Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewiewy pod ociepleniem.

Recommended Posts

Witam, prosze o opinię czy opisane objawy są normalne. Bo według mnie raczej nie. Dom postawiony w zeszłym roku z porotermu 30 i ocieplony styropianem. Przez gniazdka w ścianach zewnętrznych i podejścia do kaloryferów ewidentnie wieje zimno. Doradźcie czy mam ścigać wykonawcę.

Pozdr.

:o

napisz cos jeszcze.

Przecież piórowpust porotermu nie jest szczelny. W miejscu łączenia cegły jest puszka instalacyjna i tędy może się coś przedostawać. Sam już nie wiem jaką teorię do tego dopasować. Może dziwnie to brzmi ale tak jest. Dodam ,że cegły były starannie układane i proste. Nie jakiś 4 gatunek.

Peszli itp nie ma.

Zapytam inaczej, wiem że sposobów ocieplania jest kilka . Co wykonawca to , teoria. Jedni zostawiają szczelinę wentylacyjną a inni szczelnie otaczają każdy arkusz styropianu klejem.

a ja sie z tym spotkałem wielokrotnie i to zawsze przy porotermie

są dwie sprawe przez które tak sie dzieje

pierwsza to pierwsza warstwa pustaków zazwyczaj jest wystawiona poza obryz stanu zero/fundamenty, wtedy jak sie schylisz zobaczysz że pustak (harmonijka wewnętrzna) jest widoczna z jakies 3-5cm i to właśnie tymi szczelinami powietrze dostaje sie do pustaków a że puszki zazwyczaj są tylko zaprawione po bokach , a z tyłu jest pustka to nimi wieje

kolejny problem to niezaklejone ostatnie pustaki tuż pod dachem , tam też powietrze wpływa swobodnie

ale zazwyczaj wina leży po stronie tej szczeliny na parterze

a ja sie z tym spotkałem wielokrotnie i to zawsze przy porotermie

są dwie sprawe przez które tak sie dzieje

pierwsza to pierwsza warstwa pustaków zazwyczaj jest wystawiona poza obryz stanu zero/fundamenty, wtedy jak sie schylisz zobaczysz że pustak (harmonijka wewnętrzna) jest widoczna z jakies 3-5cm i to właśnie tymi szczelinami powietrze dostaje sie do pustaków a że puszki zazwyczaj są tylko zaprawione po bokach , a z tyłu jest pustka to nimi wieje ...

Dokładnie tak jest w moim przypadku :-?

Co dalej proponujecie? Być może ,że ocieplenie też jest wykonane nieprawidłowo.

sprawdź na zewnątrz czy masz zaklejony ten uskok cokół/ściana ,w 99% nie , bo wykonawcy to zazwyczaj olewają , bo inwestor po kolanach nie chodzi , po trawie sie nie turla , wiec nie zauważy :lol:

jeśli nie to po prostu musisz to zakleić jakąś zaprawą, klejem ,

gorsza sprawa jak elewacje i cokół masz już gotowe w tynku ,albo malowaną, bo przy tym klejeniu możesz co nieco ufifrać

tak tylko sobie myślę. Porotherm ma jakieś 25cm wysokości. Pierwsza warstwa pewnie kładziona na poziomie chudziaka. Na chudziak potem poszło około 10cm styro i jakieś 7cm wylewki. Tak więc z pierwszego pustaka wystaje tylko 8-10cm. Tak więc puszka jest zamontowana raczej w drugiej warstwie. Jeżeli liczyć na podwiewy to tej zaprawy między pierwszą a drugą warstwą musiałoby być trochę mało i to z przerwami....