monikaa13 16.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mam na dole cztery okna. Jedno w kuchni więc nie podlega dyskusji. Jedno w jadalni i dwa w salonie - wszystkie trzy mają wymiary 180x150 i są na wysokości 90cm od podłogi. Czy to nie za wysoko? Salon i jadalnia mają ok. 2,95 wysokości. Okno w jadalni w sumie mogłoby ujść, bo i tak stól będzie wysoki ale co z salonem? Dodam, że dodatkowo będą dwa wyjścia balkonowe. I druga sprawa. Na jakiej wysokości dać okna dachowe? Ścianka kolankowa będzie miała wysokość ok. 1,1 W oryginalnym projekcie miała 1,4 i okna były oparte o ściankę kolankową. Czy teraz też oprzeć je o ściankę czy będzie za nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 16.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mam na dole cztery okna. Jedno w kuchni więc nie podlega dyskusji. Jedno w jadalni i dwa w salonie - wszystkie trzy mają wymiary 180x150 i są na wysokości 90cm od podłogi. Czy to nie za wysoko? Salon i jadalnia mają ok. 2,95 wysokości. Okno w jadalni w sumie mogłoby ujść, bo i tak stól będzie wysoki ale co z salonem? Dodam, że dodatkowo będą dwa wyjścia balkonowe. Też miałam taki dylemat, gdyż w projekcie miałam na wys. 100cm. Zrobilismy 90cm i jest ok. Mamy okna 210x150 i identyczną wysokość salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 16.02.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dzięki bardzo. Czy siedząc na kanapie nie wydaje ci się, że okno jest bardzo wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 16.02.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dzięki bardzo. Czy siedząc na kanapie nie wydaje ci się, że okno jest bardzo wysoko? Jeszcze nie siedzę na kanapie. Kończymy stan surowy zamknięty. Pamiętaj, że dochodzi jeszcze posadzka ok 20cm. Wszystko jeszcze zależy jakiego jesteście wzrostu. My niscy nie jesteśmy Po za tym w blokach jest stanartowo 85 cm więc mieliśmy porównanie. W dodatku jeśli chciałabyś niżej to wtedy okno musiało by mieć nie 150 wys tylko więcej, przy tej wysokości pomieszczenia. Tak zrobiłam w projekcie były okna 210x140 wys 100. Zrobiliśmy 210x150 wys 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 16.02.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedź. Właśnie mieszkamy w bloku i też mamy wysokość okien na 85cm no i jak siedzę na fotelu to mam na wprost oczu parapet - średnio mi się to podoba. Posadzka nie dojdzie, bo to już wymiary z posadzką Z drugiej strony czy akurat jest sens dawać niżej okno od strony ulicy, może tam lepiej jakby było wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 16.02.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 My mamy okno 80cm (ale wychodzi na tył domu) od podłogi. Miało być 90cm ale zona przeczytała gdzies w muratorze że w salonie zaleca sie posadowic okno niżej, właśnie z tego względu żeby nie mieć parapetu na wysokości oczu. Jak to sie w praktyce sprawdza niestety jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 16.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 I druga sprawa. Na jakiej wysokości dać okna dachowe? Ścianka kolankowa będzie miała wysokość ok. 1,1 W oryginalnym projekcie miała 1,4 i okna były oparte o ściankę kolankową. Czy teraz też oprzeć je o ściankę czy będzie za nisko? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Witam.Decydując się na wysokość osadzenia okna, weź pod uwagę kąt nachylenia dachu,wymiary okna,czy planujesz wolny dostęp,czy pod oknem będzie coś stać... .Powinno się wygodnie otwierać,a jeśli jego funkcją,oprócz doświetlenia,ma być podziwianie widoków,powinnaś dopasować do wzrostu domowników tzn. wys. wzroku w 3/4 wysokości okna(ogólne porady odnoszą się do uśrednionego wzrostu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 16.02.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 I druga sprawa. Na jakiej wysokości dać okna dachowe? Ścianka kolankowa będzie miała wysokość ok. 1,1 W oryginalnym projekcie miała 1,4 i okna były oparte o ściankę kolankową. Czy teraz też oprzeć je o ściankę czy będzie za nisko? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Witam.Decydując się na wysokość osadzenia okna, weź pod uwagę kąt nachylenia dachu,wymiary okna,czy planujesz wolny dostęp,czy pod oknem będzie coś stać... .Powinno się wygodnie otwierać,a jeśli jego funkcją,oprócz doświetlenia,ma być podziwianie widoków,powinnaś dopasować do wzrostu domowników tzn. wys. wzroku w 3/4 wysokości okna(ogólne porady odnoszą się do uśrednionego wzrostu Wczoraj przerabiałam również kwestię okien połaciowych. Mamy wysoką ścianą kolankową i też chciałam aby było jak najbliżej ściany kolankowej. Okazuje się (tak mi powiedział majster) że dół okna najlepiej zamontować tam gdzie wypada łata, aby nie ciąć później w tym miejscu dachówek. Pech chciał, że łata jest ok 20-30 cm nad murlatą i wychodzi wyyyyyyysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 16.02.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 U mnie okna na parterze będą na wysokości 85cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 ja mam (będę miał - na razie nie mam posadzek ) w kuchni i łazience okna na wys. 90cm od gotowej podłogi, w pokoju na parterze 80cm, a w salonie w wykuszu trzy na 60cm, jedno na 90cm (to żeby z zewnątrz grało z jednym kuchennym, zebu na tej samej ścianie ta sama wysokość okien była) i tarasowe 270x230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 16.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 A ja się cieszę,że przynajmniej ten problem mnie ominął,bo wszystkie moje okna na parterze są o wym. 180/250 i 280/250 i zaczynać się będą od posadzki,a na poddaszu ściany szczytowe będą całe przeszklone w najwyższym punkcie sięgające do 4m.Tylko kto to będzie mył.. Problem z utrzymaniem dużego ogrodu mam rozwiązany-przystojny ogrodnik( na pół etatu jak się sprawdzi). [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 16.02.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Żeby być precyzyjnym......pytając o wysokość od podłogi myślisz o czym.....?? Spód parapetu będziemy mieć dokładnie 76cm od gotowej podłogi, parapet ok 3-4 cm więc do spodu "widocznej" ościeżnicy będzie ok 79-80cm..... czy pisząc "okno" miałaś to na myśli czy ..... np. szybę ??? Tak dopytuję bo wiem, że 5-10cm róznicy robi dużą różnicę. Nam taka wysokośc bardzo odpowiada (mamy tak teraz w mieszkaniu) ale nasi znajomi są podzieleni.... dla części jest za nisko, dla reszty ok..... nikt nie mówi, że za wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 16.02.2009 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dzięki. Jak nie mówią, że za wysoko to dobrze choć ja będę miała jeszcze wyżej. Nie jestem do tego w ogóle przekonana ale patrząc na realia to może tak musi być (chodzi o cenę i fakt, że okno wychodzi na ulicę itp.) Co do wysokości to dokładnie nie wiem.Mam w projekcie, że ma być 90cm od gotowej podłogi - chodzi chyba o otwór okienny, nie wymiar do szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 16.02.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jeśli górna krawędź okna będzie na różnej wysokości, to będzie to wyglądać nieatrakcyjnie. Podobnie będą wyglądać na jednej ścianie okna o różnych wysokościach dolnej krawędzi okna (dwie wysokości - jeszcze w prządku, trzy - bałagan niedopuszczalny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts