Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z szybą podnoszoną? cCy palicie przy podniesionej ?

iva_marti

Recommended Posts

Cały czas się zastanawiamy co wybrać. Czy wystarczy nam szyba otwierana tylko na bok, czy jednak fajnie żeby podnosiła się też do góry.

Mam ochotę siedzieć przy takim otwrtym ogniu,ale zupełnie nie wiem czy to się sprawdza. Nigdy nie mieliśmy kominka. Czy nie śmierdzi w pokoju, czy nie lecą iskry, czy jest to zupełnie bezpieczne. Komin mamy tylko 200, a gdzieś czytałam że otwarte palenisko może być dopiero przy 250. Nie wiem czy warto inwestować parę tysięcy więcej, jeśli nie będziemy korzystać z takiego rozwiązania,bo okaże się zupełnie niepraktyczne.

Czekam na opinie.

Nie znam się na teorii jakiego rozmiaru musi być komin, ale mogę powiedzieć z doświadczenia..

Należy się przyzwyczaić, że otwieranie kominka zawsze powoduje dymienie (mniejsze lub większe) i tego się nie da zmienić.. Po prostu trzeba przyjąć, że przy otwartym będzie się CZASAMI siedzieć (ale nie zawsze)

U nas jest szyba otwierana do góry i czasami zdarza się nam otwierać i przy takim ogniu siedzieć.. ale to tylko dla przyjemności bo wtedy ciepło ucieka (mamy kominek z płaszczem).

Jeśli się cały czas przy tym kominku siedzi to raczej niebezpieczeństwo zapalenie się czegoś od iskry jest minimalne !!!! A strzelanie iskier zależy też od drewna którym się pali :)

Ale jest jeszcze jeden aspekt praktyczny.. przy szybie otwieranej do góry - łatwiej się dokłada drewno, ale faktem jest też, że mechanizm tak otwieranej szyby powoduje, że kominek jest masywniejszy i nie można pochylić obudowy nad kominkiem (jeśli taką się chce mieć)

Pozdrawiam - M

Ja również mam wkład z podnoszoną szybą. Uważam, że to super rozwiązanie. Letni deszczowy wieczór przy otwartym palenisku, czasem kiełbaska z patyka, jak na ognisku - drzwi otwarte na bok nie przeszkadzają 8) .

A żeby zminimalizować dym przy otwieraniu drzwi (czy to na bok, czy do góry) - musi być zapewniona duża ilość powietrza, jeśli nie ma dostatecznej ilości pod kominek z zewnątrz, wystarczy przed otwarciem uchylić okno, pomaga.

Nie znam się na teorii jakiego rozmiaru musi być komin, ale mogę powiedzieć z doświadczenia..

Należy się przyzwyczaić, że otwieranie kominka zawsze powoduje dymienie (mniejsze lub większe) i tego się nie da zmienić..

Da się. Ja na chwilę przed otwarciem szyby otwieram popielnik czym zwiększam ciąg w kominie. Po chwili mogę spokojnie otworzyć bez zadymiania mieszkania, choć nie przyszłoby mi do głowy siedzenie przy otwartych drzwiczkach.

hymmmm - a ja szukałam i szukałam z szybą otwierana do góry - dla nas ma to wielki urok- nie porównywalny jak przy zamknietej szybie. stary kominek miał tylko 1 wadę - cieżko było szybę umyć - do nowego domu kupliśmy z mozliwością otwieranai na bok i teraz jest i pięknie i funkcjonalnie :D .

A mogłabyś podeslac link do producenta ?

Pozdrawiam

Wiesz, my kupiliśmy wkład Invicta w Leroy Merlin. Mimo obaw :-?(że niby nie kupuje się wkładów w marketach), przeważyły względy wiadome, pali się w nim znakomicie i daje nam duuużo ciepełka, choć jeszcze go nie obudowaliśmy. :D

Należy się przyzwyczaić, że otwieranie kominka zawsze powoduje dymienie (mniejsze lub większe) i tego się nie da zmienić..

Da się. Ja na chwilę przed otwarciem szyby otwieram popielnik czym zwiększam ciąg w kominie. Po chwili mogę spokojnie otworzyć bez zadymiania mieszkania, choć nie przyszłoby mi do głowy siedzenie przy otwartych drzwiczkach.

Nie no, ja nie mówiłam o kłębach dymu wydobywających się z kominka.. chodziło mi o te - nazwijmy to "opary", które choć niewidoczne to się wydobywają i dają trochę zapachu (choć ja ten zapach lubię) i osadu, który po dłuższym czasie nieco brudzi sufit..

U nas równiez szyba podnoszona do gory widok piękny .....do czyszczenia szyby otwierany na bok...ciag w kominie mamy bardzo dobry (srednica fi 250)wiec o wydobywaniu sie dymu niema mowy.....podczas podnoszenia szyby rowniez niewydostaje sie zaden dym jedynie delikatny zapach palacego się drewna ktory jest nieunikniony chocby niewiem co :D http://images31.fotosik.pl/391/7d7aa46e8a255d64m.jpghttp://images42.fotosik.pl/25/b513864cc7443408m.jpg