michalp 16.02.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam, Potrzebuję porady nt. mocy kominka Makrotermu. Będzie on podłączony z kotłem typu "zbiornik w zbiorniku", gdzie pojemność układu to ok. 150 l. (w tym 74 l. zasobnika ciepłej wody i 83 l. poj. obiegu grzewczego). Jaki kominek zakupić, aby piec nie był "przegrzewany", czyli innymi słowy - aby kominek nie pracował cały czas na minimalnym płomieniu (chyba, że tak będzie dobrze). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 16.02.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jest bardzo dobrze jak zainstalujesz bufor500/150.Nie napisałeś w jakim stopniu będziesz palił kominkiem.Domyślam się że chcesz zaoszczędzić na oleju opałowym i będziesz palił kominkiem.Otóż piec olejowy jak i kominek podłączyć do bufora.Czujnik kotła olejowego zamontować do bufora aby gdy grzejesz kominkiem kocił się nie włączył.Przy takim buforze na pewno nic nie przegrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 16.02.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Ale ja nie chcę montować bufora - mam już takowy w piecu. I to mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 16.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Napisz w ilu procentach chcesz grzać kominkiem?Im więcej zgromadzisz ciepła w w buforze przez kominek tym mniej zużyjesz oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 16.02.2009 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 W obecnym domu mamy podobny piec - nawet z nieco mniejszym zbiornikiem wbudowanym. I wystarcza - można brać prysznic, jednocześnie zmywać z wodą - wrzątkiem. Delikatny problem robi się przy kąpieli - w końcowej fazie napuszczania do wanny - woda robi się ciepła, nie gorąca. Stąd w nowym domu - piec z większym zasobnikiem, co naszym zdaniem - wyelimunije problem wanny. A więcej nam nie potrzeba. Co do kaloryferów, to piec daje radę bez problemu - więc większa wydajność też nie potrzebna. Stąd moim zdaniem, nie ma potrzeby magazynowania nie wiadomo jakiej ilości wody tylko po to, aby ona stała. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts