gsawczak 03.02.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2002 Witam serdecznie,sledze z zainteresowaniem wypowiedzi na temat kominkow. Ja rowniaz zamiezam zastosowac ogrzewanie kominkowe(glowne) + co(gaz z sieci) jako dodatkowe. Mysle jednak o kominku z płaszczem wodnym, bo w koncu i tak bede instalowal co(gaz z sieci), a moze jednak nadmuch cieplego powietra. Co Wy na to??Moj domek (jeszcze w planach) to: parterowy z poddaszem użytkowym, 115 m2 pow uzytk., 312,2 m3 kubatury.Pozdrawiam Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 07.02.2002 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Odpowiedz dla PanaRopucha.Z tym kominkiem cudem, to jest to jeszcze lepiej niż przedstawilem w poprzednim poscie.Kominek ten to YOTUL HARMONY.Juz po napisaniu poprzedniego posta poszedlem do sasiada posiadajacego ten kominek aby uściślic moje o nim wiadomości.Okazuje sie że oproznianie z popiolu co 2 tygodnie to jest tylko mnimalne zalecenie producenta.Mój sąsiad wynosi popiól z kominka 3 razy w sezonie grzewczym czyli prawie co dwa miesiące.Pali zas nieprzerwanie, drewnem bukowym, rocznym, dokladajac 3 razy na dobę.Kominek jest jedynym zrodlem ciepla w tym domu.Jesli wiec ktos wynosi popiol co kilka godzin jak czytalem, to albo ma zly kominek , albo zle drewno , albo nie wie co czyni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 08.02.2002 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2002 Byłem wczoraj u Jotula i potwierdzili mi słowa Szczepana, obiecali także, że całość z DGP będzie mnie kosztowała max. 10 tys. (kominek 15 kW - trochę dla mnie za duży ale powierze do spalania bezpośrednio z zewnątrz a to pozwala zrobić wentylację mechaniczną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 08.02.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2002 Całośc - tzn z wkladem, budową kominka i robicizną?? Kurcze - dziś mam dać odpowiedź projektantowi. Nadal boję się czy tylko kominkowe?!Chyba coś dołozymy - boję sie jednak wtedy o koszty10 tyś kominek i drugie tyle na kolejną nitkę ogrzewania np gaz czy energia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 09.02.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Tak całość. Dodał jeszcze, że jak obudowa będzie tylko z piaskowca to jeszcze taniej. Żona wcześniej trochę oponowała ze względu na koszty, ale po tej rozmowie taka mina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 09.02.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Szczepan czy ty na prawdę widziałeś jak działa jotul,czy słyszałeś z opowiadań bo ja mam taki wkład i narazie doszedłem do 3 godz palenia i popiół co 4dni.Może coś źle robie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopka 09.02.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 No dobra a co z ciepłą wodą i kuchenką? Ja chcę zastosować kominek i gaz z butli. Grzać będziemy kominkiem a wychodząc do pracy będziemy podkręcać ogrzewanie gazowe, no i oczywiście do gotowania i ciepłej wody.Energia elektryczna jest za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 15.02.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Opisywana instalację ma mój bezposredni sasiad u którego bywam prawie codziennie.8 godzin to pali sie po zaladowaniu nawet nie do pelna.Drewno bukowe 1 rok sezonowane, bardzo grube szczapy a niektore cale okraglaki o srednicy ok 20 cm, doplyw powietrza ustawiony na minimum. Oczywiscie można by to spalic i w 4 godziny jesli dac wiecej powietrza. Pod koniec to oczywiscie juz plomienia nie widac ale zar trzyma sie w grubej warstwie popiolu.Jesli po 8 godzinach dolozy sie nowe drewno i uchyli drzwiczki to kilku minutach plomień juz bucha. Spruboj nie wynosic popiolu przez miesiac a przekonasz sie ze wcale go tak duzo nie przybylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Pytanie do Szczepana .Byłem w sklepie z kominkami JOTULa . Wszystko sprzedawca potwier-dził - czas spalania , koszty.Mam jednak pytanie : gdy kominek nie będzie pracował ciągle ,to czy popiół nie utrudni następnego rozpalania ?A tak na marginesie - dowiedziałem się że francuskie wkłady teżmają podawany czas spalania ok. 12-14 godz. jednego wsadu .Gdy zacząłem drążyć ten temat , to okazało się , że ten czasdotyczy stygniecia kominka , a nie utrzymywania żaru ?Czy to prawda ? ZIBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 18.02.2002 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Niestety opisywany przeze mnie kominek uzywany jest w pracy ciaglej i nigdy nie jest wygaszany zupełnie, a jesli na wiosne jest wygaszany to jest również czyszczony.Doswiadczeń z kominkami pracującymi dorywczo nie mam i nie moge powiedzieć czy gruba warstwa zimnego popiołu nie bedzie przeszkadzac w rozpalaniu, sądzę jednak że pomocna nie będzie.Może Jotul coś na ten temat moze doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Drodzy forumowidze a co sądzicie o wkładach kominkowych firmy Fondis ,znajomy mi mówił że w tej chwili są najlepsze na świecie,że są wykonane ze specjalnej stali i przewyższają Yotula.Czy może się ktoś wypowiedzieć na temat tego producenta,a może ktoś eksploatuje taki kominek to prosiłbym o przekazanie swojich uwag na temat eksploatacji .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 WitamO zaletach i wadach JOTULA napisano dużo. Uważam , że to dobrykominek . Tylko ta cena . Chodzę i oglądam kominki francuskie.Każdy sprzedawca chwali swoją ofertę . Dla mnie najważniejszyjest czas spalania wsadu drewna . Czy ktoś z Was może potwierdzić , że czas spalania może być tak długi jak u JOTULA ?Pozdrawiam . ZIBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 21.02.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Do Szczepana : Napisz proszę jakie wymiary ma ten kominek ? Skoro tak długo nie trzeba wyrzucać popiołu to chyba jakiś piec hutniczy ? Mój kominek ma ok 50x70 cm patrząc od frontu i ma 67 KW Owszem mogę nie usuwać popiołu nawet przez miesiąc ale zatkają mi się doloty powietrza przy dolnej krawędzi wkładu no i jak otworzę drzwiczki to wszystko mi się wysypie ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Yenot - w innym wątku już pisałem, że Jotul ma wlot powietrza ... od góry. I dlatego popiół go nie zatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Pomyłka - nie ja to pisałem tylko Empi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 21.02.2002 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Tu szczepan, tu szczepan, szczepan do yenota, jak mnie slyszysz odbiór! W ostatnim Muratorze jest akurat reklamowany dokładnie ten sam kominek który opisywałem "Jotul harmony". Na całej stronie jest jego kolorowe zdjecie możesz sprawdzic naocznie czy to piec hutniczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.02.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 A ten YOTUL (czy JOTUL) ma jakis adres internetowy????Też będę się grzać kominkowo-gazowo. Podoba mi się taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 25.02.2002 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Tak naprawdę nie wiem do tej pory, jaki jest powód,że kominki o zbliżonej mocy mają różną cenę; od 1000 do 4000 zł. Podejrzewam, że klasa kominka zależy nie tylko od jego urody ale głównie od szczelności. Sprzedawcy kominkowi nie potrafili mi tego wyjaśnić. Jotule są droższe od wkładów francuskich. Nie sądzę by Norwegowie używali lepszych materiałów niż Francuzi. Firma handlująca i montująca wkłady francuskie zaproponowała mi ofertę 30% tańszą niż "jotulowa" - 8000 zł. za całośc z "nadmuchem"Ile tak naprawdę kosztują materiały na prostą obudowę ?W "Obi" można kupić ładną obudowę (piaskowiec plus cegła) z wkładem za 2999 zł. Chyba można wymienić wkład na supersprawny (francuskie - klasa C, drewno dokłada się co ok. 10 godz.)Mają podobne wymiary. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 26.02.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Wszyscy odradzają kupno obudów z hipermarketów, zwłaszcza jeśli chcesz montować inny wkład. Obudowa jak mówisz wg. "mojego" fachowca - max. 2 kzł z robotą + wkład francuz kl. C + DGP = 6500 zł. Jotul - inny fachowiec 8 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 26.02.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Cena kominka zalezy od jego typowosci. Jesli kupujecie gotowa obudowe to placicie mniej, ale jak projektujecie kominek albo jest nietypowy ze wzgledu na usytupwanie to zaplacicie wicej.Przyklad: za kamienie na kominek (piaskowiec, marmur i kawalek granitu) dalem okolo 3000 PLN + deska kominkowa 700 PLN. To sa same materialy.Do tego oczywiscie wklad grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts