Teska 12.11.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Forest w moim wkładzie to mam takowe ustyrojstwo co dopala drewno. mam zapytane co to sa rury izofoniczne - widzialam je sa wydaje sie ok...aha i wziełam srenice 150 mm ( rozprowadzeni do 10 pomieszczen...co sadzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.11.2003 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Masz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.11.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Forest - ja mam jotula - dostarczenie powietrza bezpośrednio do komory spalania właśnie od góry. Czy to jest ten system dopalania spalin? Jak pozamykam dopływy powietrza pali się właśnie nie drewno ale płomień powstaje kilka(naście) centymetrów nad drewnem - wygląda to tak, jakby drewno wydzielało gaz, który później się zapala. Wygląda ładnie i jest bardzo efektywne - daje dużo ciepła i długo się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.11.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Planuję budowę domu 167m2 pow.użytkowej .Chcę kupić wkład powiedzmy Tarnawa 18kW.Dom piętrowy.Salon 40m2+otwarta kuchnia+hall ,w sumie ok.65m2 pomieszczenie,w którym będzie kominek.Czy jest sens ciągnąć DGP na górę,czy tylko do pokoju,wc na dole.Ile ogrzeje taki kominek.Oczywiście oprócz tego kocioł kondensacyjny gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 08.12.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Witam.Podzielcie się swoimi uwagami z użytkowania kominka z DGP. Z chęcią posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Dołącze się do zadawania pytań.Buduję dom o pow. użytkowej 210m2 z użytkowym poddaszem.Dół jest praktycznie otwarty a na górze trzy sypialnie , dwie łazienki,garderoba i pralnia. Czy można to ogrzać wyłącznie kominkiem z DGP? Proszę o wasze dywagacje. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Potwierdzam że DGP można tanio i dobrze ogrzać dom ( 136m2).Nowe doświadczenie - co 4 dni trzeba dopuścić do całkowitego wygaszenia w celu usunięcia popiołu. Mam Jotula bez popielnika.I jeszcze jedno - wiaderko na popiół nie może być plastikowe - stopiło mi się po 10 minutach , a dałbym sobie glowę odciąć że popiół był zimny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 08.12.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Wiem, że to już było wałkowane x razy , ale chyba nikt do końca nie odpowiedział. Czy ktoś zrobił rozprowadzenie na poddasze (piętro) tak, że kratki wylotowe są tam tuż nad podłogą? Wydaje się to logiczniejsze, ale z jakiegoś powodu mało kto tak robi. A jeżeli tak, to którędy zostały poprowadzone rury? W wylewkach? Pod sufitem na parterze, obłożone g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.12.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Witam.Zdarzyło mi się coś takiego robić dwukrotnie. Za każdym razem rozprowadzenie było grawitacyjne (akurat taki układ mieszkań), a do zamaskowania centralki i rozdzielnic z przewodami wykorzystywałem...szafy suwane umiejscowione na piętrze - a raczej ich dolne części (jekieś 30 cm).W obydwu przypadkach kominek jest jedynym źródłem ciepła w tych domach.Jedynym problemem w takim przypadku jest właśnie znalezienie miejsca na przewody DGP. Najlepiej robi się to w sufitach podwieszanych lub w stropach, ale żeby to uczynić należy pomyśleć o tym już na etapie projektu domu - a to niestety rzadkość wśród inwestorów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 09.12.2003 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Witam. Zdarzyło mi się coś takiego robić dwukrotnie. Za każdym razem rozprowadzenie było grawitacyjne (akurat taki układ mieszkań), a do zamaskowania centralki i rozdzielnic z przewodami wykorzystywałem...szafy suwane umiejscowione na piętrze - a raczej ich dolne części (jekieś 30 cm). W obydwu przypadkach kominek jest jedynym źródłem ciepła w tych domach. Jedynym problemem w takim przypadku jest właśnie znalezienie miejsca na przewody DGP. Najlepiej robi się to w sufitach podwieszanych lub w stropach, ale żeby to uczynić należy pomyśleć o tym już na etapie projektu domu - a to niestety rzadkość wśród inwestorów. Pozdrawiam. Witam Właśnie mam etap projektu i chciałabym to zrobić teraz o czym nie powinnam zapomnieć. Domek mój jest piętrowy i również myślałam o podwieszanym suficie i kratkach przy podłodze. Co powinnam wiedzieć, aby wszystko było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.12.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Forest, jeśli pozwolisz, jeszcze jedno pytanie dot. DGP. Pisałeś, że najlepiej puścić kanały pod sufitem. A czy można je poprowadzić w wylewce na piętrze? Zastanawiam się, czy mimo izolacji termicznej z wełny nie będzie mi się coś robić z podłogą pod którą idzie kanał, szczególnie jeśli dałbym na wierzch deski albo korek. Niestety należę do tych inwestorów, co nie pomyśleli o DGP na etapie projektu. Komin od kominka jest umieszczony centralnie, przy klatce schodowej. Na dole na pewno ładnie ogrzeje mi otwartą przestrzeń (salon i jadalnia) bez wielkich kombinacji z DGP, ale na górze chciałbym przejść jakoś z hallu (w którym stoi komin) do kilku pomieszczeń. Hall jest wysoki i nie da się zamknąć go podwieszanym sufitem, bo w połaci dachu są okna doświetlające. Pozostaje ciągnąć DGP po podłodze na górze, albo po stropie na dole w salonie i zasłonić sufitem z g-k. Zastanawiam się też, czy jak dam rury pod stropem, nie będę miał bardzo szybko ciemnych pasów od osadzającego się kurzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.12.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Witam.Gosiu - najprościej będzie wybrać się z projektem domu do dobrej firmy kominkowej, usiąść i wyłuszczyć jakie masz wymagania co do kominka i DGP. Po konfrontacji z tym co da się zrobić w Twoim domu (da się zrobić wszystko - często tylko jest to kwestia rozstrzygnięć ekonomicznych) będziesz miała gotowy projekt instalacji DGP. Możesz sobie takich "wycieczek" zrobić kilka, do kilku firm i wybrać najodpowiedniejsze rozwiązanie wg Ciebie. Warto zainwestować na samym początku trochę czasu i być może pieniążków zeby potem mieć wszystko ok.Co do kanałów w wylewce to jak najbardziej można takie rzeczy wykonywać, trzeba tylko uwzględnić większą jej grubość.Kanały dostępne w handlu mają wysokość 5 cm (większe też są), do tego należy dodać po 3 cm izolacji z wełny ekranowanej (płyty lub lamelowa) i mamy już grubośc rzędu 11 cm. Oczywiście na kanałach krata zbrojeniowa i odpowiednia grubość wylewki. Ważne jest tu skorelowanie wytrzymałości istniejącego stropu i planowanej grubości wylewki.Jeżeli strop nie będzie w stanie wytrzymać ciężaru to też jest wyjście.Można kanałami wkuć się w ściany i poprowadzić nimi DGP przy samej podłodze. Oczywiście warunkiem jest ich odpowiednia grubość.Rozwiązań jest dużo. Można np. zamiast wylewek na istniejącym już stropie wykonać legarowanie podłogi i rozprowadzenie wykonać pod lekką podłogą o konstrukcji drewnianej.Dobrze zaizolowane przewody 3 cm izolacją nie mają być prawa na zewnątrz w jakikolwiek sposób gorące. Żeby to uzyskać należy zwrócić szczególną uwagę na wszelkie rozgałęzienia, trójniki, redukcje, itp. miejsca całej instalacji, bo to są jej punkty newralgiczne, na których najtrudniej wykonać szczelne połączenia materiału izolującego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 10.12.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Dzięki, Forest za szczegółową informację. Uspokoiłeś mnie w sprawie gorących kanałów. Te przewody 5 cm, o których wspominasz, to są takie aluminiowe, o przekroju kołowym (spiro, czy coś w tym stylu), czy jakieś prostokątne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.12.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam.Są przewody izolowane o przekroju kołowym (śr. 102, 127, 152 + oczywiście grubość izolacji) i nieizolowane - z blachy ocynkowanej o przekrojach prostokątnych (5x15; 5x20 i 9x20 cm).Zarówno do jednych jak i do drugich są oczywiście dostępne w szerokim asortymencie wszelkiego rodzaju złączki, trójniki, przepustnice, rozdzielacze, itp., gwarantujące wykonanie choćby najbardziej skomplikowanego i "pokręconego" rozprowadzenia powietrza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 28.01.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witaj Forescie-Naturo, Mam już wykonany kominek, na dystrubutorze są 4 wyjścia i wszystkie są już zajęte, czytając wasze wątki przyszło mi do głowy aby jeszcze doprowadzić ciepłe powietrze do jednego pomieszczenia, w którym też by się przydało trochę ciepełka. Do tego pomieszczenia przez ścianę jest do kominka około 2m, myślę o umieszczeniu kanału w obudowie GK pod sufitem. Nie mam turbiny, instalacja działa grawitacyjnie. A teraz pytania: 1. aby nawiew był skuteczny muszę rozebrać czopuch, dołożyć trójnik fi 100 z blachy i założyć na to tę drugą rurę alu spiro - tak ? samo umiesczenie końca rury w czopuchu nie będzie chyba poprawne ? 2. odcinek poziomy 2 m bez turbiny to nie jest za dużo ?, było w Muratorze, że 2 mb to max, a tutaj wyżej piszecie o 4 metrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 28.01.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 A propos turbiny. Kupiłem turbinę 600m3/h i aby uniknąć takiego efektu, że wkład nie nadąża z ogrzaniem powietrza w kapie kominka dokupiłem regulator obrotów silnika. Mam nadzieję, że będzie chulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 28.01.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witam! rublow napisał Wiem, że to już było wałkowane x razy , ale chyba nikt do końca nie odpowiedział. Czy ktoś zrobił rozprowadzenie na poddasze (piętro) tak, że kratki wylotowe są tam tuż nad podłogą? Wydaje się to logiczniejsze, ale z jakiegoś powodu mało kto tak robi. Proszę zobacz http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=183711&highlight=#183711 Możesz też przejrzeć http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19184&highlight= Na pewno zaineresuje piszących tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=214369&highlight=#214369 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witam.Artur - jak najbardziej, tyle że po wyjściu spiro z czopucha raczej dalej trzeba "posiłkować" się przewodem izolowanym.Pozdrawiam.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 To "jak najbardziej" odnosiło się do trójnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 29.01.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 czy spotykasz sie z rozprowadzeniem ciepla w dol? bede mial kominek na poddaszu i zastanawiam sie nad taka mozliwoscia. dokladnie chodzi o 2 pomieszczenia po 2 stronach komina do ktorego podlaczony jest kominek. czyli nie bedzie nic w poziomie. jak oceniasz taki pomysl? co jest potrzebne do jego wykonania? turbina? czy mozesz polecic producenta? turbiny nie chce instalowac pod sufitem w pomieszczeniach nizej. wolalbym w obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts