Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !

CONTEL - REAKTYWACJA -

Recommended Posts

Samo podłączenie wiem jakie powinno być.

Chodzi mi o pracę zaworu. Który schemat jest poprawny, a może oba? Czym się różnią jeśli chodzi o skutek?

http://www.profus.republika.pl/zawor1.jpg

Chyba jasno napisałem, że jeśli otwiera zasilanie, to przymyka powrót. W zastosowaniu zaworu trójdrogowego poprawny jest ten z lewej (1). Do realizacji układu z prawej (2) nie potrzeba zaworu trójdrogowego!

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

profus

Są dwa sposoby regulacji zaworu 3d jakościowa oraz ilościowa.

W ogrzewaniu np. podłogowym regulacja jakościowa.

W zaworze 3d powinien być znacznik ustawienia "serca" ustawiamy zależnie od tego czy jest wersja lewa lub prawa. Potem trzeba ustawić odpowiedni kierunek pracy siłownika elektrycznego.

Jest kilka typów zaworów 3d.

Wg Twojego rysunku obstawiam "1"

dysponujesz jakimś linkiem do zdjecia takiego czujnika? :oops:

Zdjęcie czujnika VR10 do regulatora 630

http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/VR_10.jpg

to nie mam chyba takich czujników , i co teraz?

i czy w panelu c8 urządzenia grzewcze powinno być 60 stopni - bo sam zmieniłem i nie pamietam ile było ?

i czy w ekranie czas blokady pompy od podłogówki powinno być 30 ?

wogóle to przy podłogówce temp zadana mam 32 stopnie a jest 28 , czy to jest ok ?

to nie mam chyba takich czujników , i co teraz?

[...]

wogóle to przy podłogówce temp zadana mam 32 stopnie a jest 28 , czy to jest ok ?

Jakieś masz, bo odczytuje 28. Przekonasz się po zdjęciu obudowy z 630 i przyjrzeniu się listwie. Do zacisków ozn. VF2 będzie podpięty ten czujnik zasilania podłogówki. Do VF1 - czujnik temperatury sprzęgła hydraulicznego. A tak z ciekawości zapytam się, czy masz instrukcję obsługi 630? Dla tych co nie mają jest tu.

To napisze moje obserwacje.

U mnie właśnie instalator ustawił tak jak na rysunku 2 - może przez pomyłkę. Po obserwacjach doszedłem jak to działa i uważam to za złe. Ale przyglądam się działaniu tego ustawienia i powiem, że ono działa. Sterowanie (siłownik) sobie pracuje, podnosi temp i obniża przez większe lub mniejsze otwarcie zasilania. Jednak wydaje mi się, że błąd tego ustawienia wychodzi wtedy gdy mają się zmienić dość radykalnie parametry pracy (np. ogrzewanie wyłączone lub zredukowane a załączone lub z większą mocą). Wtedy to temperatura wody właściwej (po zmieszaniu) dość powoli rośnie bo wydaje mi się, że wtedy za dużo ciągnie wody z powrotu. Gdyby stopniowo otwierał zasilanie i jednocześnie zamykał powrót było by zdecydowanie szybciej osiągnąć zadaną temp wody właściwej (zmieszanej) - myślę, że prawie natychmiast. Myślę, że ma to znaczenie także gdy chodzi sama podłogówka. Wydaje mi się, że kocioł wtedy musi podwyższać zasilanie wody z kotła bo nie może dojść (dochodzi ale trwa to ok. 10 - 20 minut) do właściwej temp zadanej wody podmieszanej.

Nie mniej jednak ustawienie jak na rysunku 2 działa. No pewnie dochodzi tutaj jeszcze sprawa pracy pomp: kotłowej i tej za mieszaczem - może dlatego działa.

W sumie wiem jak to poprawić ale nie chce grzebać przy kablach w panelu sterowania (trzeba zamienić kabelki by siłownik pracował w drugą stronę) - niech on to poprawi, tylko czy nie będzie się upierał, że jest dobrze i tak ma być no bo ja przecież się nie znam. :D

Contelek

Moja rada skontaktuj się z serwisem Vaillanta.

Wykaz serwisu masz tutaj

Niestety muszę Cię zmartwić zauważyłem że masz źle zamontowane sprzęgło .

Powinno być tak i tak

Masz do kotła zamontowane dwa zawory kulowe zasilanie i powrót.

Poważny błąd nie ma ZAWORU BEZPIECZEŃSTWA na C.O. przy kotle przed zaworem :evil:

Miałeś pierwsze uruchomienie przez serwis ?

Profus

Jak chcesz porady odnośnie zaworu 3D załóż inny wątek. Po co robić zamieszanie skoro temat jest Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !

To napisze moje obserwacje.

U mnie właśnie instalator ustawił tak jak na rysunku 2 - może przez pomyłkę. Po obserwacjach doszedłem jak to działa i uważam to za złe. Ale przyglądam się działaniu tego ustawienia i powiem, że ono działa.

A kto napisał, że układ 2 nie będzie działać?! Ja tak mam tymczasowe rozwiązanie przy podłogówce, ale zamiast zbędnego tu zaworu 3d jest zawór regulacyjny. Dokładnie to mam zawór termostatyczny z kapilarą podłączoną do rurki za pompą. Ala to już na dniach się zmieni na 3d+siłownik :)

W sumie wiem jak to poprawić ale nie chce grzebać przy kablach w panelu sterowania (trzeba zamienić kabelki by siłownik pracował w drugą stronę) - niech on to poprawi, tylko czy nie będzie się upierał, że jest dobrze i tak ma być no bo ja przecież się nie znam.

A siłownik na 230V~? Samo przestawienie kabelków może nie wystarczyć. Może się okazać, że przy zaworze trzeba będzie też coś zmienić.

W zaworze 3d powinien być znacznik ustawienia "serca" ustawiamy zależnie od tego czy jest wersja lewa lub prawa.

Super, że już hula. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie potrzeba żadnych dodatkowych czujników temperatury wewnetrznej, co sugerował jeden z Vachowców kilka postów wyżej. Optymalnie dobrane krzywe grzewcze do danej chałupy wystarczą. Jak bym potrzebował czujnika temperatury wewnetrznej to dałbym euroster i po sprawie.

wiesz co, hala_k,

zastanawia mnie jedno,

kwestionujesz to co napisał najlepszy na tym forum znawca Vaillanta,

nie wiem, czy wiesz co oznacza VPS,

jeżeli nie to poczytaj sobie w Vailancie,

zauważyłem że znasz się na wszystkim

nie jesteś instalatorem, masz Junkersa a doradzasz w sprawach instalacji innych kotłów z tak wielką pewnością, że czuję się przy tobie jak bym nic nie wiedział w tych tematach,

miej litość nade mną,

być może nie zasługuję na miano fachowca,

ale nie dołuj mnie aż tak bardzo :roll:

zastanawia mnie jedno,

kwestionujesz to co napisał najlepszy na tym forum znawca Vaillanta,

jeżeli nie to poczytaj sobie w Vailancie,

Gdybyś 1950 przeczytał uważnie wątek to byś wiedział, że nie odnosiło się to do VPS! Zobacz kto zaczyna doradzanie od czujnika temp. wewnętrznej?! Acha, trochę mniej wazeliny :roll:

zauważyłem że znasz się na wszystkim

nie jesteś instalatorem, masz Junkersa a doradzasz w sprawach instalacji innych kotłów z tak wielką pewnością

A co to hańba mieć bardzo dobry kocioł? Junkers is the best :wink: Zasady działania i regulacji są takie same dla wszystkich kotłów. Czy, aby wypowiadać się na forum w tych tematach, muszę mieć papiery instalatora??? Forum jest dla wszystkich :)

że czuję się przy tobie jak bym nic nie wiedział w tych tematach,

Pierwszy instalator z samokrytyką, BRAWO to jest już coś! Mało tu takich :)

Moim zdaniem to:

1. Brak czujnika za pompa ukladu podlogowki

2. Nie widze przewodu od zaworu 3-drogowego, bo on powinien byc podlaczony do coolormatica. Inaczej nie bedzie sterowania automatycznego.

Teraz praktyka:

1. Ustawienie temperatury dla obiegu grzejników bez VR90 jest tylko pogladowe poniewaz na jego podstawie i krzywej grzewczej ustawiana jest automatycznie temperatura wody. Obieg ten nie ma sterowania pokojowego. Czyli jak ustawisz temperature np. 22 a na dworzu bedzie - 10 to system ustawi temperarue wody np. 55 stopni.

2. Co do podlogowki to w towim przypadku jesli nie masz VR90 (pokojowki) to tak samo zadana temperatura jest wyliczana za pomoca w/w 3 parametrów.

Podsumowujac:

Aby dziłała automatyka nastawiasz obiegi na AUTO i ustawiasz ich temperature (również obniżoną) następnie ustawiasz godziny grzania na dni tygodnia (pn-nd). jesli nie bedzie błedów w podłączeniach to instalacja musi śmigać bez problemów.

Contelek

Wykaz serwisu masz tutaj

Powinno być tak i tak

Poważny błąd nie ma ZAWORU BEZPIECZEŃSTWA na C.O. przy kotle przed zaworem :evil:

tak pierwsze uruchomienie miałem przeprowadzone przez serwisanta vailant

, co teraz zrobić ?

Moim zdaniem to:

1. Brak czujnika za pompa ukladu podlogowki

2. Nie widze przewodu od zaworu 3-drogowego, bo on powinien byc podlaczony do coolormatica. Inaczej nie bedzie sterowania automatycznego.

Teraz praktyka:

1. Ustawienie temperatury dla obiegu grzejników bez VR90 jest tylko pogladowe poniewaz na jego podstawie i krzywej grzewczej ustawiana jest automatycznie temperatura wody. Obieg ten nie ma sterowania pokojowego. Czyli jak ustawisz temperature np. 22 a na dworzu bedzie - 10 to system ustawi temperarue wody np. 55 stopni.

2. Co do podlogowki to w towim przypadku jesli nie masz VR90 (pokojowki) to tak samo zadana temperatura jest wyliczana za pomoca w/w 3 parametrów.

Podsumowujac:

Aby dziłała automatyka nastawiasz obiegi na AUTO i ustawiasz ich temperature (również obniżoną) następnie ustawiasz godziny grzania na dni tygodnia (pn-nd). jesli nie bedzie błedów w podłączeniach to instalacja musi śmigać bez problemów.

znALAZŁEM TEN CZUJNIK POD POMPĄ :oops: , jest przypiety opaskami ( od tyłu tak skamuflowany , że ja tego nie dostrzegłem ) gapa ze mnie

i od tego zaworu tez idzie kabel

ale teraz co z tym sprzęgłem ,VPS mówi że odwrotnie , dzwoniłem do tego instalatora i powiedział że to nie przeszkadza , dobry nie? :D a i powiedział że zawó bezpieczeństwa co mam w kotle :D

głupi juz jestem :D

ale teraz co z tym sprzęgłem ,VPS mówi że odwrotnie , dzwoniłem do tego instalatora i powiedział że to nie przeszkadza , dobry nie? :D a i powiedział że zawór bezpieczeństwa co mam w kotle :D

Może on wie coś na temat montażu czego ja nie wiem.

Muszę się doszkolić :cry:

Mam ten sam kocioł co TY i patrzę, patrzę i jakoś nie widzę w kotle zaworu bezpieczeństwa

Zapewne masz jakiś nowszy model :D

Opony asymetryczne również można założyć obojętnie jak i samochód pojedzie, ale no właśnie ale robi wielką różnice :lol:

ale teraz co z tym sprzęgłem ,VPS mówi że odwrotnie , dzwoniłem do tego instalatora i powiedział że to nie przeszkadza , dobry nie? :D a i powiedział że zawór bezpieczeństwa co mam w kotle :D

Może on wie coś na temat montażu czego ja nie wiem.

Muszę się doszkolić :cry:

Mam ten sam kocioł co TY i patrzę, patrzę i jakoś nie widzę w kotle zaworu bezpieczeństwa

Zapewne masz jakiś nowszy model :D

Opony asymetryczne również można założyć obojętnie jak i samochód pojedzie, ale no właśnie ale robi wielką różnice :lol:

podłączyłem złączem e-bus ,odpaliłem i zresetowałem poprzednie ustawienia , widzę że już mogę na piecu dać gałkę od wody na max i sterować tym z poziomu 630 , poustawiałem wszystko na nowo ( tu ku mojemu zdziwieniu po restarcie pojawił się obieg HK3 teoretycznie działający jako obieg z mieszaczem , ale oczywiście w ustawieniach włączyłem go jako nieaktywny)

oserwuję teraz jak się zachowują parametry ( nie wiem czy dobrze podpiąłem kable w v630 pod tę żółtą wtyczkę , bo tam są 3 wejścia a kable dwa - wskazuje dobrze to chyba jest ok)

dzięki VPS , jestes the best , jeszcze tylko sprzegło zamienić plus zawór bezpieczeństwa i chyba już wszystko będzie ok

dzięki VPS , jestes the best , jeszcze tylko sprzegło zamienić plus zawór bezpieczeństwa i chyba już wszystko będzie ok

Nie cieszyłbym się jeszcze tak szybko, bo wrócisz na forum z wołaniem o pomoc jak bumerang..

Teraz to chyba na ucho słoniowi nadepnę :wink:

Co wniósł VPS do rozwiązania problemu i jego najważniejsze wypowiedzi:

Przy regulatorze pogodowym termostat na kotle musi być ustawiony na MAX.

Chyba oczywiste, dla każdego kto choć raz instrukcje kotła i sterowania przeczytał.

Jak będę miał więcej czasu to przeczytam cały wątek.

Sprawdź czy czujnik VF1 masz podłączony do sprzęgła oraz czujnik VF2 poniżej pompy podłogówki.

Sprawdź czy masz te czujniki podłączone. Nie patrz na odczyt tylko czy one są. Schemat masz kilka postów wyżej.

Norma

Jakby umieli pomóc to by pewnie nie szukał pomocy na forum

Wykaz serwisu masz tutaj

Powinno być tak i tak

To proszę udowodnij to, ze sprzęgło jest źle zamontowane i wpływa na sterowanie. Czy tylko schemat vaillanta masz za podstawę? Są inne firmy z branży, dla których właśnie takie podłączenie sprzęgła jakie ma contelek jest dobre! Choćby JUNKERS, czy OVENTROP. Poza tym nie jest to w temacie wątku i nie wpływa na regulację. Odpuśćmy sobie

Poważny błąd nie ma ZAWORU BEZPIECZEŃSTWA na C.O. przy kotle przed zaworem

No, tu jesteś genialny, że z tych zdjęc to wywnioskowałeś. Ale to też nie jest w temacie. Temat wątku jest: "Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !" Czy brak tego zaworu uniemozliwia sterowaniem?

Pytanie pozakonkursowe :wink:

już wiem, ale nie powiem :roll:

Na koniec do contelek - przeczytaj instrukcję obsługi, zapoznaj się z tym co masz i dopiero zadawaj pytania na forum. Robisz bardzo duże zamieszanie. Chyba, że jesteś blondynką?

Blondynką nie jestem :D , Vps-owi podziękowałem na forum za rady których udzielił mi telefonicznie ? ( rozmawiałem dość dłuuugo , więc jeszcze raz dziękuję)

może powinienem to dopisać ,bo tak rzeczywiście dziwnie to wyglądało.

instrukcja jest dla mnie nie do końca zrozumiała ,gdyby wystarczyła nie zakładałbym wątku , nie ma co sobie wytykac tego czy tego , każdy z Was próbuje mi pomóc i chwała Wam za to :) , dla mnie każda uwaga jest cenna , chcę z Waszą pomocą dojść do korzystnych ustawień.

Serwisantom nie ufam tym , których znam bo właśnie dziś dzwoniłem do tego ,który uruchamiał piec rok temu i on z uporem twierdzi że w tym piecu jest wbudowane zabezpieczenie CO itd

jesli wprowadziłem zamieszanie to niechcący

Vps-owi podziękowałem na forum za rady których udzielił mi telefonicznie ?

Rady tajemne, nie pochwalisz się innym, choćby tym, którzy chcieli pomóc i poświęcili swój czas? :wink: Pewnie chcieli by wiedzieć, czy ich rady coś pomogły? A rady conajmniej dwóch innych forumowiczów są zasadnicze dla tematu. Jak myślisz, czy tylko ty masz ten problem? Ten wątek obserwują inni skazani na niedouczonych instalatorów. Przeciez to forum temu słuzy, a nie tylko celom marketingowym co niektórych instalatorów.

on z uporem twierdzi że w tym piecu jest wbudowane zabezpieczenie CO
A jak z tym sie prześpisz, to powiesz forumowiczom: panowie przepraszam, ale to zabezpieczenie jest :lol:

Vps-owi podziękowałem na forum za rady których udzielił mi telefonicznie ?

Rady tajemne, nie pochwalisz się innym, choćby tym, którzy chcieli pomóc i poświęcili swój czas? :wink: Jak myślisz, czy tylko ty masz ten problem? Ten wątek obserwują inni skazani na niedouczonych instalatorów. Przeciez to forum temu słuzy, a nie tylko celom marketingowym co niektórych instalatorów.

wiesz hala_k VPS udzielił mi wskazówek bo mam problem z gwarancją i chodziło o jej duplikat , jak i gdzie i o złączu e-bus , które powinno być głównym połączeniem między piecem a calorma. ale to już musi fizycznie sprawdzić serwisant , który ma być w poniedziałaek

ale problemy są jednak nadal , od dwóch godzin obserwuje zachowanie sterownika i :

- zadaną temperaturę na obiegu grzejników mam 26 stopni ( teraz jest w obnizeniu) a temp zasilania to 42 stopnie

- w podłogowym obiegu mam zadaną 37 a jest 30 stopni

:evil: :evil: :evil: