widmoboy 16.02.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam, prosze o opinię czy opisane objawy są normalne. Bo według mnie raczej nie. Dom postawiony w zeszłym roku z porotermu 30 i ocieplony styropianem. Przez gniazdka w ścianach zewnętrznych i podejścia do kaloryferów ewidentnie wieje zimno. Doradźcie czy mam ścigać wykonawcę.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 16.02.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czy wieje zimno = wyczuwalny ruch powietrza?Jest to na pewno nieprawidłowe.Jeśli tak to ścigaj wykonawcę / poprawiaj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 16.02.2009 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Raczej jest to ruch powietrza , bo nie trzeba dotykać ściany żeby poczuć zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 wieje Ci ze ścian z porothermu?? A to ciekawe. Większości ludziom wieje z rigipsów. Z takim przypadkiem spotykam się po raz pierwszy. Oczywiście, że coś jest nie tak. Pewnie elektryk przebił się na wylot, albo zaprawa była tylko punktowo kładziona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.02.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam, prosze o opinię czy opisane objawy są normalne. Bo według mnie raczej nie. Dom postawiony w zeszłym roku z porotermu 30 i ocieplony styropianem. Przez gniazdka w ścianach zewnętrznych i podejścia do kaloryferów ewidentnie wieje zimno. Doradźcie czy mam ścigać wykonawcę. Pozdr. napisz cos jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 16.02.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Nie ma tam przypadkiem "peszli" przez,które dostaje się powietrze z innych pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 16.02.2009 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Przecież piórowpust porotermu nie jest szczelny. W miejscu łączenia cegły jest puszka instalacyjna i tędy może się coś przedostawać. Sam już nie wiem jaką teorię do tego dopasować. Może dziwnie to brzmi ale tak jest. Dodam ,że cegły były starannie układane i proste. Nie jakiś 4 gatunek.Peszli itp nie ma.Zapytam inaczej, wiem że sposobów ocieplania jest kilka . Co wykonawca to , teoria. Jedni zostawiają szczelinę wentylacyjną a inni szczelnie otaczają każdy arkusz styropianu klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 jezeli ocieplenie elewacji jest klejone jedynie na palcki (blad) to, calkiem prawdopodobne, ze moze podwiewac przy szczelnym pomieszczeniu. wlot moze byc od strony szczytowej ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.02.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 a ja sie z tym spotkałem wielokrotnie i to zawsze przy porotermie są dwie sprawe przez które tak sie dzieje pierwsza to pierwsza warstwa pustaków zazwyczaj jest wystawiona poza obryz stanu zero/fundamenty, wtedy jak sie schylisz zobaczysz że pustak (harmonijka wewnętrzna) jest widoczna z jakies 3-5cm i to właśnie tymi szczelinami powietrze dostaje sie do pustaków a że puszki zazwyczaj są tylko zaprawione po bokach , a z tyłu jest pustka to nimi wieje kolejny problem to niezaklejone ostatnie pustaki tuż pod dachem , tam też powietrze wpływa swobodnie ale zazwyczaj wina leży po stronie tej szczeliny na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 16.02.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 a ja sie z tym spotkałem wielokrotnie i to zawsze przy porotermie są dwie sprawe przez które tak sie dzieje pierwsza to pierwsza warstwa pustaków zazwyczaj jest wystawiona poza obryz stanu zero/fundamenty, wtedy jak sie schylisz zobaczysz że pustak (harmonijka wewnętrzna) jest widoczna z jakies 3-5cm i to właśnie tymi szczelinami powietrze dostaje sie do pustaków a że puszki zazwyczaj są tylko zaprawione po bokach , a z tyłu jest pustka to nimi wieje ... Dokładnie tak jest w moim przypadku Co dalej proponujecie? Być może ,że ocieplenie też jest wykonane nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 sprawdź na zewnątrz czy masz zaklejony ten uskok cokół/ściana ,w 99% nie , bo wykonawcy to zazwyczaj olewają , bo inwestor po kolanach nie chodzi , po trawie sie nie turla , wiec nie zauważy jeśli nie to po prostu musisz to zakleić jakąś zaprawą, klejem , gorsza sprawa jak elewacje i cokół masz już gotowe w tynku ,albo malowaną, bo przy tym klejeniu możesz co nieco ufifrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 16.02.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Nie zdążyliśmy z tynkiem. Jest klej + grunt.Zobaczę co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 no to pół biedy , klejem do siatki pozaklejaj od dołu te szczeliny i powinno być ok, przeważnie to jest powód wiatrów w puszkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 17.02.2009 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.02.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tak tylko sobie myślę. Porotherm ma jakieś 25cm wysokości. Pierwsza warstwa pewnie kładziona na poziomie chudziaka. Na chudziak potem poszło około 10cm styro i jakieś 7cm wylewki. Tak więc z pierwszego pustaka wystaje tylko 8-10cm. Tak więc puszka jest zamontowana raczej w drugiej warstwie. Jeżeli liczyć na podwiewy to tej zaprawy między pierwszą a drugą warstwą musiałoby być trochę mało i to z przerwami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 17.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 U mnie też wieje przez gniazdka, u mojego sąsiada też, u drugiego też. Ot taka uroda budowania z ceramiki poryzowanej. Przy okazji mamy zapewnioną mikro wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.02.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 U mnie też wieje przez gniazdka, u mojego sąsiada też, u drugiego też. Ot taka uroda budowania z ceramiki poryzowanej. Przy okazji mamy zapewnioną mikro wentylację A to dziwne, bo u mnie z gniazdek nie wieje. Wieje tylko przy połączeniach pionowych p+w jeżeli nie było zbyt ściśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 17.02.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Byłby problem gdyby wiatr wiejący z gniazdek przestawiał meble na środek pokoju , ale zefirek jaki tam sobie faluje jest jak dla mnie niezauważalny. Samo zjawisko zaobserwowałem dopiero przy montażu gniazdek i łączników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 17.02.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czyli nie jest to wina źle zrobionego ocieplenia? Bo mam telefon w ręce do wykonawcy i ie wiem czy się wygłupiać i dzwoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts