.

Pozdrawiamy :D

Ania i Mariusz