Gość rafał g. 02.11.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Prosze o opinie o systemie Dystrybucji Gorącego Powietrza. Czy można ogrzać cały dom(jako dodatkowe źródło ciepła)??? Czy to jest sensowna inwestycja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.11.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Witaj! Sa domy w ktorych grzeje sie tylko kominkiem. Osobiscie znam jeden. I maja tam bardzo cieplo. DGP maja grawitacyjne. Sam na dniach bede robil DGP u siebie. I (o ile nie zaszalejesz) to oszczednosc wydatkow na ogrzewanie odczujesz na pewno.Jednym slowem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 03.11.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Ogrzewam dom (120 m) kominkiem z rozprowadzeniem grawitacyjnym już drugi rok.Mam też ogrzewanie gazowe,ale praktycznie go nie używam.Sam kominek wystarczył mi nawet w największe mrozy.To działa,polecam.Poza tym koszt ogrzewania jest znacznie niższy niz np. gazem,ostatni sezon grzewczy (wrzesień-kwiecień) kosztował mnie ok.1200 zł,ale miałem drewno niewysezonowane.W tym roku będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 03.11.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 To mam od razu pytanie: Jak daleko macie ogrzewane pokoje? Chodzi mi o to, czy przylegają do komina, czy też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 03.11.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Moje pokoje są nad kominkiem,po obydwu stronach komina.Gorące powietrze z kratek dmucha jak z suszarki.Łazienka jest na poziomie kominka,odległość ok.4m,działa dobrze,ale powietrze idzie wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 03.11.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Którędy doprowadziłeś powietrze do łazienki? Z jakimś wentylatorem? I czy łazienka jest na parterze czy na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 04.11.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Powietrze doprowadziłem kanałem o przekroju prostokątnym (schowanym w ścianie),nie mam wentylatora.Wylot powietrza jest pod sufitem,wiec kanał idzie pod kątem a nie w poziomie.Łazienka jest na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 04.11.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 A jak jest z wyprowadzeniem kratek? Robicie pod sufitem, czy przy podłodze? Na logikę, jeśli dostarczane jest ciepłe powietrze, to chyba lepszy byłby wlot przy podłodze, i tak przecież pójdzie do góry. Jestem laikiem i dopiero bedę się wgryzał w ten temat, więc przepraszam za ewentualne pomyłki w rozumowaniu. W naszym przypadku będziemy mieli do rozprowadzenia DGP trzy pokoje i łazienka na dole i przynajmniej trzy pomieszczenia powyżej. Może się to okazać zbyt skomplikowane.Alice (dwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 04.11.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 ja podobnie jak alice, kominek na dole, rury pojda na pietro do gory do 3 pokoi i lazienki (jzeli mozna DPG do lazienki?), 2 pokoje wokol komina, lazienka ok. 3 m. od komina, trzeci pokoj najdalej-4metry. Czy grawitacyjne wystarczy?Na dole, ktory jest prawie caly otwarty nie bede rozprowadzac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 04.11.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Ja mam trzy pokoje na dole+otwarty salon+łazienka+1 pokój na górze, reszte na górze traktuje jako strych. rury lecą górą, wyprowadzenie w pokojach i łazience ok. 10-15cm nad podłogą. ze względu na duże odległości i krtki nad podłogą robię z wymuszonym obiegiem powietrza. Łacznie powierzchni będzie ok. 120-130m2, wkład 14kw, dystrybutor 400m3/h, powinno być ok, w każdym razie jestemdobrej myśli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 10.11.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Ja mam trzy pokoje na dole+otwarty salon+łazienka+1 pokój na górze, reszte na górze traktuje jako strych. rury lecą górą, wyprowadzenie w pokojach i łazience ok. 10-15cm nad podłogą. ze względu na duże odległości i krtki nad podłogą robię z wymuszonym obiegiem powietrza. Łacznie powierzchni będzie ok. 120-130m2, wkład 14kw, dystrybutor 400m3/h, powinno być ok, w każdym razie jestemdobrej myśli. Pozdrawiam. Witam możesz przesłąć rozwiązanie - rysunek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 10.11.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 U mnie montaż kominka od środy ale kanały mam już rozprowadzone. Dom drewniany pow. 110m2 na dole kuchnia, pokój, łazienka i salon, na poddaszu 3 pokoje i łazienka. Wyloty ciepłego powietrza do wszystkich pomieszczeń wychodzą na poddaszu. Do pomieszczeń na dole rozprowadzone są po podłodze na poddaszu a kratki dolnych pomieszczeń są w suficie. Komplikuje się to trochę, bo np w łazience na poddaszu są 3 przewody /do łazienki na parterze, małego pokoju i łazienki na poddaszu/ i trzeba trochę kombinować z układaniem instalacji wod. kan. ale jest to do przeskoczenia. Rozprowadzenie generalnie jest grawitacyjne wspmagane małą turbinką, żeby po rozpaleniu "ruszyć" szybciej ciepłe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 10.11.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Ogrzewam pierwszy sezon . Parter rozprowadziłem na hol + wyjścia z czopucha nad kominkiem . Piętro ogrzewane jest przy pomocy turbiny i rozdzielaczy . UWAGA ! Przed zamontowaniem turbiny i parter i piętro ogrzewało się równomiernie . Po założeniu turbiny kratki na parterze zamiast wydmuchiwać ciepłe powietrze zaciągaja powietrze. Fachowcy twierdzą że turbina ( 400m3/h) wytwarza za duże podciśnienie w komorze nad wkładem . To dziwne bo mam doprowadzenie powietrza z zewnatrz -Fi 150 pod wkład ( zgodnie z zaleceniami producenta kominka ). Podobno jedynym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest podzielenie komory nad wkładem-tak żebykażde wyjście miało osobną komorę - ale jest po ptokach bo kominek jestjuż na gotowo wykończony. Najlepsze jest to że sprzedawca wmawiał mi że potrzebuję turbiny o mocy 600 lub 800m3/h. Myślę że wciągało by mi gazety do kratek wylotowych na parterze.Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.11.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Witam.Może masz żle umieszczony wlot gorącego powietrza względem kratek w czopuchu?A to da się czasami naprawić nawet w już postawionym kominku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.11.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Jakich przewodów uzuwacie (producent, materiał, przekrój)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 11.11.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Do wszystkich pomieszczeń z rozdzielacza za turbiną doprowadzałem fi 125. Stosowałem rury aluflex - to takie gdzie z metrówke rozciągasz na 3m. Potem owijałem to wełną - ok 5cm. Co ciekawe zastosowałem tylko do jednego pomieszczenia orginalnie izolowana rurę ( 4 razy droższa )i właśnie to odgałęzienie najgorzej grzeje . Powód - niema możliwości tak dokładnie rozciągnąć tej rury jak tej bez izolacji, jak mocniej złapiesz to rozrywasz zewnętrzną powłokę . A słabe rozciągnięcie powoduje że wewnętrzny płaszcz jest pogarbiony - czyli są opory powietrza i z tąd słabszy nadmuch . Sprawdzone organoleptycznie - polecam gołe rury - tylko ta praca z izolowaniem - nic ciekawego , ale kosztem lepszego przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.11.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 u mnie od srody zaczynaja robic rozprowadzenie: dom 150 m, parterowka, wszystkie ruru na nieuzytkowym poddaszy, wyloty z sufitu, ogolnie do 10 pomieszczen, turbina 600, raditor itp.... powiem jak bedzie grzał dopiero koło 19 listopada....ale i tak bede narazie tylko podgrzewac....nie mieszkam jeszcze w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 12.11.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Po założeniu turbiny kratki na parterze zamiast wydmuchiwać ciepłe powietrze zaciągaja powietrze. Dokładnie to samo jest u mnie, co powoduje że największy i najważniejszy pokój wcale nie jest taki zimny. Może masz żle umieszczony wlot gorącego powietrza względem kratek w czopuchu? A to da się czasami naprawić nawet w już postawionym kominku. U mnie wloty gorącego powietrza (2) zdaje się że są umieszczone na wysokości kratek - a w takim układzie powinny być wyżej czy niżej - a jeśli tak to w jakiej najlepszej odległości. A tak na marginesie - czy ktoś ma efekt "czarnienia" drzewa ? czasami w zależności od ciśnienia (chyba) drzewo zamiast się palić zamienia się w węgiel drzewny i niestety wcale nie wydziela tak dużo ciepła. Może ktoś ma podobnie, albo co jest tego przyczyną ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 12.11.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 To znów ja w zdaniu "Dokładnie to samo jest u mnie, co powoduje że największy i najważniejszy pokój wcale nie jest taki zimny" chodziło mi o to że pokój wcale nie jest taki ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.11.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Witam.Kratki powinny być wyżej od przewodów pobierających gorące powietrze.Wtedy przewody te nie powinny zaciągać powietrza z pomieszczenia.Chociaż nie zawsze jest to regułą. Dużo zależy tu od konstrukcji wnętrza czopucha kominka.Co do "czernienia drewna" - wkłady zachowują się prawie identycznie jak piece do wypalania węgla drzewnego i także piece na drewno spalające dodatkowo "holzgas". Drewno w procesie pyrolizy (rozpadu) wydziela olbrzymią ilość terpenów i garbników (m.in.), które w postaci lotnej są jak najbardziej palne, trzeba tylko dostarczyć im odpowiedną ilość katalizatora - czyli tlenu. I tu okazują swą wyższość wkłady z wszelkimi systemami dopalania spalin, dostarczające tlen w górną część wkładu i powodujące ich (spalin) dopalenie. We wkładach bez tego "ustrojstwa" gazy te ulatują w komin dodatkowo go zanieczyszczając. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts