Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system DGP

Gość rafał g.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewam dom (120 m) kominkiem z rozprowadzeniem grawitacyjnym już drugi rok.Mam też ogrzewanie gazowe,ale praktycznie go nie używam.Sam kominek wystarczył mi nawet w największe mrozy.To działa,polecam.Poza tym koszt ogrzewania jest znacznie niższy niz np. gazem,ostatni sezon grzewczy (wrzesień-kwiecień) kosztował mnie ok.1200 zł,ale miałem drewno niewysezonowane.W tym roku będzie taniej.

A jak jest z wyprowadzeniem kratek? Robicie pod sufitem, czy przy podłodze? Na logikę, jeśli dostarczane jest ciepłe powietrze, to chyba lepszy byłby wlot przy podłodze, i tak przecież pójdzie do góry. Jestem laikiem i dopiero bedę się wgryzał w ten temat, więc przepraszam za ewentualne pomyłki w rozumowaniu.

W naszym przypadku będziemy mieli do rozprowadzenia DGP trzy pokoje i łazienka na dole i przynajmniej trzy pomieszczenia powyżej. Może się to okazać zbyt skomplikowane.

Alice (dwa)

Ja mam trzy pokoje na dole+otwarty salon+łazienka+1 pokój na górze, reszte na górze traktuje jako strych. rury lecą górą, wyprowadzenie w pokojach i łazience ok. 10-15cm nad podłogą. ze względu na duże odległości i krtki nad podłogą robię z wymuszonym obiegiem powietrza. Łacznie powierzchni będzie ok. 120-130m2, wkład 14kw, dystrybutor 400m3/h, powinno być ok, w każdym razie jestemdobrej myśli. Pozdrawiam.

Ja mam trzy pokoje na dole+otwarty salon+łazienka+1 pokój na górze, reszte na górze traktuje jako strych. rury lecą górą, wyprowadzenie w pokojach i łazience ok. 10-15cm nad podłogą. ze względu na duże odległości i krtki nad podłogą robię z wymuszonym obiegiem powietrza. Łacznie powierzchni będzie ok. 120-130m2, wkład 14kw, dystrybutor 400m3/h, powinno być ok, w każdym razie jestemdobrej myśli. Pozdrawiam.

Witam możesz przesłąć rozwiązanie - rysunek :)?

U mnie montaż kominka od środy ale kanały mam już rozprowadzone. Dom drewniany pow. 110m2 na dole kuchnia, pokój, łazienka i salon, na poddaszu 3 pokoje i łazienka. Wyloty ciepłego powietrza do wszystkich pomieszczeń wychodzą na poddaszu. Do pomieszczeń na dole rozprowadzone są po podłodze na poddaszu a kratki dolnych pomieszczeń są w suficie. Komplikuje się to trochę, bo np w łazience na poddaszu są 3 przewody /do łazienki na parterze, małego pokoju i łazienki na poddaszu/ i trzeba trochę kombinować z układaniem instalacji wod. kan. ale jest to do przeskoczenia. Rozprowadzenie generalnie jest grawitacyjne wspmagane małą turbinką, żeby po rozpaleniu "ruszyć" szybciej ciepłe powietrze.

Ogrzewam pierwszy sezon . Parter rozprowadziłem na hol + wyjścia z czopucha nad kominkiem . Piętro ogrzewane jest przy pomocy turbiny i rozdzielaczy . UWAGA ! Przed zamontowaniem turbiny i parter i piętro ogrzewało się równomiernie . Po założeniu turbiny kratki na parterze zamiast wydmuchiwać ciepłe powietrze zaciągaja powietrze. Fachowcy twierdzą że turbina ( 400m3/h) wytwarza za duże podciśnienie w komorze nad wkładem . To dziwne bo mam doprowadzenie powietrza z zewnatrz -Fi 150 pod wkład ( zgodnie z zaleceniami producenta kominka ). Podobno jedynym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest podzielenie komory nad wkładem-tak żeby

każde wyjście miało osobną komorę - ale jest po ptokach bo kominek jest

już na gotowo wykończony. Najlepsze jest to że sprzedawca wmawiał mi że potrzebuję turbiny o mocy 600 lub 800m3/h. Myślę że wciągało by mi gazety do kratek wylotowych na parterze.

Pozdrawiam .

Do wszystkich pomieszczeń z rozdzielacza za turbiną doprowadzałem fi 125. Stosowałem rury aluflex - to takie gdzie z metrówke rozciągasz na 3m. Potem owijałem to wełną - ok 5cm. Co ciekawe zastosowałem tylko do jednego pomieszczenia orginalnie izolowana rurę ( 4 razy droższa )i właśnie to odgałęzienie najgorzej grzeje . Powód - niema możliwości tak dokładnie rozciągnąć tej rury jak tej bez izolacji, jak mocniej złapiesz to rozrywasz zewnętrzną powłokę . A słabe rozciągnięcie powoduje że wewnętrzny płaszcz jest pogarbiony - czyli są opory powietrza i z tąd słabszy nadmuch . Sprawdzone organoleptycznie - polecam gołe rury - tylko ta praca z izolowaniem - nic ciekawego , ale kosztem lepszego przepływu powietrza.

u mnie od srody zaczynaja robic rozprowadzenie: dom 150 m, parterowka, wszystkie ruru na nieuzytkowym poddaszy, wyloty z sufitu, ogolnie do 10 pomieszczen, turbina 600, raditor itp....

powiem jak bedzie grzał dopiero koło 19 listopada....ale i tak bede narazie tylko podgrzewac....nie mieszkam jeszcze w domku

Po założeniu turbiny kratki na parterze zamiast wydmuchiwać ciepłe powietrze zaciągaja powietrze.

Dokładnie to samo jest u mnie, co powoduje że największy i najważniejszy pokój wcale nie jest taki zimny.

Może masz żle umieszczony wlot gorącego powietrza względem kratek w czopuchu?

A to da się czasami naprawić nawet w już postawionym kominku.

U mnie wloty gorącego powietrza (2) zdaje się że są umieszczone na wysokości kratek - a w takim układzie powinny być wyżej czy niżej - a jeśli tak to w jakiej najlepszej odległości.

A tak na marginesie - czy ktoś ma efekt "czarnienia" drzewa ?

czasami w zależności od ciśnienia (chyba) drzewo zamiast się palić zamienia się w węgiel drzewny i niestety wcale nie wydziela tak dużo ciepła. Może ktoś ma podobnie, albo co jest tego przyczyną ?

pozdrawiam

Witam.

Kratki powinny być wyżej od przewodów pobierających gorące powietrze.

Wtedy przewody te nie powinny zaciągać powietrza z pomieszczenia.

Chociaż nie zawsze jest to regułą. Dużo zależy tu od konstrukcji wnętrza czopucha kominka.

Co do "czernienia drewna" - wkłady zachowują się prawie identycznie jak piece do wypalania węgla drzewnego i także piece na drewno spalające dodatkowo "holzgas". Drewno w procesie pyrolizy (rozpadu) wydziela olbrzymią ilość terpenów i garbników (m.in.), które w postaci lotnej są jak najbardziej palne, trzeba tylko dostarczyć im odpowiedną ilość katalizatora - czyli tlenu. I tu okazują swą wyższość wkłady z wszelkimi systemami dopalania spalin, dostarczające tlen w górną część wkładu i powodujące ich (spalin) dopalenie. We wkładach bez tego "ustrojstwa" gazy te ulatują w komin dodatkowo go zanieczyszczając.

Pozdrawiam.