Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ubezpieczenie PZU Dom+ obejmuje upadek drzewa na dom ??

revalidon

Recommended Posts

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, może ktoś się orientuje... Obok domu mam kilka drzew, które przy jakimś silniejszym wietrze mogłyby się obalić na dom... Nie za bardzo mam je jak wyciąć, zawsze jednak pocieszałem się, że przecież mam ubezpieczenie... Jest to Dom Plus w PZU... Ostatnio w rocznicę polisy otrzymałem OWU, zajrzałem tam i zdębiałem... Według OWU ubezpieczenie nie obejmuje upadku drzewa na dom, choć włąśnie nie jestem tego pewien... Zgodnie z OWU zakres ubezpieczenia jest następujący...

" PZU SA odpowiada za szkody powstałe w nastepstwie:

1. Zdarzeń losowych: ognia, piorunu, eksplozji, upadku statku powietrznego, dymu i sadzy, powodzi, śniegu, gradu, huraganu, zalania, osuwania się ziemi, zapadania się ziemi, lawiny, uderzenia pojazdu, trzęsienia ziemi, huku ponaddźwiękowego;

2. Przepięcia;

3. Dewastacji;

4. Akcji ratowniczej prowadzonej w związku ze zdarzeniami objetymi ochroną ubezpieczeniową."

I tu moje pytania...

1. Czy upadek drzewa na dom wskutek huraganu jest objęty ubezpieczeniem..?

2. Czy jeśli będzie to orkan lub słabszy wiatr, a nie huragan, to czy PZU odpowie za szkody wyrządzone wskutek orkanu lub słabszego wiatru..? Czy PZU konsultuje siłe wiatru w IMGW i odmawia odszkodowania jeśli był to "tylko" orkan..?

3. Czy w świetle powyzszego zapisu ubezpieczenie może obejmować inne zdarzenia losowe wyżej nie wymienione np. właśnie upadek drzewa, implozję, upadek bryły lodu z toalety samolotu, itp.

Próbowałem dowiedzieć się tego w PZU niestety nikt tam nie potrafi wiążąco odpowiedzieć... Może ktos ma jakieś doświadczenia w tych kwestiach..??

Ja muszę przyznać, że jestem sceptyczny, zapisy OWU są ogólnikowe i wprowadzające w błąd naiwnych... Np. ww. zalanie obejmuje tylko zalanie wskutek deszczu, nie obejmuje zaś np. zalania wskutek pęknięcia rury... Podejrzewam, że tak samo jest w przypadku innych zapisów... A może się mylę..?

1. Czy upadek drzewa na dom wskutek huraganu jest objęty ubezpieczeniem..?

Za Wiki: Huragan jest nazwą stosowaną dla zjawisk występujących nad akwenami Oceanu Atlantyckiego,

A Ty chyba nie mieszkasz w tamtej okolicy. Więc nie podepniesz :D

Bardziej pasowałby dla nas okan: "Orkan" oznacza "cyklon tropikalny formujący się w pewnych rejonach Oceanu Indyjskiego"[1] choć w mowie potocznej używany jest także jako synonim silnej i bardzo gwałtownej burzy

I to w znaczeniu potocznym

No ale wyrocznią będzie i tak PZU

Obok domu mam kilka drzew, które przy jakimś silniejszym wietrze mogłyby się obalić na dom... Nie za bardzo mam je jak wyciąć, zawsze jednak pocieszałem się, że przecież mam ubezpieczenie
Ubezpieczenie ubezpieczeniem, ale pamiętaj, że nawet jak w razie czego PZU uzna tą szkodę za objętą ubezpieczeniem, to przez pewien czas będziesz żył bez dachu. Ja bym sobie chyba chciał tego oszczędzić i wcześniej zajął się drzewkami.