Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !

CONTEL - REAKTYWACJA -

Recommended Posts

Contelek, szkoda że tych zdjęć nie mogę powiększyć ale ... po pierwsze primo, przy zastosowaniu VCR 630 do sterowania pogodowego nie potrzebujesz żadnego dodatkowego steownika. Drugie primo czym jest sterowany ten zawór trójdrogowy? Na zdjęciach nie widać żadnego kabelka od strony sterownika a jeżeli takiego nie ma to działać układ nie będzie. Po trzecie primo piszesz że ustawiasz jakąś temperaturę na steowniku ale co to za temp.? Czy to temp max czy ustawiasz temp zasilania na sztywno. Jeżeli ustawiasz ją na sztywno to żadnego sterowania nie masz ale to może być również konsekwencją pomieszania układu hydraulicznego. Ten sterownik daje kosmiczne niemal możliwości i sam żałuję że mój instalator zaoszczędził i mam tylko VRC430 ale do tego musi być jeszcze odpowiedni układ połączeń zarówno rurek jak i kabulków. Odpowiedz an tych kilka pytań to może i fachowcom czytającym forum coś się nasunie na myśl :)

Wiesz co tam idzie kabel z tego czarnego trójgrodowego do vrc630 tylko na zdjeciu nie widać , w opcji nie do wytrzymania ustawiam na obiegu hk1 ,hka np po 10 stopni w opcji grzanie ( hk1 i hk2 - to obieg grzejników i obieg podłogi)

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napisz czy masz jakiś jeszcze regulator oprócz tego 630?

nie mam

Jezlei nie masz czujnika (sterownika) .... to skąd kocioł ma wiedzieć jaka jest temp..... wie tylko jaka jest w kotłowni... (a ta pewno nie jest adekwatna do reszty domu)

Wyślij mi na [email protected] swojego maila..... odeślę Ci plik szkoleniowy do tego programatora...... jest dość dobrze opisany.

ma wiedzieć podobno z czujki pogodowej , a nie z pomieszczenia w którym się znajduje , wysłałem e-mail

Contelek, teraz dopiero zaczynam odzyskiwac ostrość widzenia po powrocie z pracy i ... na litość ... obetnij temperature minimalną!!!! Zjedź na 15st. i powinno być OK! Nie włączaj żadnego "termostat" bo to jest tryb dla sterownika umieszczonego w pomieszczeniu reprezentatywnym i ze sterowania pogodowego wtedy d... a szkoda chyba takiego steonika żeby tylko za termostat robił :)

Contelek, teraz dopiero zaczynam odzyskiwac ostrość widzenia po powrocie z pracy i ... na litość ... obetnij temperature minimalną!!!! Zjedź na 15st. i powinno być OK! Nie włączaj żadnego "termostat" bo to jest tryb dla sterownika umieszczonego w pomieszczeniu reprezentatywnym i ze sterowania pogodowego wtedy d... a szkoda chyba takiego steonika żeby tylko za termostat robił :)

no i właśnie dla obiegu podlogówki maxymalną zrobiłem 39 stopni a minimalną 30 w obiegu grzejników min 40 max 70 , ogólna temp grzewcza urządzenia nie da się zejść poniżej 60 stopni , ile ustawić na piecu temperatury ?

i te 15 stopni gdzie wpisać ? juz odkręciłem zawory na rozdzielaczach , będą eksperymenty

Sorry, nie jestem na tyle biegły w tej dziedzinie i nie jestem w stanie odpowiedzieć tak z pamięci :) Na naukę instrukcji sterownika to nawet siły nie mam o czasie nie wspominając :) Widzę jednak, że hasła na strefę kodowaną instalator Ci nie zmienił i dostęp masz. Tak na pierwszy rzut oka to na stronie C2 masz możliwość zmiany temp minimalnej i tam trzeba obniżyć. Tam jest też parametr TP-załączenie - on nie może być na termostat (przynajmniej dopóki nie dojdziemy co dolega systemowi;) ) A poza tym ... dopóki się VPS nie ujawni to instrukcja w garść i trzeba czytać. Instrukcje vaillanta mają to do siebie, że trzbe je czytać od początku do końca ... i spowrotem. Wtedy jest szansa na załapanie tej logiki :)

Sorry, nie jestem na tyle biegły w tej dziedzinie i nie jestem w stanie odpowiedzieć tak z pamięci :) Na naukę instrukcji sterownika to nawet siły nie mam o czasie nie wspominając :) Widzę jednak, że hasła na strefę kodowaną instalator Ci nie zmienił i dostęp masz. Tak na pierwszy rzut oka to na stronie C2 masz możliwość zmiany temp minimalnej i tam trzeba obniżyć. Tam jest też parametr TP-załączenie - on nie może być na termostat (przynajmniej dopóki nie dojdziemy co dolega systemowi;) ) A poza tym ... dopóki się VPS nie ujawni to instrukcja w garść i trzeba czytać. Instrukcje vaillanta mają to do siebie, że trzbe je czytać od początku do końca ... i spowrotem. Wtedy jest szansa na załapanie tej logiki :)

ok i tak mi bardzo pomogłeś , więc dziękuję

i innym też

Na ostaniej fotce , tej która pokazuje ten panel który jest zawsze widoczny jak podejsziesz do sterownika ten "1" masz dziwnie to poustawiane, tam powinno wszedzie być AUTO , a ty masz GRZANIE - wtedy ten obieg grzeje , nie wiem czy bierze pod uwage czujniki, a drugi masz WYŁACZ czemu tak?

Temp obniżona pokazujesz ze masz 5 st.

Ten sterownik na opcji AUTO grzeje do zadanej temp na 1 panelu w zadanych porach -PROGRAMaCH CZaSOWYCH- poza nimi utrzymuje temp tą z obniżenia.

Ten sterownik (sam środek ten z ekranem) możesz też na kabelku 2 żyłowym przeniesc do innego pomieszczenia i po właczeniu opcji termostat bedzie pracowął jako "pokojowy" bedzie sprawdzał temp w danym pomieszczeniu. Bierze wtedy do danych temp zewnętrza i wewnętrzą, przy czym nada główna jest zewnętrzna. Aby to przenisc trzeba dokupic takie pudełeczko za ~40zł.

Na ostaniej fotce , tej która pokazuje ten panel który jest zawsze widoczny jak podejsziesz do sterownika ten "1" masz dziwnie to poustawiane, tam powinno wszedzie być AUTO , a ty masz GRZANIE - wtedy ten obieg grzeje , nie wiem czy bierze pod uwage czujniki, a drugi masz WYŁACZ czemu tak?

Temp obniżona pokazujesz ze masz 5 st.

Ten sterownik na opcji AUTO grzeje do zadanej temp na 1 panelu w zadanych porach -PROGRAMaCH CZaSOWYCH- poza nimi utrzymuje temp tą z obniżenia.

Ten sterownik (sam środek ten z ekranem) możesz też na kabelku 2 żyłowym przeniesc do innego pomieszczenia i po właczeniu opcji termostat bedzie pracowął jako "pokojowy" bedzie sprawdzał temp w danym pomieszczeniu. Bierze wtedy do danych temp zewnętrza i wewnętrzą, przy czym nada główna jest zewnętrzna. Aby to przenisc trzeba dokupic takie pudełeczko za ~40zł.

Masz rację , też już do tego doszedłem , tyle że nie wiem jak optymalnie wprowadzić wartości bym na parterze miał ok 19 stopni w dzień , w nocy 17 ,a na piętrze gdzie są grzejniki w dzien 15 a w nocy 19 ???

wogóle cała sprawa chyba SIĘ OPARŁA o te temperatury minimalne bo na obiegu podłogówki minimalną miałem 40 stopni , więc niezależnie od programu podłoga zawsze miała 40 stopni i musiałem ją przykręcać rozdzielaczem do minimum przepływu wody , lub zmniejszac na piecu temp wody do 37 stopni

i jaką temperaturę pokrętłem ustawic na piecu?

dzięki wielkie ,pozdrawiam

Co prawda nie użytkowałem Vaillanta tylko Viessmana ale z automatyką pogodową i pierwsze co mi się nasuwa to:

Po jaką cholerę jest regulacja temperatury kotła skoro jest automatyka. To ona ma dobierać parametry kotła. Jeśli tego nie robi to o d... rozbić taką automatykę. (słowa krytyki należą się konstruktorom)

Na początek należy w instrukcji dokładnie poszukać informacji czy gdzieś nie ustawia się (podaje parametrów) zewnętrznego czujnika temperatury - to powinien zrobić instalator, a jak nie chce, to należy go pogonić bo za to bierze pieniądze, a jak nie potrafi zrobić prawidłowo instalacji to niech się tego nie czepia.

Regulacje krzywej grzewczej wykonuje się wtedy gdy przy spadku/wzroście temperatury na zewnątrz nie jest utrzymywana odpowiednia temperatura wewnątrz. Mam na myśli odchyłki od zadanej na sterowniku stałej temperatury pomieszczeń.

I jeszcze raz podkreślam - REGULACJA TEMPERATURY WODY KOTŁOWEJ TO ZADANIE DLA STEROWNIKA A NIE UŻYTKOWNIKA- jeśli to nie działa to zgłoś reklamację do instalatora/sprzedawcy/UOKIK bo towar jest niezgodny z umową i przysługuje Ci prawo do reklamacji/rękojmi, zgłoś usterkę producentowi itd. Instalator łaski nie robi że ustawi prawidłowo sterownik, jak tego nie potrafi to niech się douczy. To już jego problem jak to zrobi. Jeszcze raz przypominam że Tobie przysługują środki prawne do wyegzekwowania tego żeby urządzenie pracowało tak jak za niego zapłaciłeś i nie zawracaj sobie głowy szukaniem rozwiązań jak samemu usuwać usterki tylko od razu wal z grubej rury.

Może trochę ostro podchodzę do takich tematów ale jestem uczulony na pseudofachowców.

Przy regulatorze pogodowym termostat na kotle musi być ustawiony na MAX.

Jak będę miał więcej czasu to przeczytam cały wątek.

Sprawdź czy czujnik VF1 masz podłączony do sprzęgła oraz czujnik VF2 poniżej pompy podłogówki.

Sprawdź czy masz te czujniki podłączone. Nie patrz na odczyt tylko czy one są. Schemat masz kilka postów wyżej.

Sprawdź czy czujnik VF1 masz podłączony do sprzęgła oraz czujnik VF2 poniżej pompy podłogówki.

Sprawdź czy masz te czujniki podłączone. Nie patrz na odczyt tylko czy one są. Schemat masz kilka postów wyżej.

Tak też zrobiłem , gałke od pieca na maxa i na szczęście chyba wszystko już hula :D :D :D , nie wiem tylko jak te czujniki miałyby wyglądać , jak będziesz miał chwilkę to popatrz na zdjęcia mojej instalacji zamieszczone powyżej moze je dostrzeżesz .

Bardzo Wam wszystkim dziękuje , wreszcie doszedłem z piecem do porozumienia , szkoda że tak późno - na koniec zimy :D

nie wiem tylko jak te czujniki miałyby wyglądać

Czujnik VF2 powinien być zasadniczo na rurce pod pompą z lewej strony.

http://img13.imageshack.us/img13/5065/p1702091206le6.jpg

A jeśli tam go nie ma, wyjątkowo może być na rozdzielaczu belki "ZASILANIE".

http://img371.imageshack.us/img371/7071/rozdzielaczpodogagw9.jpg

Super, że już hula. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie potrzeba żadnych dodatkowych czujników temperatury wewnetrznej, co sugerował jeden z Vachowców kilka postów wyżej. Optymalnie dobrane krzywe grzewcze do danej chałupy wystarczą. Jak bym potrzebował czujnika temperatury wewnetrznej to dałbym euroster i po sprawie.

dysponujesz jakimś linkiem do zdjecia takiego czujnika? :oops:

Gratulacje naprawienia swojej instalacji.

Choć można sądzić, że jeżeli instalator/serwisant dokonujący pierwszego uruchomienia tak poustawiał to jakieś inne ustawienia też są błędne.

U mnie także były błędy które wyszły dopiero jak zacząłem ustawiać pracę kotła by dostosować go do trybu życia, domu itp. Gdybym zostawił tak jak po pierwszym uruchomieniu to by działało ale zużycie gazu byłoby większe. Pomogła wnikliwa analiza tych rurek (co, jaką i dokąd leci, gdzie czujnik powinien być by coś zrealizować itp.) Wszystko na zasadzie zmiana parametru i obserwacja jak sterowanie je realizuje. Myślę, że po prostu trzeba dobrze zrozumieć swoją instalację by dobrze ją ustawić. Po zdjęciach sądzę, że masz bardziej skomplikowaną od mojej, jakoś chyba mniej plątaniny tych rurek mam.

A teraz pytanie do znawców:

Jak powinien pracować zawór trójdrogowy? Tzn. czy jeżeli otwiera zasilanie to powinien pracować w stronę powrotu by go stopniowo zamykać. Czy może pracować w stronę przeciwną by powrót był nie zmienny a zasilanie stopniowo się otwierało (sam ten zamykacz przesuwa się w stronę pustą)

---- może trochę zagmatwanie piszę ale teraz nie mogę wstawić rysunku.

Mam swoją teorię ale może jakiś fachowiec napisze.

Jak powinien pracować zawór trójdrogowy? Tzn. czy jeżeli otwiera zasilanie to powinien pracować w stronę powrotu by go stopniowo zamykać. Czy może pracować w stronę przeciwną by powrót był nie zmienny a zasilanie stopniowo się otwierało (sam ten zamykacz przesuwa się w stronę pustą)

Poprzez zawór regulujemy temperaturę wody zasilającej instalację. Wymaganą temperaturę zasilania instalacji centralnego ogrzewania uzyskujemy poprzez zmieszanie ciepłego (zasilającego z kotła) z zimnym (powrotnego z instalacji) medium. Aby pompa nie pracowała od strony 100% zamknięcia zaworu jedynym możliwym sposobem montażu pompy jest strona zmieszanego czynnika. Jeśli otwiera zasilanie, to przymyka powrót.

Poprzez zawór regulujemy temperaturę wody zasilającej instalację. Wymaganą temperaturę zasilania instalacji centralnego ogrzewania uzyskujemy poprzez zmieszanie ciepłego (zasilającego z kotła) z zimnym (powrotnego z instalacji) medium. Aby pompa nie pracowała od strony 100% zamknięcia zaworu jedynym możliwym sposobem montażu pompy jest strona zmieszanego czynnika. Jeśli otwiera zasilanie, to przymyka powrót.

Samo podłączenie wiem jakie powinno być.

Chodzi mi o pracę zaworu. Który schemat jest poprawny, a może oba? Czym się różnią jeśli chodzi o skutek?

http://www.profus.republika.pl/zawor1.jpg