Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do osób mających DGP-kto i jak instaluje..?

Monika.Sz-a

Recommended Posts

witam.

pytanie jak w temacie- jesli się powtarzam, to przepraszam, ale na forum znalazłąm tylko dyskucje czy warto itp..

a ja sie chciałam dowiedzieć, czy system DGP- czyli rury w ścianie, jak to sobie łopatologicznie tłumaczę- to kładzie na etapie wznoszenia ścian murarz, czy może do rozmieszczenia tych rur zatrudnia sie jakąs oddzielną, specjalistyczną ekipę.. a jesli tak to w którym momencie..? mam projekt DGP, ale nie wiem jak się do tego zabrac- zlecac majstrowi, czy szukać ekipy..?

jak to sie robi??

a jesli murarz nigdy czegoś takiego nie robił- jeszcze się nie dowiadywałam, to czy jest duże ryzyko, że coś zrobi nieprawidłowo, czy to raczej instalacja łatwa w wykonaniu?

proszę się nie śmiać jeśli pytanie jest mocno naiwne- staram się sobie radzić jak umiem.. :D

no właśnie nic nie wiem- kompletna zieleń w tym temacie..

sądziłam, że to sie prowadzi wewnątrz ścian.. jednak jak rozumiem- rurki musza iść przy podłodze na zewnątrz ścian,obudowane i zakończone kratkami??

bo ja wolałabym opcje rur wewnątrz ścian i na końcu kratka.. jeśli jest taka możliwośc..? a jesli tak da się zrobić, to czy nie lepiej, żeby murarz to od razu zamontował , niż ktos później musiał kuć ściany..

w opisie, który dostałam razem z projektem jest informacja, ze wentylator i system znajduje sie w najwyzszej, nieużytkowej części poddasza.. więc rozumiem, że rury idą z kominka z partetu aż na poddasze- strych, i pod sufitem jest kratka.. ale skoro to konstrukcja idąca poprzez parter aż pod dach- to czy nie powinno to byc wykonane w trakcie budowy domu..?

a może to jest tak jak z hydraulikiem- że rozprowadza rury w juz gotowych ścianach?

żle rozumiem? na forum nic nie znalazłam odnośnie techniki montarzu.. poczukam jeszcze w artykułach muratora

hejhej..wreszcie chyba dotarło.. w kominie idzie rura od DGP aż pod dach, a tam pod dachem, ale nad sufitem- więc niewidoczne w pokoju biegną sobie rurki, a jedyne co w pokoju widać, to kratki pod sufitem.. czyli te rurki nie biegna w ścianach, tylko między sufitem a dachem- w strychu, więc kucia ścian nie ma..tak? bo obawiałam sie, że jesli nie poprowadzę w ścianach na etapie murowania, to będą szły na zewnątrz ścian w jakiejś obudowie, widocznej w pokoju..

a dlaczego nie zrobie całej instalacji od razu..? kwestia ceny, technologii..? skoro elektryke, hydraulikę robi się całą, to co...dgp na raty..? czy masz na mysli, że pomieszkam, finansowo odpocznę..itp

ile mnie jeszcze czeka przegryzania się przez takie zakamarki budowy ehhh..

sama sobie zaczynam odpowiadać na pytanie..

znalazłam taki artykuł z rysunkiem rozjaśniającym mi sprawe..

http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/dla-jakiego-domu-ogrzewanie-kominkowe_,6389_4229.htm

ale skoro rura ma iśc od komika pod dach, a dalej na strychu rozgałęziać się do pokoi, to jak mogę nieod razu zrobić wszytsko.. przecież rury trzeba poprowadzić na strychu, przed położeniem płyt g-k na poddaszu.. jak wspomniałąm chcę uniknąc rur na zewnątrz ścian obudowanych w jakiś sposób. wole żeby były schowane w środku- a na podstawie rysunku robi się to na strychu.. więc jak mogę nie zrobić od razurozprowadzenia rur, przed wykończeniem poddasza..?

oczywiście nie od razu musze kupic kominek i uruchomic, ale chyba jesli chcę uniknąc rur obudowanych, to nie mam wyjścia i trzeba robić przed wykańczaniem poddasza..?

elementy dgp sa "zbyt delikatne" by wykonywac ich montaz na etapie prac ciezkich - wznoszenia morow, wiezby, itp.

mozna je spokojnie wykonac juz po zamknieciu stanu surowego i przed albo po wykonaniu izolacji wewnetrznych poddsza. majac juz plan jak i gdzie prowadzic instalacje to, w czasie wykonywania stropow przygotowac otwory przelotowe (wlozyc styropian lub obszalowac - to juz zleznie od rodzaju typu stropow).